Last updated: 27-10-2021

Welkom bij onze grote tegelkachel test 2023, waar we alle producten die we uitvoerig getest hebben presenteren. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie voor je samengesteld en ook een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste tegelkachel voor jou te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een tegelkachel wilt kopen.




Belangrijk om te weten

  • Een tegelkachel kan tot 24 uur lang warmte opslaan en uitstralen, zodat het zelden nodig is hout toe te voegen.
  • Er zijn basis kachels, warmelucht tegelkachels en combinatie tegelkachels. Een combinatie tegelkachel combineert de voordelen van de basiskachel en de warme lucht tegelkachel. Een kachel met warmeluchttegels straalt slechts 30% stralingswarmte uit, terwijl dit percentage voor een basiskachel ongeveer 85% is.
  • Tegelkachels zijn duur in aanschaf, maar ze besparen op stookkosten en zijn zeer duurzaam. Een tegelkachel verwarmt op een milieuvriendelijke en schone manier.

Beste Tegelkachel: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een tegelkachel koopt

Wat is een tegelkachel?

Een tegelkachel is een met tegels beklede kachel, waarvan de binnenkant gemetseld is met vuurklei stenen om warmte op te slaan. Sinds de jaren 1970 worden bepleisterde oppervlakken vaker gebruikt als kacheltegels.

Tegels houden de warmte beter vast; anderzijds kun je een bepleisterd oppervlak zo inrichten dat het een eenheid vormt met de kamer. Hoewel het ontwerp in de loop van de tijd evolueert, blijft het principe hetzelfde: Stralende warmte. De vuurvaste stenen absorberen de warmte en stralen die gedurende enkele uren gelijkmatig de kamer in.

Het is mogelijk om met één tegelkachel verschillende kamers te verwarmen.

In de regel moet om de 8 tot 12 uur hout bijgevuld worden, afhankelijk van de constructie van de kachel en de omstandigheden in de kamer. In sommige gevallen wordt de warmte tot 24 uur lang afgegeven zonder dat je brandstof hoeft bij te vullen. Met een tegelkachel bespaar je op stookkosten.

Wat kan ik branden in een tegelkachel?

In een tegelkachel moet je vooral natuurlijke houtblokken verbranden. Alternatieven voor hout zijn houtbriketten of -pellets en bruinkool of steenkool.

Tegenwoordig aanvaarden we hout als een klimaatneutrale brandstof, omdat het bij verbranding slechts ongeveer evenveel koolstofdioxide uitstoot als het tijdens zijn groei gebonden heeft, en omdat het geen fossiele energiebron is.

Kachelofen

Als je liever gas of olie gebruikt in plaats van hout, kun je dat aan je kachelbouwer vertellen. Er zijn speciale verwarmingsinzetten voor. (Image source: unsplash.com / Tim Bish)

Hoe verwarm ik een tegelkachel goed?

Een tegelkachel op de juiste manier verwarmen is heel belangrijk voor milieuvriendelijk handelen en aangename warmte in huis.

Je verwarmt een tegelkachel op de juiste manier als volgt

  • Kies hout met een vochtgehalte van 15% tot 20%. Hout dat te vochtig of te droog is veroorzaakt hogere verontreinigende emissies.
  • Leg grotere houtblokken op de vloer van de betegelde kachel en leg de andere houtblokken op elkaar in tegengestelde richting op elk ander niveau. Zorg dat er voldoende ruimte tussen de houtblokken is, zodat ze goed branden.
  • Zet de tegelkachel op volle luchttoevoer. Verbranding is een reactie tussen zuurstof en brandbare stoffen.
  • Steek het hout van boven aan. Gebruik hiervoor geen krantenpapier, maar aanmaakhout.
  • Sluit de primaire luchttoevoer pas als het hout goed vlam gevat heeft.
  • Als er alleen nog sintels in de tegelkachel zijn, sluit dan verdere luchtkleppen om warmte op te slaan of open de luchttoevoer weer en voeg meer hout toe.

Om je een beter idee te geven van het hele proces, hebben we een geschikte video uitgezocht met instructies over hoe je hout moet branden.

Hoe en hoe vaak moet een tegelkachel schoongemaakt worden?

Een of twee keer per maand moet je de verbrandingskamer van asresten ontdoen. Laat de as volledig afkoelen voor je hem weggooit. Daarna kun je de as gewoon met het restafval weggooien, bij voorkeur in een aparte afvalzak, om stofvervuiling te voorkomen.

Schone kacheltrek trekt beter.

Het schoonmaken van de tocht van tegelkachels is heel belangrijk voor een betere verbranding en schonere lucht. De keramische rookkanalen moeten om de een tot twee jaar bij het onderhoud schoongemaakt worden, afhankelijk van de gebruiksfrequentie. Omdat dit schoonmaken tijdrovend is en speciaal gereedschap vereist, kun je er het beste een schoorsteenveger voor inhuren. De kosten voor het schoonmaken liggen tussen 100 en 200 euro.

Welke alternatieven zijn er voor betegelde kachels?

Kachels kunnen verschillende ontwerpen hebben. Elk model heeft zijn eigen voor- en nadelen. In het volgende gedeelte geven we je een kort overzicht van de alternatieven voor tegelkachels.

Type Beschrijving
Houtkachel houtkachel of Zweedse kachel bestaat uit een stalen huis met een vuurhaard en een rookgaspijp. De vuurkist is zichtbaar door een glazen deur. De glazen deur creëert een romantische sfeer en uitstraling. Een kachel kan decoratief worden bekleed met speksteen en tegels, naast andere materialen. Deze materialen maken de kachel zwaarder en zorgen voor een hogere warmteopslagcapaciteit.
Pelletkachel Een pelletkachel is een speciale kachel gemaakt voor het verbranden van pellets. Een pelletkachel regelt automatisch de hoeveelheid pellets die brandt, afhankelijk van de gewenste kamertemperatuur. Het automatische systeem is zeer efficiënt en bespaart ook opslagruimte. Pelletkachels zijn duurder in aanschaf dan andere soorten kachels.
Speksteenkachel Een speksteenkachel is een haard die bekleed is met speksteenplaten. Speksteen slaat warmte lange tijd op. Een speksteenkachel verwarmt de ruimte sneller dan een gewone tegelkachel, terwijl een tegelkachel meer warmte voor een langere tijd opslaat. Een speksteenkachel kan gemakkelijk gemonteerd worden gekocht en aangezet. Het kan worden vervoerd bij verhuizing.

Besluit: Welke soorten tegelkachels zijn er en welke is de juiste voor jou?

Als je een tegelkachel in je woonruimte wilt installeren, zijn er deze drie soorten verkrijgbaar

  • Basis fornuis
  • Met hete lucht betegelde kachel
  • Combinatie tegelkachel

Elk van deze soorten heeft bepaalde voor- en nadelen. In de volgende paragrafen zullen we de kenmerken van de verschillende soorten tegelkachels nader toelichten.

Wat zijn de kenmerken van een basisfornuis en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een betegelde basiskachel is een warmteopslagkachel die in de eerste plaats de ruimte waarin hij staat verwarmt. Een basiskachel wordt ter plaatse met de hand geïnstalleerd.

De minerale opslagmaterialen geven de tijdens de verbranding geabsorbeerde warmte over een lange tijd af in de vorm van straling. Dit voorkomt dat de kamer oververhit raakt en het is niet nodig het fornuis nog eens 8 tot 12 uur opnieuw te verwarmen. Dit maakt een basisfornuis bijzonder gemakkelijk en gezellig in het gebruik.

Advantages
  • Uitstekende warmteopslag
  • Individueel ontwerp
  • Stralingswarmte
  • Zuinig brandstofverbruik
  • Geen stofdeeltjes die worden opgeroerd
Disadvantages
  • Ter plaatse geïnstalleerd
  • Veel ruimte nodig
  • Hoge aanvangskosten
  • Lange verwarmingstijd

Omdat een basiskachel ter plaatse wordt geïnstalleerd, wordt het ontwerp aangepast aan je behoeften. Anderzijds neemt een grondkachel veel plaats in. Een grote gemalen kachel heeft meer stenen om de warmte in op te slaan en hoe zwaarder de kachel, hoe langer hij de kamer warm houdt.

Wat zijn de kenmerken van een warmelucht tegelkachel en wat zijn de voor- en nadelen?

Een tegelkachel met warme lucht verwarmt de kamer met behulp van het convectieprincipe. Hij zuigt de koude kamerlucht aan uit het vloeroppervlak, verwarmt die op de warme buizen en geeft de warme lucht van boven weer vrij. Ook stof en deeltjes zullen aan deze constante luchtcirculatie deelnemen. Dit kan ongemak veroorzaken, vooral bij mensen met een allergie.

De met warme lucht betegelde kachel maakt het mogelijk de kamer snel te verwarmen, terwijl de kachel snel weer afkoelt. Helaas is het voordeel van langdurige warmteopslag niet duidelijk bij kachels met warme-luchttegels.

Advantages
  • Snel verwarmen
  • Verwarmen van meerdere kamers is mogelijk via luchtkanalen
  • Speciale vormen voor warmwateraansluiting en centrale verwarming
Disadvantages
  • Geringe warmteopslag
  • Vuil- en stofafzetting
  • De kamer is snel oververhit
  • Regelmatig stoken nodig
  • Geen glazen inzetstuk

De hetelucht tegelkachel kan gebruikt worden om meerdere kamers tegelijk te verwarmen. Dit is de reden waarom hetelucht centrale verwarmingssystemen veel gebruikt werden vóór de komst van warmwater centrale verwarmingssystemen.

Warmelucht tegelkachels kunnen in de volgende speciale vormen gebruikt worden

  • Hete-lucht centrale verwarming
  • Lucht-hypocaustasystemen
  • Warm water fornuis

Luchthypocaustsystemen zijn geavanceerde gesloten luchtcirculatiesystemen die gebruikt worden om verafgelegen onderdelen zoals een bank of de wanden te verwarmen. Hier komt de warme lucht niet in contact met de kamerlucht.

Het is mogelijk om warm water te produceren met kachels met hete lucht. Warmwaterkachels hebben een warmwateraansluiting naar de warmwatertank. Het water wordt gecirculeerd in een ingebouwde pomp in de verwarming en opgeslagen in het warmwaterreservoir.

Wat onderscheidt een combi-kachel en wat zijn de voor- en nadelen?

Zoals de naam al zegt, is een combi-tegelkachel een compromis tussen de basiskachel en de hetelucht tegelkachel. Een combi-tegelkachel bereikt een snelle verwarming, maar met een goede warmtestraling over een lange tijd.

Advantages
  • Snel verwarmen
  • stralingswarmte gedurende lange tijd
Disadvantages
  • Minder warmteopslag dan bij de basiskachel

Bij een combikachel verlaat de warme lucht de kachel niet rechtstreeks, maar stroomt door een blok dat gemetseld is met warmte-behoudende vuurstenen. De vuurvaste stenen absorberen de warmte en stralen die urenlang uit, terwijl de hete lucht de kachel verlaat en de kamer snel verwarmt.

De opslagcapaciteit van een combi-kachel is minder dan die van een basiskachel. De warmtestraling van combi-tegelkachels duurt 6 tot 12 uur.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om tegelkachels te vergelijken en te beoordelen

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke tegelkachels.

De criteria die je kunt gebruiken om tegelkachels met elkaar te vergelijken zijn:

In het volgende leggen we je uit wat bij de afzonderlijke criteria belangrijk is.

Materiaal

Een tegelkachel heeft veel onderdelen, van de verwarmingsinzet tot de bekleding. De juiste materiaalkeuze is heel belangrijk voor een hoog rendement.

Een keramisch omhulsel slaat warmte beter op en straalt die uit dan een bepleisterd oppervlak. Een vuurvaste steen van hoge kwaliteit is echter van cruciaal belang voor de warmteopslagcapaciteit, omdat hij in direct contact staat met de hete lucht. Hoe zwaarder en dikker de natuursteen, hoe meer warmte hij kan opslaan en hoe langer hij de kamer warm kan houden.

De verwarmingsinzet is meestal van gietijzer. Een alternatief voor een verwarmingsinzetstuk van gietijzer is er een van plaatstaal. Het materiaal van de verwarmingsinzet bepaalt welke brandstoffen je mag gebruiken. Als je bij de planning weet dat je liever gas of olie gebruikt in plaats van hout, kun je dit aan je kachelbouwer vertellen. Er zijn speciale verwarmingsinzetten voor.

De deur van een verwarmingselement is visueel belangrijk. Meestal is de deur van de verwarmingsinzet van ijzer, omdat die de hete lucht goed kan omsluiten. Aan de andere kant bieden glazen deuren een romantische sfeer en kun je de verbranding direct door het glas gadeslaan. Tegenwoordig is een verwarmingsinzet met een glazen deur ook heel robuust gebouwd, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over de efficiëntie.

Warmteafgifte

De warmteafgifte van een kachel verwijst naar de maximale hoeveelheid warmte per tijdseenheid die bij continu gebruik kan worden gebruikt. Om de temperatuur in huis aangenaam te laten zijn, is het belangrijk dat de tegelkachel het nodige vermogen kan leveren.

Bij open haarden en heteluchtkachels bestaat de kans dat een zeer hoge warmteafgifte de woonruimte oververhit. Bij accumulatiekachels is die bezorgdheid er niet, omdat ze de warmte niet direct in de kamer afgeven, maar opslaan.

In de volgende tabel vind je een schatting van hoeveel warmte je woonruimte nodig heeft. Preciezere informatie kan bij de fabrikant van de kachel verkregen worden.

Gebouwen warmtevraag (bij een kamerhoogte van 2,50 m) per uur
Oude gebouwen (gebouwd voor 1977) 1kW per 6 – 8 vierkante meter
Nieuwe gebouwen 1kW per 10 – 12 vierkante meter
Gebouwen met een lage energie- of passieve standaard 1kW per 14 – 20 vierkante meter

Over dit onderwerp raden we je aan advies te vragen aan een kachelbouwer voor je individuele behoeften of de aanwijzingen van de fabrikant te volgen.

De aanwezigheid van een bakvak of fornuis

Als je je kamer niet alleen wilt verwarmen, maar ook wilt koken met de warmte die de betegelde kookplaat opwekt, kun je een betegelde kookplaat kiezen met een bakvak en een fornuis. Zo’n model heet een tegelkachel. De vuurhaard bevindt zich direct onder het fornuis. Een betegeld fornuis is ook goed voor de verwarming.

Omdat een tegelkachel heel individueel ontworpen kan worden, kun je naar wens ook maar één warmhoudvak laten installeren. Met tegelkachels zijn er individuele oplossingen voor individuele behoeften.

Verwarming voor meerdere kamers

Je kunt je tegelkachel gebruiken om meerdere kamers te verwarmen. Een basiskachel kan voor twee kamers in de muur ingebouwd worden, zodat de kachel beide kamers verwarmt. Een kachel met warme lucht of een combinatiekachel met tegels kan andere kamers verwarmen via ingebouwde luchtkanalen.

Om meerdere kamers te verwarmen, is een grotere verwarmingscapaciteit nodig. In dit geval moet de planning heel gedetailleerd zijn en is het advies van professionele specialisten nodig.

Wetenswaardigheden over tegelkachels

Kan ik zelf een tegelkachel installeren?

Tegelkachels bouwen is heel veeleisend en vereist vakbekwaamheid. Zelfbouwsets worden echter geleverd met gedetailleerde instructies voor de installatie. Als je handig bent en al ervaring hebt met vuurklei, mortel en metselwerk, kun je je betegelde kachel zelf installeren.

De gevaren van een foutieve installatie moeten niet onderschat worden. Als de tegelkachel verkeerd gebouwd is, kan rookgas ontstaan en deflagreren, wat gezondheidsproblemen veroorzaakt. Met het oog op de lange levensduur van een tegelkachel over generaties is het belangrijk een professionele kachelbouwer in te schakelen.

Wanneer werd de tegelkachel uitgevonden?

Het is onbekend wanneer de tegelkachel precies werd uitgevonden. De oudste tegelkachel die tot nu toe gedateerd is, is uit het jaar 1208 uit Zwitserland. Archeologische vondsten uit de 8ste-9de eeuw impliceren dat de tegelkachel nog vroeger gebruikt kan zijn in de Elzas, in de deelstaat Baden-Württemberg en in het noordwesten van Zwitserland.

Na de 11de eeuw werd de tegelkachel veel gebruikt in kloosters, kastelen en door de adel. In de loop van de tijd zijn er veel verschillende toepassingen en tegelontwerpen voor de tegelkachel ontstaan.

Hoe verwijder ik een oude tegelkachel?

Om een oude tegelkachel weg te gooien, moet je hem voorzichtig demonteren. Wees voorzichtig dat je de schoorsteen niet beschadigt. Beschadiging van de schoorsteen kan de stabiliteit van het gebouw in gevaar brengen.

Als je tegelkachel met verschillende kamers verbonden is, kan het demonteren moeilijker zijn. Vraag in geval van twijfel advies aan een schoorsteenveger of een kachelbouwer.

Het inzetstuk en de ijzeren delen kunnen als schroot verkocht worden. Andere onderdelen behoren tot het bouwpuin.

Wie controleert de toelaatbaarheid van een betegelde kachel?

Volgens de Federal Immission Control Act mag een tegelkachel de grenswaarden van 150 milligram fijn stof en vier gram koolmonoxide per kubieke meter uitlaatgas niet overschrijden, en kachelbezitters moeten het bewijs kunnen leveren van de toelaatbare emissiewaarden. De toelaatbaarheid van een tegelkachel wordt gecontroleerd door een schoorsteenveger, hetzij door de documenten van het toestel te controleren, hetzij door zelfstandig de uitlaatgaswaarden te meten.

Als je bestaande tegelkachel niet aan de toelaatbare emissiewaarden voldoet, moet je je tegelkachel voorzien van een nieuw filter, hem vervangen of buiten werking stellen.

Volgens de Federale Verordening op de Immissiebeheersing moeten tegelkachels van het volgende bouwjaar die niet aan de toelaatbare waarden voldoen, uiterlijk op de gegeven uiterste datum voorzien worden van een roetfilter dat aan de huidige normen voldoet

  • Bouwjaar vóór 1975: tot eind 2014
  • Bouwjaar tussen 1975 en 1984: tot eind 2017
  • Bouwjaar tussen 1985 en 1994: tot eind 2020
  • Bouwjaar vanaf 1995: tot 2024

Verder lezen: bronnen en interessante links

[1]https://de.wikipedia.org/wiki/Kachelofen

[2]http://www.gesetze-im-internet.de/bimschg/index.html

[3]https://www.energie-fachberater.de/heizung-lueftung/kamin-schornstein/nachweispflicht-fuer-emissionswerte-bei-kamin-und-kachelofen.php

[4]https://www.kachelofenwelt.de/wohnklima/strahlungswaerme/

Beeldbron: Popova/ 123rf.com

Reviews