Laatst bijgewerkt: 27-09-2021

Onze selectiecriteria

24Onderzochte producten

14Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

70Verzamelde opmerkingen

Koken in een fractie van de tijd die je anders nodig zou hebben? Het is mogelijk met een snelkookpan. Deze potten verkorten de kooktijd van voedsel en sommige modellen koken helemaal vanzelf zonder dat je bij het fornuis hoeft te staan. Klinkt als een sprookje, nietwaar?

Met onze snelkookpan test 2022 willen we je beslissing gemakkelijker maken. We hebben de werking van snelkookpannen onder de loep genomen en de voordelen en nadelen op een rijtje gezet. Met behulp van onze beoordelingscriteria vind je in een handomdraai de juiste snelkookpan of snelkookpan voor jou.




Belangrijk om te weten

 • Een snelkookpan werkt met overdruk en kookt voedsel en gerechten sneller dan gewone potten. Bovendien is de bereiding bijzonder zacht en blijven waardevolle vitaminen en stoffen bewaard.
 • Een snelkookpan kan niet ontploffen. Bij onzorgvuldig gebruik of een defect toestel kan een zogenaamde kookvertraging optreden, maar ook dat gebeurt zelden.
 • Goed onderhoud is het aller-aller-allerbelangrijkste van een snelkookpan. Onvoldoende schoonmaken of verkeerd bewaren kan een lekkende pan veroorzaken.

Beste snelkookpan: Onze selectie

We hebben verschillende modellen vergeleken en tonen je hieronder onze favorieten.

Snelkookpan: koop- en beoordelingscriteria

Een snelkookpan is een aankoop waar je zo lang mogelijk tevreden over moet zijn. Daarom leggen we in dit gedeelte precies uit waar je op moet letten bij je beslissing. We hebben de volgende criteria voor evaluatie gekozen:

Meer gedetailleerde informatie over de afzonderlijke criteria vind je in de volgende paragrafen.

Materiaal

Het materiaal van de pot heeft een grote invloed op de functie ervan. In principe zijn er maar drie mogelijkheden voor snelkookpannen. Je pot kan gemaakt zijn van de volgende materialen

 • Aluminium: Dit metaal is een uitstekende warmtegeleider en ook heel goedkoop. Helaas is het betrekkelijk plooibaar en daardoor minder geschikt voor het lichaam. Bovendien is er meer energie nodig om de temperatuur in de pan op peil te houden, want de energie wordt even snel afgegeven als ze opgenomen wordt.
 • Roestvrij staal: Een roestvrij stalen pan is duurder in de aanschaf, maar hij is ook steviger en bestendiger. Als het op temperatuursabsorptie aankomt, is dit materiaal wat traag en heeft het meer tijd en energie nodig om het gewenste niveau te bereiken. Om dit te compenseren wordt het temperatuurniveau in de pan echter langer gehandhaafd en kan de energietoevoer worden teruggeschroefd.
 • Aluminium en roestvrij staal: Moderne kookpotten combineren de voordelen van beide materialen. De wanden, het deksel en de bodem zijn grotendeels van robuust roestvast staal. Alleen de basis heeft een aluminium kern die de warmtegeleiding verbetert.

In principe wordt het voedsel in elk van de varianten gekookt. Er is echter een belangrijk verschil in prijs. Modellen van aluminium zijn vaak veel goedkoper dan die van roestvast staal of een combinatie van beide.

Volume / diameter

De grootte van de pot moet afhangen van het aantal mensen dat in het huishouden woont. Als er maar twee mensen in het huishouden wonen en je toch vaak voor meerdere mensen kookt, is dit ook geen probleem. In principe kun je de volgende tabel als leidraad gebruiken:

Personenzahl Volumen in Liter
1-2 2,5 – 4,5
3-4 4,5 – 6
5-10 6 – 8
10+ 10

Een snelkookpan maakt het mogelijk het kookproces te voltooien zoals gepland, zelfs voor kleine hoeveelheden. In feite is het iets beter, want er kan meer stoom ontstaan en meer druk opgebouwd worden.
Als

je twijfelt, ga dan voor het grotere snelkookpan model.

Kookpannen soorten

In principe zijn de meeste snelkookpannen geschikt voor alle soorten fornuizen. Er zijn ook genoeg modellen voor inductiekookplaten. Maar om onnodige frustratie te voorkomen, raden we je aan na te gaan of de snelkookpan geschikt is voor je fornuis. Je kunt hier vooraf online informatie over inwinnen of in winkels advies krijgen.

Schoonmaakgemak

De pan moet zonder veel moeite grondig schoongemaakt kunnen worden. Daarom moet je erop letten dat het model dat je kiest veel vaatwasmachinebestendige onderdelen heeft.

De delen van de pan die met de hand schoongemaakt moeten worden, moeten ook van alle kanten gemakkelijk bereikbaar zijn. Uitgewerkte, vuil-gevoelige inkepingen aan de onderkant van het deksel zijn niet nodig en bederven het plezier van het gebruik van de pot door veel schoonmaken te vereisen.

Kookniveaus

In principe hebben de meeste snelkookpannen twee kookniveaus. Deze regelen de drukopbouw in de pan en dus hoe hoog de kooktemperatuur oploopt.

 • Kookstand 1: De lagere kookstand is vooral geschikt voor delicaat voedsel zoals groenten of vis dat snel gaar wordt. Het zachtere kookproces zorgt ervoor dat de inhoud gelijkmatig en bij lage druk gaar wordt.
 • Kookstadium 2: Dit kookstadium is geschikt voor alles wat anders wat weerbarstiger is om te koken. Dit kan het geval zijn bij linzen of bonen die niet geweekt zijn, en bij grotere gerechten zoals rosbief of iets dergelijks.

De temperaturen die in de afzonderlijke stadia voorkomen kunnen variëren naargelang de fabrikant. Er zijn potten die drie trappen hebben met verschillende druk en temperatuur. Hoeveel stadia je echt nodig hebt, verschilt van persoon tot persoon. Het is essentieel te weten dat de niveaus verschillen door de drukopbouw in de pot.

Sommige toestellen hebben een extra trap zonder drukopbouw. Hiermee kan het deksel er gewoon afgehaald worden en kan er normaal gekookt worden. De gezonde stoomontwikkeling blijft echter behouden en de vitamines en voedingsstoffen in het voedsel blijven beter bewaard. Bovendien kan tijdens het koken gekruid worden.

Met een gewone snelkookpan kun je tijdens het koken niet kruiden, want het deksel moet gesloten blijven.

Veiligheid

Het veiligheidsaspect van de pot mag niet over het hoofd gezien worden. Als de druk in de pan is opgebouwd, moet hij niet meer open kunnen. De volgende voorzieningen kunnen extra veiligheid bieden

 • visuele vergrendelingsindicator
 • Automatische stoomafgifte
 • Restdrukbeveiliging
 • onderhoudsvrije kleppen

Enkele modellen zijn gecertificeerd met een TÜV zegel en garanderen veiligheid. Laat je op dit punt goed adviseren en vergelijk de afzonderlijke modellen.

Snelkookpan: Veel gestelde vragen en antwoorden

Een snelkookpan vergt wat oefening, maar maakt koken veel gemakkelijker. Om je alles over je nieuwe helper te leren kennen, beantwoorden we veel gestelde vragen in detail in dit gedeelte.

Wat is een snelkookpan en hoe werkt hij?

Een snelkookpan maakt het mogelijk, verrassend genoeg, om voedsel sneller te koken. Maar hoe werkt het?

De kooktemperatuur van water verandert met de omgevingsdruk. Een liter water aan de kook brengen op de Mount Everest duurt langer dan in je keuken. Op de berg is de omgevingsdruk veel minder dan één bar, terwijl die in je keuken ongeveer 1 bar is. Maar hoe ontstaat een druk van > 1 bar in de pot?

Er is + 0.8 bar in de pot ten opzichte van de omgeving.

De pot en het deksel zijn luchtdicht afgesloten. Dit wordt meestal gegarandeerd door een afdichtring op het deksel. Waterdamp neemt meer ruimte in dan water, en het afsluiten ervan voorkomt dat het ontsnapt. Hierdoor ontstaat overdruk in de pan. Tijdens bedrijf is de druk daar ongeveer 1.8 bar.

Deze overdruk zorgt ervoor dat het water in de pan pas bij hogere temperaturen (rond 119°C) begint te koken. De hogere temperaturen verkorten op hun beurt de kooktijd en de inhoud wordt sneller gaar dan in een gewone pan.

Hoe bedien ik een snelkookpan op de juiste manier?

Wil een snelkookpan echt werken, dan moet je op een paar dingen letten. Als er iets mis gaat, kan dat tot ongelukken leiden.

Het is belangrijk om een bepaalde volgorde van handelingen te volgen en ze goed uit te voeren. De beste manier om te weten te komen hoe je je model precies moet gebruiken is de gebruiksaanwijzing te lezen.

Werking samengevat in 6 stappen

 1. Voldoende water: Er moet altijd een zekere hoeveelheid water in de pan, zodat zich stoom kan vormen. Hoeveel water je nodig hebt, vind je in de gebruiksaanwijzing. De pan mag echter niet meer dan voor 2/3 gevuld zijn (inclusief het voedsel).
 2. Sluit het deksel goed: Let er bij het sluiten van de pot en het deksel op dat ze echt goed op elkaar aansluiten en precies zitten waar ze horen te zitten. Stel dan het juiste kookniveau in volgens de gebruiksaanwijzing.
 3. Warmteregeling: Tijdens het koken moet de warmte nauwkeurig geregeld worden. Verwarm eerst het fornuis op de hoogst mogelijke stand. Als je een piepend geluid hoort, een veranderende kleur of een piepend geluid, heeft de pot het juiste drukniveau bereikt.
 4. Drukbeheersing: Het is tijd om de energietoevoer ongeveer te halveren. Welk niveau het juiste is, verschilt per fornuis en vergt wat vallen en opstaan. Je herkent de drukregeling aan de ontsnappende stoom, die maar weinig mag zijn, een drukindicator die te ver uitsteekt of een fluitend geluid. Als de druk te hoog is, regel je hem verder omlaag.
 5. Kookproces: Zodra de werkdruk bereikt is, treden de respectieve kooktijden in werking. Je kunt gedetailleerde lijsten hiervan vinden op het Internet.
 6. Juiste opening: Als de kooktijd verstreken is, is het tijd om de oven goed te openen. Om dit te doen moet eerst alle druk worden afgelaten en dat gebeurt via een overdrukventiel of door de pan af te koelen. De manometer kan hier een hulpje zijn. Welke methode beter is, varieert naargelang het voedsel.

Bereiden met een snelkookpan vergt enige ervaring. De kans is groot dat niet elke poging in het begin zal lukken, maar met een beetje expertise gaat het koken des te sneller.

Zijn er risico’s aan het gebruik van een snelkookpan?

Boem!!.en de snelkookpan is ontploft…maar is dat echt mogelijk? Nee. In het ergste geval kan het zijn dat het deksel loskomt van het potlichaam. Ook dit geval komt uiterst zelden voor.

Zelden kan een kookvertraging optreden.

De overdruk en de verhoogde temperaturen in de pan zorgen ervoor dat het voedsel letterlijk uit de pan geslingerd wordt als het deksel eraf gaat. Het is dus het beste om altijd een emmer muurverf klaar te hebben staan.

De oorzaken van zulke ongelukken zijn onzorgvuldig hanteren, waarbij de pot niet goed gebakken wordt, slecht onderhoud, waardoor het overdrukventiel onklaar gemaakt wordt, of onjuiste opslag, waarbij delen van de pot verbogen kunnen raken.

Tegenwoordig hebben bijna alle modellen een meertraps veiligheidssysteem dat een ongewenste kookvertraging voorkomt en bijna onmogelijk maakt. Bij verantwoord gebruik en de juiste verzorging is een snelkookpan een trouwe en veilige metgezel.

Voor wie is een snelkookpan geschikt?

Een snelkookpan is geschikt voor iedereen die de kooktijd van zijn gerechten wil verkorten en bereid is daarvoor wat te prutsen. Het is zelfs geschikt voor volbloed kampeerders. Het kan boven een open vlam gebruikt worden en doet zijn werk zelfs met een lage energie-input.

schnellkochtopf-test

Heb je je volgende of misschien eerste kampeertrip al gepland? Dan hoort een snelkookpan op je paklijst te staan. Het kan hoge temperaturen opwekken, zelfs met een lage energie-input. (Image source: Chris Holder / Unsplash)

Om de gerechten te laten slagen is een beetje oefening met het apparaat nodig, en we raden beginnende koks aan een elektrische snelkookpan te kiezen. Deze vraagt minder aandacht en zorgt zelf voor de temperatuur- en drukregeling.

Waar is een snelkookpan geschikt voor?

Een snelkookpan is niet alleen geschikt voor het koken van aardappelen en linzen. Het is een echte allrounder en tilt je keukenuitrusting naar een hoger niveau. Dit is wat je met een snelkookpan kunt doen

 • Koken / stomen / stoven
 • Ontdooien
 • Afkoken
 • Sap maken
 • Steriliseren
 • Dek koken (met inzet)
 • Stoven

Voor sommige dingen heb je accessoires nodig, zoals een stoominzet. Met verschillende inzetstukken kun je hele gerechten tegelijk koken. Zo kun je bijvoorbeeld aardappels op de laagste stand koken en de meer delicate vis bovenop.

Je kunt op het Internet precies vinden hoe je een snelkookpan gebruikt om sap te maken, af te koken of dergelijke doeleinden.

Welke soorten snelkookpannen zijn er?

Er zijn verschillende soorten snelkookpannen, maar ze werken allemaal op dezelfde manier. In dit deel laten we je kennismaken met drie keukengadgets uit de categorie snelkookpannen.

Alle drie werken ze met overdruk en zorgen er zo voor dat gerechten sneller klaar zijn dan met gewone potten of pannen.

Dampfdrucktopf / Schnellbratpfanne

Snelkookpan / snelkookpan

De snelkookpan is de klassieke snelkookpan. Het kan het koken vergemakkelijken en staat erom bekend dat het een bijzonder energiezuinig, snel kookproces mogelijk maakt. Het zorgt er ook voor dat meer smaken van het voedsel bewaard blijven en vitamines en voedingsstoffen niet vernietigd worden. Zo is koken met de snelkookpan niet alleen sneller, maar ook gezonder.
[/procon]

Voordelen
 • meer smaken
 • zachte bereiding
 • bewaart vitaminen
 • snel
 • energiezuinig
Nadelen
 • vereist enige oefening
 • geen kruiden tijdens het koken
 • moet goed schoongemaakt worden
 • duur

De snelkookpan is voor veel dingen geschikt, maar niet voor het opnieuw opwarmen van voedsel of voor delicate gerechten die gemakkelijk aanbranden. Het is ook beter om noedels in een gewone pan te bereiden, want in de snelkookpan worden ze gemakkelijk klef.

Een snelkookpan werkt op precies dezelfde manier als een snelkookpan, maar kan ook gebruikt worden om gewoon in te bakken.

Na gebruik moet de pan en pan goed schoongemaakt worden om een soepele werking te garanderen. Met een beetje oefening is het echter gegarandeerd de investering in een snelkookpan of snelbraadpan waard.

Elektrischer Schnellkochtopf

Elektrische snelkookpan

Bij de elektrische versie wordt naast het normale functionele proces ook een elektrische installatie gebruikt. Het gebruiksgebied in de keuken blijft hetzelfde, met dit verschil dat er geen kookplaat nodig is en dat de pan zichzelf verwarmt. Het enige wat je nodig hebt is een stopcontact.

Een ander voordeel van de elektrische snelkookpan is het drukregelsysteem. Zo kun je de druk in de pan steeds in de gaten houden. De programmeerbare kooktijd is ook een echte luxe eigenschap.

Dus ’s morgens kun je alle ingrediënten in de pan doen, hij gaat automatisch aan op de gewenste tijd en tussen de middag is het eten klaar zonder dat je er nog eens over na hoeft te denken.

Als de maaltijd wordt uitgesteld, heeft de pan een overtuigende warmhoudfunctie. Dit betekent dat de pan aan het eind van de geprogrammeerde tijd uitschakelt, maar de inhoud op een aangename warmte houdt en niet laat afkoelen zonder dat het voedsel overkookt of smaak verliest.

Voordelen
 • met rust gelaten worden
 • programmeerbare kooktijd, warmhoudfunctie, drukindicator
Nadelen
 • duurder, uitgebreider schoonmaken, geen kruiden tijdens het koken

Het gemak van de elektrische snelkookpan komt met een prijs; hij is duurder dan conventionele snelkookpannen. Tegelijk vergt het meer tijd om schoon te maken, want minder onderdelen van de pan zijn vaatwasmachinebestendig en veel moet met de hand gedaan worden. Net als bij de gewone snelkookpan kun je tijdens het koken geen kruiden gebruiken.

Welke alternatieven zijn er voor een snelkookpan?

Welk alternatief voor jou geschikt is hangt af van de reden waarom je een snelkookpan gebruikt of wilt gebruiken. Er zijn verschillende manieren om gerechten zacht te bereiden. Deze nemen echter meestal meer tijd in beslag dan een snelkookpan. Wat tijd betreft verslaat eigenlijk geen van de andere opties deze

 • Stoomoven: Een stoomoven gebruikt ook stoom, maar kookt zonder druk. Op deze manier worden gerechten min of meer zachtjes boven het waterbad gekookt, maar niet sneller.
 • Multi-cooker: Hij heeft een grote verscheidenheid aan programma’s, zoals koken, braden, frituren, grillen, stomen, bakken en meer. Zelfs yoghurt en ijs kunnen met dit multitalent gemaakt worden. Er zijn ook speciale multi-cookers zoals de Instant Pot. Vergeleken met andere multi-cookers kan deze ook druk opbouwen als een snelkookpan.
 • Schongarer / Slow Cooker: Dit type pan is elektrisch en gebruikt een bijzonder zachte kookmethode. De warmte wordt langzaam opgebouwd en dan wordt een constante temperatuur aangehouden. Zo blijven belangrijke voedingsstoffen behouden. Er is geen overdruk en, zoals de naam al zegt, kookt het toestel langzaam. Kooktijden van ongeveer 4 tot 8 uur zijn te verwachten.

Wat gemak betreft staat een multi-cooker ver voor. In onze ogen overtroeft hij zelfs een elektrische snelkookpan, omdat hij zo veel overtuigende functies heeft. Maar slechts heel weinig multicookers kunnen druk opbouwen en zijn dus ook trager.

Vernietigt een snelkookpan de vitamines in voedsel?

Het kan, maar het hoeft niet. Als je de techniek goed kent, kun je een snelkookpan gebruiken om gerechten uiterst zacht en toch snel te bereiden.

In een snelkookpan wordt voedsel gekookt zonder in contact te komen met water, en mineralen worden uitgespoeld en gaan verloren. De enige risicofactor is de kooktijd. Dit mag niet overschreden worden, anders gaan waardevolle stoffen en vitaminen verloren.

schnellkochtopf-test

Met een snelkookpan kun je voedsel bijzonder zachtjes koken. Zo blijven waardevolle vitaminen en voedingsstoffen behouden. In geen enkele moderne keuken mag een snelkookpan ontbreken. (Image source: Sharon Pittaway / Unsplash)

Oude snelkookpan modellen werden vaak snel heter dan 120 graden en zo gingen ook belangrijke stoffen verloren. Nieuwe modellen worden langzamer heet en bereiken niet meer zulke hoge temperaturen, maar koken nog steeds heel snel.

Welke voedingsmiddelen en gerechten kunnen in een snelkookpan bereid worden?

Niet alle voedingsmiddelen en gerechten zijn geschikt om in een snelkookpan te bereiden. We hebben een korte lijst samengesteld om je een ruw idee te geven van wat mogelijk is en wat niet:

Geschikt Ongeschikt
Stoofpotten Gestoofd fruit
Vlees / Gevogelte / Wild Granen
Soepen Havermout
Groenten / Aardappelen / Kool Pasta
Peulvruchten Rijst
Een snelkookpan verkort de kooktijd met 50 – 70 procent.

Behalve voor het bereiden van appelmoes en compotes is de snelkookpan ook ongeschikt om in te frituren. Je moet gefrituurd voedsel blijven bereiden in een gewone pan of frituurpan. De kooktijden van afzonderlijke levensmiddelen en gerechten variëren naar gelang de fabrikant en de pan.

Hoe onderhoud ik mijn snelkookpan goed?

De juiste manier om hem schoon te maken

Elke pan moet na gebruik goed schoongemaakt worden, maar bij een snelkookpan is dat nog belangrijker. Je kunt zijn functionaliteit alleen lang behouden als hij schoon en zuiver is.

Gebruik de volgende tips om je snelkookpan goed schoon te maken

 • Doe alleen vaatwasmachinebestendige potdelen in de vaatwasser. Deksels inclusief zegels moeten meestal met de hand schoongemaakt worden.
 • Gebruik voor het schoonmaken alleen een mild schoonmaakmiddel en geen schuurmiddelen of scherpe en krassende sponzen/borstels.
 • Ga bij het schoonmaken van de ventielen altijd te werk volgens de gebruiksaanwijzing. Als je dit verkeerd doet, kun je je garantie verliezen.
 • Droog ten slotte alles goed af. Waterresten, indien aanwezig, kunnen ervoor zorgen dat de afdichtingsring sneller poreus wordt.

Neem een kijkje in de gebruiksaanwijzing. Het legt uit hoe je je toestel goed kunt schoonmaken.

Goed bewaren

Een snelkookpan is niet alleen veeleisender als het om schoonmaken gaat, maar ook als het om bewaren gaat. Extra voorzichtigheid is geboden vanwege de afdichtingsring. Dit kan gemakkelijk beschadigd worden.

De volgende tips helpen bij het correct opbergen

 • Zet het deksel op de verkeerde kant van de pan als je hem opbergt. Als het deksel aan de goede kant geplaatst wordt, verzwakt op den duur de elasticiteit van de afsluiting.
 • Stapel alleen potten als dit uitdrukkelijk vermeld is. Niet elke pot is hiervoor geschikt en je loopt het risico dat je iets buigt. Dit betekent dat de pot niet meer goed sluit en gaat lekken.

Als je pan ondanks goed onderhoud toch lekt, is dat waarschijnlijk gewoon te wijten aan slijtage van afzonderlijke onderdelen. Reserve-onderdelen voor snelkookpannen zijn meestal gemakkelijk verkrijgbaar en je apparaat is spoedig weer zo goed als nieuw.

Conclusie

Een snelkookpan vergt enige oefening in het gebruik, maar het is de moeite waard. Met een snelkookpan bespaar je niet alleen tijd, maar ook energie. De hogere aankoopprijs wordt dus gecompenseerd door de energiebesparing.

De pan is niet geschikt voor alle spijzen en gerechten, maar met de grote keuze aan recepten is er vast wel iets te vinden. Een elektrische snelkookpan kan het dagelijks leven veel gemakkelijker maken. Vooral voor werkende mensen of ouders met kinderen is het een voordeel dat je niet tijdens het hele kookproces naast het fornuis hoeft te staan.

Omslagfoto bron: Olga Yastremska / 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies