Laatst bijgewerkt: 27-10-2021

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

31Bestede uren

23Beoordeelde onderzoeken

90Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote teek halsband voor katten test 2022. Hier stellen we alle tekenkragen voor katten voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste tekenhalsband voor jou en je kat te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waar je op moet letten als je een tekenhalsband voor je kat wilt kopen.

Inhoud
Belangrijk om te weten

 • Met tekenkragen kun je je kat effectief en langdurig tegen teken beschermen.
 • In principe zijn er insecticide, extract, amber en EM – keramische halsbanden (EM staat voor effective microorganisms), die alle in verschillende prijsklassen verkrijgbaar zijn.
 • Als je een tekenhalsband koopt, let er dan op dat hij een veiligheidsmechanisme heeft. Hierdoor kan je kat uit de halsband komen als hij vast komt te zitten.

Beste Tekenband kat: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een tekenhalsband voor katten koopt

Wanneer is een tekenhalsband geschikt voor mijn kat?

Een tekenhalsband is geschikt voor je kat als het een buitenkat is of als je kat contact heeft met andere vrij rondlopende dieren.

Je beschermt niet alleen je kat, maar ook jezelf, want teken kunnen ziekteverwekkers overbrengen zoals borrelia, anaplasma, ehrlichia, babesia en TBE.

Tekenhalsbanden zijn een uitstekende bescherming voor buitenkatten. (Image source: unsplash.com / Clark Young)

De meeste tekenhalsbanden voor katten werken ook tegen vlooien, zodat je kunt voorkomen dat je kat ze mee naar huis brengt.

De tekenkraag mag nooit gebruikt worden bij katten jonger dan 12 weken, omdat de dosering van de actieve bestanddelen te hoog is voor kittens jonger dan 3 maanden.

Hoe werkt een tekenhalsband voor katten en hoe werkt het?

Het in de tekenkraag voor katten gebruikte werkzame bestanddeel (bv. deltamethrine, imidacloprid en flumethrine) wordt afgegeven op de natuurlijke vettige film van de huid en het haar van de kat en verspreidt zich zo over het hele lichaam van het dier.

Dit schept een afwerend effect tegen teken en voorkomt zo dat je kat door teken geïnfecteerd wordt.

Sommige tekenkragen voor katten hebben pas een dodende werking na de tekenbeet. In dit geval dringt het werkzame bestanddeel in de teek of vlo door en beschadigt het zenuwstelsel, waardoor ze na korte tijd sterven.

Er zijn verschillende soorten tekenhalsbanden voor katten (Image source: unsplash.com / Angel Silva)

Met een amberkleurige halsband voor katten of de EM keramische kattenhalsband werkt het gebruikte materiaal (amber of EM keramiek) als een afschrikmiddel tegen teken en blijft je kat teekvrij.

Alvorens een tekenhalsband voor katten te kopen, is het belangrijk na te gaan of de halsband een vooraf bepaald breekpunt heeft of een veiligheidsslot. Deze zorgen ervoor dat de tekenkraag eraf valt als je kat ergens blijft haken.

Hoe lang gaat de tekenhalsband voor katten mee?

De doeltreffendheid van een vlooien- en tekenhalsband voor katten kan variëren, afhankelijk van de fabrikant. Gemiddeld is de halsband tot ca. 4 maanden werkzaam.

Welke alternatieven zijn er voor de tekenhalsband voor katten?

Behalve de tekenkraag voor katten zijn er ook andere mogelijke teekbeschermende producten.

Elk van deze producten heeft zijn eigen voor- en nadelen. In het volgende gedeelte geven we je een kort overzicht van de alternatieven voor de tekenhalsband voor je kat.

 • Spot-on preparaten: Spot-on preparaten zijn verkrijgbaar in kleine flesjes die op de achterkant van de nek van de kat gedruppeld worden. Van daaruit verspreidt de stof zich over het hele lichaam. Het preparaat doodt en weert teken.
 • Spray: Teekensprays moeten wekelijks op de vacht van de kat gespoten worden. Ze bieden een afschrikkende oplossing tegen teken, hoewel het aanbrengen wat moeilijk kan zijn.
 • Etherische oliën: Etherische oliën, zoals zwarte komijnolie, moeten gewoonlijk wekelijks op de vacht gedruppeld worden als een natuurlijke bescherming. Men zegt dat de geur de kat beschermt tegen teken en vlooien.
 • Kokosolie: Kokosolie bevat laurinezuur, dat teken weghoudt en ze doodt als ze de kokosolie binnenkrijgen. Het wordt om de paar dagen op de vacht aangebracht en ingemasseerd. De kokosolie verzorgt ook extra de vacht en de huid van de kat, maar de kat kan de olie eraf poetsen.
 • Tic Clip: De Tic – Clip wordt aan de halsband of het tuigje van de kat bevestigd en bouwt een teekwerend energieveld op. Het effect begint na ca. 5 dagen en houdt tussen 1 en 2 jaar aan. S Nachts kan het tuigje of de halsband van de kat weer afgedaan worden zonder het effect te beïnvloeden.
 • Tabletten: Biergist tabletten zijn een natuurlijk alternatief dat de meeste katten zelfs lekker vinden. Ze worden dagelijks toegediend, b.v. ze kunnen met voedsel gemengd worden.

In elk geval is het verstandig en aan te bevelen om je kat tegen teken te beschermen met een tekenkraag of een van de genoemde alternatieven.

Besluit: Welke soorten tekenkragen zijn er voor katten en welke is geschikt voor jou?

Als je een tekenhalsband voor je kat wilt kopen, zijn er vier alternatieven om uit te kiezen

 • Insecticide halsbanden
 • Halsbanden met etherische oliën
 • Amberkleurige kraag
 • EM (Effectieve Micro-organismen) Keramische Halsband

De verschillende tekenkragen voor katten verschillen vooral in hun werkzame bestanddelen. Elk van deze halsbanden heeft zijn eigen voor- en nadelen. In het volgende gedeelte willen we je beslissing gemakkelijker maken.

Wat onderscheidt een insecticide halsband voor katten en wat zijn de voor- en nadelen?

Insecticide – Tekenkragen bieden een doeltreffende bescherming tegen teken. Wat de werking betreft, kan een onderscheid gemaakt worden tussen afwerende en dodende middelen. Tekenkragen met een dodende functie zijn doeltreffender gebleken.

Het is mogelijk dat je kat de tekenkraag niet verdraagt. Als dit het geval is, haal je het er gewoon af en het effect van de stoffen zal snel slijten.

Voordelen
 • Lange beschermende werking
 • Werkt tegelijk tegen vlooien en haarluizen
Nadelen
 • Kan haaruitval veroorzaken
 • Kan vaak verloren gaan

In sommige gevallen heeft de tekenkraag geen effect omdat er katten zijn bij wie het lichaam de werkzame stof niet opneemt.

Wat zijn de kenmerken van een uittrekhalsband voor katten en wat zijn de voor- en nadelen?

Deze natuurlijke tekenkraag gebruikt essentiële oliën (zoals lavendel, eucalyptus en kruidnagel) en weert teken af door de geur.

Het is aan te bevelen een extractkraag met een mengsel van verschillende etherische oliën te gebruiken, omdat die elkaar dan kunnen aanvullen en de kat zo optimaal beschermd wordt.

Voordelen
 • Onschadelijk voor kat en omgeving
 • Extra bescherming tegen vlooien, muggen, luizen en larven
Nadelen
 • Beperkte effectiviteit
 • Kan irritatie bij de kat veroorzaken door de geur

Wat zijn de kenmerken van een amberkleurige halsband voor katten en wat zijn de voor- en nadelen?

De amberkleurige tekenkraag werkt volledig zonder chemicaliën. Het houdt teken weg van je viervoeter door de harsachtige geur van het amber en door de elektrische lading die het opwekt.

Voordelen
 • Natuurlijke tekenkraag
Nadelen
 • Laag draagcomfort voor de kat door de individuele ambers

Wat zijn de kenmerken van een EM keramische halsband voor katten en wat zijn de voor- en nadelen?

De EM – Keramische Kraag, waarbij EM staat voor effectieve micro-organismen, is gevlochten en er worden keramische buisjes tussen gestoken.

Daarom is het een natuurlijke tekenhalsband die geen chemicaliën gebruikt en dus niet giftig of gevaarlijk is voor je kat.

Om deze halsband schoon te maken, doe je hem om de paar weken in water en laat hem dan in de zon drogen. Dit laadt de micro-organismen weer op.

Voordelen
 • Natuurlijke tekenkraag
 • Langdurig effect
Nadelen
 • Geen veiligheidsmechanisme

Door het weefproces zijn deze tekenkragen verkrijgbaar in vele kleuren met verschillende patronen.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om tekenkragen voor katten te vergelijken en te evalueren

In het volgende gedeelte laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke tekenkragen voor katten.

De criteria om je te helpen de juiste tekenhalsband voor je kat te vinden zijn onder andere

 • Actief bestanddeel
 • Duur van het effect
 • Leeftijd
 • Veiligheidssluiting, vooraf bepaald breekpunt en rekzone
 • Materiaal

In de volgende paragrafen leggen we uit wat elk van deze criteria betekent.

Werkzame stof

Insecticidenkragen gebruiken vaak insecticiden uit de pyrethroïdengroep, zoals deltamethrine, imidacloprid en flumethrine.

Deze werkzame stoffen zijn neurotoxinen en doden de teek. Ze behoren echter tot de meest doeltreffende insecticiden tegen teken die op de markt zijn.

Wist je dat tekenkragen met bepaalde actieve bestanddelen zeer giftig zijn voor katten?

Tea tree olie, neemolie, kaneelolie, tijmolie of oregano-olie zijn gevaarlijk voor katten. Permethrin is zelfs zeer giftig voor dieren.

Extract halsbanden voor katten gebruiken essentiële oliën zoals lavendel en margosa extract.

De EM – keramische kraag, bestaat uit microbiële gemengde culturen. Deze bestaan hoofdzakelijk uit melkzuurbacteriën, gisten en fotosynthetische bacteriën. Net als de amberkleurige, die op zichzelf werkt, zijn deze twee tekenkragen niet schadelijk voor je viervoeter.

Het kan gebeuren dat je kat ondanks de halsband met teken thuiskomt. Probeer in dit geval gewoon een ander werkzaam bestanddeel, want de teek kan immuun geweest zijn voor de gebruikte stof.

Zelfs met een tekenhalsband staat niets je in de weg om je kat te aaien. Alleen kleine kinderen mogen niet in aanraking komen met de halsband. (Image source: unsplash.com / Yerlin Matu)

Duur van het effect

In de regel is de duur van het effect ongeveer 4 maanden. Het effect tegen vlooien is in de meeste gevallen korter en houdt ongeveer 10 weken aan.

Halsband Werkingsduur
Insecticide – halsband ca. 4 maanden
Extract – halsband ca. 4-8 maanden
Amber – halsband ca. 12 maanden
EM- keramische halsband ca. 12 maanden

In deze tijd zijn de kleine kittens nog in de eerste ontwikkelingsfase en de werkzame stoffen zijn te sterk voor hun lichaam.

Andere tekenkragen kunnen gebruikt worden vanaf de leeftijd van 8 weken. Het is het beste om voor gebruik een dierenarts te raadplegen.

Veiligheidspal, vooraf bepaald breekpunt en rekzone

Als je een tekenhalsband voor je kat koopt, moet je beslist zoeken naar een veiligheidspal, een vooraf bepaald breekpunt of een rekzone.

Vooraf bepaalde breekpunten zijn kleine inkepingen die met tussenruimten in de tekenkraag zijn gewerkt. Als de halsband een uitzetzone heeft, zet hij uit en kan de kop van de kat eruit glijden.

De beste bescherming voor ravottende kittens bieden halsbanden die rekbaar zijn of een veiligheidssluiting hebben. (Image source: unsplash.com / Andrii Podilnyk)

Als je kat door struiken zwerft of onder hekken doorkruipt, kan hij gemakkelijk in zijn halsband verstrikt raken.

In dit geval zorgen deze drie veiligheidsprocedures ervoor dat ze weer vrij kan komen door het breken van de halsband op het vooraf bepaalde breekpunt, het openen van de veiligheidssluiting of het uitrekken van de halsband. Zo minimaliseer je het gevaar voor je harige vriend vele malen.

Materiaal

Voor tekenkragen worden soms verschillende materialen gebruikt:

 • Leer
 • Stof met keramiek
 • Poederband (het werkzame bestanddeel wordt gelijkmatig als een poeder in de vacht verdeeld)
 • elastisch rubber
 • Synthetisch materiaal.

Bovendien kun je ervoor zorgen dat de tekenkraag reflecterend is.

Wetenswaardigheden over tekenkragen voor katten

Zijn er natuurlijke of biologische tekenkragen voor katten?

Er zijn natuurlijke tekenkragen voor katten, deze omvatten: Extract kragen, Amber – kragen en kragen met EM – keramiek.

Verderop in het artikel vind je meer informatie over de werkingswijze en de actieve bestanddelen.

Zijn er tekenkragen voor katten zonder chemicaliën?

Ja, die zijn er. Tekenkragen die geen chemicaliën gebruiken zijn: Extract kragen, amberkleurige kragen en EM keramische kragen. Je kunt meer lezen over de werkzame bestanddelen in de vorige sectie.

Wat moet ik doen als mijn kat allergisch is voor de tekenband of hem niet verdraagt?

Als je kat de tekenkraag niet verdraagt of er allergisch voor is, moet je hem zo snel mogelijk verwijderen. Na een paar dagen zou ze gekalmeerd moeten zijn.

Neem in ernstige gevallen contact op met je dierenarts.

Wat moet ik doen als mijn kat haar verliest door de tekenkraag?

Als je kat reageert met haaruitval op de tekenkraag, doe hem dan af en maak de plek schoon met water. Als de haaruitval aanhoudt en de plek niet geneest, neem dan contact op met een dierenarts.

Is een tekenkraag voor katten gevaarlijk voor kinderen en volwassenen?

Voorzichtigheid is geboden met insecticide tekenkragen. Jonge kinderen mogen de kat niet aanraken, want ze stoppen hun handen vaak in hun mond. Het is het beste de kat niet zonder toezicht bij het kind achter te laten en regelmatig de handen te wassen.

Kan mijn kat met een tekenkraag naar bed?

Ja, de kat kan met een tekenkraag naar bed. De enige uitzondering zijn kinderbedden, waar de kat niet mag komen.

Zelfs met een tekenkraag kan de kat naar bed gaan. (Afbeelding bron: unsplash.com / Kate Stone Matheson)

Verder lezen: Bronnen en interessante links

[1] https://www.focus.de/wissen/natur/katzen/haltung/halsband-und-tropfen-das-hilft-katzen-gegen-floehe-und-zecken_aid_919443.html

[2] https://www.srf.ch/sendungen/kassensturz-espresso/zeckenschutzmittel-fuer-hunde-und-katzen-im-test

[3] https://www.fressnapf.at/ratgeber/katze/beitrag/zecken-katzen

Afbeelding bron: 123rf.com / Anurak Ponapatimet

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies