Laatst bijgewerkt: 27-09-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Het vintage tapijt is al een hele tijd trendy en wordt vaak in de woon- of slaapkamer gelegd om een antieke sfeer aan de kamer te geven. Maar hoe ontstond de trend in de eerste plaats en welke soorten vintage vloerkleden zijn er?

Er zijn grote verschillen in vintage tapijten en in onze grote vintage tapijtgids laten we je kennismaken met de verschillende soorten vintage tapijten. We leggen uit waar je op moet letten bij het winkelen en voor wie welk vintage tapijt geschikt is.
De belangrijkste feiten in een notendop

  • Vintage tapijten zijn er in verschillende soorten en maten, nu de “used-look” trend steeds moderner wordt en het tapijt een groot onderdeel is van moderne interieur-ideeën.
  • De verschillende materialen van het vintage tapijt verschillen niet alleen in de kwaliteit van het tapijt, maar hebben ook invloed op de onderhoudsfactor van het tapijt en hoe lang het in goede staat blijft.
  • Vintage tapijten zijn een kunst en een herinnering aan vervlogen tijden en tijdloze trends. Ze stralen een nostalgische sfeer uit en geven een bijzondere charme en unieke uitstraling aan elke kamer.

Vintage tapijten vergelijken: beoordelingen en aanbevelingen

Bij het nemen van een aankoopbeslissing moet je met verschillende criteria rekening houden. Bovendien moet voor elk vintage tapijt onderscheid gemaakt worden in factoren als grootte, patroon en verzorging.

Vintage vloerkleden: Koop- en beoordelingscriteria

In het volgende zetten we de criteria op een rij die je kunt gebruiken om een keuze te maken uit de vele mogelijke vintage tapijten.

De criteria die je kunt gebruiken om vintage tapijten te vergelijken zijn:

Patroon

Het patroon van een vintage tapijt is waarschijnlijk het belangrijkste criterium bij de aankoopbeslissing. Hier zijn er veel verschillende variaties waarin de vintage tapijten van elkaar verschillen. Vaak is het puur een kwestie van smaak en het is in het oog van de toeschouwer of het patroon van het tapijt überhaupt aangenaam is en bij de kamer past.

Als het om patronen gaat, verschillen tapijten in principe tussen twee soorten patronen: Ofwel vult het patroon het hele veld met een repeterend motief, ofwel is het ontwerp gerangschikt rond een dominant medaillon. De vormgeving van het tapijt kan in de volgende categorie verdeeld worden

  • Doorschijnend patroon: Tapijten die overal een repeterend motief hebben. Tapijten met doorlopende patronen worden ook wel all-over dessins genoemd.
  • Medaillons: De klassieke medaillon tapijten stammen uit de 15de eeuw. Tapijten van dit type versieren een grootschalig medaillon dat bedekt is met uitvoerig getekende bloemenspiralen.
  • Pictogrammen: Een abstract soort patroon waarin motieven zoals mythen, wapens, jachttaferelen in wol en zijde geweven werden.

Maat

De maat van het vintage tapijt is ook een belangrijk beslissingscriterium. Hier is het van essentieel belang om van tevoren te bedenken waar het vloerkleed voor nodig is en welk doel het moet dienen. Om de juiste maat vloerkleed te bepalen, kun je het gewenste vloeroppervlak in de kamer met bijvoorbeeld krantenpapier bedekken, voor je tot aanschaf besluit.

Hiermee kan geëxperimenteerd en gevarieerd worden tot de juiste maat voor het tapijt gevonden is. Als alternatief kan de plaats eenvoudig afgeplakt worden om een ruw idee te krijgen. Het is belangrijk dat je geen vintage vloerkleed kiest dat te klein is, want het zal snel verloren lijken in een grotere kamer. En integendeel, als het gekozen vloerkleed te groot is, lijkt de kamer weer vaak kleiner dan hij in werkelijkheid is.

Materiaal

Het materiaal dat voor vintage tapijten gebruikt wordt, moet beslist bij de beslissing betrokken worden. Als je bijvoorbeeld een vintage tapijt van hoge kwaliteit wilt kopen, moet je eerder aandringen op handgeknoopte scheerwol, want dit materiaal wordt tot een zeer hoge standaard verwerkt.

Als je daarentegen een goedkopere optie zoekt, kun je ook een vintage tapijt kopen van polyacryl, polyester of synthetische vezel. Vintage tapijten van de zojuist genoemde materialen zijn vrij robuust en heel gemakkelijk schoon te maken. Niettemin zien ze er heel chic uit, want ze lijken erg op de originelen.

Verzorging

Als je besluit een vintage tapijt te kopen, moet je beslist rekening houden met de factor verzorging. Het tapijt moet er immers niet alleen goed uitzien, maar ook lange tijd in goede staat blijven.

Hoe groter het tapijt, hoe tijdrovender de reiniging en het onderhoud.

Vintage tapijten van synthetische vezels of gemengde materialen worden beschouwd als bijzonder gemakkelijk te onderhouden. Bij regelmatig onderhoud hoeven ze slechts lichtjes gestofzuigd te worden, want ze zijn van nature betrekkelijk schuurvast.

Bovendien geldt in de regel dat hoe kleiner het tapijt is, hoe gemakkelijker het te onderhouden is. Dit komt omdat je het tapijt eenvoudig kunt uitkloppen of uitschudden.

Vintage vloerkleden: Veel gestelde vragen en antwoorden

In de volgende gids willen we de belangrijkste vragen over vintage vloerkleden voor je beantwoorden. We hebben de vragen voor je uitgezocht en zullen ze binnenkort beantwoorden.

Wat is een vintage vloerkleed?

Een vintage vloerkleed, ook wel oriëntaals tapijt genoemd, is een vloerkleed dat tegenwoordig erg populair is en vaak als inrichtingsaccessoire in huis gebruikt wordt.

Vintage Teppich-1

Vintage vloerkleden zijn een kunst en herinnering aan vervlogen tijden en tijdloze trends. Ze stralen ook een nostalgische sfeer uit en geven een bijzondere charme en unieke sfeer aan elke kamer.
(Image source: Francisco De Legarreta C. / unsplash.com)

Vintage tapijten worden vaak onderscheiden op grond van hun leeftijd.

Vanaf 100 jaar

Leeftijd Tapijt
Tot 40 jaar Vintage Tapijt
Tussen 40 en 99 jaar Oud Vintage Tapijt

Antiek Vintage Tapijt

[/tablex]

De meest voorkomende tapijten zijn echter niet ouder dan 40 jaar en behoren tot de categorie van gewone vintage tapijten. Vintage tapijten zijn een kunst en een herinnering aan vervlogen tijden en tijdloze trends. Ze stralen ook een nostalgische sfeer uit en geven een bijzondere charme en unieke sfeer aan elke kamer.

Welke soorten vintage tapijt zijn er?

Er is een enorme keuze aan vintage tapijten. Dit komt omdat vintage tapijten in principe afhangen van welke stijlen en trends worden opgepakt. Hier verschillen de tapijten vaak naar herkomst, zodat een Europees vintage tapijt, bijvoorbeeld, niet hetzelfde is als een Aziatisch of Amerikaans. Vintage tapijten onderscheiden zich vooral door hun uiterlijk of stijl.

Traditionele oosterse tapijten in vintage look

Tapijtsoort Bijzonderheid
Gebruikte look Nieuw materiaal dat versleten lijkt
Barokke look Spannende patronen, veel barokke elementen

Aantrekkelijke patronen en harmonieuze kleurencombinaties

Deze tapijten zijn echter zo goed als nieuw en alleen gemaakt van een materiaal dat het tapijt een zogenaamd gebruikt uiterlijk geeft. Een ander type is de barokke look, die vooral in Europa populair is. De tapijten waren favoriet bij de adel en sierden het koninklijk hof. Door de spannende patronen pikken de tapijten veel barokke elementen op.

Vintage Teppich-2

Een vintage tapijt kan de sfeer in een kamer helemaal veranderen met zijn unieke patroon en formaat.
(Image source: Jonathan Stout / unsplash.com)

Er zijn ook traditionele oosterse tapijten in de vintage look, die hun oorsprong in Azië hebben. Deze tapijten springen buitengewoon in het oog door hun harmonieuze kleurencombinaties en fantasierijke patronen.

Hoe maak ik een vintage tapijt goed schoon?

Het is van essentieel belang dat elk vloerkleed met zorg wordt verzorgd en beschermd. Om een tapijt grondig schoon te maken, is het voldoende regelmatig te stofzuigen en vlekken te verwijderen als dat nodig is. Het is meestal voldoende om het tapijt gewoon te stofzuigen en het stof te verwijderen. Als dit niet voldoende is, vouw je het tapijt gewoon aan een uiteinde omhoog en schud je het uit als een picknickkleed.

Als er echter een vlek op het tapijt is gekomen, is het van essentieel belang onmiddellijk te handelen

. Probeer de vlek onmiddellijk op te zuigen met een handdoek. Een beetje mineraalwater helpt ook, zodat rode wijn, koffie of bloed, bijvoorbeeld, van het tapijt verwijderd kan worden, zelfs als het al opgedroogd is. Het is belangrijk op te merken dat de vlekken alleen gedept en niet gewreven mogen worden, anders wordt de vlek dieper in het materiaal gewerkt.

Conclusie

Het vintage tapijt wordt steeds moderner en is bijna niet meer weg te denken uit een woon- of slaapkamer. Met unieke patronen en herinneringen aan tijdloze trends brengt het vintage vloerkleed een vleugje antieke tijd in je huis. De keuze aan vintage tapijten is enorm en voordat je een aankoopbeslissing neemt, is het van essentieel belang aandacht te besteden aan de factoren materiaal, patroon, maat en verzorging om het juiste vintage tapijt voor jou persoonlijk te vinden.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies