Laatst bijgewerkt: 27-09-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

23Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

56Verzamelde opmerkingen

Sinds je kind naar het strand ging, wil hij of zij elke dag zandkastelen bouwen Met een zandbak kun je deze wens ook thuis vervullen. Ontdek hier waar je op moet letten bij het kiezen van dit bijzondere speeltoestel.

In onze zandbak test 2021 stellen we de beste en nieuwste modellen uit de respectieve categorieën voor. We geven je ook belangrijke tips en trucs over hygiëne in de zandbak. Of het nu een houten of een plastic zandbak is, je vindt hier de beste zandbakken op de markt.
Belangrijk om te weten

 • Er wordt een basisonderscheid gemaakt tussen zandbakken van hout en zandbakken van plastic. Zandbakken van beide materialen zijn er in een grote verscheidenheid aan ontwerpen, vormen en maten.
 • Een zandbak van plastic is licht, snel in elkaar te zetten en weer uit elkaar te halen en kan meestal zonder veel moeite vervoerd worden. Een houten zandbak, daarentegen, staat mooi in een tuin, is stabieler en milieuvriendelijker.
 • Bij het kopen van een zandbak moet je letten op de afmetingen, de constructie, de diepte van de zandbak en de weerbestendigheid. Het materiaal is ook het belangrijkste aankoopcriterium.

Beste Zandbak: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een zandbak koopt

Welke zandbakontwerpen zijn er en welke is de juiste voor jou?

Zandbakken zijn er tegenwoordig in een grote verscheidenheid aan modellen en uitvoeringen. Hier vind je een overzicht van de meest voorkomende modellen en hun voor- en nadelen

 • Zandbak met speelhuisje
 • Zandbak met dak
 • Zandbakschip
 • Zandbakschelp

In het volgende zullen we ingaan op wat de respectieve ontwerpen inhouden en welke voor- en nadelen ze met zich meebrengen.

Wat is een zandbak met speelhuisje en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een zandbak met een speelhuisje biedt afwisseling bij het spelen. Het stimuleert de creativiteit en fantasie van je kind en biedt zowel een droge plek bij regenachtig weer als een schaduwrijke plek bij zonnig weer.

De combinatie van een zandbak en een overdekte speelplek maakt van je zandbak een all-round speelervaring.

De zandbak met speelhuisje is een echt buitenspeeltoestel en varieert van de combinatie van een zandbak met een kleine hut tot een speeltoren met meerdere verdiepingen, met glijbaan, schommel, klimwand en nog veel meer. Elk model heeft zijn eigen individuele voor- en nadelen.

Voordelen
 • Droge of schaduwrijke terugtrekplek bij regen en zon
 • Opbergruimte voor zandspeelgoed
 • Stimulering van creativiteit en fantasie
 • Gevarieerd speelplezier
Nadelen
 • Tijdrovende constructie die handvaardigheid vereist
 • Meestal duurder dan gewone zandbakken

In het algemeen biedt een zandbak met speelhuisje een schaduwrijke, tegen UV-beschermde plek om te spelen. Het biedt je kleintjes ook een droog toevluchtsoord om in te spelen tijdens regenbuien.

Veel zandbakken met speelhuisjes zijn als bouwpakket verkrijgbaar. Natuurlijk is de constructie tijdrovender dan die van gewone zandbakken. Een beetje handigheid en een paar helpende handen zijn hier voordelig.

Zandbakken met speelhuisjes zijn bijna altijd van hout gemaakt. Het is daarom de moeite waard eens te kijken naar de voor- en nadelen van een houten zandbak en hoe je je houten zandbak weerbestendig kunt maken. Dus behalve de voor- en nadelen van een houten zandbak heeft ook een zandbak met speelhuisje zijn eigen individuele voor- en nadelen.

Wat is een zandbak met een dak en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een zandbak met dak is ideaal voor je als je beoogde plaats voor de zandbak in de zon is en de kinderen dus geen bescherming biedt tegen de zon en zijn UV stralen.

Zandbakken met dak zijn bij verschillende fabrikanten verkrijgbaar, zowel in hout als in kunststof. De voor- en nadelen van de twee materialen zijn hier al uitvoerig besproken.

Of ze nu van kunststof of hout gemaakt zijn, een zandbak met dak biedt één doorslaggevend voordeel boven een zandbak zonder dak: schaduw! Dit is vooral belangrijk voor de kleintjes, want de huid van kinderen is bijzonder gevoelig voor UV-straling en zonnebrand kan snel optreden, waardoor de huid blijvend beschadigd wordt.

Bovendien biedt een zandbak met dak ook een droge plaats als het regent en maakt zo grotendeels weersonafhankelijk speelplezier mogelijk. Als de zandbak onder een boom staat, is het kind ook beschermd tegen vallende voorwerpen, zoals gevallen fruit.

Voordelen
 • Bescherming tegen UV-straling
 • Droge plaats bij lichte regen
 • Dak kan vaak als afdekking gebruikt worden
 • Houdt zandbak schoon
Nadelen
 • Beperkte mogelijkheid voor volwassenen om op bankje te zitten
 • Geen volledige schaduw op elk moment
 • Meestal duurder alle zandbakken zonder dak

Dat het dak van sommige zandbakken ook als afdekking gebruikt kan worden als ze niet in gebruik zijn, is nog een voordeel. Zo sla je twee vliegen in één klap en hoef je geen apart zandbakdeksel te kopen.

Sommige modellen bieden de mogelijkheid om het dak afzonderlijk naar de zijkant te verstellen. Zo kan het dak perfect aan de hoogte van de zon aangepast worden en kunnen de kinderen in de schaduw graven, ook als de zon laag staat. Als deze functie niet aanwezig is, mag het dak geen schaduw werpen op de speelplaats.

De mogelijkheid voor volwassenen om naast het kind op de bank te zitten wordt beperkt door de hoogte van het dak.

Als je een zandbak met dak koopt, let er dan op dat hij een hoogwaardige afwerking heeft, zodat je kinderen hun vingers niet kunnen pletten.

Als je al een zandbak zonder dak gekocht hebt, kun je er ook een zonneluifel of prieel bij zetten om je kinderen schaduw te geven. Je kunt je kinderen ook schaduw geven door een parasol neer te zetten.

Wat is een zandbakschip en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een zandbakschip belooft plezier voor je kleine boekaniers tot ver voorbij de leeftijd waarop een gewone zandbak gebruikt kan worden. Of het nu een zandbak piratenschip, een zandbak Vikingschip of een gewone zandbakboot is, een zandbakschip staat voor avontuur, creativiteit en pure pret.

De meeste zandbakschepen zijn van hout gemaakt. Er zijn echter ook kleine zandbakschepen van plastic, maar die vallen meestal onder de categorie zandbakschelpen.

Van een klein zandbakschip met een zeil tot een groot piratenschip met een mast, zeil, stuurwiel, vlag, kajuit en nog veel meer, alles is hier mogelijk. Een groot zandbakschip is ideaal voor leuke kinderverjaardagsfeestjes en biedt genoeg plaats voor meerdere kinderen. De meeste zandbakboten bieden bergruimte in het bovendeel van de boot voor het zandspeelgoed van de kleintjes.

Voordelen
 • Opbergruimte voor zandspeelgoed
 • Stimuleert de fantasie en creativiteit
 • Nog steeds interessant voor kinderen op oudere leeftijd
 • Gevarieerd spel
Nadelen
 • Vaak kleinere zandvlakten door de zijwanden
 • Meestal duurder dan gewone zandbakken
 • De bouw is tijdrovender

Vaak zijn aan boord van een zandbakboot zonnezeilen die bescherming bieden tegen de UV-stralen van de zon. De bescherming is echter vaak niet optimaal en werpt zijn schaduw niet over de hele zandbak.

Bijgevolg is het raadzaam de zandbakboot op een schaduwrijke plaats te zetten, zoals onder een dakrand of in de schaduw van een boom, of een extra luifel of prieel voor je zandbak aan te schaffen.

Wat is een zandbakschelp en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een zandschelp is precies wat je nodig hebt als je niet veel plaats hebt voor een grote zandbak en je je kleintjes toch wat relatief goedkoop graafplezier wilt geven

Een zandschelp is een grote plastic schelp die met zand gevuld is en als zandbak gebruikt kan worden. Als alternatief kan de schelpenzandbak ook met water gevuld worden en als pierenbadje gebruikt worden.

De plastic schelp wordt een schelpenzandbak genoemd omdat hij vaak de vorm van een schelp heeft. Hij is nu echter ook verkrijgbaar in allerlei andere vormen, zoals kikker, lieveheersbeestje, boot of schildpad.

Voordelen
 • Ruimtebesparend
 • Vaak met deksel
 • Multifunctioneel
 • Goedkoop
Nadelen
 • Vaak erg klein en daarom alleen geschikt voor kleine kinderen
 • Beperkte &amp
 • kleine graafdiepte

Zandschelpen zijn meestal erg klein en daarom ideaal, zelfs voor kleine tuinen of terrassen. De zandschelp kan zelfs op het balkon gezet worden. Omdat de zandschelp een zandbak van kunststof is, heeft hij de hier genoemde voor- en nadelen.

Voor een beetje speelplezier tussendoor: De kleine zandschelp biedt kinderen de gelegenheid om op verschillende plaatsen te graven. (Image source: pixabay.com / EME)

Wanneer zijn zandbakken geschikt voor kinderen?

In principe kan een kind onder toezicht in een zandbak spelen zodra het zelfstandig rechtop kan zitten. Kinderen van drie tot vier jaar kunnen al zonder toezicht in de zandbak graven.

90% van de baby’s kan vanaf de leeftijd van negen maanden zelfstandig rechtop zitten. Op deze leeftijd moet er echter altijd een begeleider bij zijn als er in de zandbak gespeeld wordt. Het is zeker een geweldige ervaring om te zien hoe de kleintjes het zand door hun vingers laten lopen en te leren over de eigenschappen van zand.

Wist je dat de zandbak de perfecte plaats is om spelenderwijs kleuren te leren?

Door de verschillend gekleurde zandfiguren, zoals schoppen, schepen, auto’s of andere dingen, kun je spelenderwijs met je kind kleuren leren. Zo beleeft je kind plezier aan leren en spelen!

Het is heel gewoon dat peuters zand in hun mond stoppen. Ze zullen snel leren dat het zand niet lekker smaakt. Toch zullen er in het begin nog een paar zandkorrels in de mond terechtkomen, maar ze zijn niet schadelijk voor de kinderen.

Fabrikanten vermelden vaak leeftijdsbeperkingen van “vanaf drie jaar”. Meestal gaat het hier echter om schroeven of andere kleine onderdelen voor de constructie die ingeslikt kunnen worden. De regels van de wetgevers zijn hier meestal erg streng.

Vanaf drie tot vier jaar mogen kinderen ook grotendeels zonder toezicht in de zandbak spelen. Het kan echter geen kwaad om de zandbak in de gaten te houden. Over het kiezen van de juiste locatie kom je meer te weten in de volgende vraag.

Wanneer en waarom heb ik een zandbakvlies nodig?

De meeste zandbakken bestaan alleen uit een frame zonder bodem. In deze gevallen is een zandbakvlies nodig om te voorkomen dat het zand van de zandbak verontreinigd raakt met aarde.

Een zandbakvlies beschermt niet alleen het speelzand tegen ongewenste vermenging van aarde en speelzand, maar houdt ook onkruid uit de zandbak.

Zonder vlies is zelfs een laag zand van 50 cm niet veilig voor onkruidgroei. De woekering van planten in de zandbak zou het speelplezier belemmeren.

Bovendien is een zandbakvlies lucht- en waterdoorlatend, waardoor water kan weglopen en vocht zich niet op de bodem kan ophopen. Bovendien voorkomt het vlies dat kruipend ongedierte en ander bodemongedierte zich snel in de zandbak nestelen. Zandbakvlies is meestal van plastic en is te koop in tuin- en doe-het-zelfzaken of bij diverse online winkels.

Hoeveel zand heb ik nodig om mijn zandbak te vullen?

In geen geval mag de zandbak tot de rand gevuld worden met speelzand. Al na het eerste spel zou een groot deel van het zand de zandbak verlaten. Ons advies: Het is het beste om minstens 5 cm vrij te laten onder de bovenrand.

Hoeveel zand je nodig hebt om de zandbak te vullen hangt helemaal af van de diepte van je zandbak. Zoals in de gids vermeld, hangt het af van de leeftijd en het speelgoed van je kind. Afhankelijk van hoe diep je de zandbak graaft, kun je de diepte van de zandbak individueel vergroten.

Om een zandschelp te vullen, raden we aan drie zakken speelzand van 25 kg te kopen. Je zult waarschijnlijk niet alle drie de zakken nodig hebben om de schelpenzandbak te vullen. De rest van de derde zak kan als reserve gebruikt worden.

Wist je dat het zand minstens om de twee jaar ververst moet worden?

Vooral openbare zandbakken kweken vaak de reputatie dat ze niet schoon genoeg zijn. Daarom moet het zand om de twee jaar ververst worden, vooral op openbare speelplaatsen. Dit kan echter vaak een erg dure aangelegenheid zijn. Daarom zijn zandreinigingsmachines een goede manier om de hoge kosten te drukken.

Hoe diep moet een zandbak zijn?

Bij zandbakken met een bodemplaat is de diepte van de zandbak en dus ook de zandhoogte of de diepte van het hol beperkt. Dit bepaalt voor een groot deel het spelplezier. De optimale diepte van de zandbak hangt af van de leeftijd van je kinderen.

De optimale diepte van de zandbak hangt af van de leeftijd van je kinderen. Voor een kleuter is een paar centimeter (ca. 10 cm) zand voldoende om in het zand te zitten en met vormpjes te spelen.

Hoe ouder de kinderen worden, hoe meer de zandhoogte een belangrijke factor wordt voor het speelplezier. Als de kinderen al na 5 cm graven de bodem bereiken, is graven en scheppen geen pretje.

Daarom raden we een graafdiepte (vulhoogte) aan van minstens 20 cm (beter meer), zodat de kleintjes genoeg zand hebben om mee te spelen en grote zandkastelen kunnen bouwen met diepe geulen.

De zandbak mag echter ook niet te diep zijn, want het is al gebeurd dat kleine kinderen in kuilen gestikt zijn. Daarom raden we een maximale graafdiepte van 60 cm aan. Omdat de zandbak een aantal jaren het speelcentrum in de tuin zal zijn, is het zinvol om hem meteen vanaf het begin aantrekkelijk in te richten.

Om conclusies te trekken uit de diepte van het gat (zandhoogte) naar de diepte van je zandbak, kun je de volgende vuistregel gebruiken: 2/3 van de zandbak moet met zand gevuld zijn. Als je besluit tot een graafdiepte van 10 cm, is een zandbakhoogte van 15 cm optimaal.

Bij modellen zonder onderstel kan de diepte van de zandbak individueel vergroot worden door de tuin uit te graven. De diepte van de zandbak is dus van ondergeschikt belang.

Heb ik een zandbakdeksel nodig?

Een deksel houdt je zandbak schoon en beschermt hem tegen te veel vocht. Een zandbakdeksel is nodig om te voorkomen dat de zandbak bij slecht weer een modderbak wordt.

Een zandbakdeksel verhindert ook dat dieren (vooral nachtelijke katten of maden) je zandbak als toilet gebruiken. Bovendien beschermt de afdekking het zand tegen andere verontreinigingen, zoals bladeren in de herfst.

Een zandbakdeksel wordt vaak bij de levering inbegrepen. Zo niet, dan kun je je zandbakdeksel achteraf monteren of er direct een bestellen. Deze zijn verkrijgbaar als dekzeilen in verschillende maten. Ze zijn vaak met rubber aan de hoeken bevestigd.

Zulke dekzeilen zijn waterdicht, slijtvast en kunnen opgevouwen worden om plaats te besparen. We raden aan een zandbakhoes te kopen om de zandbak zo lang mogelijk schoon te houden. Bovendien zijn de hoezen niet erg duur en verkrijgbaar vanaf ongeveer 10 euro.

Welk hout is het beste voor de houten zandbak?

Je moet letten op de houtsoort en de afwerking, ongeacht of je je houten zandbak zelf bouwt of een bouwpakket koopt. Planken van spar, den of grenen zijn het goedkoopst. Deze zijn echter niet zo goed bestand tegen slecht weer en zijn vatbaar voor houtrot. Meestal rotten deze houtsoorten al na een paar jaar.

Beter, maar duurder, zijn lariks, douglasspar of robinia. Deze houtsoorten zijn meestal minstens 5 jaar bestand tegen het weer. Als je meerdere kinderen hebt en de zandbak jarenlang wilt gebruiken, raden we je aan deze houtsoorten te gebruiken.

Er zijn veel verschillende soorten hout die je kunt gebruiken om je zandbak te bouwen. Zelfs de markten die kits aanbieden hebben vaak verschillende varianten. We kunnen je helpen de juiste houtsoort voor je te vinden. De belangrijkste informatie vind je in het volgende overzicht:

Houtsoort Kenmerken Prijs
Spar Niet bestand tegen verwering / gevoelig voor houtrot Laag
Fir Niet bestand tegen verwering / gevoelig voor houtrot Laag
Den Niet bestand tegen verwering / gevoelig voor houtrot Laag
Lariks Weerstaat verwering minimaal 5 jaar Gemiddeld tot Hoog
Douglas Fir Weerstaat verwering minimaal 5 jaar Gemiddeld tot Hoog
Robinia Weerstaat verwering minimaal 5 jaar Gemiddeld tot Hoog

Het hout moet onbehandeld zijn of indien mogelijk met een ketel geïmpregneerd. Andere impregnaties bevatten verontreinigende stoffen die door de regen worden weggespoeld en zo in het zand terechtkomen. Omdat kinderen vaak de neiging hebben zand in hun mond te stoppen, zijn planken met andere impregnatie ongeschikt.

Als je een zandbak of houten planken koopt, kijk dan goed naar het oppervlak van het hout. Splinterende houtsoorten brengen een verhoogd risico op verwondingen door houtsplinters met zich mee en moeten koste wat kost vermeden worden.

Besluit: Welke soorten zandbakken zijn er en welke is geschikt voor jou?

In het algemeen verdelen we zandbakken in twee verschillende soorten, naar hun materiaal

 • Houten zandbak
 • Zandbak van plastic

Beide materialen hebben hun individuele voor- en nadelen. Afhankelijk van waar je de meeste waarde aan hecht, is of een houten zandbak of een plastic zandbak de juiste keuze voor je.

In het volgende gedeelte willen we je helpen uit te zoeken welk materiaal het beste is voor je zandbak. Om dit te doen zullen we eerst de twee materialen vergelijken en hun respectieve voor- en nadelen.

Wat maakt een houten zandbak en wat zijn de voor- en nadelen?

Hout is een natuurlijk product en ziet er in een tuin meestal heel mooi uit. Maar het brengt ook extra inspanning met zich mee voor montage, schoonmaken en onderhoud.

De houten zandbak is de klassieker onder de zandbakken. Houten zandbakken zijn er in allerlei vormen en maten. Behalve zandbakken van vierkant hout zijn er ook verschillende versies van rond hout.

Een zandbak van het natuurlijke product hout past meestal visueel heel goed in de tuin. Door ze te beschilderen met dezelfde houtbeits die al gebruikt wordt voor bestaande tuinmeubelen of tuinhuisjes ontstaat een harmonieuze aanblik in de tuin.

Voordelen
 • Natuurlijk product/ hernieuwbare grondstof
 • Meestal geïntegreerde bank
 • Stabieler dan kunststof
 • Past visueel goed in de meeste tuinen
Nadelen
 • Veel onderhoud
 • Zwaar materiaal
 • Tijdrovend om in elkaar te zetten
 • Gevoelig voor weersinvloeden
 • Risico op verwondingen door splinters

Hout is een natuurlijk hernieuwbare grondstof, is biologisch afbreekbaar en dus een heel milieuvriendelijk materiaal. Bij de meeste houten zandbakken hoort een comfortabele en brede bank.

Bij een houten zandbak zijn kleine verwondingen door houtsplinters of hoeken en randen niet uit te sluiten. Om dit risico te verkleinen, raden we je aan bij de aankoop na te gaan of de materialen goed gemaakt zijn.

Bovendien is hout gevoelig voor verwering, kan het door ongedierte worden aangetast, verbleekt het of neemt het vocht op. Om dit te voorkomen moet een houten zandbak goed en regelmatig onderhouden worden.

Met goed onderhoud en kwaliteit zal je houten zandbak ook vele jaren meegaan. De keuze van het juiste hout voor je houten zandbak heeft ook een doorslaggevende invloed op de weerbestendigheid ervan.

Hout is een zwaar materiaal en kost daarom meer tijd en meer tijd om te bouwen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een plastic zandbak?

Een kunststof zandbak is licht, snel in elkaar te zetten en gemakkelijk schoon te maken. Maar zoals de naam al zegt, is plastic een door de mens gemaakt materiaal en daarom moeilijk biologisch afbreekbaar. Als je een plastic zandbak koopt, let er dan op dat hij geen PVC bevat.

Een zandbak van kunststof heeft verschillende voordelen. Ten eerste is het materiaal heel licht. Dit maakt het niet alleen gemakkelijker om een zandbak te kopen, maar ook om een reeds opgezette zandbak te verplaatsen.

Het in elkaar zetten van een plastic zandbak is heel eenvoudig en kan snel gedaan worden door de zandbakdelen in elkaar te steken of te schroeven.

Een zandbak van kunststof is niet zo gevoelig voor verwering als een houten zandbak en is daarom erg duurzaam. Het gebruikelijke verbleken van de kleur door blootstelling aan zonlicht treedt niet op bij de nieuwere, hoogwaardige modellen.

Voordelen
 • Gering gewicht en daardoor mogelijk van plaats te veranderen
 • Gemakkelijk te verzorgen
 • Eenvoudig en snel op te zetten
 • Lager risico op verwondingen
 • Weerbestendig
Nadelen
 • Felle kleuren vaak een kwestie van smaak
 • Niet biologisch afbreekbaar

Het risico op verwondingen voor je kleintjes is erg gering en de verzorging van de zandbak is ook erg gemakkelijk. Veeg gewoon een keer met een vochtige doek over het vuil en de zandbak ziet er weer als nieuw uit.

Bovendien is een kunststof zandbak verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan kleuren en vormen en kan hij een mooi kleuraccent aan je tuin geven. De meestal zeer felle kleuren van plastic zijn echter vaak een kwestie van smaak.

Omdat plastic een door de mens gemaakt materiaal is, is het niet biologisch afbreekbaar en dus niet zo milieuvriendelijk als een houten zandbak.

Bij het kopen van een kunststof zandbak is het belangrijk erop te letten dat er geen PVC in zit. PVC bevat weekmakers en andere stoffen die als schadelijk voor de gezondheid zijn ingedeeld. Kunststoffen die als ongevaarlijk worden beschouwd zijn: Polyethyleen, polypropyleen of acetyl-butyl-styreen.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om sandboxen te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om sandboxen te vergelijken en te evalueren. Dit maakt het gemakkelijker voor je om te beslissen of een bepaalde zandbak geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

 • Materiaal
 • Ontwerp
 • Grootte van de zandbak
 • Diepte van de zandbak
 • Structuur
 • Transporteerbaarheid
 • Zandbak met of zonder bodem
 • Zandbak met of zonder deksel
 • Aanbeveling voor leeftijd
 • Weerbestendig

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Materiaal

We zijn hierboven al uitvoerig ingegaan op de twee verschillende hoofdmaterialen, hout en kunststof. Toch willen we er nog eens op wijzen dat het materiaal waarschijnlijk het belangrijkste criterium is bij het kopen van een zandbak.

Veel beslissende aankoopfactoren hangen af van de keuze van het materiaal. Als een milieuvriendelijk materiaal dat er goed uitziet in je tuin belangrijk voor je is, dan is een houten zandbak de juiste keuze.

Als je echter meer waarde hecht aan gemakkelijk onderhoud, snel en gemakkelijk opzetten en een weerbestendig materiaal, dan is een kunststof zandbak interessant voor je. Een ander voordeel van plastic zandbakken is dat sommige (zoals een zandschelp) ook als pierenbadje gebruikt kunnen worden.

Ontwerp

De ontwerpen zandbak met speelhuisje, zandbak met dak, zandbakschip en zandbakschelp zijn hier al uitvoerig beschreven. Alvorens te kopen moet je je vertrouwd maken met de voor- en nadelen van de verschillende soorten om er zeker van te zijn dat je de juiste kiest.

Een zandbak met een speelhuisje biedt zeker de grootst mogelijke afwisseling voor je kleintjes. Bovendien bieden ze een plek om je terug te trekken bij slecht weer en een schaduwrijke plek bij zonnig weer. Een schaduwrijke plek wordt ook geboden door een zandbak met dak.

Een zandschelp is bijzonder geschikt als je niet veel plaats hebt voor een zandbak en je kinderen nog kleiner zijn. De schelp kan ook als pierenbadje gebruikt worden.

Een zandbakschip zorgt voor creatief speelplezier en stimuleert ook iets oudere kinderen om in de zandbak te spelen.

Zandbak maat

De juiste maat hangt vooral af van je woonsituatie, de leeftijd en het aantal kinderen dat in de zandbak zal spelen. Hoe groot de zandbak moet zijn hangt allereerst af van je woonsituatie en de beschikbare ruimte voor een zandbak.

Als de ruimte beperkt is, kun je een kleinere zandbak (zoals een zandschelp) overwegen in plaats van een grote houten zandbak.

Als je genoeg plaats hebt voor een zandbak in de tuin of op het terras, kies dan een zandbak die niet te klein is. Als de zandbak te klein is, zal de pret beperkt zijn zodra de kinderen groter worden.

De grootte van de zandbak hangt natuurlijk af van de ruimte die je voor het bouwsel ter beschikking hebt. Zelfs een kleine zandbak kan voor veel plezier zorgen. (Image source: pixabay.com / MIH83)

Diepte van de zandbak

De diepte van een zandbak is een factor om rekening mee te houden, vooral voor zandbakken met een vloer. Zoals hierboven al aangegeven, bepaalt de diepte van de zandbak het graafplezier.

Voor zandbakken zonder bodem kan de graafdiepte individueel verlengd worden door de bodem uit te graven. Dit is niet het geval met zandbakken met een bodem. Daarom moet speciaal rekening gehouden worden met de diepte van de zandbak voor zandbakken met een bodem.

Voor kleine kinderen is een zandbakhoogte van ongeveer 15 cm helemaal voldoende.

Om ervoor te zorgen dat ook oudere kinderen plezier beleven aan graven, spitten en scheppen, moet de zandbak aanzienlijk dieper zijn. Als alternatief kan een model zonder basis gebruikt worden.

Montage

Voor de pret begint, moeten de meeste zandbakken in elkaar gezet worden. Er zijn grote verschillen tussen de verschillende soorten zandbakken wat betreft eenvoud en de tijd die nodig is voor de montage. In de regel komen zandbakken van plastic als beste uit de bus.

Zandbakken van kunststof zijn licht en kunnen snel en gemakkelijk in elkaar gezet worden door de zandbakdelen in elkaar te pluggen of te schroeven.

Voor houten zandbakken is iets meer vakmanschap en tijd nodig. Speciale vormen zoals een zandbakschip of een zandbak met een speelhuisje kosten meer tijd dan een eenvoudige vierkante houten zandbak. Vooral bij het in elkaar zetten van zandbakken met speeltorens met meerdere verdiepingen is een helpende hand een voordeel.

Type Tijd nodig voor montage
Zandschelp Zeer laag
Plastic zandbak Laag
Houten zandbak Gemiddeld
Zandbak met dak Gemiddeld tot hoog
Zandbak schip Gemiddeld tot hoog
Zandbak met speelhuis Hoog tot zeer hoog

Transporteerbaarheid

De transporteerbaarheid van een zandbak hangt sterk af van het materiaal. Zandbakken van kunststof zijn lichter en dus gemakkelijker te vervoeren. Zandschelpen zijn het meest vervoerbaar door hun geringe afmetingen en lichte gewicht. Zelfs als hij gevuld is, is het meestal nog mogelijk de zandbak met betrekkelijk weinig moeite te verplaatsen.

Zandbak met of zonder bodem

De bodem van een zandbak beperkt de diepte van het graven en daarmee ook het plezier van het graven. Daarom raden we oudere kinderen aan een zandbak zonder bodem te kopen.

Bij een zandbak zonder bodem kan de diepte naar wens vergroot worden door de tuin uit te spitten. Dit geeft je kleintjes veel graafplezier en de gelegenheid diepe geulen te graven terwijl ze zandkastelen bouwen.

De vermenging van zand en aarde wordt verzekerd door een zandbakvlies te bevestigen. Bovendien biedt dit bescherming tegen onkruid en kruipende dieren.

Wegens de geringere graafdiepte raden we zandbakken met bodem meer aan voor kleine kinderen. Ze zijn ook een goede keuze als je toch al van plan bent de zandbak op het terras of balkon te plaatsen.

Zandbak met of zonder deksel

Een deksel voor de zandbak heeft veel voordelen en is dus meer dan alleen maar een “nice-to-have”. Dit maakt het een duidelijk pluspunt bij de aankoopbeslissing als een zandbakdeksel al bij de levering inbegrepen is.

Een zandbakdeksel houdt het zand schoon en beschermt tegen te veel vocht. Alleen al om hygiënische redenen raden we een zandbakdeksel aan. Het is dus heel praktisch als de hoes er al bij zit en je geen extra hoes hoeft te kopen.

Leeftijdsaanbeveling

De leeftijdsaanbeveling van de fabrikant moet geen al te grote rol spelen bij de keuze van je zandbak. De leeftijdsaanbeveling wordt meestal op 3 jaar gesteld vanwege gemakkelijk door te slikken kleine onderdelen zoals schroeven.

Maar als een volwassene toezicht houdt, kunnen kinderen in de zandbak spelen zodra ze zelfstandig rechtop kunnen zitten. Wel moet rekening gehouden worden met de grootte van de zandbak, want kleinere zandbakken (zoals een schelpenzandbak) zijn geschikter voor peuters.

Weerbestendig

Omdat de meeste zandbakken bedoeld zijn om buiten te staan en een paar jaar mee te gaan, is het vooral belangrijk dat de zandbak weerbestendig is.

Als je je zandbak niet zelf weerbestendig wilt maken, is een plastic zandbak een goede keuze. Nieuwere modellen zijn niet alleen waterafstotend, maar verbleken ook niet bij blootstelling aan zonlicht.

Houten zandbakken daarentegen hebben een beetje hulp nodig om weerbestendig te zijn, want zonder de juiste bescherming zal het hout na verloop van tijd opzwellen en rotten.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies