Laatst bijgewerkt: 28-10-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

26Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

84Verzamelde opmerkingen

Vlooienmiddelen voor katten kunnen een echte verlichting zijn in het dagelijks leven. Het geeft niet alleen gemoedsrust tegen vlooien, maar geeft de kat ook zijn ontspanning. Een vlooienplaag is niet alleen stressvol voor het dier, maar ook voor het huishouden waarin het dier woont. Vlooienmiddelen voor je kat zijn er in allerlei toedieningsvormen en uitvoeringen en kunnen zowel uitwendig als inwendig worden toegediend.

Met onze grote vlooienmiddel voor katten test 2021 willen we je helpen het juiste vlooienmiddel voor je kat te vinden. We hebben vlooienspray, pipet vlooienmiddelen voor katten en vlooienmiddelen voor katten in tabletvorm met elkaar vergeleken en de respectieve voor- en nadelen op een rijtje gezet om je aankoopbeslissing gemakkelijker te maken. Je leert niet alleen waarom vlooienmiddel zo belangrijk is voor je kat, maar je leert ook hoe je het moet gebruiken.
Belangrijk om te weten

 • Vlooien zijn een van de meest voorkomende parasieten die het hele jaar door actief kunnen zijn en je kat parasitair kunnen besmetten.
 • De vlooien bijten zich in de huid van je kat en voeden zich met het bloed. Vlooienmiddelen voor katten kunnen dit voorkomen.
 • Vlomedicijnen voor katten zijn er in allerlei soorten. Kattenvlooienkragen kunnen echter ook levensgevaarlijk zijn voor het dier.

Beste Vlooienmiddel kat: Onze selectie

We hebben de verschillende vlooienmiddelen voor katten voor je vergeleken en onze favorieten geselecteerd om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken.

Koop- en beoordelingscriteria voor vlooienmiddelen voor katten

Bij het kopen van vlooienmiddelen voor katten kun je op verschillende aspecten letten, zoals:

In de volgende paragrafen leggen we uit waar je vooral op moet letten bij het kopen van het juiste vlooienmiddel voor katten. Door het juiste product voor je kat te kiezen, kun je niet alleen geld besparen, maar er ook voor zorgen dat je kat niets krijgt wat hij niet verdraagt. Zorg er altijd voor dat het product dat je je kat voert van hoge kwaliteit is en vraag zo nodig om de certificaten van de fabrikant te zien.

Doseringsvorm

Zoals reeds gezegd, is er een ruime keuze aan verschillende doseringsvormen van vlooienmiddelen voor je kat op de markt. Deze doseringsvormen verschillen niet alleen in vormgeving, maar ook in kwaliteit en zuiverheid.

Er zijn verschillende vormen van vlooienmiddelen voor katten: als spot on, als spray en ook als halsband

De spot on is gemakkelijk op de nek van de kat aan te brengen en is lang houdbaar. De spray is ecologischer en biologisch afbreekbaar, maar heeft een kortere houdbaarheid dan de biociden. De vlooienband is duurzaam en gaat lang mee, maar kan een groot gevaar zijn voor buitenkatten, want als ze ergens vast komen te zitten en niemand vindt ze, kan dat hun doodvonnis zijn.

Houdbaarheid

De houdbaarheid van vlooiensprays en spot-ons voor katten verschilt sterk. De vlooienspray voor je kat blijft ongeveer een week werkzaam, daarna moet de toepassing herhaald worden. De Spot On heeft een langere houdbaarheid, maar is ook agressiever en minder ecologisch.

Het is het beste om de aanbevolen dosis voor je kat te weten te komen voor je koopt om het beste product voor je kat te vinden

Besteed aandacht aan de kwaliteit van de producten. Hoogwaardige en duurzame producten kunnen iets duurder zijn, maar zijn het meestal waard. Het vlooienmiddel voor katten moet niet in te grote hoeveelheden gebruikt worden, want zoals bij elk product is alleen een aangepaste hoeveelheid goed voor de gezondheid van je kat. Volg altijd strikt de aanwijzingen in de beschrijving van het product en raadpleeg je dierenarts als je je onzeker voelt.

Kwaliteit

De kwaliteit van het vlooienmiddel voor je kat is van enorm belang, dus zijn er vlooienmiddelen voor katten die biociden zijn, d.w.z. chemische en weinig tot geen kruiden bevatten. Deze biociden kunnen schadelijker zijn voor je kat en ook voor het milieu.

Duurzame en biologische producten beloven een kortere houdbaarheid, maar ook een kleinere ecologische voetafdruk, en een betere productkwaliteit. De geïnvesteerde prijs, maar ook het materiaal, speelt een belangrijke rol. Duurzame en niet-chemische vlooienmiddelen voor katten zijn minder agressief voor je kat en beschermen het milieu.

Gids: Veelgestelde vragen over vlooienmiddelen voor katten uitvoerig beantwoord

In het volgende willen we de belangrijkste vragen verduidelijken die rijzen voordat je vlooienmiddelen voor katten koopt. We hebben de vragen voor je uitgezocht om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken.

Na deze gids zul je heel vertrouwd zijn met vlooienmiddelen voor katten en precies weten welk vlooienmiddel het beste is voor je kat.

Wat is vlooienmiddel voor katten en hoe werkt het?

Vlooienmiddel voor katten is bijzonder geschikt voor katten die veel tijd buiten doorbrengen en daardoor blootgesteld worden aan parasieten zoals vlooien. Vlooienmiddel voor katten vind je in bijna elke dierenwinkel en wordt altijd gebruikt voor ongediertebestrijding, omdat de vervelende vlooien anders in de huid van je kat bijten en het bloed eruit zuigen. (1)

Vlooienmedicatie is vooral belangrijk voor buitenkatten, omdat ze anders hulpeloos zijn tegen de vervelende parasieten. Maar het is ook de moeite waard om vlooienmiddelen te gebruiken voor katten die van tijd tot tijd naar buiten gaan. (Image source: Pexels / Pixabay)

Vlooien brengen een hele reeks ziekten over (FBS) die de gezondheid van mens en dier wereldwijd aantasten. Volwassen vlooien zijn noodzakelijkerwijs hematofaag en kunnen dus potentiële ziekteverwekkers herbergen; vlooien fungeren als ectoparasieten van gewervelde dieren en als vectoren van zoönotische ziekten. (2)

Het gebruik van vlooienmiddelen voor katten kan op verschillende manieren gebeuren. Biocide kan zowel gebruikt worden als natuurlijke bescherming.

Wanneer en bij welke katten is het nuttig om vlooienmiddelen te gebruiken?

Cat vlooienmiddel moet gebruikt worden door alle katteneigenaars van wie de kat een buitenkat is of de gelegenheid heeft om af en toe naar buiten te gaan. Het vlooienmiddel kan zowel gebruikt worden als er een acute besmetting is, maar ook als je je kat preventief tegen een parasietenplaag wilt beschermen.

Preventief toedienen van vlooienmiddelen voor katten is ook gebruikelijk. De dagelijkse dosis, die zeer individueel kan zijn, moet echter niet overschreden worden.

Welke soorten vlooienmiddelen zijn er voor je kat?

Als je vlooienmiddel voor katten wilt kopen, kun je kiezen uit vier alternatieven:

Type Beschrijving
Spot On De spot on vlooienbehandeling voor katten wordt meestal in de nek van het dier gedruppeld. Het gaat ongeveer 12 weken mee en is chemisch.
Spray De vlooienspray voor katten is meestal iets duurder dan de spot on, maar het is meestal wel duurzamer.
Halsband De halsband voor katten tegen vlooien is bijzonder goedkoop en makkelijk in gebruik, maar het is ook een bron van gevaar voor het dier.
Tabletten De tabletten worden inwendig gebruikt en zijn verkrijgbaar bij de apotheek, ze mogen alleen gebruikt worden als de vlooienplaag niet op een andere manier onder controle te krijgen is.

Vlooienmiddel voor katten Spot On

Het vlooienmiddel voor katten Spot On is vloeibaar en wordt meestal geleverd met een doseerpipet. De tinctuur bestaat meestal uit een biocide dat agressief op de vlooien inwerkt. Het kan zowel voor actieve besmetting als voor preventie gebruikt worden. Het is lang houdbaar, tot 12 weken.

De kattenvlooienbehandeling Spot On heeft meestal de voorkeur van mensen die hun kat zo lang mogelijk willen beschermen. Studies hebben aangetoond dat Spot Ons lang en intensief werkzaam is tegen vlooienbesmetting van katten. (3)

Voordelen
 • gemakkelijk te doseren
 • goed aan te brengen
 • langdurige werking
Nadelen
 • chemisch
 • agressiever

Spot On vlooienmiddel voor katten is prettig te doseren en belooft een zeer langdurige werking. Het is echter vaak een biocide dat de kat niet mag oplikken, en het mag pas na de derde maand gebruikt worden.

Vlooienspray voor katten

Vlooienspray voor katten is vaak milieuvriendelijker dan spot-on en is sterk gedoseerd. Het is meestal duurzamer en eerlijker voor de planeet. Het moet echter vaker worden aangebracht dan Spot On (meestal wekelijks) en is het beste voor zowel kleine als grote dieren.

Een studie van Payne, Dryden, Smith en Ridley onderzocht het effect van fipronil spray op de sterfte van volwassen vlooien en de productie van vlooieneitjes bij drie verschillende stammen van kattenvlooien. Men ontdekte dat de spray in 99,5 procent effectief was tegen de vlooienstammen. (4)

Voordelen
 • hoge dosis
 • duurzaam
 • geen additieven
Nadelen
 • minder lang houdbaar
 • duurder

Kattenvlooienspray wordt vaak als duurder beschreven, maar ook als duurzamer en aangenamer omdat het minder agressief is en een pompspuitbus heeft. Het scoort hoog voor zijn zuiverheid.

Vlooienmiddel voor katten Halsband

De kattenhalsband tegen vlooien is een alternatief voor spot on of vlooienspray.Het is gemakkelijk in gebruik omdat het eenvoudig om het dier gedaan wordt en individueel aan de breedte van de hals van het dier aangepast kan worden.

Er is wetenschappelijk debat over de vraag of vlooienkragen een factor kunnen zijn in het veroorzaken van mondcarcinoom bij katten. (5)

Voordelen
 • gemakkelijk in gebruik
 • goedkoop
 • langdurig effect
Nadelen
 • agressiever
 • biocide
 • levensgevaar door ophanging/tumor Mondeling

De vlooienband voor katten wordt vaak beschreven als prettig en gemakkelijk in gebruik, omdat hij bijzonder gebruiksvriendelijk is en weinig werk veroorzaakt voor de eigenaar van het huisdier. Er moet echter rekening gehouden worden met de risicofactoren, waarvan sommige eigenaren van huisdieren zich vaak niet bewust zijn.

Vlooienmiddel voor katten tabletten

De in de apotheek verkrijgbare vlooienmedicijntabletten zijn een alternatief voor de spot on of vlooienspray. Maar omdat ze inwendig worden toegediend, zijn ze ook aanzienlijk agressiever en ingrijpender dan de sprays of spot on. De toepassing van de tabletten is zeer nauwkeurig en effectief, wat blijkt uit wetenschappelijke studies. (6)

Voordelen
 • zeer effectief
 • langdurige werking
Nadelen
 • agressief
 • invasief
 • duur
 • vereist een apotheek
 • moeilijk in te nemen

De vlooientabletten voor katten zijn zeer effectief en hebben een meestal honderd procent effect. (7)

Ze zijn echter niet al te gemakkelijk in het gebruik, want ze moeten met het voedsel gemengd worden en het is altijd nodig te controleren of de kat de tablet heeft ingenomen.

Hoe moet vlooienmiddel voor je kat gedoseerd worden?

De dosering van vlooienmiddelen hangt altijd af van hoe groot en hoe oud je kat is. Voor extreem zware vlooienplagen schijnen tabletten bijzonder effectief te zijn, ook als ze in de apotheek verkrijgbaar zijn. (8) Maar ook vlooienspray blijkt uiterst effectief te zijn bij regelmatig gebruik. (9) Maar ook met de spray is het belangrijk om de aanwijzingen van de fabrikant precies op te volgen.

Kattenvlooienhalsbanden zijn gemakkelijk in gebruik en individueel in grootte verstelbaar. Ze brengen echter ook enkele risico’s met zich mee. (Image source: Pexels / Matheus)

In een andere studie bleken kattenvlooienkragen een mogelijke factor te zijn voor mondcarcinoom bij katten. (10) Daarom moet bij het gebruik van deze halsbanden bijzondere voorzichtigheid betracht worden.

Welke alternatieven zijn er voor vlooienmiddelen voor katten?

Behalve chemische of industrieel vervaardigde vlooienmiddelen voor katten zijn er ook verschillende andere kruidenmiddelen waarvan gezegd wordt dat ze curatief of preventief werken tegen vlooien. Dit zijn:

 • Azijn
 • Globules
 • Rozemarijn

Uiteindelijk is het belangrijkste hoe je kat reageert op het innemen/toepassen van het kattenvlooienmiddel. Je moet kijken hoeveel vlooienbestrijdingsmiddel geschikt is voor je kat en je moet beslissen of je iets chemisch of iets natuurlijks wilt gebruiken.

Foto bron: Ozerova / 123rf

Referenties (10)

1. Greene WK, Macnish MG, Rice KL, Thompson RC. Identification of genes associated with blood feeding in the cat flea, Ctenocephalides felis. Parasit Vectors. 2015 Jul 14;8:368. doi: 10.1186/s13071-015-0972-5. PMID: 26168790; PMCID: PMC4501088.
Bron

2. Vasconcelos EJR, Billeter SA, Jett LA, Meinersmann RJ, Barr MC, Diniz PPVP, Oakley BB. Assessing Cat Flea Microbiomes in Northern and Southern California by 16S rRNA Next-Generation Sequencing. Vector Borne Zoonotic Dis. 2018 Sep;18(9):491-499. doi: 10.1089/vbz.2018.2282. Epub 2018 Jun 12. PMID: 29893631.
Bron

3. Wheeler DW, Trout CM, Thompson CM, Winkle JR, White WH. Evaluation of an 11.2% spinetoram topical spot-on solution for the control of experimental and natural flea (Ctenocephalides felis) infestations on cats in Europe. Vet Parasitol. 2018 Jul 15;258:99-107. doi: 10.1016/j.vetpar.2018.05.018. Epub 2018 May 29. PMID: 30105986.
Bron

4. Payne PA, Dryden MW, Smith V, Ridley RK. Effect of 0.29% w/w fipronil spray on adult flea mortality and egg production of three different cat flea, Ctenocephalides felis (Bouché), strains infesting cats. Vet Parasitol. 2001 Dec 28;102(4):331-40. doi: 10.1016/s0304-4017(01)00537-4. PMID: 11731076.
Bron

5. Bilgic O, Duda L, Sánchez MD, Lewis JR. Feline Oral Squamous Cell Carcinoma: Clinical Manifestations and Literature Review. J Vet Dent. 2015 Spring;32(1):30-40. doi: 10.1177/089875641503200104. PMID: 26197688.
Bron

6. Snyder DE, Meyer KA, Wiseman S, Trout CM, Young DR. Speed of kill efficacy and efficacy of flavored spinosad tablets administered orally to cats in a simulated home environment for the treatment and prevention of cat flea (Ctenocephalides felis) infestations. Vet Parasitol. 2013 Sep 23;196(3-4):492-6. doi: 10.1016/j.vetpar.2013.02.023. Epub 2013 Mar 5. PMID: 23522900.
Bron

7. Snyder DE, Meyer KA, Wiseman S, Trout CM, Young DR. Speed of kill efficacy and efficacy of flavored spinosad tablets administered orally to cats in a simulated home environment for the treatment and prevention of cat flea (Ctenocephalides felis) infestations. Vet Parasitol. 2013 Sep 23;196(3-4):492-6. doi: 10.1016/j.vetpar.2013.02.023. Epub 2013 Mar 5. PMID: 23522900.
Bron

8. Snyder DE, Meyer KA, Wiseman S, Trout CM, Young DR. Speed of kill efficacy and efficacy of flavored spinosad tablets administered orally to cats in a simulated home environment for the treatment and prevention of cat flea (Ctenocephalides felis) infestations. Vet Parasitol. 2013 Sep 23;196(3-4):492-6. doi: 10.1016/j.vetpar.2013.02.023. Epub 2013 Mar 5. PMID: 23522900.
Bron

9. Payne PA, Dryden MW, Smith V, Ridley RK. Effect of 0.29% w/w fipronil spray on adult flea mortality and egg production of three different cat flea, Ctenocephalides felis (Bouché), strains infesting cats. Vet Parasitol. 2001 Dec 28;102(4):331-40. doi: 10.1016/s0304-4017(01)00537-4. PMID: 11731076.
Bron

10. Bilgic O, Duda L, Sánchez MD, Lewis JR. Feline Oral Squamous Cell Carcinoma: Clinical Manifestations and Literature Review. J Vet Dent. 2015 Spring;32(1):30-40. doi: 10.1177/089875641503200104. PMID: 26197688.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wetenschappelijke studie
Greene WK, Macnish MG, Rice KL, Thompson RC. Identification of genes associated with blood feeding in the cat flea, Ctenocephalides felis. Parasit Vectors. 2015 Jul 14;8:368. doi: 10.1186/s13071-015-0972-5. PMID: 26168790; PMCID: PMC4501088.
Ga naar bron
Wetenschappelijke studie
Vasconcelos EJR, Billeter SA, Jett LA, Meinersmann RJ, Barr MC, Diniz PPVP, Oakley BB. Assessing Cat Flea Microbiomes in Northern and Southern California by 16S rRNA Next-Generation Sequencing. Vector Borne Zoonotic Dis. 2018 Sep;18(9):491-499. doi: 10.1089/vbz.2018.2282. Epub 2018 Jun 12. PMID: 29893631.
Ga naar bron
Wetenschappelijke studie
Wheeler DW, Trout CM, Thompson CM, Winkle JR, White WH. Evaluation of an 11.2% spinetoram topical spot-on solution for the control of experimental and natural flea (Ctenocephalides felis) infestations on cats in Europe. Vet Parasitol. 2018 Jul 15;258:99-107. doi: 10.1016/j.vetpar.2018.05.018. Epub 2018 May 29. PMID: 30105986.
Ga naar bron
Wetenschappelijke studie
Payne PA, Dryden MW, Smith V, Ridley RK. Effect of 0.29% w/w fipronil spray on adult flea mortality and egg production of three different cat flea, Ctenocephalides felis (Bouché), strains infesting cats. Vet Parasitol. 2001 Dec 28;102(4):331-40. doi: 10.1016/s0304-4017(01)00537-4. PMID: 11731076.
Ga naar bron
Klinische proef
Bilgic O, Duda L, Sánchez MD, Lewis JR. Feline Oral Squamous Cell Carcinoma: Clinical Manifestations and Literature Review. J Vet Dent. 2015 Spring;32(1):30-40. doi: 10.1177/089875641503200104. PMID: 26197688.
Ga naar bron
Wetenschappelijke studie
Snyder DE, Meyer KA, Wiseman S, Trout CM, Young DR. Speed of kill efficacy and efficacy of flavored spinosad tablets administered orally to cats in a simulated home environment for the treatment and prevention of cat flea (Ctenocephalides felis) infestations. Vet Parasitol. 2013 Sep 23;196(3-4):492-6. doi: 10.1016/j.vetpar.2013.02.023. Epub 2013 Mar 5. PMID: 23522900.
Ga naar bron
Wetenschappelijke studie
Snyder DE, Meyer KA, Wiseman S, Trout CM, Young DR. Speed of kill efficacy and efficacy of flavored spinosad tablets administered orally to cats in a simulated home environment for the treatment and prevention of cat flea (Ctenocephalides felis) infestations. Vet Parasitol. 2013 Sep 23;196(3-4):492-6. doi: 10.1016/j.vetpar.2013.02.023. Epub 2013 Mar 5. PMID: 23522900.
Ga naar bron
Wetenschappelijke studie
Snyder DE, Meyer KA, Wiseman S, Trout CM, Young DR. Speed of kill efficacy and efficacy of flavored spinosad tablets administered orally to cats in a simulated home environment for the treatment and prevention of cat flea (Ctenocephalides felis) infestations. Vet Parasitol. 2013 Sep 23;196(3-4):492-6. doi: 10.1016/j.vetpar.2013.02.023. Epub 2013 Mar 5. PMID: 23522900.
Ga naar bron
Wetenschappelijke studie
Payne PA, Dryden MW, Smith V, Ridley RK. Effect of 0.29% w/w fipronil spray on adult flea mortality and egg production of three different cat flea, Ctenocephalides felis (Bouché), strains infesting cats. Vet Parasitol. 2001 Dec 28;102(4):331-40. doi: 10.1016/s0304-4017(01)00537-4. PMID: 11731076.
Ga naar bron
Klinische proef
Bilgic O, Duda L, Sánchez MD, Lewis JR. Feline Oral Squamous Cell Carcinoma: Clinical Manifestations and Literature Review. J Vet Dent. 2015 Spring;32(1):30-40. doi: 10.1177/089875641503200104. PMID: 26197688.
Ga naar bron
Recensies