Last updated: 29-09-2021

Een ultrasoon reiniger reinigt efficiënt alle glazen en metalen voorwerpen in zeer korte tijd. Dit werkt door de voorwerpen in het met krachtwater gevulde bassin te leggen, waarna het apparaat geluidsgolven in de vloeistof opwekt die het vuil losmaken.

Dit werkt voor brillen, juwelen, kunstgebitten, CD’s en bestek. Maar er zijn een paar dingen waarmee je bij de aanschaf rekening moet houden. In onze grote gids voor ultrasoonreinigers presenteren we niet alleen onze productfavorieten voor de door ons geselecteerde categorieën, we laten je ook zien wat belangrijk is bij het kopen en beantwoorden de belangrijkste vragen over ultrasoonreinigers.
Belangrijk om te weten

 • ht: 400;”>Ultrasone reinigers zorgen voor de meest hygiënische en effectieve reiniging van alle voorwerpen van metaal of glas.
 • Ze zijn er in verschillende maten, elk met zijn eigen categorie voorwerpen die er het best mee gereinigd worden.
 • Zelfs met alleen leidingwater kunnen ultrasoon reinigers wonderen verrichten op vuile voorwerpen.

Best ultrasone reiniger Onze selectie

Ultrasone reinigers: koop- en beoordelingscriteria

Je hebt onze productfavorieten al gezien. Hier laten we je zien wat nog meer belangrijk is bij de aanschaf van een ultrasoon reiniger.

Laten we beginnen met de belangrijkste criteria.

Grootte

De grootte van de ultrasoon reiniger is van cruciaal belang voor de vraag wat en hoeveel voorwerpen je met de ultrasoon reiniger wilt behandelen. Het wordt bepaald door de hoeveelheid water in de tank en wordt gegeven in milliliter of liter.

Voor kleine voorwerpen is alleen een kleine ultrasoonreiniger nodig

Als je maar één voorwerp wilt schoonmaken, zoals een bril of kunstgebit, is een kleine ultrasoonreiniger met een inhoud van maximaal een liter voldoende. Maar als je grotere voorwerpen wilt schoonmaken, zoals laboratoriumapparatuur, archiefstukken of zelfs een carburateur, dan heb je een machine met een grote capaciteit nodig. Ultrasoonreinigers zijn er in maten tot 50 liter, maar 500 milliliter is vaak genoeg voor gewone huishoudens.

Uitneembaar mandje

Veel ultrasoon reinigers hebben een uitneembaar mandje dat de voorwerpen tijdens het reinigen in het bassin gecentreerd houdt. De mand is, net als het bassin, van roestvast staal en reageert niet met metalen van bijvoorbeeld juwelen.

De meeste ultrasoonreinigers hebben zo’n mandje en we bevelen alleen die aan die dat hebben. Als de voorwerpen op de vloer liggen, bereikt het ultrageluid de plekken die de vloer raken niet zo goed. Met een mand is grondig schoonmaken van alle kanten mogelijk.

Vermogen en frequentie

Het vermogen van ultrasoon reinigers is niet echt belangrijk, want het hangt af van de frequentie en de grootte van de bak. Hoe groter het zwembad, hoe meer vermogen de ultrasoon reiniger nodig heeft om de gewenste frequentie over het water te verspreiden.

De frequentie is de enige bepalende factor voor hoe grondig de reiniging is. Meestal is ongeveer 40 kilohertz optimaal.

Kleine apparaten hebben daarom altijd een laag wattage en zijn veel energiezuiniger dan modellen met een inhoud van enkele liters. Een ultrasoonreiniger van 10 liter heeft bijvoorbeeld een vermogen van ongeveer 250, een met een inhoud van 500 milliliter slechts 50 watt. Vooral bij veelvuldig gebruik is dit merkbaar op de elektriciteitsrekening.

Verwarming

Sommige ultrasoon reinigers hebben een ingebouwde verwarming die het water verwarmt voor of tijdens het reinigen. Dit is zodat bepaalde vuildeeltjes gemakkelijker losgemaakt kunnen worden en de reiniging beter en grondiger verloopt. Vooral grote en professionele ultrasoon reinigingsapparaten hebben vaak een ingebouwde verwarming.

Huishoudens, daarentegen, doen dat niet. Dit is echter niet eens nodig voor gewone voorwerpen zoals juwelen, brillen en kunstgebitten, want het vuil is meestal niet zo zwaar. In geval van nood kan een druppeltje afwasmiddel het schoonmaakresultaat verbeteren.

Ultrasone reinigingsapparaten: Veel gestelde vragen en antwoorden

In het volgende gedeelte geven we graag antwoord op de meest gestelde vragen over ultrasone reinigingsapparaten.

Wat is een ultrasoon reiniger?

Een ultrasoon reiniger is ontworpen om voorwerpen op microscopisch niveau te reinigen. Het gebruikt geen borstelharen, maar geluidsgolven. Door de draagvloeistof komen de geluidsgolven in zelfs de kleinste spleten en vormen daar belletjes die het vuil met zich meevoeren, waardoor het loskomt van het te reinigen voorwerp.

Ultraschallreinigungsgerät-1

Een ultrasoon reiniger gebruikt geluid om miljoenen microscopisch kleine belletjes te creëren die, wanneer ze uiteenspatten, het vuil deeltje voor deeltje wegvoeren en het van het oppervlak van het voorwerp verwijderen.
(Image source: Eliška Motisová / unsplash)

Hiermee kras of schraap je het voorwerp ook niet, zoals bij andere schoonmaakmethodes wel kan gebeuren. Dit is heel praktisch, vooral voor voorwerpen als juwelen en brillen. Maar dit zijn lang niet alle toepassingsgebieden van ultrasoon reinigingsapparatuur.

Voor wie is een ultrasoon reiniger geschikt?

Een ultrasoon reinigingsapparaat is geschikt voor iedereen die voorwerpen betrouwbaar wil reinigen zonder een vinger te hoeven uitsteken. Dit kunnen bijvoorbeeld dragers van brillen en gehoorapparaten zijn. Een andere groep gebruikers zijn verzamelaars van allerlei aard, zoals muntenverzamelaars, verzamelaars van serviesgoed of verzamelaars van oorlogsmedailles.

Ultrasound reinigt zacht zonder krassen te veroorzaken.

Als een CD of plaat niet meer goed werkt of steeds verspringt, kan een ultrasoon bad helpen.

Er is nauwelijks een andere manier om zulke voorwerpen schoon te maken zonder het risico dat er krassen in het gevoelige materiaal komen en de gegevensdrager volkomen onbruikbaar wordt. Maar ultrasone reinigingsapparaten worden ook in de industrie gebruikt. Ze kunnen ook gebruikt worden om laboratorium-accessoires zoals petrischalen, reageerbuisjes of kleine apparaten grondig schoon te maken, zodat er geen resten achterblijven en laboratoriumresultaten niet vervalst worden.

Ultraschallreinigungsgerät-2

De meeste laboratoria gebruiken ultrasoonreinigers omdat ze de enige zijn waarmee bijvoorbeeld reageerbuisjes volkomen hygiënisch gereinigd kunnen worden en alle stoffen verwijderd worden. Dit betekent dat ze steeds weer opnieuw gebruikt kunnen worden.
(Bill Oxford / unsplash)

Sommige werkplaatsen hebben ook grote ultrasone reinigingsapparaten waarmee ze carburateurs kunnen reinigen. Zulke auto-onderdelen zijn bijna onmogelijk op een andere manier schoon te maken, want je kunt niet op veel plaatsen komen en je kunt zelfs niet zien of de reiniging grondig was of dat er op sommige plaatsen nog veel vuil zit.

Wat kan met een ultrasoon reiniger gereinigd worden?

Een ultrasoon reinigingsapparaat kan op vele manieren gebruikt worden. Ze maken betrouwbaar schoon

 • Bestek
 • CD’s
 • Records
 • Wapens
 • Rookuitrusting
 • Medische apparatuur
 • Laboratoriumglaswerk
 • Carburateurs
 • Munten
 • Horloges
 • Sieraden
 • Brillen
 • Gehoorapparaten

Reinigen met een ultrasoonreiniger is altijd de beste manier om een voorwerp echt schoon te krijgen. Er zijn echter ook voorwerpen die liever niet met een ultrasoon reiniger behandeld worden. Deze omvatten

 • Edelstenen
 • Parels
 • Keramiek
 • Sieraden met barsten en andere beschadigingen
 • Aangetaste zilveren voorwerpen
 • Zonnebrillen van kunststof en met kunstglazen

In het algemeen moeten alleen voorwerpen van glas of metaal met een ultrasoonreiniger gereinigd worden, want de structuur van andere materialen kan door het ultrasoon geluid opgelost worden.

Welke soorten ultrasone reinigers zijn er?

Afhankelijk van waarvoor de ultrasoon reiniger gebruikt wordt, zijn er verschillende soorten:

Type Beschrijving
Voor dagelijks gebruik Deze ultrasoon reinigers zijn de kleinste variant en worden gebruikt voor brillen, gehoorapparaten, kunstgebitten en andere voorwerpen voor dagelijks gebruik. Ze hebben het laagste stroomverbruik en hebben vaak een chique vormgeving die in elk huishouden past.
Voor de hobby Middelgrote ultrasoonreinigers behoren tot deze variant. Ze zijn geschikt voor dingen die bij een hobby horen. Bijvoorbeeld muntenverzamelingen, oorlogsmedailles en cd’s. Het energieverbruik is hier afhankelijk van de grootte van de tank, maar is meestal niet erg hoog.
Professioneel Professionele ultrasoonreinigers dienen hun doel het beste voor winkels en laboratoria. Zij zijn de grootste modellen en bieden plaats aan grote voorwerpen zoals reageerbuizen en kolven, maar ook grammofoonplaten, carburateurs en onderdelen van wapens. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Zoals je ziet hangt de keuze van de perfecte ultrasoon reiniger voor jou sterk af van de te reinigen voorwerpen en hun grootte.

Wat moet ik doen als mijn ultrasoon reiniger defect is?

Als je ultrasoon reiniger op een dag de geest mocht geven, betekent dat niet dat hij definitief kapot is en niet meer te redden valt. Het is het beste je toestel naar een specialist te brengen die het kan bekijken en zo nodig repareren.

Als je een dure ultrasone reiniger hebt, kost dit maar een fractie van de aanschaf van een nieuwe. We raden je echter geenszins aan om aan je ultrasoon reiniger te sleutelen en hem zelf te proberen repareren. Zulke toestellen zijn erg gevoelig en je zou je laatste kans op een geslaagde reparatie kunnen verspelen.

Welke reinigingsvloeistof gaat er in een ultrasoon reiniger?

De meeste ultrasoonreinigers werken met leidingwater. Soms is het aan te bevelen een druppel mild afwasmiddel toe te voegen. Een andere vloeistof dan water is alleen nuttig voor bepaalde voorwerpen of vervuiling.

Ultraschallreinigungsgerät-3

Het bijzondere van ultrasoonreinigers is dat ze alleen op leidingwater werken. Er zijn geen chemische reinigingsmiddelen of oplosmiddelen nodig.
(Image source: Imani / unsplash)

Zwaar ingevette voorwerpen kun je bijvoorbeeld niet goed schoonmaken met alleen kraanwater. Zelfs in een autowerkplaats worden carburateurs niet met leidingwater alleen behandeld, maar met speciale oplosmiddelen.

Hoe gebruik je een ultrasoon reiniger?

De werking van een ultrasoon reiniger is meestal heel eenvoudig

 1. Steek de netstekker in het stopcontact
 2. Vul met water
 3. Voeg zo nodig reinigingsconcentraat of een druppel afwasmiddel toe
 4. Leg er de voorwerpen in die gereinigd moeten worden
 5. Sluit de deksels
 6. Als er verwarming is: Stel de temperatuur in
 7. Als er een timer is Stel tijd in tot uitschakeling
 8. Schakel in
 9. Wacht
 10. Schakel uit
 11. Verwijder voorwerpen

Het bedienen van een ultrasoon reiniger is dus heel eenvoudig en ongecompliceerd.

Wat zijn de gevaren van een ultrasone reiniger?

Je mag tijdens de werking nooit je vinger in het ultrasoonbad steken. Zelfs niet gewoon voor de lol. In het ergste geval kan het periosteum loslaten, wat erg pijnlijk is en niet te genezen. Behalve dat kan het ook de bovenste lagen van de huid verwonden en open wonden veroorzaken.

Sluit voor gebruik van je ultrasoon reiniger altijd het deksel en raak het water niet aan!

Daarom hebben ultrasoonreinigers bijna altijd een deksel, dat tijdens het gebruik ook altijd gesloten moet zijn om het risico van ongelukken zo klein mogelijk te houden. Bovendien moet het apparaat nooit onbeheerd worden achtergelaten als er nieuwsgierige kinderen in het huishouden zijn die ermee zouden kunnen gaan spelen.

Wat zijn de alternatieven voor een ultrasoon reiniger?

Als je na het lezen van dit artikel besluit dat een ultrasoon reiniger niet geschikt voor je is, zijn er nog alternatieven.

Alternatief Beschrijving
Schoonmaken met de hand Een normale handreiniging is waarschijnlijk de goedkoopste methode van schoonmaken. Helaas is het niet altijd even nauwkeurig of doeltreffend en zijn voorwerpen die schoon lijken, dat vaak niet. Bovendien worden vaak chemische schoonmaakmiddelen gebruikt die het oppervlak en de handen aantasten.
Vaatwasser De afwasmachine, als u die heeft, is ook een goedkope schoonmaakmethode, want een vaatwasmachinelipje is niet duur. De tabs tasten echter vele materialen aan en u kunt er dus bijvoorbeeld geen glazen in wassen. Ook wil je een carburateur niet wassen met het apparaat waar je later je borden en bestek in doet.
Stoomreiniger Een stoomreiniger blaast hete stoom uit en maakt zo vuildeeltjes voorzichtig los zonder krassen te veroorzaken. De deeltjes worden er niet afgewassen, dus schrobben is nog steeds aan de orde van de dag. Helaas kunt u met een doek of borstel niet in elk spleetje komen, dus u bent nooit gegarandeerd honderd procent schoon.
Hogedrukreiniger Een hogedrukreiniger verwijdert vuil effectief en voorzichtig van alle oppervlakken. Een hogedrukreiniger wordt in het bijzonder aanbevolen voor sterk vervuilde voorwerpen. Een hogedrukreiniger is echter niet geschikt voor kleine voorwerpen.

Er zijn dus verschillende alternatieven voor ultrasone reinigers, maar ze zijn niet zo effectief en hebben soms nadelen.

Conclusie

Een ultrasoon reiniger is dus het ideale schoonmaakmiddel voor dagelijks gebruik om brillen, sieraden en gebitsprotheses schoon te maken. Ze kunnen ook gebruikt worden voor hobby’s, want ze zijn er in verschillende maten en dus kunnen voorwerpen van allerlei soort erin behandeld worden tot ze weer glanzen.

Er is geen echt alternatief voor een ultrasoon reiniger, want het is de enige manier om je voorwerpen voorzichtig en doeltreffend schoon te maken. Dit komt ook doordat je geen chemische reinigingsvloeistof nodig hebt om hem op te starten, alleen krachtwater.

Reviews