Last updated: 28-10-2021

How we pick our products

7Products analyzed

21Hours invested

6Studies researched

30Comments collected

Opbergkasten vind je in zowat elk huishouden. Hoe en waarvoor ze gebruikt moeten worden is niet verplicht. Of het nu voor voedsel, huishoudelijke benodigdheden of zelfs kleding is, de kasten zijn goed ontworpen en bieden bergruimte voor elk goed. De vraag is echter, welke voorraadkast geschikt is voor welke goederen

In onze opbergkastentest 2023 hebben we verschillende soorten kasten vergeleken om je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk te maken. Als je de uittrekbare opbergkasten en de gewone kasten met planken gezien hebt, kun je zelf bedenken welke kast het beste bij je past.
Belangrijk om te weten

  • Een opbergkast helpt je om de beste orde te scheppen, vooral in je keuken. Hier wordt echter niet alleen voedsel bewaard, maar ook huishoudelijke gebruiksvoorwerpen.
  • Er wordt onderscheid gemaakt tussen gewone kasten met vaste schappen en die met uittrekbare vakken. Beide hebben hun voor- en nadelen.
  • Opbergkasten zijn er in bijna alle maten. Ze zijn gemakkelijk in elke kamer in te passen.

Beste voorraadkast: Onze selectie

Er zijn heel wat opbergkasten op de markt. Maar niet iedereen is overtuigend. We hebben onze 6 favorieten op een rijtje gezet om je een beter idee te geven.

Opbergkasten: koop- en beoordelingscriteria

In de volgende paragraaf laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken om te beslissen welke opbergkast voor jou het beste is. Je moet op de volgende dingen letten als je een voorraadkast wilt kopen:

We zullen je precies uitleggen wat met de afzonderlijke criteria bedoeld wordt.

Afmetingen

Natuurlijk moet je voor je aankoop bedenken hoeveel ruimte je in de kamer hebt. Meestal is deze ruimte de keuken. Het is daarom voordelig om de keuken op te meten, de gegevens te noteren en dan te kijken welke kast het beste past.

Typisch worden hoge kasten gebruikt als opbergkasten. Hun hoogte varieert van 140 tot 220 cm. De diepte van de meeste hoge kasten is ongeveer 60 cm en de breedte varieert van 30 tot 120 cm.

Als je vooral een opbergkast voor in de keuken zoekt, kun je natuurlijk ook een onder- of bovenkast laten plaatsen. Deze zijn gemiddeld kleiner dan hoge kasten en nemen dus minder ruimte in.

Volume

Alvorens te kopen, is het belangrijk te bepalen wat je in de kast wilt opbergen. Op basis hiervan kun je schatten hoeveel binnenruimte nodig is.

Als een kast er van buiten groot uitziet, wil dat nog niet zeggen dat hij van binnen al meer ruimte heeft.

Het volume van de voorraadkasten varieert van ongeveer 0.50 tot 2.20 m³, de laatste zijn erg grote kasten.

Als de voorraadkast voor voedsel gebruikt gaat worden, vooral in de keuken, raden we er een aan met een volume van 0.50 tot maximaal 0.60 m³. Grotere kasten van dit type zijn meer geschikt voor grotere kamers of voor grotere opgeslagen goederen.

Je kunt bijvoorbeeld een stofzuiger of zelfs een strijkijzer in een voorraadkast zetten met een volume van 0,70 m³ en groter.

Materiaal

Kasten zijn van verschillende materialen gemaakt. Natuurlijk moet je hier ook aan denken voor je een opbergkast koopt.

Massief hout is een waardevol materiaal. Meubels van dit materiaal, ook wel massief hout genoemd, zijn door en door van hetzelfde hout gemaakt. Daarom zijn ze ook veel duurder dan andere kasten.

Populaire materialen zijn, bijvoorbeeld, MDF plaat. Deze worden gebruikt als het oppervlak gelakt of versierd moet worden.

Dat wil zeggen, als de kast een bepaalde kleur moet hebben en niet op hout mag lijken. Hierover kom je meer te weten in de volgende categorie.

Een iets goedkopere optie dan MDF is spaanplaat. Ze bestaan uit kleine stukjes hout die aan elkaar gelijmd en geperst worden.

De dunne versies hiervan worden meestal gebruikt als achterpaneel voor de garderobe. In vergelijking daarmee zijn de iets duurdere MDF platen dichter dan spaanplaat en dus stabieler.

Kleur

Natuurlijk hangt de kleur van een kast af van het materiaal. Zoals eerder gezegd, worden MDF platen vooral gebruikt om een kast een bepaalde kleur te geven.

Aan de ene kant zijn er de decoratieve oppervlakken. Dit zijn meestal opgeplakte oppervlakken van plastic of heel dun papier.

Deze kunnen natuurlijk elke kleur aannemen die je maar wilt en zo in elk van je kamers integreren. Natuurlijk speelt kleur een grote rol bij het kopen van een opbergkast. Vooral als het voor de keuken bestemd is.

Als je per se houtmotieven wilt, zit je met een fineer aan de goede kant. Een fineer is een dunne laag hout die op ander hout gelijmd wordt. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om minder waardevol hout waardevoller te doen lijken.

Veneers kunnen van 0,5 tot 8 millimeter dik zijn.

De kleur van een kast varieert van licht tot donker en van glanzend tot mat. Je kunt zowat elke kleur in elke vorm op je garderobe hebben.

Soort deuren

De deuren van een opbergkast zijn ook een belangrijke factor, vooral als het om ruimte gaat. In een keuken zal iedereen waarschijnlijk plaats hebben voor gewone deuren, maar in een voorraadkamer is het een ander verhaal, zolang je geen open kasten of planken gebruikt.

We noemen de conventionele deur een draaideur. Hij is aan de ene kant aan de kast bevestigd en opent aan de andere kant. Maar als de afstand tussen de kast en de tegenoverliggende muur niet al te groot is, is een klapdeur eerder nadelig.

In zulke gevallen is een schuifdeur veel geschikter. Schuifdeuren worden vooral gebruikt voor bredere garderobekasten met minstens twee deuren. Hier worden de deuren opzij geschoven en verdwijnen ze als het ware in de kast.

Een andere soort deur die vooral geschikt is voor de keuken en voor kleinere gebruiksvoorwerpen is de apothekerskast. Hier wordt de hele inhoud van de kast eruit getrokken, wat natuurlijk meer kracht vraagt.

Natuurlijk is deze functie ook niet geschikt voor smalle ruimten. Het voordeel van de apothekerskast is dat je er gemakkelijk bij kunt en een heel goed overzicht hebt over alle voorwerpen die erin liggen.

Last but not least zijn er de zwaai- of vouwkleppen. Deze zijn perfect voor wandmeubels in de keuken. Het voordeel van deze deuren is het gemak waarmee ze openen en sluiten.

Ze gaan bijna vanzelf open en hebben meestal een ingebouwd dempingssysteem dat voorkomt dat de deur vanzelf hard dichtvalt. Draai- en vouwkleppen openen naar boven, waardoor ze goed geschikt zijn voor smallere ruimtes en weinig ruimte innemen als ze open staan.

Binneninrichting

De gewone voorraadkast bestaat meestal uit vaste planken binnenin. Het voordeel hiervan is dat je de hoogte van de planken individueel kunt bepalen.

Nadelen zijn echter het weghalen van de opgeslagen goederen en het overzicht ervan. Eigenlijk is alleen de eerste rij items zichtbaar. Deze zijn ook gemakkelijk te verwijderen.

Maar zodra je de dingen aan de achterkant wilt zien of eruit wilt halen, moet je wat dieper graven of zelfs wat dingen eruit halen.

Iets handiger is de eerder genoemde apothekerskast, die een overzicht geeft van alle waren en goed toegang biedt tot alles.

De bergkast met interne laden biedt ook een heel goed overzicht. Hoewel het totaalbeeld hier beperkt is, heb je toch een volledig overzicht van de hele inventaris in de betreffende lade.

Er is ook het deurplankje, dat met bijna alle soorten kasten gecombineerd kan worden. Hier komt de kast naar je toe als je hem opent en geeft je een goed overzicht van de hele inhoud. Bovendien heb je bergruimte aan de binnenkant van de deur zelf.

Opbergkasten: veel gestelde vragen en antwoorden

In de volgende paragraaf beantwoorden we de meest gestelde vragen over opbergkasten.

Waarvoor is een voorraadkast geschikt?

Voorraadkasten worden vooral in de keuken gebruikt. Etenswaren en ander keukengerei vinden hier hun plaats.

Je kunt echter ook andere voorwerpen in een voorraadkast zetten. Een stofzuiger of schoonmaakmiddelen zijn ook veel voorkomende voorwerpen die hier opgeborgen worden.

Vorratsschrank-1

Je kunt een opbergkast net als deze in de badkamer gebruiken. Er zijn ook wandkasten met laden. (Image source: Sanibell BV / unsplash)

Natuurlijk is het aan jou wat je in zo’n kast wilt opbergen. Er zijn hier geen voorgeschreven regels, je kunt alles, van kleren tot boeken of wat dan ook, in de voorraadkast opbergen.

Welke soorten opbergkasten zijn er?

Er zijn een paar soorten opbergkasten. We hebben een tabel met voor- en nadelen voor je opgesteld om je een beter idee te geven.

.

Type voordelen nadelen
Opbergkast met legplanken Weinig kracht nodig om de deur te openen, stabiele legplanken, hoogte van de afzonderlijke vakken instelbaar, plaatsing aan de wand mogelijk Onduidelijk, achterste goederen moeilijk bereikbaar, opbergen en uitnemen naar achteren moeilijk
Apothekerskast Goed overzicht, toegang tot goederen mogelijk van twee kanten Moeilijk te openen in geladen toestand, opgeslagen goederen mogen niet te hoog zijn, anders kunnen ze niet verwijderd worden, geen flexibiliteit in afmetingen
Hoge kast met interne uittrekelementen Goed totaaloverzicht, flexibele afmetingen, geen grote inspanning nodig om de deur te openen bij belading, toegang tot goederen van drie kanten, gemakkelijke toegang tot alle opgeslagen goederen Twee activiteiten bij het openen (een deur, een uittrekelement), hoogte van compartimenten niet zelf instelbaar
Kaststellingen met deurschappen deurschappen kunnen ook gecombineerd worden met legplanken in de kast, plaatsing aan de wand mogelijk, hoogteverstelling van de legplanken mogelijk, goed totaal zicht op de goederen in de stelling moeilijker om de deur te openen bij belading

Het voordeel van uittrekbare kasten, zoals de apothekerskast of de kast met binnenlades, is dat je een goed overzicht hebt. Je ziet de hele inhoud in één oogopslag en hebt perfect toegang tot alle voorraden. Er wordt niet in de kast gerommeld.

De kastplank met deurplank lijkt erg op de voorraadkast met legplanken. Het enige verschil is, zoals de naam al doet vermoeden, de plank op de deur.

Het praktische is natuurlijk dat je ook goed bij alle goederen in de deur kunt. Een ander pluspunt is dat je niet al te veel kracht nodig hebt om de kast te openen, want je hoeft het gewicht van de hele inhoud niet mee te trekken, want die blijft in de kast.

Deze conventionele kasten zijn ook iets goedkoper dan uittrekbare kasten. Dus als je geld wilt besparen, raden we een garderobekast met planken aan.

Wat zijn de alternatieven voor een voorraadkast?

Er zijn verschillende soorten kasten, maar de verschillen zijn niet erg groot. Je hoeft niet per se een voorraadkast te gebruiken voor je benodigdheden. In de volgende tabel hebben we voor je gemak enkele alternatieven op een rijtje gezet.

Type Beschrijving
Kledingkast Een kledingkast kan ook worden omgebouwd tot een opbergkast. Er zijn ook garderobekasten met in hoogte verstelbare legplanken en met uittrekelementen, zelfs beide in één.
Legplank Bijvoorbeeld een boekenkast, kan dezelfde functie hebben als een kast voor voorraden. In dit geval zou het open zijn, maar toch leuk om naar te kijken als het goed georganiseerd is. Het kan ook in een afgesloten opslagruimte worden geplaatst.
Wandplank Een wandplank, of zwevende plank, houdt minder totale lading vast, maar is superpraktisch voor kleinere goederen. Het hangt aan de muur en neemt dus nauwelijks ruimte in de kamer in beslag en ziet er bovendien decoratief uit.

De verschillen liggen ook in de grootte. Een zwevende plank is natuurlijk veel kleiner en niet geschikt voor grotere hoeveelheden voorraden.

Elke kast heeft zijn functie, maar kan toch ook voor andere dingen gebruikt worden. De keuze staat hier voor je open.

Vorratsschrank-2

Een wandplank is handig om voedsel op te slaan en ziet er mooi uit in de keuken.
(Image source: Gareth Hubbart / unsplash)

Je kunt je beslissing bijvoorbeeld ook gewoon baseren op het uiterlijk en zo beslissen of je een opbergkast wilt of een van de alternatieven.

Hoe zet ik een voorraadkast goed weg?

In dit deel leggen we stap voor stap uit hoe je je voorraadkast het beste kunt inrichten. Als je je reeds gevulde kast opnieuw wilt inrichten, volg dan alle punten.

Als je echter een nieuwe voorraadkast koopt en die wilt ordenen, kun je de eerste drie punten overslaan.

  1. Opruimen: Het eerste wat je moet doen is al je voorraden helemaal opruimen, bij voorkeur op een groot oppervlak leggen zodat je alles goed kunt overzien
  2. Gooi spullen waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken weg: De volgende stap is opruimen. Controleer alle producten op houdbaarheidsdata en doe alles weg waarvan je zeker weet dat je het niet meer zult gebruiken. Dit bespaart je veel ruimte.
  3. Opruimen: De laatste stap voordat je dingen opbergt is opruimen. Zorg ervoor dat elk vak goed schoon is en dat er geen voedsel- of stofresten in zitten.
  4. Categoriseer: Nu kun je je concentreren op de afzonderlijke inhoud. Het is het beste om elke lade of plank in een categorie te verdelen. Mogelijke categorieën zijn, bijvoorbeeld, pasta, rijst, muesli of blikvoer.
  5. Decanteren: Om meer ruimte te besparen en een beter overzicht te scheppen, kun je alle levensmiddelen uit de verpakking halen en ze decanteren in potten of andere bakken die je geëtiketteerd hebt.
  6. Opbergen: Nadat je elk bakje geëtiketteerd en gevuld hebt, kun je ze nu in hun respectievelijke vakjes opbergen en genieten van je mooie bestelling!

Ook al lijkt het opruimen van de kast eentonig, uiteindelijk is het de moeite waard. Je zult er versteld van staan hoeveel gemakkelijker het is om te koken als je je keuken op orde hebt.

Wat moet ik doen als er ongedierte in de voorraadkast zit?

Klein ongedierte komt vaak voor, vooral op plaatsen waar veel voedsel ligt. Deze ongewenste gasten kunnen echter vermeden worden als je op een paar punten let.

Bovenal moeten levensmiddelen zoals meel of rijst op een koele, droge plaats bewaard worden. Als je voorraadkast in een bergruimte staat, zorg dan dat hij goed geventileerd is.

Is dit niet het geval, dan ontstaat schimmel als de kamer of kast te vochtig wordt. Schimmel trekt heel gemakkelijk ongedierte aan.

Controleer regelmatig de inhoud van je kast op ongedierte.

De afzonderlijke bakken helpen niet alleen om de boel opgeruimd te houden, maar ook om ongedierte buiten te houden. Als de bakken goed gesloten zijn, heeft het ongedierte geen kans om er bij te komen.

Als je echter al ongedierte in je kast ontdekt hebt, is de enige oplossing ze weg te gooien. Ga precies na aan welke voedingsmiddelen ze zich hebben vastgeklampt en gooi ze weg.

Daarna moet je de hele kast weer uitruimen en schoonmaken. Het beste is om de spleten met een stofzuiger schoon te zuigen en alles pas weer op te bergen als elk vak droog is. Een haardroger kan hier helpen.

Conclusie

Je hebt de keuze tussen uittrekbare opbergkasten en die met vaste planken. Beide hebben voordelen en nadelen in de omgang. Als je een goed overzicht wilt hebben van al je opbergspullen, is een apothekerskast ideaal. Wil je je echter niet inspannen om de kast te openen, dan is een kastplank geschikt voor je.

Houd je kast altijd schoon en vooral droog, als je ongedierte wilt vermijden. Netheid is de sleutel, vooral als je het wegvloeien van voedsel in de gaten wilt houden.

Beeldbron: Pesek / 123rf

Reviews