Laatst bijgewerkt: 28-09-2021

Vogels moeten kunnen vliegen en niet alleen maar op een plastic zitstokje zitten in een piepkleine metalen gevangenis.

Vogelfans opgelet! Als je iets goeds wilt doen voor je gevederde vrienden, moet je investeren in een volière.

In dit artikel leggen we uit waarom je je vogels een volière zou moeten geven in plaats van een kooi, en waar je op moet letten bij de aanschaf ervan.

We laten je ook kennis maken met verschillende soorten vogelvolières en vertellen je wat in je vogelvolière niet mag ontbreken.
Belangrijk om te weten

  • Vogelvolières zijn geen gewone kooien. Ze zijn groter en bieden de dieren meer ruimte om te vliegen.
  • De minimumgrootte van de volière hangt af van de soort en het aantal vogels. Een zeer grote volière is ook belangrijk als een regelmatige vrije vlucht niet gegarandeerd kan worden.
  • Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen buiten- en binnenvolières. Omdat vooral buiten andere belangrijke kenmerken en uitrustingen aanwezig moeten zijn.

Beste vogelvolière: Onze selectie

Er zijn veel verschillende soorten vogelvolières te koop. Afhankelijk van welke en hoeveel vogels je hebt en waar je ze wilt huisvesten, moet je beslissen. Hier hebben we de beste voor je uitgezocht.

Vogelvolière: koop- en beoordelingscriteria

Hier hebben we de belangrijkste koopcriteria opgesomd waarmee je rekening moet houden voor je een vogelvolière koopt.

We zullen nu meer in detail uitleggen waarom je naar deze kenmerken moet kijken en waar je rekening mee moet houden.

Grootte

De grootte van de volière is waarschijnlijk het belangrijkste aankoopcriterium. Er zijn dierenbeschermingswetten die de minimumgrootte van een vogelkooi voorschrijven.

Bijvoorbeeld, een vogel met een lengte tot 13 cm heeft een kooi nodig die minstens 80 cm * 40 cm groot is.

Bovendien is het belangrijk om vooraf uit te zoeken hoeveel ruimte de respectieve vogelsoort nodig heeft en hoeveel vogels bij elkaar gehouden kunnen worden, om een diervriendelijke houderij te garanderen.

Dit is niet alleen om aan de wet te voldoen, maar ook om ervoor te zorgen dat de vogels zich op hun gemak voelen.

Materiaal

Het materiaal is in twee opzichten belangrijk. Ten eerste mag het niet scherpkantig of hoekig zijn, en het mag niet giftig zijn voor vogels, zodat ze zich niet kunnen verwonden.

Ten tweede speelt het materiaal een belangrijke rol als de volière buiten komt te staan. Dit is omdat het geen vocht mag trekken of beschimmeld raken.

Het moet ook bijzonder stabiel zijn om tegen wind bestand te zijn.

Mogelijkheid tot schoonmaken

Zoals je je waarschijnlijk al kunt voorstellen, is het regelmatig schoonmaken van vogelvolières erg belangrijk om hygiënische redenen. Anders kunnen stof, vuil en uitwerpselen snel tot ziekten leiden.

Om het werk te vergemakkelijken is het daarom belangrijk dat alle accessoires afzonderlijk uitgenomen kunnen worden en dat de volière ook een uittrekbare uitwerpselenlade heeft.

Het helpt ook als er zo weinig mogelijk spleten en kieren zijn waar zich uitwerpselen kunnen verzamelen.

Als de onderdelen en de kooi zelf van waterdicht materiaal gemaakt zijn, kan dit het schoonmaken ook gemakkelijker maken.

Uitrusting

Ook al kun je meestal extra uitrusting kopen, het blijft toch een beslisser. Dit is omdat de uitrusting niet verwaarloosd mag worden om een op de soort afgestemde houderij te garanderen.

De vogels moeten bijvoorbeeld minstens 3 tot 4 zitstokken hebben die ver genoeg uit elkaar staan.

Montage

Zoals bij alle meubels moet je ook nagaan hoe gemakkelijk of moeilijk het is om de vogelvolière in elkaar te zetten.

Want tenzij je van ingewikkelde puzzels of timmerwerk houdt, kan dit soort dingen behoorlijk lastig zijn. Vooral als de gebruiksaanwijzing moeilijk te begrijpen is of niet bestaat.

Gids: Veel gestelde vragen over vogelvolières in detail beantwoord

Er zijn veel vragen over vogelvolières. We hebben de belangrijkste en meest gestelde hier beantwoord, zodat je goed geïnformeerd bent.

Wat is een volière?

Het woord volière komt van het Spaanse woord voor “vliegen”. Het betekent een grote woning voor vogels waarin ze kunnen vliegen.

Een volière is geen klassieke kooi. Dat komt omdat ze meestal veel groter zijn dan gewone kooien of zelfs kooien voor knaagdieren, hoewel ze meestal op dezelfde manier gebouwd zijn.

Ze bieden de dieren meer ruimte en zijn daarom bijzonder geschikt voor meerdere vogels, zelfs van verschillende soorten.

Over het algemeen kun je, als je genoeg ruimte hebt in je flat, huis of tuin, altijd beter kiezen voor een volière dan voor een gewone kooi.

Vogels op deze manier houden is veel geschikter voor hun soort en geeft ze meer bewegingsvrijheid.

Toch mag de dagelijkse vrije vlucht van de dieren niet geannuleerd worden. Als dit niet mogelijk is, is een zeer grote volière nodig om de soort te kunnen houden.

Welke soorten volières zijn er?

Vogelvolières kunnen onderscheiden worden naar de plaats waar ze gebruikt worden. Er zijn buitenvolières die vooral geschikt zijn voor buitenruimtes zoals terrassen, tuinen of balkons.

Deze stellen hogere eisen omdat ze aan het weer blootgesteld zijn. Als je de vogels de hele tijd buiten wilt houden, moet je investeren in een buitenvolière met een geïsoleerde binnenkant die beschermd is tegen weer en wind.

Als alternatief zijn er vogelhuisjes voor in de tuin, zodat je geen exotische vogels kunt houden, maar toch vaak vogels kunt kijken.

The bird blackbird

Vooral bij buitenvolières hebben vogels schuilmogelijkheden nodig om ze te beschermen tegen zon, wind en licht. (Afbeelding bron: Rudmer Zwerver / 123rf)

Daarentegen zijn er binnenvolières. Zoals de naam al zegt, zijn deze bedoeld om vogels binnenshuis te huisvesten in flats of huizen.

Hier wordt speciaal de nadruk gelegd op het voldoen aan de eisen van het binnenshuis houden van vogels.

Wat moet er in een volière komen?

De juiste uitrusting en accessoires zijn ook belangrijk. Allereerst hebben de dieren natuurlijk voldoende voedsel- en waterbakken of voederautomaten nodig.

Bovendien moeten er in elke kooi minstens 3 tot 4 zitstokken op een grotere afstand van elkaar staan. De vogels zouden deze alleen met vliegen moeten kunnen verwisselen.

Het is ook fijn als de vogels zich ergens kunnen terugtrekken.

Dit is vooral belangrijk om ze schaduw te geven tegen direct zonlicht. Net als mensen raken vogels snel verveeld. Het zijn intelligente dieren die altijd een activiteitsspeeltje in hun kooi moeten hebben.

Het is goed als deze regelmatig vervangen worden om tekenen van vermoeidheid te voorkomen.

Trouwens, het materiaal van de accessoires is ook belangrijk. Zo moet plastic vermeden worden, vooral voor zitstokken.

Plastic zitstokken zijn niet geschikt voor de soort en kunnen misvormingen aan de poten veroorzaken, of afgeknaagd worden en de vogels vergiftigen.

Het is beter om een verscheidenheid aan natuurlijke takken te gebruiken.

Conclusie

Vogelvolières zijn de betere keuze vergeleken met gewone vogelkooien. Dit komt omdat ze de vogels meer ruimte en vrijheid bieden om te vliegen.

Bovendien kunnen er verschillende vogels van verschillende soorten gehouden worden. In dit geval moet je echter investeren in een volière die groot genoeg is.

Je kunt ook kiezen tussen binnen- en buitenvolières. Want buiten moeten zulke kooien aan veel meer eisen voldoen.

Ze moeten bijvoorbeeld bestand zijn tegen allerlei weersomstandigheden en de vogels een veilig en weerbestendig onderkomen bieden.

Tenslotte hebben de vogels in hun volières ook een zekere basisuitrusting nodig, die niet verwaarloosd mag worden.

(Coverfoto: richardpross / 123rf)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies