Last updated: 13-06-2022

How we pick our products

23Products analyzed

82Hours invested

28Studies researched

239Comments collected

Sojasaus is een vloeibaar specerij gemaakt van gefermenteerde sojabonen, geroosterde tarwe en zout. Het wordt in Azië al duizenden jaren gebruikt als een integraal onderdeel van de dagelijkse voeding.
Sojasaus: Bestsellers en huidige aanbiedingen

Beste sojasaus: Onze selectie

De beste glutenvrije sojasaus voor thuis koken

No products found.

Als je op zoek bent naar een heerlijke, glutenvrije sojasaus die perfect is om thuis mee te koken, zoek dan niet verder dan umami. Deze rijke saus wordt op natuurlijke wijze gebrouwen van gefermenteerde sojabonen en bevat alle umami-smaak die je nodig hebt om je gerechten naar een hoger niveau te tillen. Bovendien is ze vrij van vervelende toevoegingen als kleurstoffen, MSG, kaliumsorbaat, en toegevoegde alcohol. En omdat het een verlaagd zoutgehalte heeft (slechts 8g per 100g), is het een gezondere optie voor wie op zijn natriuminname let. Het beste van alles is dat deze sojasaus in de koelkast bewaard kan worden zodat de smaak langer behouden blijft. Dus waarom wachten? Probeer umami vandaag nog.

Sojasaus: Vaak gestelde vragen

Welke soorten sojasaus zijn er en wat bepaalt een goed product?

Antwoord: Er zijn twee soorten sojasaus. De eerste heet Tamari, die donkerder van kleur en rijker van smaak is dan gewone sojasaus. Het wordt gemaakt van hele sojabonen die langer gefermenteerd zijn dan andere soorten sojasaus om het zijn unieke smaak te geven. Gewone lichtgekleurde sojasaus in Chinese stijl of Japanse stijl (shoyu) is tegenwoordig ook verkrijgbaar in de meeste supermarkten en in Aziatische levensmiddelenwinkels.

Sojasaus wordt gemaakt van sojabonen, tarwe en zout. De kwaliteit van de gebruikte ingrediënten bepaalt de smaak van een goede sojasaus. In het algemeen worden Japanse merken als beter beschouwd dan Chinese, omdat ze zorgvuldiger geselecteerde ingrediënten gebruiken die langer gerijpt zijn voor ze tot sojasaus verwerkt worden.

Wie moet een ketjap gebruiken?

Iedereen die zijn gezondheid wil verbeteren, gewicht wil verliezen en zijn energiepeil wil verhogen, doet er goed aan om een Sojasaus te gebruiken. Het is ook aan te bevelen voor iedereen met een hoog cholesterolgehalte of triglyceriden (een soort vet dat in het bloed voorkomt), en voor mensen die lijden aan diabetes, hartziekten of kanker.

Op basis van welke criteria moet je een Sojasaus kopen?

Kwaliteit, merknaam en prijs zijn enkele van de belangrijkste criteria waarmee je rekening moet houden bij het kopen van Sojasaus. Vergeet echter niet de productbeschrijving te lezen als die beschikbaar is.

Het eerste waar je op moet letten zijn de ingrediënten. Je moet altijd nagaan of er kunstmatige smaakstoffen, zoetstoffen, conserveringsmiddelen of MSG (mononatriumglutamaat) in zitten. Een goede sojasaus zal alleen sojabonen en water als hoofdbestanddeel bevatten. Er kan ook zout aan toegevoegd zijn, maar dat is optioneel omdat de meeste merken al genoeg hiervan in hun product doen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een ketjap?

Voordelen

Sojasaus is een vloeibaar specerij gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Het bevat veel natrium en moet daarom spaarzaam gebruikt worden, maar het geeft smaak aan veel voedsel. Een klein beetje gaat ver.

Nadelen

Antwoord: De nadelen van een ketjap is dat hij erg zout kan zijn. Het kan bij sommige mensen ook brandend maagzuur en indigestie veroorzaken.

Winkelgids: Alles wat u moet weten

Welke merken en fabrikanten zijn vertegenwoordigd in onze review?

In onze review presenteren we producten van verschillende fabrikanten en leveranciers. De lijst bevat producten van de volgende merken en fabrikanten:

  • Kishibori Shoyu
  • Yamasa
  • ArkiFACE

Wat is de prijsklasse van de aanbevolen producten?

De goedkoopste Sojasaus in onze review kost ongeveer 4 EUR en is ideaal voor klanten die bewust met hun geld omgaan. Degenen die bereid zijn meer geld uit te geven voor betere kwaliteit, kunnen echter ook ongeveer 50 EUR uitgeven voor een van de duurdere producten.

Reviews