Laatst bijgewerkt: 23-08-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

25Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

74Verzamelde opmerkingen

Welkom bij Sweetesthome Nederlands! Of je nu met die speciale persoon bent, met je gezin, collega’s op het werk, of zelfs alleen, het is een moment van ontspanning dat het einde van de dag, of het begin van de avond inluidt.

Een van de beste begeleiders bij het eten is wijn. Het aroma en de smaak ervan kunnen het gerecht dat je op dat moment geniet versterken. Het belangrijkste element dat de wonderen van deze drank tot bloei laat komen zijn de wijnglazen, die je voornaamste hulpmiddel zijn om ervan te genieten.

We weten dat het, als het op kopen aankomt, moeilijk kan zijn het juiste product te kiezen, en tussen de zo vele soorten wijnglazen wordt de keuzefase verwarrend. Daarom helpen we je het proces gemakkelijker te maken met dit artikel over wijnglazen.
Belangrijk om te weten

  • Wijnglazen zijn het belangrijkste instrument om de gedetailleerde kenmerken van de drank te waarderen en te proeven. Ze maken het mogelijk aroma’s vrij te laten, zuiverheid te waarderen, smaken naar de tong te leiden en zelfs de temperatuur en het schuim te behouden.
  • Wijnglazen zijn hoofdzakelijk van twee materialen gemaakt: glas en kristal. Afhankelijk van hoe je de bril wilt gebruiken, kan de ene of de andere bij je passen. Glazen glazen zijn bijvoorbeeld gemakkelijk af te wassen en resistenter, zodat ze geschikt zijn voor dagelijks gebruik, terwijl kristallen glazen perfect zijn voor wijnproeven.
  • De verschillende delen van het glas beïnvloeden de wijnproeverij, dus je moet weten hoe je precies de vormgeving kiest die je nodig hebt, afhankelijk van de wijn die je drinkt. De vorm van de steel beïnvloedt de temperatuur, de mond de waardering van de aroma’s en de inhoud bepaalt de drank en de juiste hoeveelheid om te schenken.

Beste wijnglazen: Onze selectie

Je begrijpt misschien niet veel van wijnglazen, dus een manier om te weten te komen wat je op de markt kunt vinden is kennis te maken met de beste wijnglazen, zodat je hun eigenschappen kunt analyseren en kunt begrijpen waarom ze in de selectie zitten.

Koopgids: Wat je moet weten over wijnglazen

Na het bekijken van de beste wijnglazen kun je een idee krijgen van wat de markt biedt; dit helpt je een duidelijker beeld te krijgen; het is echter belangrijk dat je bepaalde termen kent voor je tot kopen besluit, die je in de volgende koopgids zult zien.

Het juiste glas laat de smaken van de wijn in je mond exploderen, waardoor hij perfect samengaat met een grote verscheidenheid aan gerechten. (Foto: Darya Petrenko / 123rf.com)

Wat zijn wijnglazen en wat zijn hun voordelen?

Wijnglazen zijn speciale houders om wijn in te schenken, speciaal ontworpen voor elke wijnsoort. Ze maken het mogelijk de temperatuur te regelen en de drank juist te waarderen, wat ze tot een essentieel instrument maakt voor wijnproevers.

Het belangrijkste voordeel van wijnglazen is dat ze de juiste oxygenatie van de drank mogelijk maken, waardoor de aroma’s vrijkomen, en ze door hun vorm in de kelk of het hoofdgedeelte van de fles bewaard blijven. De wijnglazen maken een juist genieten en analyseren van de drank mogelijk.

Er zijn voor- en nadelen die je vóór de aankoop moet evalueren, zodat je alle aspecten van het product begrijpt en werkelijk weet wat je aanschaft, bovendien zul je zo zeker tevreden zijn.

Voordelen
  • Aroma”s bewaren
  • Zuurstof aan de drank geven
  • Temperatuur behouden
Nadelen
  • Breekbaar
  • Voortdurend met de hand afwassen
  • Duur

Kristallen en glazen wijnglazen – Waar moet je op letten?

Er zijn twee materialen die gebruikt worden bij de vervaardiging van wijnglazen. Het is belangrijk het ene van het andere te onderscheiden, want beide glazen hebben positieve en negatieve kanten, daarom zal een van de twee geschikt zijn naar wat je zoekt en nodig hebt.

Glass wijnglazen. Deze glazen kunnen overwogen worden voor thuisgebruik, dit komt door de sterkte van het materiaal, dat sterker is dan glas. Ze kunnen zonder moeite in de afwasmachine gewassen worden, dus je kunt ze dagelijks gebruiken. Het glas kan dikker zijn, waardoor de drank snel opwarmt.

Ze zijn goedkoper, maar zullen niet de beste keuze zijn voor wijnproevers, want ze geven niet veel helderheid van de vloeistof, waardoor een goede appreciatie onmogelijk is; maar als het glas dun genoeg is, kan het tijdelijk werken.

Kristallen glazen. Deze glazen zijn de perfecte keuze voor wie meer doet dan alleen wijn drinken. Als je geïnteresseerd bent in het analyseren van de zuiverheid, de aroma’s, de temperatuur of de juiste oxygenatie van de drank, zijn kristallen glazen je beste keus.

Ze zijn ontworpen om de temperatuur te kunnen bewaren (dit is vooral goed voor koude wijnen). Bovendien maakt de transparantie een perfecte analyse van de reinheid van de wijn mogelijk, voordat je hem proeft.

Glazen bokaal Kristallen bokaal
Breekbaarheid Bestendig. Verhoogt naargelang de dikte Zeer delicaat, voorzichtig mee omgaan
Doorzichtigheid Afhankelijk van de dikte Volledig doorzichtig
Prijs Toegankelijk Meestal duur
Reinheid Vaatwasmachinebestendig Met de hand afwasbaar

Hoeveel kost een wijnglas?

De prijs hangt af van het model van het glas, maar er is een bepaalde standaardreeks voor glazen. In het geval van glazen wijnglazen, bijvoorbeeld, kunnen de prijzen variëren tussen 200 MXN en 700 MXN.

Als je kristallen glazen wilt kopen, kunnen de kosten variëren tussen 400 MXN en 800 MXN, met enkele uitzonderingen, waarbij de glazen speciale gravures of ontwerpen hebben, en tussen 1.000 MXN en 2.000 MXN kunnen kosten.

Je schrikt misschien een beetje van de prijzen, vooral als het om wijnglazen gaat, maar je moet bedenken dat deze prijzen vooral betrekking hebben op sets, waarin 2, 4 of zelfs 6 glazen van dezelfde kwaliteit zitten.

Waar koop je een wijnglas?

Om je perfecte glazen te kopen, is een goede optie bij Bodegas Alianza, waar ze deskundig zijn in wijnen en likeuren, en je een grote verscheidenheid aan modellen glazen tegen uitstekende prijzen aanbieden, waarbij kwaliteit altijd gegarandeerd is. Plaatsen als La Castellana of Europea zijn ook uitstekende plaatsen om te kopen.

Er zijn winkels die online catalogi hebben, waar je via het web producten kunt kopen, een voorbeeld is “El Palacio de Hierro”, waar een grote verscheidenheid aan producten te vinden is, of de officiële website van “Riedel”, die bij uitstek wijnglazen vervaardigt.

Als je online wilt kopen kun je terecht op Mercado Libre México en Amazon México, waar je toegang hebt tot beoordelingen, meningen en zelfs de reputatie van de verkoper, zodat de aankoop correct gebeurt en je helemaal tevreden bent.

Aankoopcriteria

Tenslotte zijn er criteria die van belang zijn bij het kiezen van de juiste beker, en met die moet je rekening houden, zodat je de beker kunt kopen die je echt nodig hebt, en hem goed kunt gebruiken.

Vanwege het bovenstaande laten we je 4 aankoopcriteria zien die je helpen de beker te kiezen die het beste bij je behoeften past. Ze zien er misschien niet uit, maar wijnglazen hebben meer details dan je zou denken.

Inhoud van glazen

Glazen worden gewoonlijk gemeten naar hun inhoud in ounces. Dit brengt andere kenmerken met zich mee die bijzondere functies dienen. Hoewel het misschien niet zo lijkt, is de vorm van een glas niet zo ontworpen omdat het elegant is, maar omdat het helpt de smaak en geur van elk van de wijnen te versterken, en daarom zijn er zoveel modellen.

Dit wetende moet je begrijpen dat de afmetingen variëren naar gelang de soort wijn, dat wil zeggen dat er voor elke wijn een glas is, want de smaken en manieren om ze te drinken zetten aan tot het ontwerpen van speciale glazen.

Rode wijn. Deze glazen zijn 14 ons, maar er wordt maar 5 ons van geserveerd. Normaal serveert hij zo’n kleine hoeveelheid om de wijn te laten bewegen, en de aroma’s in het glas vrij te laten komen.

Witte wijn. Deze glazen zijn kleiner dan die voor rode wijn, omdat slechts een kleine hoeveelheid van de drank wordt ingeschonken, maar herhaaldelijk. Ze zijn 10 ons en er wordt 5 ons geserveerd. De helft wordt geserveerd omdat deze wijn gewoonlijk koud gedronken wordt, en een vol glas kan ervoor zorgen dat je er lang over doet om het op te drinken en dat de drank uiteindelijk warm wordt.

Mousserende wijn. Dit glas wordt een fluitglas genoemd, omdat het hoog en dun is vergeleken met de andere. Het is 6 ons en er wordt 5 ons geserveerd. In het geval van mousserende wijn wordt de ruimte verkleind om de bubbels, die de belangrijkste attractie zijn, te kunnen bewaren.

Sherry. Deze bijzondere wijnsoort heeft een glas dat lijkt op dat van mousserende wijn, maar dan kleiner. De inhoud is 4 ons en er wordt 2 ons uitgeserveerd. In het geval van sherry heb je de ruimte nodig die mousserende wijn niet heeft, zodat de aroma’s goed tot hun recht kunnen komen.

Mousserende wijnen zijn synoniem met feest, en er gaat niets boven het juiste glas om de langverwachte toost uit te brengen. (Foto: Sergejs Rahunoks/ 123rf.com)

Hoogte van het glas

De hoogte van het glas is een element dat rode wijnglazen onderscheidt van witte wijnglazen. Het grootste deel van de hoogte zit in de steel, dat is meestal de langwerpige hals die de kelk met de basis van het glas verbindt.

De hoogte beïnvloedt factoren als temperatuur, want hij verhindert handcontact met de kelk, waardoor het glas en de likeur verhit worden. Er zijn verschillen tussen rode wijn en witte wijn, die belangrijk zijn om te weten om de juiste beslissing te kunnen nemen.

Rode wijn. De hoogte van de voet tot het uiteinde van de steel is meestal ongeveer 55mm, en de totale hoogte van het glas is 245mm. Dit komt omdat rode wijn gewoonlijk bij een warme temperatuur gedronken wordt, zodat hij niet zo’n hoge steel nodig heeft om handcontact met de bokaal te vermijden.

Witte wijn. In het geval van witte wijnen neemt de hoogte toe tot ongeveer 260 mm. Witte wijnen worden koeler geserveerd, dus hebben ze een iets langere steel nodig om te voorkomen dat de drank voortijdig opwarmt.

Mondvorm

De mond van het glas is het eindpunt van het glas, waar je nipt om de wijn te proeven. Er zijn twee vormen waarin je de mond van het wijnglas kunt vinden, en elk bepaalt de versterking van bepaalde eigenschappen van de wijn die erin geserveerd wordt.

Mond naar binnen. Dit type glas is voor wijnen met heel diepe aroma’s, want de naar binnen gerichte mond slaat de aroma’s op, zodat ze niet snel verloren gaan. Als de aroma’s in de beker gecondenseerd zijn, wordt op het moment van proeven het aroma gewaardeerd vóór de smaak geproefd wordt.

Ze worden veel gebruikt bij wijnen die veel body hebben, zoals Pinot Noir. Bovendien leidt de vorm van de mond de wijn naar het juiste deel van de tong voor een perfecte proeverij.

De mond is naar buiten gericht. Met de mond naar buiten gericht kunnen de in de wijn gecondenseerde aroma’s vrijkomen, en ook de juiste richting van de vloeistof naar de tong, want de tong heeft zones voor elke smaaksoort, het glas zorgt ervoor dat die naar de juiste gaat, al naar gelang de wijn die geserveerd wordt.

De soorten wijnen die dit glas gebruiken zijn die met sterke aroma’s, die in plaats van gecondenseerd te worden juist moeten kunnen ontsnappen omdat ze gemakkelijk waar te nemen zijn. Een van de wijnen die het glas met de mond naar buiten gebruiken is Rosé.

Kelkbreedte

De kelk of het lichaam van het wijnglas heeft een reden van bestaan, en daarom zijn er sommige die heel breed zijn, terwijl andere dunner zijn. Deze soort is om het beste uit de drank te halen, de eigenschappen die hij bezit te versterken.

Brede lichamen. Ze maken het mogelijk de vloeistof in het glas gemakkelijk rond te draaien; de ronddraaiende beweging die plaatsvindt geeft zuurstof aan de wijn, waardoor de aroma’s vrijkomen in de beker, die ze normaal condenseert zodat je ze kunt waarderen voor je ze drinkt.

Dunne lichamen. Hoe dunner de kelk, hoe minder rotatie hij toelaat; zulke lichamen laten echter een betere bewaring van het schuim toe, waardoor ze perfect zijn voor mousserende wijnen, zoals champagne. De beperkte ruimte maakt het mogelijk de bubbels te behouden, wat de belangrijkste attractie van dit soort drank is.

(Uitgelichte foto: Rostislavsedlacek / 123rf.com )

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies