Laatst bijgewerkt: 28-10-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

31Bestede uren

16Beoordeelde onderzoeken

61Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote Romeinse lampenkap test 2021. Hier stellen we alle Romeinse zonweringen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

Op deze manier willen we je aankoopbeslissing gemakkelijker maken en je helpen de beste Romeinse lampenkap voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen.

Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een Romeinse lampenkap wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Romeinse zonweringen beschermen je tegen de zon of slecht weer in de tuin en dienen als een mooi tuinontwerp.
 • In principe kun je een frame kopen van aluminium, staal of hout en een dak van polyester of polycarbonaat.
 • Ook de kwaliteit en het gewicht van het vouwgordijn spelen een belangrijke rol bij de keuze. Dus, hoe zwaarder en hoogwaardiger je gazebo is, hoe langer hij zal blijven staan.

Beste Vouwgordijn: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een Romeinse schaduw koopt

Voor wie is een Romeinse schaduw geschikt?

Een Romeinse schaduw is bijzonder geschikt voor mensen die veel tijd met hun gezin of vrienden in de tuin doorbrengen en bescherming nodig hebben tegen zonlicht, regen of wind. Mensen die gewoon in de frisse lucht willen relaxen zonder hun eigen woning te verlaten, moeten zeker ook overwegen een Romeinse schaduw aan te schaffen.

Vergeet het meubilair niet dat je voor je geplande evenement nodig kunt hebben. Of het nu gaat om ligstoelen, tafels, of een barbecue, je kunt het allemaal verplaatsen naar gelang je behoeften. (Image source: unspash.com / Bryan Agua)

Omdat geschrankte gazebo’s zwaar zijn en dus stabiel, is dit type ideaal voor allerlei buitenactiviteiten, zoals dansen of feesten. Voor mensen die hun tuin mooi en modern willen maken, is een Romeinse schaduw ook aan te bevelen.

Omdat Romeinse zonweringen vooral aan een vaste plaats gebonden zijn, moeten mensen die vaak van woonplaats veranderen heel goed nadenken of ze een Romeinse zonwering willen kopen.

Hoeveel kost een vouwgordijn?

Er is een grote prijsklasse tussen de verschillende vouwgordijnen. Eenvoudige vouwgordijnen zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 130 euro, hoewel fabrikanten heel verschillende prijzen hanteren.

Het is daarom raadzaam de verschillende prijzen te vergelijken en tegelijk te letten op de prijs-kwaliteit verhouding. In de meeste gevallen geldt: hoe hoger de kwaliteit van het materiaal en de afwerking, en in sommige gevallen hoe groter en zwaarder de gazebo, hoe hoger de prijs.

Verzamelende gazebo’s met stalen frames en palen zijn minder weerbestendig dan die van aluminium, en daarom kun je ze tegen een iets lagere prijs kopen. Als je je gazebo online bestelt, komen er nog verzendkosten bij tot ongeveer 20 euro. Sommige online winkels bieden echter gratis zelf afhalen bij de showroom.

Welke alternatieven zijn er voor een Romeinse schaduw?

Gazebo’s kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn en verschillende vormen hebben. Daarom zijn er verschillende alternatieven voor het romeinse rolgordijn, zoals een eenvoudig vouwpaviljoen of een luxueus en stabiel stenen of houten paviljoen. Elk van de modellen heeft zijn eigen voor- en nadelen en kan voor een ander doel gebruikt worden.

Type Omschrijving
Inklapbaar paviljoen Een inklapbaar paviljoen is het meest transporteerbare, compacte en goedkoopste alternatief.
Houten paviljoen Houten paviljoen is een stabiel en duur alternatief.
Stenen paviljoen Stenen paviljoen is het meest stabiele en duurste alternatief.
Pergola Een pergola is alleen een constructie van staal, dus meerdere palen, een frame en zonder afsluitbaar dak.
Shirred sail Een shirred sail bestaat uit doekpanelen om op te hangen

Besluit: Welke soorten Romeinse zonwering zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een Romeinse lampenkap wilt kopen, zijn er drie alternatieven waaruit je kunt kiezen

 • Aluminium frame
 • Stalen frame
 • Houten frame

Poedercoating en zinkcoating van het staal of aluminium verhoogt de duurzaamheid van de gazebo. De weerbestendigheid, het gewicht en de stabiliteit van de verschillende materialen hebben elk hun voor- en nadelen.

Afhankelijk van wat je verkiest en waar je de Romeinse lampenkap wilt gebruiken, is een ander type geschikt voor je. Het volgende gedeelte is bedoeld om je te helpen beslissen.

Wat zijn de kenmerken van een aluminium vouwgordijn en wat zijn de voor- en nadelen?

Een aluminium frame is veel lichter dan een stalen, maar het kan gehard worden. Daardoor is hij veel gemakkelijker op te zetten en af te breken. Aluminium is roestbestendig en weerbestendig, d.w.z. ongevoelig voor temperatuurschommelingen en UV-straling.

Zorg ervoor dat je het aluminium frame met roestvast stalen schroeven vastzet, zodat het aluminium niet wordt ingedeukt en uitgerekt.

Uiteindelijk zijn aluminium gazebo’s met schering vaak veel duurder in aanschaf dan die van staal. Dus als de prijs je voornaamste zorg is, kun je beter een stalen gazebo overwegen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een gazebo met stalen frame?

Een aluminium frame is veel zwaarder en harder dan een stalen frame, wat deuken en deuken voorkomt. Staal gaat roesten. Dit betekent dat de kwaliteit van de stalen gazebo bij veel regenval achteruit gaat en dat de onderdelen vervangen moeten worden.

Tenslotte zijn gazebo’s van staal vaak veel goedkoper in aanschaf dan die van aluminium. Dus als de prijs je voornaamste zorg is, kun je beter een stalen gazebo overwegen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een gazebo met houten frame?

Een houten frame is lichter dan een stalen frame en zwaarder dan een aluminium frame. Houten tuinhuisjes worden meestal eenmalig opgezet en zijn geschikt voor permanent gebruik op een plaats. Het moet ook vervangen worden door nieuw, want het is het meest onderhevig aan verwering en verliest zo zijn oorspronkelijke uiterlijk.

De spijkers en schroeven die nodig zijn om ze te bevestigen beginnen na verloop van tijd ook te roesten en moeten vervangen worden. Daarom heeft een houten vouwgordijn een kortere gebruiksduur en is het minder populair.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om vouwgordijnen te vergelijken en te beoordelen

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele mogelijke vouwgordijnen. De criteria die je kunt gebruiken om tuinhuisjes te vergelijken zijn o.a.

 • Materiaal
 • Dakvorm, zijdelen en bescherming tegen weersinvloeden
 • Buitenafmetingen en stahoogte
 • Gewicht en kwaliteit
 • Positie
 • LET Romeinse lampenkap en garantie

In de volgende paragrafen leggen we uit wat belangrijk is in de afzonderlijke criteria.

Materiaal

Als je een vouwgordijn wilt kopen, kun je eerst kiezen tussen staal, aluminium en hout voor de staanders en het frame, en dan tussen polyester, polycarbonaat en nylon voor het dak. De verschillende materialen hebben elk hun voor- en nadelen. De aluminium constructie is als volgt:

Voordelen
 • licht
 • roestbestendig
 • ecologisch
Nadelen
 • duur
 • Je moet wel opmerken dat je deze constructie met roestvrijstalen schroeven moet vastzetten, zodat het aluminium niet indeukt.

De stalen constructie is:

Voordelen
 • goedkoop
Nadelen
 • zwaar
 • Het zal roesten, dus je hebt schoonmaakmiddelen nodig om je hoepelhuis er weer mooi uit te laten zien.

De palen en het frame van vurenhout zijn minder populair dan de andere twee alternatieven. Een houten constructie is:

Voordelen
 • elegant
Nadelen
 • zeer onderhoudsgevoelig
 • ze verliest haar oorspronkelijke uiterlijk, houten onderdelen zijn gevoeliger voor verwering en moeten door nieuwe vervangen worden
 • ook de spijkers en schroeven die nodig zijn om ze te bevestigen beginnen na verloop van tijd te roesten en moeten vervangen worden.

Een Romeinse schaduw van aluminium is dus het meest geschikt voor de tuin. Meestal worden materialen als aluminium en staal gepoedercoat. De coating maakt ze roestbestendig en beschermt ze tegen UV-straling. Een extra zinklaag verhoogt de duurzaamheid van je gazebo.

De schuifdaken van de romeinse jaloezieën zijn meestal van polyester gemaakt. Dit materiaal is waterafstotend en beschermt je tegen UV-straling. Het is mogelijk dat de zonnedaken van polyester en nylon gemaakt zijn, maar alleen op de duurdere modellen.

Polycarbonaat daken zijn veel sterker en net zo weerbestendig. Je kunt ze nauwelijks bewegen omdat ze aan het frame vastzitten.

Je vindt alle materialen in verschillende kleuren. We raden je aan lichtere kleuren te kiezen, want die warmen minder op dan de donkere.

Dakvorm, zijdelen en bescherming tegen weersinvloeden

Zoals hierboven vermeld, kan een vouwgordijn een schuifdak hebben dat je kunt verschuiven naargelang de stand van de zon. Deze dakvorm is veel comfortabeler dan een vast dak, want de warme lucht kan door de ventilatie opstijgen en de ontbrekende koude lucht komt onder de gazebo. Zo voel je je zelfs in extreem hete zomermaanden comfortabel.

Je kunt kiezen uit driehoekige, ronde en vierkante, platte en heuvelachtige dakvormen. (Image source: unspash.com / Rui Marinho)

Sommige paviljoens met rimpels hebben polyester zijpanelen die je ook kunt verschuiven en bijeenbrengen zoals je wilt. Ze beschermen je tegen de wind en, als de zon wat lager staat, ook tegen UV-stralen.

Buitenmaten en stahoogte

Er zijn veel verschillende maten van rechthoekige en vierkante vouwgordijnen. De maten van tuinhuisjes hebben bijna altijd betrekking op de diepte, breedte en hoogte van het tuinhuisje.

Soms wordt ook een installatiegebied of dakoppervlak gegeven. Zo niet, dan kun je dit zelf berekenen door de diepte met de breedte te vermenigvuldigen.

De specificaties voor diepte en breedte beginnen bij ongeveer 290 cm, maar je kunt heel verschillende maten vinden, vooral in een online winkel. Afhankelijk van hoeveel ruimte je in je tuin beschikbaar hebt, kun je vooral kiezen uit Romeinse schaduwpaviljoens van 3×3, 3.5×3.5, 3×4, 3×5 en 4×4 meter.

De hoogte of stahoogte van een Romeinse kap varieert meestal van ongeveer 200 tot 250 cm. Merk op dat de hoogte van de gazebo altijd groter is dan de doorgangshoogte. Als je geen maat kunt vinden die bij je past, kun je ook een gazebo op maat laten maken.

Gewicht en kwaliteit

Zoals reeds gezegd is het gewicht van geribde tuinhuisjes beduidend groter dan dat van vouwtenthuisjes en beduidend kleiner dan dat van stenen tuinhuisjes. Je moet wel beseffen dat het gewicht invloed heeft op de kwaliteit, stabiliteit en duurzaamheid.

Zo zal een zware gazebo in vergelijking met een lichtere vele jaren meegaan bij zware stormen en regelmatige feesten zonder om te vallen en iets of iemand te beschadigen. Het gewichtsbereik van geschrankte gazebo’s ligt meestal tussen de 25 en 75 kilo.

Deze reeks laat duidelijk zien dat het demonteren en vervoeren van de gazebo hinderlijk kan zijn en je moet daarom de plaats waar de romeinse jaloezie komt te staan met zorg kiezen.

Plaats

Het is ook belangrijk om de ideale plaats voor je gazebo te kiezen. Hier vind je verschillende mogelijkheden

 1. Als je niet alleen je tuin maar ook je huis in de schaduw wilt zetten, koop dan een gazebo als terrasoverkapping. Je kunt hem op de grond of aan de muur van je huis bevestigen. Zo bespaar je ook veel ruimte.
 2. Als je al rolgordijnen of jaloezieën hebt, kun je de gazebo in het midden of in een van de hoeken plaatsen. We raden je aan de gazebo in de hoek te plaatsen als je veel andere tuinontwerpelementen hebt, zoals een zwembad of bloembedden, zodat je tuin er niet overdreven druk uitziet.
 3. Zet een gazebo in het midden als je weinig tuinmeubelen hebt of als ze passend lijken in combinatie met je vouwgordijn.

Kijk bij het kiezen van een plaats ook naar het uitzicht. Ga in verschillende hoeken van je tuin staan of zitten. Dit is de beste manier om verschillende standpunten te vergelijken. (Image source: unspash.com / Courtney Hobbs)

Merk op dat rechthoekige gazebo’s met hun kortere kant naar het oosten en westen gericht moeten staan, en met hun langere kant naar het noorden en zuiden. Dit is de enige manier om de gazebo’s verstandig te gebruiken en de meeste schaduw te scheppen.

LED Romeinse shade en garantie

Je kunt ook elektrische Romeinse shade kopen, die je met een afstandsbediening of app kunt bedienen. Net als voor elektrische gazeilen is ook voor alle andere vouwgordijnen een garantie belangrijk. Je krijgt 5 jaar stofgarantie of fabrieksgarantie, maar alleen op de duurdere modellen.

Er is echter meestal een garantie van 2 jaar, die je de mogelijkheid biedt je Romeinse lampenkap gratis te repareren, een defect onderdeel te vervangen of de aankoopprijs terug te betalen in geval van grote gebreken.

Gebruik planten ook als decoratie! Trellis paviljoens beplant met klimplanten als clematis, bijvoorbeeld, zien er ongelooflijk uit en zullen zeker ieders aandacht trekken.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies