Laatst bijgewerkt: 23-08-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

18Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

58Verzamelde opmerkingen

Welkom bij Sweetesthome Nederlands! Als je enigszins gefascineerd bent door de wereld van wijn, zul je blij zijn te weten dat het onderwerp van vandaag het wijnglas is, een essentieel voorwerp om van wijn te genieten.

Veel mensen weten het niet, maar de juiste glaskeuze maakt het verschil als het om wijn drinken gaat. Het versterkt smaak en aroma en houdt het voller.

Omdat het niet algemeen bekend is, is het natuurlijk dat mensen thuis maar één of twee soorten glazen hebben, nietwaar?

Maar als je geïnteresseerd bent in het onderwerp en iets beter wilt begrijpen wat de voordelen en verschillen van dit product zijn, ga dan hier verder! Hieronder presenteren we je onze complete gids voor wijnglazen!
Belangrijk om te weten

 • Er zijn verschillende soorten glazen. Elk heeft een specifieke vorm voor een bepaalde druif, want ze helpen om de smaak en het aroma te intensiveren.
 • Idealiter kies je die van kristal, want ze zijn het dunst, zijn poreus en hun wanden activeren de aromamoleculen.
 • Vergeet niet dat het belangrijk is je glas goed te verzorgen en op de juiste manier af te wassen, om nooit smaken of geuren achter te laten.

Dit vindje misschien ookleuk

 • Wijnopener: Wat is de beste kurkentrekker van 2021?
 • Fonduetoestel: Hoe kies je het beste model van 2021?

Beste wijnglas: Onze selectie

Het kiezen van het perfecte glas voor een bijzonder moment is niet altijd een gemakkelijke opgave. Daarom hebben we een aantal zeer interessante modellen uitgezocht die je bij je aankoop een heel eind op weg moeten helpen:

Koopgids

Wijn drinken met vrienden is een uitstekende manier om goede momenten te vieren. Of zelfs genieten van een glas aan het eind van een avond naar je favoriete programma kijken, feit is dat een van de meest gewaardeerde dranken ter wereld het verdient om in een geweldig glas gedronken te worden.

Nu je weet wat de beste op de markt zijn, is het tijd om wat beter te begrijpen wat de verschillen tussen glazen zijn en wat de voordelen van elk ervan zijn! Laten we gaan?

Foto de uma uma mulher loira, com uma blusa verde, olhado pra baixo e segurando uma taça com vinho tinto.

Er zijn verschillende wijnglazen, en elk is ideaal voor een bepaalde druif. (Bron: Bust / Pexels)

Wat is een wijnglas en wat is zijn functie?

Een goede wijn gaat in bijna elke situatie goed: na een intense dag op het werk, bij een romantisch diner, bij een bijzonder feest met vrienden, of om ontspannen te genieten van een mooi uitzicht.

Het kan niet anders of wie van de drank houdt, drinkt hem in de meest verschillende omgevingen! Maar wat velen niet weten is dat aroma, smaak en kleur niet alleen van de wijn afhangen, maar ook van het glas!

De functie van het wijnglas gaat veel verder dan schoonheid bevorderen en de drank naar de mond leiden. Het versterkt alle aspecten van de drank, waardoor je een betere en meer complete ervaring krijgt.

Tegenwoordig kun je kiezen tussen kristallen glazen en glazen, maar we raden je aan de eerste te kiezen, omdat ze dunner zijn, wat een nog intensere smaak garandeert!

Een set van deze artikelen in huis hebben is zeer noodzakelijk, want er is geen manier om een goede wijn in een andere recipiënt te consumeren! En er gaat niets boven voorbereid zijn om vrienden en familie in stijl te ontvangen, nietwaar?

Voordelen
 • De juiste keuze versterkt smaak, aroma en kleur
 • Het is elegant en verfijnd
 • Er zijn verschillende soorten en modellen
Nadelen
 • Voor een complete ervaring moet je weten hoe je het ideale glas kiest
 • Kristallen glazen zijn het gevoeligst en kunnen breken
 • Sommige sets zijn erg duur

Wat is het juiste glas voor elke wijnsoort?

Je bent misschien wel eens een winkelschap vol verschillende glazen tegengekomen en je afgevraagd of er verschil tussen bestaat, nietwaar?
Welnu, we zijn hier om je te vertellen dat ja, elk glas een specifiek doel heeft!
Net zoals er verschillende soorten wijnen zijn, zijn er ook verschillende modellen glazen, en het doel van elk model is duidelijk: de smaak, het aroma en de kleur van specifieke wijnen die bij elk van hen passen intensiveren.

Ze zijn gemaakt op basis van de plaats van de smaakpapillen in onze mond, om elke soort wijn naar de plaats te leiden waar de verwachte kenmerken (zoetheid, zuurheid, bitterheid, enz.) versterkt zullen worden.

Om je te helpen kiezen, hebben we het over de vier belangrijkste soorten glazen: Bordeaux, Bourgogne, witte wijnen en rosé wijnen.

Bordeaux

Bordeaux glazen werden speciaal gemaakt voor de consumptie van vollere rode wijnen, met duidelijker tannines. Ze worden aanbevolen voor de waardering van druiven als Cabernet Sauvignon, Merlot, Tannat en andere.

De bol is veel breder dan de rand, die iets smaller is, met als doel de aroma’s te concentreren. De rand leidt de drank ook naar het puntje van de tong, zodat de fruitige tonen en de tannine voelbaar zijn voor ze het einde van de mond bereiken.

Burgundy

Burgundy is het breedste glas. Zowel het lichaam als de mond zijn goed afgerond, zodat er meer contact is met de lucht en het aroma van de drank beter tot zijn recht komt.

Deze glazen zijn vooral geschikt voor Pinot Noir druiven, maar ook voor traditionele Rioja, Amarone en andere. Hun vorm leidt de wijn naar het midden van de tong, om de zuurgraad van de smaak te verminderen.

Imagem mostra taça de vinho branco e tinto.

Het is belangrijk dat je het soort glas analyseert naar gelang de wijn die je gaat drinken. (Bron: Didgeman / Pixabay)

Glas voor witte wijnen

De glazen die aangewezen zijn voor de consumptie van witte wijn zijn smaller. Dit komt omdat de smaak naar verschillende delen van de tong moet worden geleid, zodat zowel de zoetheid als de zuurheid goed worden verkend.

Glas voor rosé wijnen

Niet alle merken hebben specifieke glazen voor rosé wijnen, en daarom wordt vaak hetzelfde glas gebruikt als voor witte wijnen. Toch kan het interessant zijn om dit artikel in huis te hebben, als je een liefhebber bent van rosé wijnen.

Rosé heeft de tannine van rode wijnen, maar het aroma van witte. Daarom is zijn glas een evenwicht tussen beide. De bolling is breder, maar niet zo breed, en de mond iets smaller.

Bordeaux Bourgogne Glas voor witte Glas voor rosé wijnen
Soort wijnx Volle rode wijnen met meer tannine Meer geconcentreerde rode wijnen met minder tannine Witte wijnen Rosé wijnen
Formaat Brede rand en smalle mond Brede rand en smalle mond Smalle mond, verkorte lengtex Middelgrote kom en smalle mond

Hoe was je je wijnglas?

Wist je dat er een juiste manier is om het wijnglas te wassen? Het meest aan te bevelen is warm water en een kleine hoeveelheid neutraal vloeibaar afwasmiddel te gebruiken.

Er moet grote zorg besteed worden aan de soort afwasmiddel, zodat er geen smaak of aroma op het glas overgaat.

Spoel het na het wassen heel goed af en leg het te drogen met de mond naar beneden, bij voorkeur hangend op een steun of op een linnen doek. Als het om wijnglazen gaat, kun je niet voorzichtig genoeg zijn, nietwaar?

Hoeveel kosten ze?

De prijs van de wijnglazen varieert naargelang het merk en vooral het gekozen materiaal. Kristallen wijnglazen zijn veel duurder dan glazen, maar ze zijn ook beter en versterken de smaken van de drank.

Over het algemeen worden ze verkocht in sets van zes stuks en, gemiddeld, variëren deze sets van goede kwaliteit tussen R$ 150 en R$ 500. Als je voor glazen bekers kiest, zul je merken dat de sets veel goedkoper zijn, en je vindt op de markt al exemplaren vanaf R$ 60.

Taça de vinho em bancada em frente a uma plantação de uvas.

Wijnglazen sets kosten tot R$ 500. (Bron: Kym Ellis / Unsplash)

Waar te koop?

Wijnglazen kopen is vrij eenvoudig! Je vindt goede mogelijkheden zowel in gespecialiseerde winkels als in supermarktketens. Het kan leuk zijn om je zoektocht te beginnen bij woon- en decoratiewinkels, zoals Camicado, Tok & Stok en Etna.

Als je niet gemakkelijk toegang hebt tot deze plaatsen, geen probleem! Carrefour, Extra, Walmart en andere supermarktketens verkopen setjes schalen. Als je echter een specifiek model zoekt, kan het prettig zijn naar een gespecialiseerde wijnwinkel te gaan, als die er in je stad is.

Ten slotte is online kopen ook altijd een uitstekende keuze! We raden Amazon aan, Submarino, Buscapé en Mercado Livre.

Koopcriteria: Factoren om de verschillende modellen wijnglazen

te vergelijken
Zoals we al zeiden heeft het glas grote invloed op de smaak van wijn, dus moet je bij je aankoop op enkele details letten

 • Materiaal
 • Formaat
 • Maat
 • Kit of individueel?

Hieronder leggen we uit hoe elk van deze criteria je keuze beïnvloedt.

Foto de várias taças de vinho vazias em uma mesa de madeira.

Wijnglazen in huis hebben is altijd een goed idee om vrienden en familie te ontvangen. (Bron: Kaboopics.com / Pexels)

Materiaal

Velen vergissen zich die denken dat alle glazen van hetzelfde materiaal gemaakt zijn. Ze kunnen gemaakt zijn van glas, glaskristal en kristal. Het belangrijkste verschil tussen elk is de aanwezigheid van lood in hun samenstelling.

Die van glas is het dikst, en heeft 24% lood, die van kristalglas heeft 11%, en die van kristal, die superdun is, is loodvrij! Het kristalglas is beter vanwege de dikte, die heel teer is. Dit versterkt de smaak van de wijn.

Het heeft ook het voordeel dat het poreus is, wat heel voordelig is, want als we het glas draaien drukken we de moleculen van de drank er tegenaan en activeren zo het aroma van de wijn!

Formaat

We hebben het er al over gehad, maar we konden dit criterium niet van de lijst laten staan! Welke druif is je favoriet? Het is interessant dat je voor elke druif een specifiek glas koopt, zodat je 100% van je wijn kunt proeven!

Twijfel je nog? Ga terug naar onze Koopgids en ontdek welk soort glas ideaal is voor elke soort wijn!

Maat

Hoewel het niet elegant is om een wijnglas te vullen, is het de moeite waard te zeggen dat er modellen zijn van de meest uiteenlopende maten en capaciteiten. Je vindt glazen van slechts 250 ml tot bijna 1 liter, de meest voorkomende hebben ongeveer 500 ml.

De grootte van het glas staat los van de soort glas – als je ons deel over de soorten wijnglazen nog niet gelezen hebt, raden we je aan te lezen om het ideale glas te kiezen voor de soort wijn die je drinkt, alleen dan kun je de beste ervaring krijgen. Je vindt Bordeaux glazen van 400 tot 900 ml, en dan moet je kiezen naar je persoonlijke smaak.

Het is aan te bevelen 1/3 van het wijnglas met de drank te vullen.

Set of individueel?

Individueel glazen kopen is niet erg voordelig, want meestal zul je de drank met iemand delen, dus heb je minstens twee glazen nodig.

Hoewel de meeste sets voor vier of zes glazen zijn, is het financieel veel interessanter dan een enkel glas te kopen!

De kit is voordeliger en je kunt hem nog steeds thuis laten voor het geval je een bijzondere gelegenheid hebt.

(Bron: Valeria Boltneva / Pexels) (Uitgelichte foto: Valeria Boltneva / Pexels)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies