Laatst bijgewerkt: 09-08-2021

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

24Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

65Verzamelde opmerkingen

De klassieke rolverdeling, waarbij de vrouw thuis blijft en de hele dag kookt, is achterhaald. Maar tegelijk is er een groeiend bewustzijn van gezond eten en vers bereide maaltijden. Maar ondanks minder tijd toch gezonde en voedzame maaltijden bereiden lukt met een snelkookpan.

In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij het kopen van een snelkookpan en hoe je het perfecte model voor je kiest. Bovendien hebben we de belangrijkste kerngegevens over een selectie van verschillende snelkookpannen voor je samengevat in onze productvergelijking.
Belangrijk om te weten

  • In een snelkookpan wordt voedsel onder druk gekookt, wat de kooktijd verkort. Dit maakt het tot het ideale keukengadget voor iedereen die snel wil koken en energie wil besparen.
  • Een ander voordeel van snelkookpannen is dat de bereiding bijzonder zacht is voor voedingsstoffen. Koken in stoom, vooral met een speciale stoominzet, bewaart meer vitaminen en mineralen.
  • Behalve de klassieke snelkookpan zijn er ook elektrische modellen, en varianten voor de magnetron. De verschillende snelkookpannen verschillen vooral in hun extra functies.

Beste Snelkookpan: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor snelkookpannen

Om je te helpen de perfecte snelkookpan voor je te vinden, hebben we onze beoordelingscriteria samengevat. Zo kun je uit de vele verschillende modellen gemakkelijk de juiste voor je kiezen. Onze beoordelingscriteria zijn:

In het volgende leggen we in detail uit waar je bij de afzonderlijke criteria op moet letten.

Capaciteit / bodemdiameter

Er zijn veel verschillende maten snelkookpannen. De meest gangbare versies hebben een inhoud van 2,5 tot 10 liter. Afhankelijk van de diameter van het fornuis en het aantal personen zijn snelkookpannen met verschillende capaciteiten en bodemdiameters geschikt.

Een kleinere pan is meestal voldoende voor 2 personen. Anderzijds, als je voor 4 of meer personen kookt, kun je beter gaan voor een pan met een groter volume.

Materiaal

De meeste snelkookpannen zijn van roestvast staal gemaakt. Omdat roestvrij staal warmte slecht geleidt, houden potten van dit materiaal voedsel lang warm. Roestvrijstalen potten zijn zeer robuust, maar relatief zwaar in vergelijking met andere materialen.

Als licht gewicht bijzonder belangrijk voor je is, kun je aluminium snelkookpannen gebruiken. Deze zijn echter iets minder resistent.

Kookniveaus

De kookniveaus kunnen gebruikt worden om de temperatuur in de snelkookpan in te stellen. Hoe hoger de temperatuur, hoe korter de kooktijd. Een lagere kookstand is vooral geschikt om groenten of vis snel maar voorzichtig te bereiden.

Je kunt de hogere stand gebruiken voor voedsel dat over het algemeen langer nodig heeft om gaar te worden. Bij de meeste modellen kun je kiezen tussen twee verschillende standen.

Stoomrooster

Sommige fabrikanten bieden snelkookpannen aan met een bijpassend stoomrooster of mandje. Op deze manier kan de snelkookpan ook gebruikt worden als.

Bij deze bereidingswijze wordt het voedsel uitsluitend in stoom gekookt, waardoor een bijzonder grote hoeveelheid voedingsstoffen bewaard blijft. Wil je daarom gerechten bijzonder zacht bereiden, kies dan een steelpan met een stoominzet.

Vaatwasmachinebestendig

Om het schoonmaken te vergemakkelijken, raden we aan een vaatwasmachinebestendige pan te gebruiken. Het is belangrijk op te merken dat de term “vaatwasmachinebestendig” slechts een beoordeling van de fabrikant is. Een “vaatwasmachinebestendig” product is volgens DIN normen getest.

Gids: Veelgestelde vragen over snelkookpannen in detail beantwoord

In het volgende deel hebben we de belangrijkste vragen over snelkookpannen in detail beantwoord om je beslissing te vergemakkelijken.

Wat is een snelkookpan?

Een snelkookpan is een kookpan waarin voedsel bij een hogere temperatuur bereid wordt en daardoor minder tijd nodig heeft om te koken. Daarom wordt het vaak een snelkookpan genoemd.
De snelkookpan

wordt afgesloten met een speciaal deksel.

In tegenstelling tot een gewone kookpot kan door dit deksel geen waterdamp ontsnappen. Terwijl de kookpot zich blijft vullen met stoom, bouwt zich binnenin druk op.

Deze druk betekent dat het water pas kookt bij meer dan 100 graden Celsius, wat betekent dat voedsel sneller gaart. Om te voorkomen dat de druk in de pot oneindig hoog oploopt, wordt hij automatisch geregeld door een ventiel. Zo blijft de door het kookniveau ingestelde temperatuur constant.

Voor wie is een snelkookpan geschikt?

Door zijn veelzijdigheid is een snelkookpan geschikt voor iedereen. Vooral als je weinig tijd hebt, kun je een snelkookpan gebruiken om snel verse gerechten te bereiden. Vooral voor voedsel met een erg lange kooktijd kan een snelkookpan je veel tijd besparen.

Met een snelkookpan kunnen groenten snel gekookt worden op een manier waarbij de voedingsstoffen bewaard blijven. (Image source: Engin Akyurt / Pexels)

Een snelkookpan is ook de moeite waard als je veel waarde hecht aan het bewaren van voedingsstoffen bij de verwerking. Omdat een veiligheidsslot voorkomt dat de pan voortijdig geopend wordt, is een snelkookpan niet gevaarlijk. Het is daarom ook geschikt voor huishoudens met kinderen.

Welke soorten snelkookpannen zijn er?

De klassieke snelkookpan is er in verschillende maten en materialen. Sommige worden ook aangeboden in sets met verschillende maten. Duurdere modellen hebben vaak extra functies, zoals gebruik als stoomoven of kookhulp, en zijn vaak geschikt voor inductiekookplaten.

Behalve snelkookpannen voor het fornuis zijn er ook elektrische snelkookpannen en modellen voor de magnetron. Elektrische snelkookpannen kunnen vaak ook gebruikt worden als rijstkokers en stoomkokers.

Wat kost een snelkookpan?

De prijs van snelkookpannen wordt vooral bepaald door de grootte en het aantal extra functies. Hoewel er enkele goedkope producten zijn, kosten de meeste snelkookpannen meer dan € 60. Maar omdat je elektriciteit bespaart door sneller te koken, is de hogere aankoopprijs meestal de moeite waard.

Prijsklasse Beschikbare producten
Laag geprijsd (30 – 60 €) Eenvoudige snelkookpannen zonder extra functies
Middelmatig geprijsd (60 – 150 €) Meer keuze in maten en extra functies, hogere kwaliteit
Hoog geprijsd (150 – 350 €) Hoogwaardige producten met veel extra functies

Als je veel extra functies op prijs stelt, moet je voor een duurder model gaan. Je vindt echter ook producten van hoge kwaliteit in het middenprijssegment.

Hoe zacht is koken in een snelkookpan voor voedingsstoffen?

Ondanks de hogere temperaturen is koken in een snelkookpan heel zacht voor voedingsstoffen. Omdat het voedsel in stoom gekookt wordt, gaan er minder vitaminen via het kookwater verloren. Bereiding met een stoominzet is bijzonder zacht.

Je moet echter oppassen dat je delicaat voedsel niet per ongeluk te gaar maakt. De snelkookpan moet daarom tijdig worden uitgeschakeld, want het deksel kan pas geopend worden als de druk helemaal is weggevallen.

Conclusie

Snelkookpannen zijn de ideale keukenhulpjes om efficiënter te koken en voedingsstoffen te bewaren. Op een paar uitzonderingen na kunnen alle gerechten erin gekookt worden. Daardoor zijn ze een praktisch alternatief voor de klassieke steelpan en geschikt voor elk huishouden.

Bij de keuze van een bepaald model zijn grootte en prijs de belangrijkste factoren. In het hogere prijssegment spelen ook het ontwerp en de extra functies een grotere rol bij de aankoopbeslissing.

(Omslagfoto: baloon111 / 123rf)

Recensies