Laatst bijgewerkt: 23-08-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

22Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

77Verzamelde opmerkingen

Vandaag gaan we het hebben over het vergrootglas, een handig instrument waarmee we ons zicht kunnen vergroten en details kunnen waarnemen die we met het blote oog niet zouden kunnen zien. Het vergrootglas is ongelooflijk veelzijdig en nuttig. Juweliers, advocaten, reparateurs van mobiele telefoons, tekenaars? zodat veel mensen er baat bij kunnen hebben!

Ondanks dat het verbazingwekkende biologische apparaten zijn, hebben onze ogen beperkingen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we vaak onze toevlucht moeten nemen tot optische hulpmiddelen om ons gezichtsvermogen uit te breiden. Zo ook het vergrootglas, dat ons kan helpen die dingen te zien waarvoor een bril niet volstaat.

Gezien de relevantie en het nut van het vergrootglas, hebben we deze gids gemaakt, zodat je er meer over kunt leren en er vertrouwd mee kunt raken. We zullen het hebben over de soorten vergrootglazen, hun functies, hun variaties en de aankoopfactoren die je in staat stellen de voor jou meest geschikte te kopen. Bovendien tonen we je de beste modellen op de markt.
Belangrijk om te weten

 • Een vergrootglas is een optisch hulpmiddel dat de illusie wekt van een grotere schaal van een voorwerp. Het bestaat uit een bolle lens, die evenwijdige lichtstralen die erin vallen breekt en ze bij het verlaten convergeert op het oog, zodat de gebruiker een vergroot beeld van het voorwerp in kwestie kan zien.
 • De meest voorkomende soorten loepen zijn de handloep, de armloep en de oogloep. De handloep is de eenvoudigste van deze. De armloep heeft een frame, vaak flexibel, waarmee de gebruiker de kanteling en de hoogte kan instellen. De oogloep wordt direct voor het oog geplaatst, en is de loep met de hoogste vergroting.
 • De belangrijkste factor bij de keuze van een loep is de vergroting, die de mate van detail bepaalt en de schaal waarop je het voorwerp kunt bekijken. Het is ook de moeite waard te overwegen of de loep een lampje heeft, extra lenzen en een zelfdragend systeem, waardoor je handsfree kunt werken.

Beste Vergrootglas: Onze selectie

Koopgids: Wat je moet weten over een loep

Nu je de beste loepmodellen op de markt kent, is het tijd om je te verdiepen in wat een loep is en welke soorten loepglazen er bestaan. Bij het woord vergrootglas denken veel mensen aan een eenvoudige ronde lens op een frame met een handvat. Een vergrootglas is echt veel meer dan dat!

Het vergrootglas kan je helpen de kleine lettertjes op een document te lezen (Foto: Bacho12345 / 123rf.com)

Wat is een vergrootglas en wat zijn de voordelen ervan?

Een vergrootglas is een optisch hulpmiddel dat bestaat uit een bolle lens gemonteerd op een frame. De lens is meestal van glas, hoewel sommige goedkopere modellen van acryl of een ander doorzichtig materiaal gemaakt kunnen zijn.

De belangrijkste functie van een loep is het geven van een ‘vergroot’ beeld van een voorwerp. Wanneer de lens voor een voorwerp geplaatst is, breekt het bolle oppervlak van de lens de evenwijdige lichtstralen die er in vallen, waardoor ze bij het uittreden samensmelten. Daardoor ontstaat in het oog (en dus in de hersenen) een illusie van grotere afmetingen.

Eenvoudig gezegd helpt een vergrootglas om kleine dingen op een grotere schaal te visualiseren dan onze ogen kunnen bieden. Het is heel nuttig voor het lezen van de kleine lettertjes op een document, het analyseren van voorwerpen op de millimeter nauwkeurig en het waarnemen van dingen die je met het blote oog niet kunt zien vanwege hun grootte.

Voordelen
 • Ze geven een vergroot beeld van een voorwerp
 • LED loepen zijn er voor gebruik in donkere omgevingen
 • Ze zijn relatief betaalbaar
 • Ze zijn heel gemakkelijk te verkrijgen
Nadelen
 • De lens is breekbaar en kwetsbaar
 • LED loepen moeten altijd batterijen hebben
 • Ze dragen kan onpraktisch zijn
 • Ze kunnen zonlicht breken, waardoor ze gevaarlijk worden

Hand-, arm- en oogloepen – waar moet je op letten?

Hoewel de functie van de loep in wezen steeds dezelfde is (een vergroot beeld van iets geven), zijn er verschillende soorten loepen met bijzondere constructies en ontwerpen die voor specifieke taken dienen. Laten we eens kijken naar de handloep, de armloep en de oogloep, die het meest algemeen in de handel verkrijgbaar zijn:

Handloep: De meest voorkomende, universele en bekende soort loep. Het bestaat uit een eenvoudig rond frame dat de lens vasthoudt en waaraan een handvat bevestigd is. Ze zijn er in allerlei maten en materialen, maar ze werken allemaal op dezelfde manier: de loep wordt in een rechte lijn tussen het voorwerp en het oog geplaatst om een zicht op grotere schaal te krijgen.

Armloep: Wordt gebruikt op bureaus, uittrekelementen of werktafels, en heeft mechanismen om zelf te steunen of aan het oppervlak te bevestigen. De arm is vaak flexibel, zodat hij in positie en hoogte versteld kan worden. Hij is populair bij tekenaars, ontwerpers en mensen die met elektronische schakelingen werken.

Oogloep: Deze is veel kleiner dan een handloep, en heeft geen handvat of greep. Het wordt met de vingers opgepakt en voor het oog gehouden (terwijl het andere oog wordt dichtgeknepen) om een vergroot beeld van het voorwerp in kwestie te krijgen. De vergroting ervan is meestal veel groter, en hij wordt gebruikt voor werk dat de grootste precisie vereist.

Handloep Armloep Oogloep
Ideaal voor Het lezen van kleine lettertjes op een document Het nauwkeurig tekenen en/of uittekenen van plannen Het in elkaar zetten van of werken met kleine onderdelen
Type gebruiker Algemeen publiek Technisch tekenaars, ontwerpers, architecten Horlogemakers, juweliers
Houvast xHand-held Op zichzelf Vinger-held
Afmetingen bij benadering (L x B x H) 15 x 1.5 x 10 cm 20 x 20 x 60 cm 4 x 4 x 4 cm

Hoe zit het met microscopen en andere optische instrumenten?

Zowel vergrootglazen als microscopen (en zelfs andere toestellen zoals verrekijkers) zijn optische instrumenten waarvan de functie is ons een vergroot zicht te geven op voorwerpen die we, door hun grootte of afstand, met het blote oog niet zouden kunnen zien. Zijn ze dan niet in wezen hetzelfde?

Deze vraag komt nogal eens voor. In eerste instantie zijn de lenzen van vergrootglazen altijd convex, terwijl veel microscopen en andere optische instrumenten vaak een combinatie van concave en convexe lenzen gebruiken. Ze verschillen ook in factoren als brandpuntsafstand en lensconstructie.

Hoewel doeltreffend voor eenvoudige taken, is de vergroting van een loep onvoldoende voor wetenschappelijke doeleinden. Daarom gebruiken wetenschappers hulpmiddelen die hen meer controle geven over de kijkomstandigheden. De loep is ontworpen voor zuiver niet-wetenschappelijke taken.

Aankoopcriteria

Zoals eerder gezegd is de loep die een leerling zou gebruiken niet dezelfde als de loep die een ontwerper of horlogemaker zou gebruiken. In dit gedeelte bekijken we de aankoopfactoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een loep. Zo zal de keuze die je maakt het meest geschikt zijn voor je situatie.

Vergroting

Omdat de primaire functie van een loep is de gebruiker een vergroot beeld van een voorwerp te geven, is vergroting de eerste factor om te overwegen. Het bereik van de vergroting die een lens kan bevatten is zeer groot. De vergroting op elk type loep kan variëren, en is het belangrijkste punt bij het bepalen van de soort loep die je nodig hebt.

Vergroting wordt gemeten in tijden, die worden uitgedrukt met het symbool x. Dit betekent dat het getal dat aan de vergroting voorafgaat het aantal keren is. Dit betekent dat het getal dat voorafgaat aan het x symbool bepaalt hoeveel keer het beeld vergroot wordt. Een loep met 3x vergroting toont voorwerpen bijvoorbeeld driemaal groter dan ze in werkelijkheid zijn.

Handloep: De meeste in de handel verkrijgbare handloepen hebben meestal vergrotingen tussen 3,5x en 10x.
Dit kan echter variëren, want er zijn minder gangbare exemplaren waarvan de vergroting tot en zelfs meer dan 16x kan gaan.
Armloepen: Het geval van armloepen is vergelijkbaar met dat van handloepen. De vergroting van armloepen varieert meestal van 3,5x tot 10x.

Oogloepen: Deze hebben de hoogste vergroting, hoewel in een lens met veel kleinere diameter. Ze beginnen meestal bij 10x, maar kunnen oplopen tot 60x, en soms nog meer. Omdat ze ontworpen zijn om met slechts één oog te gebruiken (terwijl het andere oog wordt dichtgeknepen), kunnen ze ook een grotere helderheid bieden.

De grote vergroting van een oogloep is ideaal voor het werken met heel kleine onderdelen (Foto: Ivanko Brnjakovic / 123rf.com)

Licht

Als je gewend bent ‘s nachts of bij slecht natuurlijk licht te werken, is het raadzaam te kiezen voor loepen met een lichtje. Dit is niet alleen erg handig, maar stelt je ook in staat goed voor je ogen te zorgen, want je gezichtsvermogen overbelasten in donkere omstandigheden kan langdurige gevolgen hebben.

De meeste loepen met een lampje gebruiken LED technologie. Dit is vooral handig omdat het energieverbruik lager is, in tegenstelling tot dat van gewone lampen. Merk echter op dat je batterijen bij de hand moet hebben (meestal AAA), want de meeste LED loepen hebben dat niet.

Het is de moeite waard op te merken dat als het licht uit een enkele puntbron komt (bv. een kleine schijnwerper), je handen een schaduw kunnen werpen. Dit is nadelig als je handwerk doet (een plattegrond tekenen, bijvoorbeeld), want de schaduw kan verhinderen dat je duidelijk ziet waar je aan werkt.

Daarom is het de moeite waard te kiezen voor loepen met gelijkmatige lichtbronnen en die te vermijden waar het licht uit een enkel punt komt. Een goed voorbeeld is een loep met een LED ring, die rondom zijn hele omtrek licht uitstraalt, waardoor je werkgebied gelijkmatig verlicht wordt en schaduwen vermeden worden.

Bevestigingswijze

De meeste loepen worden gebruikt voor werkdoeleinden. Daarom is het waarschijnlijk dat je bij het uitvoeren van je taken het druk hebt met je handen. Daarom is het belangrijk dat je de manier waarop je de loep die je overweegt vasthoudt goed bekijkt, zodat je geen hinder ondervindt bij het werken.

Handmatig: Zoals de naam al zegt, moeten handloepen met één hand vastgehouden worden. Dit is geen probleem als de taak die je uitvoert met één hand gedaan kan worden. Oogloepen worden meestal met de vingers vastgehouden, hoewel er ook minder gangbare zijn die over de oogkas kunnen worden gehouden.

Zelfdragend: Alle armloepen zijn zelfdragend. Ze kunnen ook versteld worden en in elke gewenste positie gehouden worden, zodat je met beide handen kunt werken. Sommige hebben een basis met contragewicht. Het meest stabiel zijn echter die welke met schroeven, klemmen of G-schroeven op het oppervlak bevestigd worden.

Aantal lenzen

Als wat je op grotere schaal wilt zien meestal steeds hetzelfde is, of meestal niet veel in grootte varieert, is een loep met een enkele lens een goede keuze. Is dit echter niet het geval, dan is de beste optie een loep met meer dan één lens, zodat je de lens kunt gebruiken die het beste bij je past.

Voor veel mensen is een loep met meer dan één lens vaak veel handiger. Een goed voorbeeld is de opklapbare loep met meerdere lenzen. Deze toestellen bestaan uit een ‘kastje’ of behuizing waarin verschillende lenzen met verschillende vergrotingen zitten, die je kunt uitnemen en neerklappen als het je uitkomt.

Sommige handloepen hebben naast de hoofdlens ook kleine lenzen in het handvat, die meestal een hoge vergroting hebben. Er zijn ook loepen voor op het hoofd, die vaak verschillende lenzen bevatten, afhankelijk van de soort taak die je uitvoert.

De loep is een handig, gemeenschappelijk en toegankelijk hulpmiddel (Foto: Anetlanda / 123rf.com)

(Zichtbare beeldbron: Dejan Bozic/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies