Last updated: 07-10-2021

How we pick our products

4Products analyzed

45Hours invested

13Studies researched

215Comments collected

Ongeacht hoeveel geld je aan je aankoop besteedt, het beste potje is het potje waarin de baby zich prettig voelt. De overgang van luiers naar potjes moet een natuurlijk proces zijn. Geen schema’s of te veel gedoe. Daarom is het aan jou om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt. Dit artikel helpt je de beste keuze te maken wat betreft ontwerp, grootte, al dan niet interactiviteit, en veiligheid.
Belangrijk om te weten

 • Baby’s tussen 18-36 maanden vertonen tekenen die aangeven wanneer ze het potje moeten gebruiken.
 • Correct gebruik van kinderpotties maakt de volledige ontwikkeling van de sluitspier mogelijk bij meisjes en jongens.
 • Tijdens het hele aanpassingsproces is ouderlijk geduld van essentieel belang om geen afwijzing van het potje bij meisjes en jongens teweeg te brengen.

Beste Urinoirs: Onze selectie

Shopgids: Wat je moet weten over het potje

In elk huis wordt bij het ontvangen van een baby van tevoren een lijst van noodzakelijke en essentiële spullen opgesteld. Onder hen wordt altijd het bestaan van kinderpotjes gesuggereerd. Ja, we noemen ze in het meervoud, want naarmate het kind groeit zal het nodig zijn het aan zijn behoeften aan te passen.

Het groeiproces van een kind of kleine kinderen bepaalt zijn vorm en grootte. (Bron: tomsickova: 124261216/ 123rf)

Is het gemakkelijk in gebruik?

Baby-potjes zijn komvormige bakjes die gebruikt worden om kinderen te leren naar het toilet te gaan. Het is een effectieve manier om luiers achter te laten. Er is een grote verscheidenheid aan potjes met leuke ontwerpen die deze speciale tijd voor de kleintjes thuis aangenaam maken.

Wat zijn de voor- en nadelen van het product?

De voor- en nadelen van potjestraining bepaal je zelf. Afscheid nemen van luiers is een natuurlijk proces dat veel geduld vraagt van moeders en vaders. Om dit belangrijke moment in het leven van je baby te laten verlopen, moet je rekening houden met de volgende elementen:
Advantages
 • Ze controleren zelf hun sluitspier
 • Ze zijn onafhankelijker
 • Ze verlaten de luier zonder trauma
 • Ze zijn verantwoordelijk voor het schoonmaken van hun potje
 • Ze identificeren het potje als hun eigen potje
 • Ze leren zitten
 • Ze bewaren hun evenwicht
Disadvantages
 • Potjeweigering door grootte en vorm
 • Weerstand tegen het niet verlaten van de luier

Wanneer moet je het potje met je baby gebruiken?

Volgens medische referenties is het mogelijk het potje te gebruiken als het kind in staat is de blaasspieren te beheersen. Deze spieren rijpen tussen 18 en 36 maanden, dus het is aan te bevelen ermee te beginnen als ze minstens 2 jaar oud zijn. De tijd die elk kind nodig heeft in dit rijpingsproces is echter persoonlijk en voor een bevredigend eindresultaat is het heel belangrijk hun ritme te respecteren.

Welke tekenen vertellen me dat ik kinderpoepluiers moet gebruiken?

Er zijn verschillende tekenen die ons vertellen wanneer onze dochter of zoon klaar is om afscheid te nemen van luiers. Het zal wanneer zijn

 • Wees in staat om een paar minuten stil te zitten.
 • Signaleert wanneer hij poep en plas heeft: houdt er niet van nat te zijn of met poep te zitten en geeft op een of andere manier aan de volwassene aan dat hij de luier moet verwijderen.
 • Stoort zich aan luier en probeert hem af te doen.
 • Verstopt zich om zich te ontlasten of vraagt om met rust gelaten te worden.
 • Imiteert handelingen van volwassenen: kleedt zich uit en helpt met aankleden, wil zelf dingen doen, enz.
 • Vertoont een goede motorische ontwikkeling, is in staat snel te lopen, op het potje te zitten (hurkende houding) en op te staan zonder zijn evenwicht te verliezen en zonder hulp van een volwassene.
 • Blijft enkele uren droog, de stoelgang is afgenomen tot een of twee en begint een meer specifiek tijdschema te hebben (poept altijd op dezelfde tijd).

Kunnen we de zindelijkheidstraining versnellen?

Niet mogelijk. Proberen je kind te onderwijzen voordat het er klaar voor is kan het hele proces vertragen. Studies tonen aan dat wanneer er vóór 18 maanden mee begonnen wordt, kinderen pas na hun vierde jaar helemaal uit de luiers zijn. Terwijl wie rond twee jaar begint het tegen zijn derde helemaal geleerd heeft.

Het proces van het verlaten van de luier voor het potje is een grote stap in hun leven.

Tenslotte moet je een potje kiezen waar ze zich prettig bij voelen, en dat ook gemakkelijk schoon te maken is

Het is ook een grote uitdaging voor moeders en vaders. Het grootste probleem is om te bepalen wanneer deze stap genomen kan worden. Het is belangrijk te bedenken dat het wisselen van luier naar potje geen eendagsvlieg is en dat het een gevoelige kwestie is. Met geduld en doorzettingsvermogen krijg je je baby vanzelf zover dat hij of zij het potje gebruikt. Het is aan jou om ervoor te zorgen dat je baby van dit speciale moment geniet en dat het geen marteling wordt. Er is een onbeperkte variëteit aan ontwerpen, potjes met deksels, potjes met trappers, potjes met muziek, naast vele andere.

Wat is de juiste manier om een babypotje te gebruiken?

Nog voor het kind klaar is om het potje te gebruiken, kun je een omgeving scheppen en het dingen leren als

 • Gebruik woorden om de handeling van het gebruik van het toilet uit te drukken, zoals pies-pies, poep, potje, poep, enz.
 • Vraag het kind je te vertellen wanneer een luier nat of vies is.
 • Benoem gedragingen als (“ga je poepen?”) zodat het kind kan leren de behoefte om zich te ontlasten te herkennen.
 • Koop een potje zodat ze kunnen oefenen erop te zitten. In het begin kunnen ze er in hun kleren of luier op zitten, of je kunt ze er zelfs op laten zitten en toekijken terwijl jij of een ander gezinslid het toilet gebruikt.

Hoe een baby aan het potje te laten wennen

Het potje hoeft niet alleen in de badkamer te staan. Stel geen vaste plaats vast. Laat het in de speelkamer staan, bij het bed, in de tuin of waar je baby ook maar speelt, zodat hij het kan gebruiken wanneer hij er zin in heeft. Moedig aan om na de maaltijd op het potje te gaan zitten, want de vertering van voedsel leidt vaak tot de behoefte om naar het toilet te gaan.
Een boek om naar te kijken of speelgoed bij de hand hebben kan je kind helpen om op het potje te gaan zitten zonder haast te hebben.

Zodra je ziet dat je kind weet wanneer het op het potje moet, moedig je hem of haar aan het potje te gebruiken. Als ze een fout maken, ruim je het op en wacht je op de volgende keer. Het kost tijd voor ze het begrijpen. Als je ze uitscheldt, zullen ze zich angstig en bezorgd voelen. Als je het potje met succes gebruikt, prijs dat succes dan, maar met mate.

Wat te doen als een baby het potje niet wil gebruiken?

Als hij weigert op het potje te gaan zitten, is het logisch te denken dat je baby koppig is, of dat er iets mis is met de potjestraining. Meestal verzetten ze zich tegen op het potje zitten omdat ze zich overweldigd voelen. Er zijn te veel driften en een gevoel van druk op hen dat ze niet aankunnen. Als de kleine het potje niet wil gebruiken, is hij er waarschijnlijk nog niet klaar voor.

De eerste stap is ervoor te zorgen dat je baby er echt klaar voor is en het potjestraining proces begrijpt.

Anderzijds, als de baby geen belangstelling heeft voor het gebruik van het potje of begonnen is het te leren gebruiken en het een machtsstrijd geworden is, is het tijd om het potje een tijdje te verwijderen, want er is geen voordeel mee te behalen. Soms is het het beste om terug te gaan naar luiers en het over een maand of twee nog eens te proberen.

Hoe maak je een babypotje schoon

Potjes moeten gemakkelijk schoon te maken zijn. Het is belangrijk er een te zoeken die gemaakt is van een glad, barstvrij materiaal. De stappen voor het schoonmaken van een potje zijn eenvoudig

 • Draag het potje voorzichtig naar de badkamer en giet urine en ontlasting in het toilet.
 • Gebruik wc-papier of een nat babydoekje om zichtbaar fecaal materiaal dat aan de binnenkant van het potje kleeft schoon te maken, en gooi het wc-papier in een prullenbak.
 • Veeg de plaats waar het kind zit na elk gebruik af met een babydoekje.
 • Zet het potje weer op zijn gebruikelijke plaats en plaats voor verder gebruik.
 • Aan het eind van elke dag moet een grondiger schoonmaakbeurt gedaan worden.
 • Maak het potje aan het eind van de dag schoon met afwasmiddel en water. Maak het potje eerst leeg en vul het dan met warm zeepwater.
 • Woel het zeepwater met een papieren handdoekje rond de binnenkant van het potje.
 • Giet het water eruit en spoel af.
 • Gebruik een papieren handdoekje om het zitje en de binnenkant van het potje schoon te maken.
 • Spoel af en laat aan de lucht drogen of droog met een ander papieren handdoekje.
 • Het is raadzaam het potje aan het eind van elke week, of om de paar dagen als het intensief gebruikt wordt, schoon te maken met een eenvoudige oplossing van bleekmiddel en water om het te ontsmetten.
 • Laat volledig aan de lucht drogen voor het volgende gebruik.

Het kind vertoont tekenen als het klaar is om stadia in zijn leven te overwinnen, zoals het gebruik van het potje. (Bron: tomsickova: 108206487/ 123rf)

Koopcriteria

Als je een potje voor je baby kiest, overweeg dan ten minste enkele van deze kenmerken die het proces voor jullie beiden gemakkelijker en veiliger zullen maken.

Ontwerp en afmetingen

Het model moet een duurzaam ontwerp hebben en ervoor zorgen dat het niet omvalt als het kind opspringt om zijn vorderingen te controleren. Veel ontwerpen hebben een ingebouwde toiletpapierhouder, zodat ze gemakkelijk bij hun eigen toiletrol kunnen. Sommige hebben ook vakjes voor boeken of speelgoed, zodat ze zich kunnen vermaken terwijl ze wachten tot er iets gebeurt.

Interactief of eenvoudig

Dit hangt af van hoeveel geld je wilt beleggen. Entertainende, educatieve en interactieve exemplaren hebben de neiging het kind aan te moedigen door het met een stem of muziek aan te moedigen als het zich ontlast, en dit heeft de neiging het aan te moedigen vaker terug te komen

Het kind vertoont tekenen als het klaar is om stadia te overwinnen, zoals het gebruik van potjes.
(Bron:Gimre: NrJA1TPi0P8/ unsplash)

Materiaal

Een potje moet comfortabel zijn, en daarvoor moet je kiezen tussen een bekleed zitje of een plastic exemplaar. Als je kleine zich te ongemakkelijk lijkt te voelen bij plastic, kun je kiezen voor beklede zitjes. Het nadeel van beklede zitjes is dat ze iets meer moeite kunnen kosten om schoon te maken, waarbij je het kussen van de basis van het zitje moet verwijderen, schoonmaken en dan weer terugplaatsen.

Veiligheid

De stabiliteit van het potje is een van de belangrijkste criteria om rekening mee te houden. Het is belangrijk dat er wat rubber op de bodem zit, zodat het niet wegglijdt als de baby erop zit.

Af en toe

Je moet een routine creëren waardoor de baby zich beter kan aanpassen aan het verschonen van luiers op het potje. Als je dit schema moet doorbreken, houd dan een draagbaar potje of reispotje bij de hand, zodat je het ritme van het proces onveranderd kunt laten.

Samenvatting

Tenslotte is het goed te bedenken dat elk kind zich in een ander tempo ontwikkelt en dat geduld essentieel is. Als je niet probeert deze fase te versnellen en les te geven in hun tempo, zul je ze uiteindelijk laten zien dat het leren van nieuwe vaardigheden leuk is en een kans op groei, en dat is een geweldige levensles. Als je dit artikel nuttig vond, laat dan gerust een reactie achter en deel het met iedereen die je kent die er iets aan zou kunnen hebben. Tot de volgende keer! (Uitgelichte afbeelding bron: lianna2013: 48268694/ 123rf)

Reviews