Laatst bijgewerkt: 28-10-2021

Welkom bij onze grote woonkamerkast test 2021. Hier stellen we alle woonkamerkasten voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste woonkamerkast voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist op moet letten als je een woonkamerkast wilt kopen
Belangrijk om te weten

 • Woonkamerkasten bieden je veel bergruimte. Hier kunnen je spullen netjes opgeborgen worden als je ze op dat moment niet nodig hebt. En je woonkamer kan er visueel op vooruit gaan.
 • Bij woonkamerkasten kun je onderscheid maken tussen bovenkasten, ladekasten, dressoirs, highboards, lowboards en vitrinekasten.
 • Afhankelijk van hoeveel ruimte je thuis hebt en wat je in je nieuwe woonkamerkast wilt opbergen, is de ene of de andere soort kast meer geschikt voor je. Omdat je hier een grote keuze hebt, ben je er zeker van dat je vindt wat je zoekt.

Beste Woonkamer kast: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een woonkamerkast koopt

Wat is een woonkamerkast?

Eenvoudig gezegd is een woonkamerkast een kast voor in de woonkamer waarin je dingen kunt opbergen zoals serviesgoed, tafelkleden, het speelgoed van de kinderen en nog veel meer.

In tegenstelling tot een plank kun je de kast sluiten. Of het laden heeft, klepdeuren of schuifdeuren is gewoon een kwestie van smaak.

Een woonkamerkast kan hoog en smal zijn, maar ook diep en breed. Het belangrijkste is dat het extra bergruimte biedt in de woonkamer. En je kunt de inhoud ervan zo nodig voor nieuwsgierige ogen verbergen.

Welke soorten woonkamerkasten zijn er?

Er zijn de volgende soorten woonkamerkasten:

Type Beschrijving
Wandmeubel Vaak synoniem gebruikt met wandmeubel. In tegenstelling tot de wandkast kan deze echter vrijer worden gecombineerd. Door dragende en hangende elementen in dezelfde stijl te combineren, kan zelfs in de kleinste woonkamer extra bergruimte worden gecreëerd.
Wandmeubel Is een wandvullende kast die vaak tot aan het plafond reikt. Het wandmeubel kan worden samengesteld uit diepe laden, kastelementen, legplankelementen en vitrine-elementen. Bovendien heeft het meestal een uitsparing voor de televisie.
Ladekast Is een halfhoog meubelstuk voor het opbergen van allerlei spullen. De klassieke commode bestaat alleen uit laden. Subtypen van de commode zijn sideboards, highboards en lowboards.
Sideboard Is een subtype van de commode die merkbaar breder is dan hoog. Hij is meestal voorzien van laden, deuren of een combinatie van beide.
Highboard Is een halfhoge kast die merkbaar hoger is dan breed, maar niet zo hoog als een kledingkast. De interne indeling van deze ladekast kan sterk variëren en heeft deuren van massief materiaal of met glasinzet, kleppen, legplanken en laden.
Lowboard Is een type ladekast dat vooral laag is. Lowboards worden ook vaak TV-borden genoemd. Ze kunnen worden uitgerust met deuren, kleppen, legplankelementen en laden.
Vitrine Is een kast die is ontworpen om decoratieve voorwerpen, verzamelobjecten of andere items vakkundig te presenteren. Daartoe heeft de vitrine ten minste één zijde van glas. Sommige vitrines hebben ook een eigen binnenverlichting en/of een spiegelende achterwand.

De volgende alternatieven voor woonkamerkasten zijn beschikbaar:

Type Beschrijving
Opbergkruk Biedt extra opbergruimte onder de zitting en kan verder gebruikt worden zoals u gewend bent van een kruk. Als opbergplaats voor tijdschriften, om je voeten op te leggen, om bij het bovenste boek op de plank te komen of gewoon om op te zitten.
Mand De bak, die meestal aan de bovenkant open is, kan worden gebruikt als opbergplaats voor kleine tot middelgrote dingen zoals speelgoed, tijdschriften of kussens.
Kist Is een doosvormig meubelstuk met een scharnierend deksel. Sommige commodes bieden niet alleen extra bergruimte, maar kunnen ook als zitmeubel worden gebruikt als ze aan de bovenkant recht zijn uitgesneden en stevig genoeg zijn.
Legplank Hier wordt de inhoud open gepresenteerd en kan niet worden verstopt wanneer dat nodig is. In tegenstelling tot een vitrine kan de inhoud van een rek sneller worden geraadpleegd. De spullen op de plank worden echter sneller blootgesteld aan stof en andere invloeden van buitenaf.
Roltafel Is gemakkelijk door de kamer te verplaatsen en biedt een opbergvlak voor servies, onderzetters, tijdschriften of andere spullen op één of meerdere niveaus.

Welke soorten woonkamerkasten zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een woonkamerkast wilt kopen, zijn er de volgende alternatieven om uit te kiezen

 • Wandmeubel
 • Wandmeubel
 • Ladekast
 • Dressoir
 • Highboard
 • Lowboard
 • Vitrinekast

Er zijn veel verschillende soorten woonkamerkasten, die niet altijd gemakkelijk van elkaar te onderscheiden zijn.

Wohnzimmerschrank-1

Het maakt niet uit welk type woonkamerkast je kiest, je hebt altijd een toename van ruimte.
(Image source: unsplash.com / André François McKenzie)

De termen woonkamermuur en wandmeubel worden vaak als synoniem gebruikt, maar er zijn verschillen tussen de twee en dus verschillende voor- en nadelen.

Het is hetzelfde met de termen commode, dressoir, highboard en lowboard. Ook deze verschillen en hebben elk hun eigen voor- en nadelen.

Meestal zijn de verschillen niet zo groot. Maar als je precies weet hoe je nieuwe keuze-meubel heet, kun je er naar zoeken en tijd besparen.

Wat onderscheidt een wandmeubel en wat zijn de voor- en nadelen?

Een wandmeubel bestaat uit verschillende afzonderlijke kasten of planken. Ze hebben allemaal dezelfde vormgeving en hetzelfde materiaal en vormen zo een uniform totaalbeeld.

Het wandmeubel is de moderne versie van de wandkast. Het biedt bijna evenveel bergruimte, maar kan meer individueel gebruikt worden omdat je zelf kunt bepalen waar je de afzonderlijke meubelstukken neerzet.

Veel woonwanden worden gekenmerkt door hun materiaalmix met veel glas, heldere kleuren en bijzondere verlichting. Dit maakt de ruimte visueel losser, maar veel woonwanden missen de gezellige uitstraling van massieve bovenkasten.

Je kunt de termen woonwand, tv-wand en tv-wandmeubel synoniem gebruiken.

Voordelen
 • Veel bergruimte, zelfs met een klein budget
 • Individuele kamerinrichting mogelijk
 • Grote keuze uit verschillende stijlen, kleuren en materialen
Nadelen
 • Minder bergruimte dan met een wandmeubel
 • Meubels in een andere stijl vallen snel op
 • Minder gezellige sfeer dan met een wandmeubel

Wat onderscheidt een wandmeubel en wat zijn de voor- en nadelen?

Wandmeubels waren vooral populair in de jaren vijftig tot tachtig van de vorige eeuw. Maar je kunt nog steeds gebruik maken van de voordelen die men toen in wandmeubels zag.

Een wandmeubel is meestal een ruimtebesparend alternatief voor veel losse meubelstukken. Hij biedt je maximale opbergruimte en laat je woonkamer er opgeruimd uitzien.

Moderne bovenkasten zijn niet meer uitsluitend van massief hout gemaakt zoals vroeger, maar ook van houtfineer. Dit maakt een grotere keuze aan verschillende ontwerpen mogelijk.

Kastenwanden zijn niet voor kleine kamers en kunnen er door hun gesloten vormgeving vaak log uitzien.

Voordelen
 • Maximale opbergruimte
 • Gezellige uitstraling meestal rustieke landhuisstijl
 • Ruimtebesparend in vergelijking met veel losse meubels
Nadelen
 • Geen flexibiliteit van losse elementen
 • Meubels in een andere stijl vallen snel op
 • Niet geschikt voor kleine kamers

Waarin onderscheidt een ladekast zich als woonkamerkast en wat zijn de voor- en nadelen?

Ladekasten zijn er in veel verschillende maten en uitvoeringen. Ze zijn meestal tafelhoog. Er zijn verschillende versies van de ladekast, maar de klassieke versie wordt gekenmerkt door het feit dat hij alleen laden bevat en geen deuren of planken.

Ladekasten bieden snel en gemakkelijk plaats aan allerlei spullen, zoals beddenspreien, kussens, speelgoed of andere spullen.

Met extra ladesystemen kun je de binnenkant van de lades indelen en zo het best mogelijke overzicht over je opgeborgen spullen krijgen.

Het bovenste oppervlak van de commode kan als extra plank gebruikt worden.

Voordelen
 • Flexibiliteit dankzij een ruime keuze aan maten
 • Ruime keuze uit verschillende kleuren en dessins
 • De opgeborgen spullen zijn snel en gemakkelijk bij de hand.
Nadelen
 • Voorwerpen die te groot zijn voor de laden kunnen niet opgeborgen worden
 • Zonder extra laden kan er snel rommel ontstaan
 • Ladekasten die veel bergruimte bieden nemen ook veel plaats in beslag.

Wat onderscheidt een dressoir als woonkamerkast en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Het dressoir is een soort ladekast die veel breder is dan hij hoog is. Anders dan de klassieke ladekast kan het dressoir deuren hebben, laden of een combinatie van beide.

Dressoirs kunnen op poten gemonteerd worden of aan de muur zweven. Ze hebben een smalle vormgeving en kunnen daardoor bijzonder plaatsbesparend zijn.

Voordelen
 • Ruimtebesparend door de smalle vormgeving
 • Mogelijkheid om ook dingen op te bergen die niet in de laden passen
 • Kan ook als kamerscherm dienen.
Nadelen
 • Vergeleken met ladekasten betaal je iets meer voor goede kwaliteit
 • Niet optimaal te gebruiken bij hoge muren
 • Hoe breder de ladekast, hoe meer stopcontacten hij kan bedekken.

Wat onderscheidt een highboard als woonkamerkast en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een highboard heeft meer hoogte danbreedte. Hij is echter niet zo hoog als een garderobe. Dit type ladekast kan ook een halfhoge kast genoemd worden.

Het interieur van highboards kan sterk variëren, en ze kunnen deuren hebben van massief materiaal of glazen inzetstukken, rekken bevatten, laden en kleppen.

Er zijn dan ook talloze varianten van highboards. Je hebt een ruime keuze uit binnenhuisinrichting, materialen, kleuren en stijlen.

Voordelen
 • Talrijke opbergmogelijkheden
 • Meer opbergruimte dan bij gewone dressoirs of gewone ladekasten
 • Grote keuze aan kleuren, materialen en stijlen
Nadelen
 • Kan veel ruimte innemen
 • Vrij ongeschikt voor schuine plafonds
 • Oogt lomp in kleine kamers

Wat onderscheidt een lowboard als woonkamerkast en wat zijn de voor- en nadelen?

Lowboards zijn veel dieper dan ladekasten, dressoirs en highboards. Daarom kun je een lowboard prachtig gebruiken voor media-opslag en er TV’s, ontvangers, consoles en andere dingen in opbergen.

Daarom wordt het lowboard ook vaak een TV-bord genoemd. Om voldoende ruimte voor de bekabeling te bieden, worden lowboards meestal zonder achterwand ontworpen.

Deze ladekast kan extra bergruimte bieden met deuren, kleppen, laden of plankelementen.

Voordelen
 • Ruimtebesparend
 • Gebruik van alle stopcontacten mogelijk door open achterkant
 • Ruime keuze aan kleuren, materialen en stijlen
Nadelen
 • Minder bergruimte dan bij dressoirs, highboards of klassieke ladekasten
 • Geen optimaal gebruik van hoge wanden
 • Hoge consoles kunnen minder goed een plaats krijgen.

Wat onderscheidt een vitrinekast als een woonkamerkast en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Met een vitrinekast kun je dingen als fijn servies, verzamelbare beeldjes of andere voorwerpen vakkundig etaleren.

Daartoe heeft de vitrinekast minstens één zijde van glas. Sommige vitrines hebben ook een spiegelende achterwand en/of een eigen binnenverlichting.

Er zijn ook vitrinekasten die bovenaan beglaasd zijn en onderaan laden of kleppen hebben die dienen als bergruimte voor de dingen die je niet wilt uitstallen.

Voordelen
 • Ruimtebesparend
 • Bescherming van tentoongestelde voorwerpen tegen stof
 • Extra decoratief element in de ruimte
Nadelen
 • Weinig bergruimte
 • Hoge kostenfactor
 • Moet altijd opgeruimd zijn

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om woonkamerkasten te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen een verscheidenheid van mogelijke woonkamerkasten.

In de volgende paragrafen leggen we uit wat belangrijk is in de afzonderlijke aspecten.

Grootte

De grootte van je nieuwe woonkamerkast hangt natuurlijk af van de omstandigheden die je thuis hebt. Dit betekent dat een wandmeubel waarschijnlijk niet in een zolderflat past. En een enkele lowboard zal er waarschijnlijk nogal verloren uitzien in een oude flat met hoge plafonds.

Daarom moet je van tevoren bedenken hoeveel opslagruimte je nodig hebt, d.w.z. of je meer of minder spullen wilt opslaan, en hoe groot de spullen zijn die je wilt opslaan

Als je een woonkamerkast zoekt voor bijvoorbeeld fijn serviesgoed en glazen, is een highboard met een glazen kastgedeelte voor de glazen en een ladegedeelte voor de borden een goede keus.

Terwijl woonkamermuren en bovenkasten relatief veel ruimte innemen, zijn ladekasten en vitrinekasten meestal ruimtebesparende alternatieven.

Grofweg zijn dressoirs tussen 120 en 200 cm breed en 70100 cm lang.

Highboards zijn ongeveer 110130 cm hoog en hebben een navenant kleinere breedte.

De hoogte van lowboards is maar ongeveer 2550 cm. TV-planken zijn echter meestal vrij breed.

De hoogte en breedte van vitrines zijn nogal variabel.

Afwijkingen van de standaardmaten zijn natuurlijk altijd mogelijk<

Als je problemen hebt met het vinden van een woonkamerkast in de juiste maat voor jou, maak je dan geen zorgen. Veel websites bieden al op maat gemaakte garderobekasten aan, afgestemd op je behoeften.

Indeling

De indeling van je nieuwe meubels hangt weer af van jou en je persoonlijke omstandigheden. Afhankelijk van hoe groot en/of volumineus de voorwerpen zijn die je wilt opbergen, heb je natuurlijk grotere vakken, lades, enz. nodig.

Woonkamermeubels en bovenkasten bieden verschillende combinaties van deuren, kleppen, lades en legplanken. Daarom bieden ze de meeste opslagruimte voor veel van je spullen. Voor wat niet in een kleine lade past, kun je misschien op een van de planken leggen.

Strikt genomen bestaanklassieke ladekasten alleen uit lades. Dit heeft het voordeel dat je een goed overzicht over je spullen kunt houden dankzij de extra organisatie-elementen. Een nadeel van klassieke ladekasten is echter dat niet alles in de lades past. Als je bijvoorbeeld grote bankkussens wilt opbergen, kom je niet ver met een klassieke ladekast.

Dressoirs en highboards, daarentegen, bieden je meer flexibiliteit wat hun interne indeling betreft. Ze kunnen niet alleen met laden uitgerust worden, maar ook met kleppen, deuren en planken.

Lowboards kunnen ook allerlei interne opbergmogelijkheden bieden, maar zijn door hun geringere hoogte beperkter in het onderbrengen van grotere voorwerpen.

Zoals gezegd zijnvitrines er in talloze maten. De indeling is meestal vrij gelijkaardig. Een klassieke vitrine heeft verschillende planken waarop de tentoongestelde voorwerpen beschermd tegen het glas gepresenteerd kunnen worden. Sommige vitrines hebben ook extra vakken of lades die bergruimte bieden voor alles wat niet iedereen hoeft te zien.

Materiaal/bewerking

Woonkamerkasten zijn eigenlijk bijna altijd van hout gemaakt. Hoe het hout verwerkt wordt en wat voor soort het is, dat is wat het verschil maakt tussen de meubels. Een kast van massief hout is niet alleen van betere kwaliteit dan een van gefineerde spaanplaat, hij ziet er ook anders uit.

Dat wil niet zeggen dat je een gefineerde kast niet mooier kunt vinden, want in tegenstelling tot meubels van massief hout kunnen gefineerde meubels visueel bogen op een doorlopende nerf.

Wohnzimmerschrank-2

De meeste woonkamerkasten zijn van hout. Je woonkamerkast kan gemaakt zijn van massief hout of van gefineerd houtmateriaal. Afhankelijk van hoe hij gemaakt is, zal je nieuwe kast een ander uiterlijk hebben.
(Image source: unsplash.com / Artur Łuczka)

Omdat bij de productie van massief houten meubelen meer rekening gehouden moet worden met de eigenschappen van het hout, kunnen ze helaas niet met een gelijkmatige nerf gemaakt worden.

Bovendien is de kwaliteit van gefineerde meubelen sterk afhankelijk van het dragermateriaal. Zo kunnen gefineerde kasten met plakmultiplex als basis zelfs vormvaster zijn dan meubels van massief hout.

Hier is een overzicht van de materialen en verwerkingsmethoden waaruit je kunt kiezen

 • Massief hout
 • Gefineerde spaanplaat
 • Gefineerd MDF bord
 • Gefineerd fineermultiplex/strooktriplex
 • Gedeeltelijke vaste verwerking
 • Gelakt materiaal

Als je een woonkamerkast van massief hout wilt , zul je iets dieper in de buidel moeten tasten.

Massief houten meubelen zijn gemaakt van zuiver hout. Het heeft een bijzonder natuurlijke uitstraling en is duurzaam. De gebruikssporen die een massief houten meubelstuk in de loop der jaren krijgt, geven het karakter. Een ander voordeel van massief hout is dat het heel gemakkelijk te onderhouden is. Als je lelijke krassen wilt wegwerken, kun je het hout gewoon schuren en het daarna lakken, in de was zetten of oliën.

De nadelen van massief houten kasten zijn dat ze krom kunnen trekken zodra de temperatuur of de vochtigheidsgraad verandert. Bovendien kan de kleur van het hout na verloop van tijd veranderen en kunnen er kleine scheurtjes ontstaan.

Om je nieuwe massief houten meubel in vorm te houden, wordt het op een heel specifieke manier aan elkaar gelijmd. Dit onderbreekt de nerf in de kast en geeft een ongelijkmatig uiterlijk. Of je dit mooi vindt of liever een gelijkmatige nerf zoals bij gefineerde meubels, is een kwestie van smaak.

Gefineerdemeubels kunnen verschillende onderlagen hebben waarop dunne platen hout gelijmd zijn. Omdat de houten platen zo dun zijn, kunnen ze niet krom trekken op de draagplaat. Hierdoor is het mogelijk een oppervlak te maken met een continue korrel die in de loop der tijd niet verandert.

De kwaliteit van een gefineerde kast hangt af van welk substraatmateriaal gebruikt werd. Een gefineerd meubelstuk kan zelfs een betere dimensionale stabiliteit hebben dan een van massief hout.

Gefineerde spaanplaat is heel goedkoop. Omdat houtspaanders die niet voor de produktie van massief houten meubelen gebruikt kunnen worden, gebruikt worden voor de produktie van spaanplaat, worden de natuurlijke houtbronnen gespaard.

Meubels van spaanplaat zijn lichter dan die van massief hout, maar ze zijn ook minder stevig.

Woonkamerkasten van gefineerde MDF plaat zijn daarentegen stabieler dan die van spaanplaat, omdat ze gemaakt zijn van fijn verspaande houtvezels. Dit resulteert in een bijzonder hoge buigsterkte en breuksterkte van de MDF plaat.

Fineermultiplex of stokjesmultiplex zijn de beste dragers voor fineerplaten. Ze zijn gemaakt van platen hout of houten staafjes die aan elkaar gelijmd zijn om hun vorm te behouden. Daarom komt dit soort fineer voor in veel hoogwaardige meubelstukken.

Woonkamerkasten die gedeeltelijk massief afgewerkt zijn, worden gekenmerkt door het feit dat sommige delen van massief hout zijn en andere van fineer of van gelakt of gelamineerd houtmateriaal.

Bij gedeeltelijk massieve meubels moet je letten op hoeveel van de kast werkelijk van massief hout gemaakt is en welke andere materialen gebruikt zijn.

Materialen zoals spaanplaat of MDF worden vaak gelakt. De lak beschermt zulke kasten tegen invloeden van buitenaf en maakt ze gemakkelijk schoon te maken.

Hier moet je er vooral op letten of alle delen van de woonkamerkast met lak bedekt zijn, of de lak overal glad aanvoelt en of er zich geen lelijke druppels gevormd hebben.

Stijl

Als je eenmaal besloten hebt hoe groot je je nieuwe meubelstuk wilt hebben en welk type woonkamerkast het beste bij je past. Je kunt dan kiezen voor een bepaalde stijl. Welke je kiest hangt natuurlijk af van je eigen persoonlijke smaak.

Hier volgt een selectie van stijlen die anderen vaak zoeken

 • Landelijke stijl
 • Rustieke stijl
 • Antieke stijl/Vintage stijl
 • Industriële stijl
 • Moderne stijl

Landelijke meubels zijn bedoeld om het plattelandsleven en oude boerderijen op te roepen. Woonkamerkasten van natuurlijk hout met messing beslag vind je hier vaak. Als je meubels in landelijke stijl zoekt, vind je waarschijnlijk veel wandmeubels, highboards en ladekasten die een gezellige uitstraling hebben.

De rustieke stijl wordt gekenmerkt door veel natuurlijke materialen. Het verschil met de landhuisstijl is dat de materialen hier veel grover zijn. Kale stenen muren en zichtbare balken zijn kenmerkend voor de landhuisstijl.

Een woonkamerkast in landhuisstijl wordt gekenmerkt door zijn solide afwerking van onbehandeld grenen of eiken. Hoe meer het hout doorleefd is, hoe gezelliger de kamer oogt in termen van de rustieke stijl.

De antieke meubelstijl of vintage stijl kan heel veelzijdig zijn. Hier kun je ruwweg onderscheid maken tussen Biedermeier stijl, Art Nouveau stijl en de stijl van de Gründerzeit.

Woonkamerkasten in de Biedermeier stijl zijn elegant maar eenvoudig. Ze hebben zelden opvallende versieringen, maar worden klassiek gekenmerkt door een afgeronde top. Deze kasten stralen gezelligheid uit en zijn tegelijk praktisch.

Art Nouveau stijl kasten worden gekenmerkt door gestileerde florale elementen of geometrische elementen. Zulke woonkamerkasten zijn bijzonder decoratief en bekoren door hun gebogen vormen.

De Gründerzeit stijl combineert verschillende stijlen uit het verleden. Zulke woonkamerkasten zijn vaak heel sierlijk en voorzien van decoratieve versieringen.

Woonkamerkasten in industriële stijl zijn geïnspireerd op de fabriekshallen van de vroege industrialisatie. Open architectuur voert hier de boventoon. Dit betekent dat vooral woonkamerkasten goed passen in de industriële stijl. Hier vind je functionele en ongecompliceerde kasten die indruk maken door hun eenvoudige vormgeving.

Als je een woonkamerkast in moderne stijl zoekt, heb je veel mogelijkheden om uit te kiezen. Rang lowboards en bovenkasten kunnen deze stijl perfect belichamen. Ze worden gekenmerkt door rechte vormen, krachtige kleuren, stijlvolle materiaalmixen, LED verlichting of vernieuwende ophanginrichtingen.

Kleur

Net als bij stijl is de kleur van je nieuwe woonkamerkast natuurlijk een kwestie van smaak.

Als je nieuwe meubel gelakt, gefolied of geglazuurd is (licht gepigmenteerde lak waarin de nerf doorschijnt), is het gemakkelijk om de juiste kleur te vinden

Als je echter een woonkamerkast met een houten uitstraling wilt, of dat nu massief hout of gefineerd hout is, moet je enig idee hebben van hoe houtsoort eruitziet.

Hieronder heb ik je een tabel gegeven over populaire houtsoorten en hun uiterlijk:

Houtsoort Uiterlijk
Esdoorn Kan verschillende kleuren hebben: Bijna wit, lichtbruin, roodgrijs. Heeft een gelijkmatige, onopvallende nerf
Beuk Heeft een lichtgele tot rozebruine kleur en een tongachtige nerf. Hoe ouder de beuk, hoe donkerder het hout. Wordt iets donkerder bij blootstelling aan licht.
Eik Is grijs-geel tot geel-bruin. Heeft een gelijkmatige korrel. Afhankelijk van hoe het hout is gezaagd, is het tongvormig.
Essen Is bleekgrijs, geelachtig wit of roodachtig wit. Als het donkerder wordt, kan het hout lichtbruin worden. De nerf van essenhout bestaat uit smalle donkere strepen of een tongpatroon
Vurenhout Het hout van vurenhout is geelwit tot roodachtig-wit. Als het donkerder wordt, kan het geel-bruin worden. De nerf in sparrenhout is ofwel fijn gestreept of tongvormig. Soms zijn er ook knoesten te zien in vurenhout.
Fir Is roodachtig tot geelwit en kan een grijs-paarse ondertoon hebben. De nerf van vurenhout kan gestreept of gefigureerd zijn (een patroon dat op bloemen kan lijken).
Kersen Kan geel tot roodbruin zijn, maar ook roestbruin. Als het hout in contact komt met licht, wordt het donkerder. Kersenhout heeft een nerf die bestaat uit vele kleinere stralen
Mahonie Kan verschillende kleuren hebben tussen roodbruin en lichtbruin. Als het hout niet goed wordt beschermd, kan het door milieu-invloeden grijs worden. De nerf van mahoniehout kan gestreept, gevlekt, vlamvormig of adervormig zijn.
Teak Is middenbruin tot goudbruin. Als teak niet regelmatig wordt geolied of gewaxt, kan het een zilveren of grijze patina krijgen. De nerf is gestreept of tongachtig.
Walnoot Is lichtbruin tot zwartachtig bruin en kan een rode of lila glans hebben. De zon maakt het walnotenhout een stuk donkerder. De korrel kan troebel, gestreept of gevlekt zijn.
Walnoot Kan licht grijsbruin zijn, maar ook donkerbruin of zwartachtig bruin. Walnotenhout heeft een gestreepte of onregelmatige troebele nerf.

Wohnzimmerschrank-3

Onbevestigde woonkamerkasten zoals deze ladekast kunnen een ongevalrisico vormen als je ze niet goed aan de muur bevestigt. Je kunt dit risico voorkomen met metalen beugels uit de bouwmarkt. Zo zijn kleine kinderen en huisdieren veilig, zelfs als ze uit nieuwsgierigheid op de kast klimmen.
(Image source: unsplash.com / Mathilde Merlin)

Kleine kinderen of grotere huisdieren zoals honden of katten kunnen een woonkamerkast onbedoeld doen kantelen, en als hij niet goed aan de muur bevestigd is, kan er gemakkelijk een ongeluk gebeuren.

Als je nieuwe woonkamerkast geen muurbeugel bijgeleverd heeft, kun je hem daar gemakkelijk bevestigen met metalen beugels, schroeven en pluggen

Hoe richt ik mijn woonkamerkast in?

Er zijn veel manieren om je woonkamerkast in te richten. Een optie is muurtatoeages, die voor weinig geld in een grote verscheidenheid van ontwerpen verkrijgbaar zijn.

In de volgende video zie je hoe je een wandtattoo goed bevestigt:

Als je je nieuwe woonkamerkast dat zekere iets wilt geven, kun je er een schoolbordfolie op plakken om boodschappen voor je geliefde op te schrijven of to-do lijstjes voor jezelf.

Als je bijvoorbeeld de deur van je nieuwe kleerkast met magneetverf beschildert, heb je een praktische magneetmuur gemaakt.

Spiegelelementen die aan de buitenkant van de garderobekast bevestigd zijn, zijn een bijzondere blikvanger. Maar je kunt ze ook speciaal voor jou aan de binnenkant van de garderobe bevestigen, bv. om snel en onopvallend je uiterlijk te controleren tijdens een afspraakje.

Hoe demonteer ik mijn woonkamerkast?

Wie heeft het niet meegemaakt: je verhuist en je weet dat je nieuwe garderobe niet door de deur past. Je moet hem dus uit elkaar halen, liefst zo dat je hem in de nieuwe flat weer in elkaar kunt zetten.

De beste manier om dit te doen is door de onderstaande stappen te volgen

 1. Je moet de afzonderlijke delen van je garderobe labelen met afplakband, zodat je onderscheid kunt maken tussen een vloerpaneel en een plafondpaneel, bijvoorbeeld.
 2. Verwijder alles wat niet vastgeschroefd is (planken, laden, enz.). Bij het in elkaar zetten is het ook gemakkelijker voor je als je de plaatsen markeert waar de planken bevestigd werden.
 3. Bij deze stap schroef je de deuren los, krijg hulp van een tweede persoon. Eén persoon houdt de deur vast terwijl de ander de schroeven losmaakt. Werk van onder naar boven.
 4. Voor de volgende stap kun je het beste je woonkamerkast neerleggen (natuurlijk heb je ook hier hulp nodig). Haal nu de kast van boven naar beneden uit elkaar. Dat betekent dat je begint met het bovenste paneel. Je kunt de spijkers aan de achterkant voorzichtig verwijderen met een tang.

Hoe ruim ik mijn woonkamerkast goed op?

Omdat je je woonkamerkast vaak gebruikt om dingen in op te bergen en terug te vinden, kan het er snel een rommeltje worden.

De volgende tips kunnen je helpen op te ruimen

 1. Stel jezelf kleine doelen en ruim elke dag een beetje op, zodat je je motivatie niet verliest.
 2. Begin op te ruimen waar je het meeste zin in hebt, bijvoorbeeld wat er het minst bewerkelijk uitziet.
 3. Vergeet niet alles weer terug te leggen waar je het gevonden hebt.
 4. Stel elke dag een bepaalde tijd in om een beetje op te ruimen. 10 minuten per dag kan al genoeg zijn.
 5. Als je af en toe wat dingen weggooit, creëer je extra bergruimte. Als je iets een jaar niet gebruikt hebt, zul je het in de toekomst waarschijnlijk niet meer nodig hebben.

In de volgende video kun je inspiratie opdoen voor het opruimen en schoonmaken van je woonkamerkast, zodat alles er weer opgeruimd uitziet:

Verder lezen: Bronnen en interessante links

[1]https://www.wohnen.de/magazin/unterschiede-zwischen-kommode-anrichte-sideboards-lowboards-und-highboards.html#kommoden-und-schraenke

[2]https://www.wohnwand-deluxe.de/wohnwaende-und-schrankwaende-wo-sind-die-unterschiede/

[3]https://www.mein-eigenheim.de/einrichten/tipps-zum-moebelkauf-qualitaet-bei-holzmoebeln-erkennen.html ht

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies