Laatst bijgewerkt: 24-09-2021

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

28Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

95Verzamelde opmerkingen

Wigkussens zorgen door hun ergonomische vorm voor een rechte zithouding en zijn daarom geschikt voor mensen met rug- of nekklachten.

In tegenstelling tot gewone kussens zijn wigkussens vaak van schuim gemaakt en geven ze niet gemakkelijk mee aan het lichaamsgewicht.

Wigkussens kunnen vaak op veel verschillende manieren gebruikt worden, maar moeten altijd aan de klachten van de individuele persoon aangepast worden.

Met onze grote wigkussen test 2021 willen we je helpen het perfecte wigkussen voor je te vinden. We hebben verschillende wigkussens vergeleken, of ze nu groot of klein zijn, voor het bed, de bank of de bureaustoel, en hun voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Dit artikel moet je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.
Belangrijk om te weten

  • Wigkussens kun je zittend of liggend gebruiken en zo je wervelkolom ontlasten. Ze zijn daarom ideaal voor mensen die lang zitten en pijn in hun rug of nek hebben.
  • Wigkussens worden in principe onderscheiden door hun grootte en de behoefte waarvoor ze gemaakt werden. Bovendien spelen zowel het materiaal van de bekleding als het binnenmateriaal en de wasbaarheid een rol.
  • Wigkussens zijn erg populair bij mensen die in kantoren werken en dus lange tijd op één plaats zitten. De kussens worden echter ook gebruikt bij orthopedische aandoeningen en na operaties. Ze zijn ook populair bij baby’s om hun ademhalingsvermogen te verbeteren.

Beste wigkussen: Onze selectie

Er is een ruime keuze aan wigkussens op de markt. In het volgende gedeelte hebben we de beste wigkussens voor verschillende behoeften uitgezocht om je te helpen bij je beslissing.

Wigkussens: Koop-en beoordelingscriteria

Je kunt de grote keuze aan wigkussens van elkaar onderscheiden op basis van een paar criteria. Deze helpen je het ideale kussen te vinden voor jou en je behoeften. Deze criteria zijn:

In de volgende paragrafen leggen we je uit wat belangrijk is in de afzonderlijke criteria.

Maat

Wigkussens zijn er in verschillende maten. Om de perfecte maat voor je wigkussen te vinden, moet je niet alleen rekening houden met je eigen lengte en gewicht, maar ook met het toepassingsgebied van het kussen.

Kleinere mensen of kinderen hebben kleinere wigkussens nodig. Er zijn ook speciaal gemaakte kussens voor baby’s. Hoe groter en zwaarder de persoon, hoe groter een wigkussen moet zijn.

Maar met de grote keuze aan wigkussens moet het geen probleem zijn de ideale maat voor jou en je behoeften

Ook het toepassingsgebied van het wigkussen speelt een rol. Als je een kussen voor de bureaustoel zoekt, zal dat natuurlijk kleiner zijn dan een kussen om op te liggen of om je benen op te leggen.

Behoeften

Zoals reeds gezegd, spelen de behoeften van het wigkussen nog een beslissende rol. In principe is een wigkussen er om je lichaam te ontlasten.

Hij kan je bijvoorbeeld helpen een betere zithouding te bereiken of je rug te ontlasten als je ligt.

Idealiter brengt je wigkussen je wervelkolom in een positie die zorgt voor een rechte zithouding.

Afhankelijk van je behoeften, of het nu om te liggen of te zitten is, moet je je kussen dienovereenkomstig kiezen.

Er zijn geen wigkussens voor verschillende gebruiksgebieden, want ze zijn altijd speciaal voor hun gebied ontworpen. Een wigkussen om op te zitten mag daarom niet voor baby’s gebruikt worden.

Zorg dus altijd voor een juist gebruik van het kussen, anders kan in het ergste geval schade ontstaan. Dit is de enige manier om een optimale ondersteuning van de wervelkolom te bereiken.

Materiaal

Ook het materiaal is een doorslaggevend aankoopcriterium. Hier is niet alleen het deksel belangrijk, maar ook de vulling. Verschillende materialen zijn zinvol, afhankelijk van de behoefte en de toepassing.

Er zijn enkele verschillen in de omslag. Als je je kussen gebruikt om te slapen, moet je ervoor zorgen dat het een ademende hoes heeft, zodat je niet zweet.

Dit is ook een belangrijk criterium voor wigkussens voor baby’s als ze met hun hoofd op het kussen liggen.

De bekleding moet van stevig materiaal gemaakt zijn, zoals linnen of polyester. Een hyperallergene hoes wordt aanbevolen voor gebruik in bed of voor wigkussens voor baby’s.

Wigkussens kunnen gevuld zijn met natuurlijke materialen zoals graan, maïs of katoen, maar ook met schuim. Sommige hebben ook een viscose of koudschuim kern.

Verschillende vullingen komen hier in het geding, afhankelijk van de vraag of het kussen bedoeld is om steun te bieden of alleen een hogere mate van puntelasticiteit.

Wasbaarheid

Vooral als een wigkussen vaak of door kinderen gebruikt wordt, moet je erop letten dat het een afneembare hoes heeft. Alleen dan kun je het regelmatig en handig wassen.

De meeste wigkussens hebben tegenwoordig een afneembare hoes en zijn dus ideaal. Let echter altijd op de aanwijzingen van de fabrikant over de optimale wascyclus.

Wigkussens: Veel gestelde vragen en antwoorden

In het volgende deel beantwoorden we al je vragen over wigkussens. We hebben de belangrijkste vragen geselecteerd en zullen ze binnenkort beantwoorden. Nadat je onze gids hebt doorgelezen, zou je geen onbeantwoorde vragen meer moeten hebben.

Wat is een wigkussen en voor wie is het geschikt?

Een wigkussen is een kussen dat bij het zitten of liggen gebruikt wordt om de druk op de wervelkolom te verlichten. Ze zijn meestal gevuld met schuim of ander soortgelijk stevig materiaal.

De kussens hebben vaak een driehoekige vorm en lopen aan één uiteinde taps toe tot een punt.

De vorm, hoog aan de rug en plat aan de voorkant, bevordert de houding van de wervelkolom doordat hij rechtop gebracht wordt. Een wigkussen zorgt zo voor een rechte rug en voorkomt een kromme zithouding.

Keilkissen-1

Wigkussens zijn veelzijdig – in bed, op de bank of op de bureaustoel.
(Image source: Andrea Piacquadio. pexels)

In het algemeen is een wigkussen nuttig voor alle mensen die veel zitten en daardoor nek- of rugpijn krijgen. Maar de kussens zijn ook populair bij mensen met ortopaedische aandoeningen of na operaties, omdat ze zowel geschikt zijn om in te slapen als als rugsteun.

Een wigkussen kan ook het ongemak van reflux symptomen verminderen.

Welke soorten wigkussens zijn er?

Wigkussens kunnen in principe in vier verschillende subtypes verdeeld worden.

Wigkussens om te zitten worden op stoelen gelegd, wigkussens voor in bed kunnen onder het bovenlichaam gelegd worden, wigkussens om te ontspannen worden in de rug gelegd en wigkussens voor baby’s worden onder het bovenlichaam en het hoofd van het kind gelegd.

Vaak hebben wigkussens ook veelzijdige gebruiksmogelijkheden en zijn ze geschikt voor verschillende behoeften.

In het volgende gedeelte hebben we alle soorten opgesomd met hun voor- en nadelen.

Type Voordelen Nadelen
Wigkussen voor zittend gebruik bevordert een optimale positie van de wervelkolom, verkrijgbaar in vele maten en vormen, klein en handzaam, ideaal voor op kantoor of lange autoritten moet geschikt zijn voor de stoel, moet aangepast zijn aan grootte en gewicht van de persoon
Wigkussen voor bed bevordert een optimale positie van de wervelkolom, ideaal om te liggen, plat en handzaam hoes moet wasbaar zijn, kussen moet aangepast zijn aan slaaphouding, moet aangepast zijn aan lengte en gewicht van persoon
Wigkussen om te ontspannen bij uitstek geschikt om op te liggen, bevordert optimale stand van de wervelkolom zeer groot en log, moet aangepast worden aan de grootte en het gewicht van de persoon, gebruik niet altijd intuïtief
Wigkussen voor baby’s klein en handig, ideaal voor de kinderwagen of Maxi Cosi, bevordert het vermogen van de baby om te ademen kussensloop moet wasbaar en ademend zijn

Zitwigkussens worden op een stoel gelegd met de platte kant naar voren. Dit kan je zithouding verbeteren door je ruggengraat recht te zetten.

In het algemeen kan gezegd worden dat een wigkussen om te zitten een eenvoudige en handige manier is om je houding op bijvoorbeeld kantoor te verbeteren.

Wel moet je ervoor zorgen dat je wigkussen aangepast is aan je lengte en gewicht.

Wigkussens om op te liggen worden meestal gebruikt bij het slapen. Ze kunnen je bovenlichaam de hele nacht in een stabiele positie houden.

Zoals voorheen moet je er zeker van zijn dat je wigkussen afgestemd is op jou en je behoeften. Maar bij juist gebruik kan het wigkussen tot een snelle verbetering van je pijn leiden.

Keilkissen-2

Een wigkussen onder je bovenlichaam kan de druk op je wervelkolom verlichten terwijl je slaapt.
(Image source: Andrea Piacquadio / pexels)

Grote wigkussens kun je op de bank of op de grond leggen voor een optimale positie. Er wordt hier onderscheid gemaakt tussen kussens die in de rug of onder de benen liggen.

Ze worden vaak gebruikt om te lezen, TV te kijken of te ontspannen. Door hun grote afmetingen zijn deze wigkussens onhandelbaarder. Ze zijn echter vaak soepeler in het gebruik.

Wigkussens voor baby’s zijn in de eerste plaats bedoeld om hun vermogen om te ademen te bevorderen, omdat hun bovenlichaam iets verhoogd is.

Bovendien past het lichaam zich ook beter aan. Moeders gebruiken vaak wigkussens voor hun baby’s. Ze zijn klein, handig en gemakkelijk in het gebruik.

Wel moet je altijd zorgen voor een wasbaar en ademend overtrek. Voeg daar een hyperallergene bekleding aan toe.

Welke alternatieven zijn er voor een wigkussen?

Behalve het wigkussen zijn er nog verschillende andere alternatieve zitmogelijkheden die de druk op je wervelkolom kunnen verlichten en voor een rechte zithouding kunnen zorgen.

De volgende tabel vat enkele van deze alternatieven kort voor je samen.

Alternatief Beschrijving
Gymbal Door het gegeven evenwicht wordt u gedwongen uw voeten op de grond te plaatsen en zo uw bekken en wervelkolom te ontlasten. Een constant samenspel van uw spieren wordt bevorderd, wat ook uw concentratievermogen ten goede kan komen. Het nadeel is dat de bal geen rugleuning heeft, wat nodig is voor een normale werkdag van acht uur. Bovendien is een bal alleen nuttig om rugklachten te voorkomen. Als er al problemen zijn, moeten andere middelen worden gebruikt.
Balkussen Een balkussen heeft vergelijkbare voordelen als een gymnastiekbal. Ook hier zijn uw bekken en bovenlichaam voortdurend in beweging, waardoor een statische zithouding wordt vermeden. Een balkussen kan ook op elke stoel worden geplaatst en is dus een goed alternatief voor een bal. Ook hier geldt dat een balkussen preventief gebruikt moet worden, maar niet als er al pijn is.
Physio-Roll Een Physio-Roll zijn twee gymnastiekballen die met elkaar vergroeid zijn. Zij hebben dezelfde voordelen als een gewone gymnastiekbal, maar kunnen extra nut vinden wanneer zij op de rand worden gebruikt, zoals bij het strijken of aan statafels. Een Physio-Roll is bijzonder voordelig voor kinderen, omdat zij er niet zo gemakkelijk af kunnen vallen.
Back-up gordel Deze gordel is met name geschikt voor mensen met acute klachten aan de wervelkolom. De ruggengraatgordel houdt het onderste deel van de wervelkolom rechtop. De riem is klein en handig en kan overal mee naartoe worden genomen. Hij kan ook worden gedragen wanneer men kruislings zit. Een nadeel van de gordel is de beperkte beenruimte. Daarom kan en mag het niet worden gebruikt voor knieklachten. In het algemeen is het een ideaal alternatief voor op reis, maar het kan slechts in beperkte mate als permanent hulpmiddel worden gebruikt.

Alvorens een wigkussen te kopen, moet je ook eens naar de genoemde alternatieven kijken. Als je pijn hebt, moet je dat ook alleen in overleg met je arts doen.

Zijn wigkussens in de auto toegestaan?

In principe is het niet illegaal om tijdens het rijden een wigkussen te gebruiken. Sommige bronnen raden het echter af, want door de verhoogde zitpositie zou je onder je gordel kunnen duiken.

Je verzekering kan je bij een ongeluk in de problemen brengen als je een wigkussen gebruikt

Autofabrikanten investeren en ontwikkelen veiligheidssystemen en -gordels om een veilige rit voor bestuurders en passagiers te garanderen.

Door een wigkussen te gebruiken, kon je onbewust het bedoelde systeem omzeilen.

Sommige autofabrikanten spelen echter in op de wensen van hun klanten en bieden voor hun modellen geschikte wigkussens aan. We raden je aan je autofabrikant te vragen of zo’n service beschikbaar is.

Hoe plaats ik een wigkussen in de Maxi Cosi?

Een wigkussen of een zogenaamde zitverkleiner of zitwig is vaak permanent in de Maxi Cosi ingebouwd.

Dit wordt onder het hoofd en bovenlichaam van je baby gelegd. Dit tilt het hoofdje en het bovenlichaam van de baby op, bevordert het vermogen van de baby om te ademen en ondersteunt de rug.

Je moet het wigkussen verwijderen zodra je baby er uit gegroeid is. Dit gebeurt meestal na een paar weken, maar op zijn laatst na 5 maanden of als je baby 5-6 kilo weegt.

Kan de dokter een wigkussen voorschrijven?

Gewoonlijk moet de patiënt voor een wigkussen betalen. Er zijn echter gevallen waarin de ziektekostenverzekeraar de kosten van een wigkussen vergoedt na een recept van de arts.

Keilkissen-3

Een wigkussen kan rugpijn, veroorzaakt door langdurig zitten, verlichten.
(Image source: Karolina Grabowska / pexels)

Bedenk wel dat een wigkussen goedkoop gekocht kan worden en jaren gebruikt kan worden. Het is dus de moeite waard een verstandige investering te doen.

Hoe kan ik zelf een wigkussen naaien?

Het is niet aan te raden een wigkussen helemaal zelf te maken. Het is het beste om de juiste vorm voor je lichaamstype te kopen en dan een hoes op maat te naaien.

Als je talent hebt voor handwerken en naaien, moet het geen probleem voor je zijn om een hoes voor je wigkussen te naaien.

Conclusie

Met behulp van een wigkussen kun je je ongemak verlichten, of het nu in je rug, nek of reflux is.

In tegenstelling tot andere conventionele kussens behouden wigkussens hun vorm, ook na langdurig gebruik. Je wervelkolom wordt in de juiste positie gebracht en zorgt zo voor een rechte houding.

Wigkussens zijn er in veel verschillende vormen en maten. Afhankelijk van je behoeften is een bepaald wigkussen geschikt. Sommige kussens kunnen echter ook flexibel gebruikt worden.

Maar voordat je iets koopt, moet je eerst met je arts praten; hij of zij kan je advies geven over het ideale kussen voor jou, je lichaamsgewicht en je klachten.

Beeldbron: Yastremska / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies