Laatst bijgewerkt: 21-10-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

17Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

65Verzamelde opmerkingen

Bijna elk huishouden in Duitsland heeft een koelkast. Dit is niet verwonderlijk, want voedsel zoals melk, eieren en groenten moeten immers zo lang mogelijk houdbaar zijn. Maar niet elke koelkast is even effectief als het gaat om het koelen en bewaren van voedsel. Bovendien zijn vooral oudere toestellen echte energieslurpers. Met de juiste koelkast kun je je voedsel niet alleen langer vers en voedzaam houden, maar ook geld besparen. Een fabrikant die al enkele decennia bekend staat om de productie van energiezuinige en technisch hoogwaardige koelkasten is Smeg.

In onze grote Smeg koelkast test 2021 willen we je nader kennis laten maken met deze fabrikant en met de verschillende modellen. We laten je verschillende soorten Smeg koelkasten zien en leggen uit waar je op moet letten bij het kiezen van een model en wat het functiebereik is. Met behulp van ons test artikel zou je de juiste Smeg koelkast voor je moeten kunnen vinden.
Belangrijk om te weten

in een notendop

 • Koelkasten van Smeg staan al tientallen jaren bekend om hun veelzijdige ontwerp, lange levensduur en uitstekende technische eigenschappen. Vooral de retro koelkastenreeks, die doet denken aan de stijl van de jaren 1950, is populair.
 • Bovendien biedt Smeg ook elegante staande koelkasten, grote side-by-side koelkasten, inbouwkoelkasten en mini-koelkasten in verschillende modellen en maten. Dit betekent dat er zowel een geschikt toestel is voor grote meerpersoonshuishoudens als voor eenpersoonshuishoudens met weinig bergruimte.
 • De fabrikant vertrouwt op de nieuwste technologieën en rust de koelkasten, afhankelijk van het model, uit met een nul-graden zone, no-frost technologie, snelvriesvakken en een energiebesparende compressor. Dit is bedoeld om voedsel lang vers te houden en tegelijk de voedingsstoffen te bewaren.

Beste Smeg Koelkast: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voordat je een Smeg koelkast koopt

Voordat je een Smeg koelkast koopt, is het verstandig wat achtergrondinformatie over de fabrikant en de apparaten in te winnen. Daarom hebben we de belangrijkste informatie in de volgende paragrafen samengevat.

Wat onderscheidt een Smeg koelkast van andere fabrikanten?

De Italiaanse firma Smeg is al tientallen jaren een van de gevestigde fabrikanten van huishoudelijke apparaten. Het familiebedrijf werd in 1948 in Guastalla opgericht en wordt nu door de derde generatie geleid.

Terwijl Smeg zich in de eerste decennia specialiseerde in de productie van fornuizen, vaatwassers, kookplaten en inbouwovens, volgden in de jaren 1990 koelkasten.

Smeg Kühlschrank-1

De retro koelkasten van Smeg zijn bijzonder populair. Ze worden gekenmerkt door felle kleuren, afgeronde hoeken en iconische deurgrepen.
(Image source: pixabay.com / PIRO4D)

Smeg biedt een breed assortiment koel-vriescombinaties. Van klassieke vrijstaande koel-vriescombinaties tot Amerikaanse side-by-side koelkasten, ingebouwde koelkasten en de trendy retro koelkasten, die doen denken aan de jaren 1950 interieurstijl. De technologie en kwaliteit van de toestellen zijn echter niet in de jaren ’50 gebleven.

Alle Smeg apparaten hebben de nieuwste technologieën ingebouwd en worden gekenmerkt door hoge prestaties en energie-efficiëntie. Bovendien staan Smeg apparaten erom bekend een lange levensduur te hebben.

Met een ruime keuze aan verschillende kleur- en designcombinaties is er een koelkast voor elke smaak en elke keuken. Of het nu minimalistisch, eenvoudig, in kleurrijke retrostijl of elegant en vingerafdrukbestendig in roestvrij staal is – het Smeg assortiment laat bijna niets te wensen over.

Hoe koelt de Smeg koelkast mijn voedsel?

Koelkasten van Smeg werken met een koelcircuit. Met behulp van een compressor stroomt isobutaan, een gasvormig koelmiddel, door de apparaten. Eerst comprimeert de compressor het koelmiddel, waardoor het wordt opgewarmd. Aan de achterkant geeft de koelkast de warmte af aan de buitenlucht, waardoor het koelmiddel afkoelt. Met behulp van een ventiel zet het koelmiddel weer uit, waardoor het ijskoud wordt.

Smeg Kühlschrank-2

De compressor is een elektronisch geregelde en energiebesparende pomp en past zich aan de output van de respectieve koelvraag aan.
(Image source: pixaby.com / Pexels)

Een thermostaat kan gebruikt worden om met behulp van temperatuursensoren verschillende temperatuurniveaus in te stellen. Als het koelmiddel het einde van het koelcircuit bereikt, verdampt het en stroomt in gasvorm terug in de compressor.

Wist je dat de eerste koelkasten nog tamelijk gevaarlijke apparaten waren die regelmatig ontploften?

De Amerikaan Jacob Perkins vond al in 1834 de eerste koelmachines uit die met een compressor werkten. Deze werden met ether bediend. Dit is een koelmiddel dat explosieve peroxiden vormt als het in contact komt met zuurstof. Dit betekende dat de koelmachines zeer explosief en gevaarlijk waren. Pas in 1871 vond de Duitser Carl von Linde een koelapparaat uit dat veilig werkte door het koelmiddel via pijpen door het apparaat te laten lopen.

Sommige Smeg modellen hebben ook een zogenaamde nul-graden zone in het onderste deel van de koelkast. Dit is vooral handig als je bederfelijke levensmiddelen in huis hebt, zoals fruit of groenten, die je langer vers wilt houden. Door de lagere temperatuur in deze containers zijn groenten en fruit, maar ook vlees- en visproducten, driemaal langer houdbaar. De vitaminen en voedingsstoffen blijven ook beter bewaard.

In welke kleuren kan ik Smeg koelkasten kopen?

De fabrikant Smeg is bekend om zijn enorme keuze aan verschillende kleuren en ontwerpen. Terwijl de klassieke rechtopstaande koelkasten verkrijgbaar zijn in zwart, wit, zilver en rood, biedt het assortiment retro koelkasten een enorme keuze aan kleuren en dessins.

De retro koelkasten van Smeg zijn er onder andere in de kleuren zwart, matzwart, wit, rood, roze, mint, blauw, oranje, groen, crème, geel, lichtblauw, beige, grijs, roze, turkoois, goud, bruin of gekleurd. Speciale ontwerpen zoals Union Jack en Italia zijn ook verkrijgbaar, evenals koelkasten met een leistenen oppervlak inclusief krijt om op te schrijven.

Zijn er reserveonderdelen en accessoires verkrijgbaar voor Smeg koelkasten?

Hoewel Smeg koelkasten bekend staan om hun hoge kwaliteit en lange levensduur, kan het zijn dat je door dagelijks gebruik afzonderlijke onderdelen moet vervangen. Dit is vooral het geval voor onderdelen zoals de deur van het vriesvak of de glasplaten. Als deze tijdens het gebruik stuk gaan, biedt de fabrikant voor elk model een reeks vervangingsonderdelen aan.

Je kunt deze krijgen in een van Smeg’s plaatselijke winkels of online via diverse leveranciers. De populairste online winkels om reserve-onderdelen te kopen zijn Amazon, Ebay en speciale online winkels voor reserve-onderdelen van verschillende fabrikanten.

Let er bij het kopen van reserve-onderdelen op dat ze geschikt zijn voor je model koelkast.

Wat zijn de alternatieven voor Smeg koelkasten?

Hoewel het moeilijk is een koelkast door een equivalent te vervangen, willen we je in deze rubriek toch een paar alternatieven voor een Smeg koelkast voorstellen

 • Legplankensysteem: Een goed doordacht legplankensysteem voor het bewaren van voedsel kan een koelkast niet helemaal vervangen, maar zorgt er wel voor dat je voedsel wat langer houdbaar blijft. Een voorbeeld is het project “Veilig voedsel uit de koelkast”. De modules van deze wandplank zijn zo ontworpen dat je afzonderlijke levensmiddelen op een doordachte manier opbergt, zodat ze niet zo snel bederven. Zo worden aardappels beschermd tegen licht en worden er appels op gelegd. Het ethyleen dat de appels afgeven heeft een conserverende werking op de aardappels. Het schapsysteem biedt echter geen oplossing voor zuivelproducten en andere snel bederfelijke produkten.
 • Koelkast met verdampingskoeling: Terwijl de meeste koelkasten met elektriciteit werken, gebruiken deze koelkasten verdampingskoeling om het voedsel vers te houden. De vormgeving verschilt naargelang het toestel. De “Mitti Cool Fridge”, bijvoorbeeld, is gemaakt van klei en heeft een reservoir bovenaan. Uit deze tank druppelt water langs de zijkanten en koelt de binnenkant af door verdamping. Zo blijft voedsel enkele dagen vers.
 • Aardsekoelkast: Ook in het verleden werden bieten- en ijskelders gebruikt om voedsel koel te bewaren. Sommige fabrikanten maken gebruik van de koele grond voor hun koelkasten. Het “Groundfridge” project, bijvoorbeeld, heeft een koelkast gemaakt die je alleen maar in de grond hoeft te begraven en er aarde over te gieten. De koelkast is zo ontworpen dat een trap van polyester in een soort bol uitmondt. Daar wordt het voedsel op rekken opgeslagen. De temperatuur binnen is ongeveer 10 tot 12 graden, waardoor het voedsel langer vers blijft.
 • Zonne-koelkast: Ook deze hebben geen elektriciteit nodig en gebruiken de kracht van de zon. Een voorbeeld is het “Solarchill” project van Greenpeace. Met behulp van een zonnepaneel haalt het apparaat de energie die nodig is om de compressor te laten werken uit zonlicht. Als de zon een paar dagen niet schijnt, zorgen de geïsoleerde muren en een ijsopslag voor de koele luchtcirculatie die nodig is om het voedsel vers te houden. Andere fabrikanten hebben een laagje water rond de opslagruimte gebouwd. Dit wordt een laag ijs als er elektriciteit doorheen stroomt en houdt bij afwezigheid van zonlicht tot 10 dagen lang een temperatuur van ongeveer 4 graden vast.

Besluit: Welke soorten Smeg koelkasten zijn er en welke is geschikt voor jou?

Smeg koelkasten kunnen verdeeld worden in de volgende producttypes

 • Retro koelkasten van Smeg
 • Vrijstaande koelkasten van Smeg
 • Inbouw koelkasten van Smeg
 • Side-by-side koelkasten van Smeg
 • Mini-koelkasten van Smeg

Elk van deze productsoorten heeft zijn eigen voor- en nadelen, die we je in de volgende paragrafen meer gedetailleerd zullen uitleggen.

Wat zijn Smeg retro koelkasten en wat zijn hun voor- en nadelen?

De stijlvolle retro koelkasten van Smeg behoren tot de meest populaire productlijn van de fabrikant. Met hun levendige kleuren in retro-stijl zijn ze een echte blikvanger in elke keuken.

De retro toestellen met een nostalgisch uiterlijk zijn er in verschillende uitvoeringen

 • Diepvriezers met geïntegreerd vriesvak
 • Diepvriezers met afzonderlijke koel- en vriesruimten
 • Minikoelkast

Je kunt elk van deze modellen in talloze kleuren en uitvoeringen kopen. De afgeronde hoeken en opvallende handgrepen brengen de stijl van de jaren ’50 terug in je keuken.

Voordelen
 • Talrijke kleuren en ontwerpen verkrijgbaar
 • Hoge energie-efficiëntie
 • Moderne technologieën om voedsel lang en zacht te bewaren
 • Verkrijgbaar in verschillende maten en uitvoeringen
Nadelen
 • Retro stijl moet passen bij je eigen smaak en keukenontwerp

Ondanks het nostalgische ontwerp zijn in de retro koelkasten de nieuwste technologieën geïnstalleerd. Met technologieën als snelvriezen vriest de koelkast je voedsel in op een vitamine-behoudende manier. Met No-Frost technologie neemt het apparaat automatisch het ontdooien over.

De nulgradenzone zorgt ook voor een langere houdbaarheid van je bederfelijke levensmiddelen. Bovendien zorgen de energie-efficiëntieklassen A+ tot A+++ voor een energiezuinige werking van het toestel.

Wat zijn Smeg staande koelkasten en wat zijn hun voor- en nadelen?

Smeg biedt niet alleen levendige koelkasten met een jaren 50 retro uitstraling, maar ook klassieke staande koelkasten met een stijlvol ontwerp en moderne technologie. Deze koelkasten worden ook gekenmerkt door een hoge energie-efficiëntie en een lange levensduur.

De staande koelkasten hebben een apart koel- en vriesvak. Het koelkastgedeelte is voorzien van verschillende in hoogte verstelbare legplanken, een lade voor groenten en fruit, en verschillende deurvakken en een flessenrek. Het vriesvak bestaat uit een snelvriesvak en twee vrieslades. De toestellen worden ook geleverd met een handmatige ijsblokjesschaal.

Voordelen
 • Stijlvol roestvrijstalen ontwerp
 • Veel opbergruimte dankzij aparte koel- en vriesvakken
 • Snelvriesfunctie en nulgradenzone
 • Antibacterieel klimaat dankzij Active Ionizer technologie

Nadelen
 • Duurder
 • Geen mini-versie
 • Slechts één versie verkrijgbaar

Voor wie niet zonder de moderne technologie van Smeg koelkasten wil, maar de retro stijl te buitenissig vindt, is een klassieke staande koelkast van Smeg ideaal. Vooral voor meerpersoonshuishoudens die veel voedsel langere tijd vers willen houden, bieden de grote apparaten veel voordelen.

Wat zijn inbouw koelkasten van Smeg en wat zijn hun voor- en nadelen?

Als je van nog individueler houdt en al een kant-en-klaar keukenblok hebt, zijn Smeg inbouw koelkasten de juiste keuze voor jou. Smeg biedt zijn koelkasten ook als “naakte” elektrische apparaten aan. Je kunt ze eenvoudig installeren in een ombouwkast in je eigen gekozen meubelontwerp. Zo passen de koelkasten perfect in het totaalbeeld van je keuken.

Om ervoor te zorgen dat de apparaten in elke keuken passen, biedt Smeg verschillende maten en koel-vriescombinaties aan. Afhankelijk van het model zijn deze toestellen ook uitgerust met vernieuwende technologieën zoals snelvriezen en de nulgradenzone, en een hoge energie-efficiëntie.

Voordelen
 • Grote keuze aan maten en uitvoeringen
 • Past perfect bij de keukeninrichting
 • Lage aanschafprijs

Nadelen
 • Minder flexibiliteit bij het opzetten en verplaatsen dan bij een staande koelkast
 • Afmetingen moeten precies passen in de beoogde inbouwkast

Als je je keuken helemaal naar je eigen wensen wilt inrichten en al een kant-en-klaar keukenontwerp met inbouwkasten hebt, zijn de inbouwkoelkasten van Smeg de juiste keuze voor je.

Wat zijn Smeg side-by-side koelkasten en wat zijn hun voor- en nadelen?

De Amerikaanse side-by-side apparaten van Smeg hebben twee deuren en bieden enorm veel ruimte voor al je levensmiddelen. De French Door versie bestaat uit in totaal vier deuren en scheidt ook visueel het vriesgedeelte van het koelkastgedeelte. De toestellen worden gekenmerkt door een moderne en elegante vormgeving, buitengewone ruimtelijkheid en geavanceerde technologie.

De klassieke Amerikaanse tweedeurs modellen zijn voorzien van een ijsvak, crushed ice, een snelvrieszone, nulgraden technologie en Active Fresh Blue Light technologie. Dit laatste zorgt voor een langere houdbaarheid van de vitaminen en voedingsstoffen in groenten en fruit. De French Door versie heeft zelfs twee nul-graden zones.

Voordelen
 • Enorme hoeveelheid opslagruimte
 • Geavanceerde technologie voor lange houdbaarheid van levensmiddelen
 • Breed scala aan functies
 • Energiebesparend
Nadelen
 • Hoge prijs
 • Voldoende opslagruimte nodig

Door de enorme opslagruimte zijn de side-by-side koelkasten van Smeg bijzonder geschikt voor grote huishoudens waarin veel levensmiddelen worden bewaard. Dankzij de voedselbesparende koeltechnieken is het voedsel veel langer houdbaar dan in een gemiddelde koelkast.

Wat zijn Smeg mini-koelkasten en wat zijn hun voor- en nadelen?

Aan de andere kant, als je maar weinig ruimte in je keuken hebt maar toch niet zonder de moderne technologie van Smeg koelkasten wilt, is een mini-koelkast ideaal.

Deze zijn verkrijgbaar als retro- of inbouwkoelkast en passen dus in elk keukenontwerp. Afhankelijk van het model zijn het eenvoudige koelkasten zonder vriesvak of koelkasten met een geïntegreerd vriesvak.

Voordelen
 • Goedkoop
 • Verkrijgbaar in talloze kleuren en uitvoeringen
 • Energiezuinig

Nadelen
 • Minder technische voorzieningen dan de duurdere staande koelkasten
 • Minder opbergruimte voor voedsel

Mini-koelkasten van Smeg zijn bijzonder geschikt voor mensen die maar een kleine flat hebben en weinig ruimte in hun keuken. Maar ook als je veel uit eten gaat en zelden thuis kookt, is een minikoelkast vaak voldoende om voedsel in te bewaren.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om Smeg koelkasten te vergelijken en te beoordelen

Voordat je een Smeg koelkast kiest, willen we je de aspecten voorstellen die je kunt gebruiken om tussen de verschillende modellen te kiezen.

De criteria die je kunt gebruiken om de verschillende koffiemachines te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat de afzonderlijke criteria zijn.

Koel-vriescombinatie

Voordat je een Smeg koel-vriescombinatie koopt, moet je bedenken waarvoor je het apparaat hoofdzakelijk zult gebruiken. Als je bijvoorbeeld zelden voedsel gebruikt dat in de vriezer moet, heb je geen drie vriesvakken nodig. Smeg apparaten verschillen in de combinatie van koel- en vriesvakken.

Smeg koelkasten met aparte vriesvakken

Koelkasten met aparte vriesvakken hebben meestal twee aparte deuren. Een grotere deur naar het gewone koelvak en een kleinere deur naar het vriesvak. De apparaten hebben ook een automatische no-frost ontdooifunctie. Zo voorkom je dat de vriezer bevriest.

Deze koelkasten hebben vaak drie lades in het vriesvak. Sommige modellen, zoals de FAB50 en FAB32 serie retro koelkasten, de side-by-side modellen en sommige inbouwmodellen hebben ook een snelvriesvak en sommige hebben zelfs een ijsblokjesmaker.

Veel Smeg apparaten zijn uitgerust met een nul-graden zone voor snel bederfelijk voedsel

.
Het koelkastgedeelte van de meeste modellen is voorzien van een nul-graden zone. Bovendien zijn side-by-side koelkasten ook voorzien van Active-Fresh-Blue-Light technologie om ervoor te zorgen dat groenten en fruit hun vitaminen langer behouden.

Smeg koelkasten met een apart vriesvak behoren meestal tot de duurdere modellen. Hiertoe behoren de side-by-side koelkasten en de FAB32 serie retro koelkasten. In ruil daarvoor bieden ze de nieuwste technologie die je voedsel veel langer bewaart dan andere koelkasten.

Smeg koelkasten met geïntegreerd vriesvak

Sommige Smeg koelkastmodellen bestaan uit een groot koelgedeelte met bovenin een enkel vriesvak. Hiertoe behoren de retro koelkasten van de FAB28 serie, de mini-koelkasten van de FAB10 serie en sommige modellen inbouw koelkasten.

Hoewel de koelkasten zonder apart vriesvak niet met alle technische vernieuwingen zijn uitgerust, werken ze toch met de nieuwste energiebesparende technologieën. Ze zijn ook beduidend goedkoper dan de modellen met een apart vriesvak. Deze koelkasten zijn over het geheel genomen minder groot en zijn geschikt voor iedereen die niet veel voedsel in de vriezer hoeft te bewaren.

Inhoud van koelkast en vriesvak

Afhankelijk van het feit of het een koelkast met een geïntegreerd of een apart vriesvak is, verschilt ook de inhoud van de respectieve Smeg modellen. De inhoud wordt gegeven in liter. Voor koelkasten wordt het apart gespecificeerd voor het koelvak en het vriesvak.

Het vriesgedeelte bestaat uit alle vakken die een temperatuur van minstens -6 graden Celsius hebben. Het koelvak bestaat dus uit alle ruimten die warmer zijn dan -6 graden.

De volgende tabel geeft je een overzicht van de capaciteit van de verschillende Smeg modellen:

Type Inhoud koelgedeelte Inhoud vriesgedeelte
Retro koelkasten 223l tot 343 l 26 l tot 97 l
Upright koelkasten met apart vriesgedeelte 333 l 128 l
Inbouwkoelkasten 100 l tot 310 l 15 l tot 75 l
Side-by-side koelkasten 370 l 170 l
Mini-koelkasten 101 l tot 136 l 13 l

Voor eenpersoonshuishoudens of studentenhuishoudens biedt een Smeg minikoelkast voldoende opbergruimte, terwijl een retro of staande koelkast of de side-by-side variant geschikt is voor grote gezinnen. Inbouwkoelkasten zijn er in verschillende capaciteiten en zijn dus geschikt voor iedereen die al een geprefabriceerde inbouwkast heeft.

Afmetingen

De afmetingen van Smeg koelkasten variëren naargelang het model en de uitvoering. Daarom hebben we een overzicht van de afzonderlijke modellen en hun afmetingen samengesteld in de volgende tabel:

Type Hoogte Breedte Diepte
Retro koelkasten 153 cm tot 200 cm 60 cm tot 80 cm 60 cm tot 79 cm
Upright koelkasten met apart vriesvak 195 cm 70 cm 75 cm
Inbouw koelkasten 82 cm tot 178 cm 55 cm 55 cm tot 60 cm
Side-by-side koelkasten 182 cm 91 cm 69 cm
Mini-koelkasten 70 cm tot 98 cm 40 cm tot 55 cm 50 cm tot 65 cm

Energie-efficiëntie

Het energieverbruik van elektrische apparaten wordt opgegeven in kilowattuur. Het hangt niet alleen af van de grootte van het apparaat. Ook de ingebouwde technologie en de plaats van installatie spelen een rol. Een minikoelkast met verouderde technologie en een ongunstige plaats kan meer elektriciteit verbruiken dan een grotere koelkast van de nieuwste generatie.

De energie-efficiëntieklassen zijn ingedeeld van A+++ (laag stroomverbruik) tot D (hoog stroomverbruik). Gemiddeld verbruikt een toestel van energie-efficiëntieklasse A+ ongeveer twee keer zoveel elektriciteit als een toestel van klasse A+++.

Smeg Kühlschrank-3

De indeling in een energie-efficiëntieklasse hangt af van hoe groot de koelkast is, hoeveel compartimenten met verschillende temperaturen er geïnstalleerd zijn en hoe hoog het stroomverbruik onder normale omstandigheden is.
(Image source: unsplash.com / Naomi Hébert)

De retro koelkasten van Smeg hebben, afhankelijk van het model, een elektriciteitsverbruik van 140 tot 300 kWh per jaar en hebben energie-efficiëntieklassen A++ tot A+++. De rechtopstaande koelkasten verbruiken 321 kWh per jaar en hebben de energie-efficiëntieklasse A++. Inbouwkoelkasten van het merk Smeg verbruiken 114 tot 233 kWh per jaar en hebben energie-efficiëntieklassen A+ tot A++.

De side-by-side koelkasten van Smeg hebben het hoogste elektriciteitsverbruik van alle modellen, namelijk 364 tot 471 kWh per jaar. Ze hebben energie-efficiëntieklassen A+ tot A++. Mini-koelkasten hebben een jaarlijks elektriciteitsverbruik van ongeveer 100 kWh en energie-efficiëntieklassen A++.

Volume

Als je je koelkast in een open keuken hebt staan, moet je beslist aandacht besteden aan het volume van het apparaat. Je wilt immers niet voortdurend gestoord worden door een zoemende koelkast.

In principe nemen we geluiden onder de 50 decibel als stil waar. De meeste koelkasten hebben een volume van 30 tot 40 decibel. Smeg apparaten hebben ook een volume van 35 decibel tot 44 decibel, wat ze relatief stil maakt.

Deurscharnier

Smeg koelkasten kunnen zo gekozen worden dat de deurgreep links of rechts van het apparaat zit. Je moet bedenken waar je de koelkast wilt plaatsen voor je hem koopt en welke kant beter is voor het scharnier van de deur.

Niet op alle modellen kun je de deurgreep achteraf monteren. Daarom moet je de koelkast kopen met het gewenste deurscharnier. Op side-by-side apparaten zitten de deurgrepen in het midden van het apparaat, ongeacht het model.

Automatisch ontdooien

Vooral duurdere koelkasten hebben tegenwoordig een automatisch ontdooisysteem. Dit is bedoeld om te voorkomen dat de koelkast bevriest. Het voordeel van deze technologie is dat het veel efficiënter is om meerdere keren per jaar kleine hoeveelheden ijs te ontdooien dan meerdere keren per jaar een enorme laag ijs.

Smeg Kühlschrank-4

In koelkasten met vriesvak bouwt zich in de loop van de tijd ijs op in de compartimenten. Hoe meer ijs zich in de loop van de tijd ophoopt, hoe lager de koelcapaciteit en hoe hoger het elektriciteitsverbruik.
(Image source: unsplash.com / Dev Benjamin)

Het automatische ontdooisysteem zorgt ervoor dat in de vriezer steeds optimale koelcondities heersen en dat het elektriciteitsverbruik niet onnodig toeneemt. Het bespaart je ook het gedoe met het ontdooien van de koelkast.

Niet elke Smeg koelkast is uitgerust met automatische ontdooiing. Alleen de inbouwmodellen hebben ontdooitechnologie. De meeste retro koelkasten van Smeg zijn ook met deze technologie uitgerust. Voor de andere modellen moet je nagaan of ze automatische ontdooiing hebben voor je ze koopt. Zo niet, dan moet je ze één of twee keer per jaar handmatig ontdooien.

Uiterlijk

Behalve de verschillende maten, modellen en technische kenmerken, zijn Smeg koelkasten ook in veel verschillende kleuren en uitvoeringen verkrijgbaar.

De fabrikant Smeg staat bekend om felle kleuren en stijlvolle retro ontwerpen

.
Vooral de retro en mini koelkasten zijn in bijna alle denkbare kleuren te koop. Bovendien biedt Smeg toestellen in speciale uitvoeringen, zoals Italia of Union Jack. Dit betekent dat er een ontwerp is dat bij elke keuken en elke smaak past.

De klassieke staande koelkasten en side-by-side koelkasten daarentegen zijn er in conventionele kleuren. Deze omvatten zwart, wit, zilver, rood en crème. Sommige toestellen zijn ook van roestvast staal voor een geraffineerde uitstraling in je keuken.

Als je liever een meer individuele uitstraling hebt, zijn de inbouw koelkasten van Smeg de perfecte keuze. Je kunt deze toestellen gemakkelijk in je bestaande keukenblok integreren, zodat het uiterlijk perfect bij de keukeninrichting past.

Wetenswaardigheden over Smeg koelkasten

Wat zit er achter de retro trend in Smeg koelkasten?

Retro koelkasten zijn Smeg’s populairste productlijn. Maar waarom is de retro trend zo populair, vooral voor keukenmeubels? De retro koelkasten zijn gebaseerd op het ontwerp van de jaren 1950, dat beschouwd wordt als het decennium van de koelkast, tenminste voor zover het huishoudelijke apparaten betreft.

Sinds de jaren 1950 is de koelkast niet meer weg te denken uit de moderne keuken. En omdat het ontwerp van de apparaten met hun afgeronde hoeken, nostalgische deurgrepen en felle kleuren aan dit stijlvolle tijdperk doet denken, zijn retro koelkasten ook nu nog zo populair.

Het ontwerp symboliseert de herwonnen levensvreugde en ontspannen houding na het einde van de oorlog. Mensen gebruikten de inrichting van hun eigen vier muren om hun eigen persoonlijkheid tot uitdrukking te brengen. Roze, mint en felle kleuren deden hun intrede in de huishoudens en bepaalden de inrichtingsstijl van de jaren 1950.

Smeg begon deze retro stijl voor zichzelf te ontdekken in de jaren 1990 en produceerde de eerste retro koelkasten. Terwijl de toestellen er aan de buitenkant uitzien als hun voorgangers uit de jaren ’50, zijn aan de binnenkant de nieuwste technologieën geïnstalleerd. Zo combineert Smeg het beste van beide werelden.

Hoe kan ik mijn Smeg koelkast goed ontdooien?

In de koopcriteria hebben we je al kennis laten maken met het automatische ontdooisysteem dat in veel Smeg koelkasten ingebouwd is. Kies je een toestel met geïntegreerde automatische ontdooiing, dan hoef je je geen zorgen meer te maken over het ontdooien van de koelkast. Het toestel doet dit zelf zodra zich in het vriesvak een bepaalde hoeveelheid ijs vormt.

Als je een koelkast zonder automatisch ontdooien kiest, moet je het handmatig doen. Je weet dat het tijd is als de afzonderlijke laden van je vriesvak niet meer gemakkelijk te openen zijn omdat zich ijs vormt aan de randen van het vak. De volgende video toont je hoe je het vriesvak kunt ontdooien:

Hoe stel ik de temperatuur van mijn Smeg koelkast in?

De optimale temperatuur voor het middengedeelte van de koelkast is ongeveer 7 graden Celsius. Voor koelkasten die geen thermostaat hebben, komt dit meestal overeen met niveau 1 tot 2.

Een vuistregel voor de optimale koelkasttemperatuur luidt: Als de boter niet meer smeerbaar is, is de koelkast te koud ingesteld.

Wat het vriesvak betreft, is de optimale temperatuur ongeveer -18 graden Celsius. Als je de temperatuur lager instelt, stijgt het elektriciteitsverbruik met maximaal 6%.

Smeg raadt aan de thermostaat van je koelkast onder normale omstandigheden tussen de middelste en onderste stand te zetten. Normale omstandigheden betekent dat de koelkast gevuld is met voedsel en dat de buitentemperatuur normaal is.

Hoe vervang ik de afdichting van mijn Smeg koelkast?

Na verloop van tijd kan het rubber van de afdichting van de koelkast poreus worden. Hierdoor zal de deur van de koelkast niet meer goed afsluiten. Als je niet zeker weet of je de afdichting van de koelkast moet vervangen, kun je een eenvoudige test doen

 • Bekijk eerst de rubberen afdichting: Kun je met het blote oog poreuze plekken zien?
 • Het moet buiten al donker zijn voor de test.
 • Leg een zaklamp in de koelkast en zet hem aan.
 • Sluit de deur van de koelkast.
 • Doe nu het licht in de keuken uit.
 • Kijk eens goed naar de deur van de koelkast. Als de rubberen afdichting poreus is, schijnt er licht door de deur.
 • Vaak veroorzaakt een lekkende koelkastdeur ook condensvorming in de koelkast. Dit is een zeker teken dat je de afdichting moet vervangen.

Bij de meeste Smeg modellen kan de afdichting van de koelkast gemakkelijk vervangen worden. Je kunt de rubberen pakking online kopen in onderdelenwinkels of bij je dichtstbijzijnde winkel. Je kunt zien hoe je de afdichting vervangt in de volgende video:

Welke garantie krijg ik op mijn Smeg koelkast?

Smeg koelkasten hebben een garantie van 24 maanden vanaf de aankoopdatum. Deze garantie geldt alleen als je het apparaat bij een Smeg dealer in Duitsland of Oostenrijk gekocht hebt. Bovendien geldt de garantie alleen als je de koelkast juist hebt opgesteld, geïnstalleerd en gebruikt. Als je bij de levering gebreken aan het apparaat opmerkt, moet je die onmiddellijk aan de fabrikant melden om de garantie van het apparaat niet in gevaar te brengen.

Wie repareert mijn Smeg koelkast?

Als je koelkast tijdens de garantieperiode beschadigd raakt, repareert of vervangt Smeg de beschadigde onderdelen of vervangt het hele apparaat gratis. Dit geldt echter alleen voor schade veroorzaakt door fabricage- of materiaalfouten.

Reparaties worden meestal direct op de plaats van installatie uitgevoerd, dus in je keuken. Slechts in zeldzame gevallen wordt het defecte onderdeel of de koelkast in een werkplaats van de klantenservice gerepareerd. Buiten de garantieperiode worden reparatiekosten aangerekend.

Beeldbron: Nakhjavani/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies