Laatst bijgewerkt: 05-10-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Kinderen verhouden zich tot het leven om hen heen door te spelen. Daarom speelt speelgoed een fundamentele rol in hun ontwikkeling. Speelgoed bouwt bruggen die het universum van elk kind met zijn wereld verbinden. Zo helpen ze hen om het te begrijpen, te onderzoeken en ervan te genieten. Met verschillende doeleinden voor elke leeftijdsfase is er een ruime keuze als het gaat om het kiezen van het ideale speelgoed voor een kind. In dit artikel vertellen we je wat de beste opties zijn.
Belangrijk om te weten

  • Speelgoed speelt een fundamentele rol in het leven en de ontwikkeling van kinderen, zowel op sociaal als op recreatief gebied.
  • Er is een enorme en gevarieerde keuze op de markt. Van klein en eenvoudig speelgoed tot groot speelgoed dat uit vele ingewikkelde stukken bestaat. Ze zijn allemaal gemaakt van een grote verscheidenheid aan materialen.
  • Het kiezen van het ideale speelgoed voor een kind is een grote uitdaging, want je moet met verschillende factoren rekening houden. Bijvoorbeeld de leeftijd van het kind, zijn smaak en de vaardigheid die het wil ontwikkelen. Aan het eind van de gids vind je enkele koopcriteria om je te helpen de beste aankoop te doen.

Beste speelgoed: Onze selectie

Shopgids: Wat je moet weten over speelgoed

Als je overweegt speelgoed voor een kind te kopen, is het belangrijk dat je de belangrijkste aspecten en kenmerken van dit product kent. Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen over speelgoed.

Speelgoed speelt een fundamentele rol in het leven en de ontwikkeling van kinderen, zowel op sociaal als op recreatief gebied. (Bron: Millar: nuS2GDpCDoI/ Unsplash)

Wat zijn de voordelen van speelgoed?

Spelen is een sleutelproces in de ontwikkeling van kinderen. Ongetwijfeld is de beste manier om ze te stimuleren het gebruik van speelgoed. Ze vergemakkelijken het contact van kinderen met de wereld om hen heen, genereren nieuwe vaardigheden en leren. Onder de voordelen van het gebruik van speelgoed kunnen we de stimulering van de zintuigen en de ontwikkeling van motorische vaardigheden noemen. Ze bevorderen ook de creativiteit, moedigen de zelfstandigheid van kinderen aan en verruimen hun fantasie. Speelgoed heeft veel voordelen. Maar als een kind te veel speelgoed heeft, of het verkeerde speelgoed, kan dat leiden tot gebrek aan aandacht voor andere activiteiten.

Welke soorten speelgoed zijn er?

Er zijn verschillende soorten speelgoed. In STREAM speelgoed zijn duidelijk de volgende categorieën te onderscheiden:wetenschap, technologie, robotica, techniek, kunst, wiskunde. STREAM speelgoed helpt om de geest van het kind spelenderwijs te stimuleren. Op deze manier stimuleert wetenschapsspeelgoed het leren en de nieuwsgierigheid naar de verschijnselen van de wetenschap. ;

[/tr]

[/tablex] Ze vergroten ook het begrip van de wereld om hen heen.

Soorten speelgoed Ontwikkelingsgebied Wetenschappelijk Experimentenpakket, educatieve poppen, educatief skelet Leren en nieuwsgierig worden naar wetenschap, vergroot het begrip

Technologisch;xml-ph-1 De belangrijkste factor om rekening mee te houden is het ontwikkelingsstadium van het kind. Met ontwikkelingsstadium bedoelen we de cognitieve en lichamelijke vaardigheden die het kind op dit moment doormaakt en leert. Stadium wordt gewoonlijk in verband gebracht met leeftijd, hoewel het geen exacte variabele is. Denk bij het kiezen van speelgoed aan de voorkeur en afkeer van het kind. Het is van essentieel belang de interesses en voorkeuren van je kind te kennen. Het speelgoed moet aangepast zijn aan hun wereld en hun verbeelding, zodat de speeltijd leuk, aantrekkelijk en speels is. We moeten het product dat we kopen kennen, hoe het werkt en hoe het speelt. Zo gaan we na of het wel het juiste voor het kind is. Vaak vragen kinderen naar speelgoed dat in de mode is, hetzij omdat reclame het stimuleert, hetzij omdat andere kinderen het hebben. Voordat je een trendy stuk speelgoed koopt, ga je na of het speelgoed de persoonlijkheid van het kind aanvult en aan zijn behoeften beantwoordt.

Welke vaardigheden ontwikkelt speelgoed?

Het is belangrijk om kinderen een grote verscheidenheid aan speelgoed aan te bieden. Dit komt vooral omdat speelgoed bij elk kind verschillende vaardigheden bevordert en verschillende waarden ontwikkelt. Manipulatief spel bevordert de fijne motoriek van kinderen. Dit is speelgoed zoals bouwblokken, speelgoed met stukken om in elkaar te passen of puzzels. Daarentegen bevordert fysiek spel de grove motoriek van het kind. Ballen en driewielers zijn voorbeelden van dit soort spel.

Anderzijds beginnen kinderen bij symbolisch spel volwassenen te imiteren en rollen te spelen die het echte leven nabootsen, waardoor ze hun verbeelding ontwikkelen. De meest voor de hand liggende voorbeelden van dit soort spel zijn kostuums, en speelgoed zoals knutselpakketten en poppen. Bij artistiek spel daarentegen wordt speelgoed dat de creativiteit en fantasie van het kind bevordert belangrijker. Massa’s, kunstvoorwerpen en muziekinstrumenten zijn voorbeelden van artistiek spel. Tenslotte komt speelgoed dat het oplossen van puzzels, problemen en het interpreteren van situaties inhoudt, overeen met conceptueel spel. Voorbeelden van dit type zijn boeken, bordspelletjes en kaartspelletjes.

Hoe helpen kleuren, geluiden en texturen om kinderen te stimuleren?

Vroege stimulatie van de zintuigen is fundamenteel voor de ontwikkeling van een kind. Speelgoed stelt kinderen in staat nieuwe sensaties te ervaren en waar te nemen met hun kleuren, geluiden en texturen. Door eenvoudige en spontane activiteiten kunnen kinderen hun zintuigen ontdekken.

Felle kleuren en combinaties van hun speelgoed zorgen voor visuele stimulatie. Auditieve stimulatie kan bevorderd worden met speelgoed dat geluid maakt bij aanraking en schudden, zoals rammelaars en instrumenten. De tastzin wordt gestimuleerd door het aanraken van verschillende texturen, zoals deeg, lappenpoppen en zacht speelgoed.

De vroege kindertijd is de beste tijd voor zintuiglijke stimulatie voor baby’s. (Bron: Yuri: p0hDztR46cw/ unsplash)

Waarom educatief speelgoed?

Educatief speelgoed helpt bij de ontwikkeling van de cognitieve vaardigheden en kennisverwerving van kinderen. Doordat dit speelgoed speels en kleurrijk is en de zintuigen stimuleert, kunnen kinderen er plezier aan beleven en tegelijk leren. De vroege kinderjaren zijn de beste tijd voor kinderen om met educatief speelgoed in aanraking te komen. In dit stadium zijn kinderen opmerkzamer. Dit speelgoed stelt hen op de proef en daardoor leren ze meer. Speelgoed is voor kinderen een heel nuttig hulpmiddel om hun motorische vaardigheden te oefenen, hun zelfstandigheid te vergroten, hun cognitieve vermogen te ontwikkelen en hun emoties los te laten.

Aankoopcriteria

Bij het kiezen van speelgoed moet je een reeks aspecten over dit product evalueren om een goede keuze te kunnen maken. Hieronder hebben we de belangrijkste aspecten opgenomen waarmee je rekening moet houden voor je een speeltje koopt. Op deze manier kun je het product kiezen dat het beste bij je past. Dit zijn de volgende:

Ideale leeftijd

Bij het kiezen van speelgoed is het van essentieel belang het kind te kennen. We moeten hun smaak kennen, hun leeftijd en het punt van neurologische ontwikkeling waarop ze zich bevinden, om ze speelgoed te geven waarmee ze op de juiste manier gestimuleerd kunnen worden

  • Baby’s en 1 jarigen. Voor de allerkleinsten raden we speelgoed aan dat hun vijf zintuigen stimuleert. Bijvoorbeeld rammelaars, stoffen poppen en bijtringen. Ook speelgoed dat hun eerste stapjes stimuleert en de ontwikkeling van fijne en grove motorische vaardigheden. Dit is ideaal voor bijpassende spelletjes, ballen, of het bekende paw-paw speelgoed.
  • 2 tot 5 jaar. In dit stadium genieten kinderen van speelgoed dat met rollenspel te maken heeft en van artistieke of beroepsspelletjes. Speelgoed dat fantasie en creatie aanmoedigt is ideaal. Bijvoorbeeld bouwstenen, kleurboeken of boetseerdeegpakketten. Het is essentieel dat dit speelgoed kinderen in staat stelt zelfstandig te spelen om hun autonomie te ontwikkelen.
  • 6 tot 8 jaar. Op deze leeftijd ontwikkelen kinderen abstract denken en reflectief vermogen. Hun creativiteit richt zich op het alledaagse en lijkt op hun echte wereld. Elektronische spelletjes, puzzels, robotica of spelletjes die uitleggen hoe de dingen om hen heen werken zijn voor hen de beste optie.
  • Meer dan 9 jaar oud. De rol van het kind in een sociale groep wordt belangrijk. Daarom is speelgoed dat gezamenlijk spel aanmoedigt, zoals gezelschapsspelletjes, ideaal. Ook aan te bevelen zijn spelletjes die te maken hebben met kunst, wetenschap en technologie, gebieden die tot de voornaamste interesses van kinderen behoren.

Kostuums zijn een voorbeeld van symbolisch spel. (Bron: Libralon: Do1GQljlNk8/ unsplash)

Materialen

Zoals we weten is de speelgoedmarkt een heel wijde wereld waarin we producten kunnen vinden die van verschillende materialen gemaakt zijn. Er zijn sommige materialen die meer gebruikt worden dan andere, vanwege hun veelzijdigheid, duurzaamheid en lage kosten. Dat zijn hout, voor blokken en kleine meubeltjes, en plastic, voor bouwstenen en bouwpakketten, om een paar voorbeelden te noemen. Andere populaire materialen zijn karton, dat gebruikt wordt om puzzels en boeken te maken, en stof, dat gebruikt wordt voor poppen en opgezette dieren. Het is belangrijk bij de keuze van een stuk speelgoed rekening te houden met de levensduur. Ook het gebruik dat het kind ervan zal maken en hoe veelzijdig het voor zijn of haar fantasie kan zijn.

Grootte

Er moet rekening gehouden worden met de grootte van het speelgoed en de afmetingen van de onderdelen. Een stuk speelgoed met kleine onderdelen zou gevaarlijk zijn voor een baby of heel jong kind. Anderzijds kan een te groot stuk speelgoed voor het kind moeilijk te hanteren zijn.

Een gemakkelijke regel om te onthouden is, dat hoe kleiner het kind is, hoe groter het speelgoed moet zijn. Het mag niet groter zijn dan de eigen maat van het kind.

Aantal onderdelen

Het aantal onderdelen in een stuk speelgoed varieert naar gelang de grootte en complexiteit ervan. In principe hebben we speelgoed met weinig stukken en meestal grote afmetingen. Zo zijn de bijpassende spelletjes of stenen voor baby’s. Vervolgens, met een groter aantal stukjes en variërende afmetingen, is speelgoed voor kinderen van middelbare leeftijd. Kleine legpuzzels, raceauto’s en kunstsets. De toename van het aantal stukjes is te danken aan het feit dat kinderen hun fijne en grove motoriek beter onder controle kunnen houden. Zo lopen ze bij het spelen geen gevaar op ongelukken. Tenslotte is er speelgoed voor oudere kinderen. Die complexer zijn, met veel kleine stukjes, zoals bouwstenen, bordspelletjes, robots, rollenspellen, bouwblokken en puzzels.

Samenvatting

Kortom, de speelgoedmarkt biedt een ruime keuze. Elk ervan is ontworpen voor de verschillende stadia van kinderen, volgens hun behoeften, voorkeuren, leeftijd en interesses. Met voor elk moment een ander doel speelt speelgoed een heel belangrijke rol in het leven en de ontwikkeling van kinderen. Het is belangrijk elk van hen grondig te kennen, zodat de keuze van het speelgoed efficiënt is en een goed geschenk oplevert. We weten nu hoe ingewikkeld de taak is om het juiste speelgoed te kiezen. Welk speelgoed kies je? (Uitgelichte foto bron: Leung: M55JcA9wOG0/ Unsplash)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies