Laatst bijgewerkt: 25-08-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

28Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

62Verzamelde opmerkingen

Je slaapkamer is een oase van ontspanning, opladen en herbronning waar je elke avond graag naar terugkeert. Een van de belangrijkste ingrediënten voor het scheppen van een rustige sfeer in de slaapkamer is de verlichting: goed geconfigureerde verlichting kan de slaapkamer veranderen van een schone ruimte in een waar toevluchtsoord uit het dagelijkse leven.

Er zijn bepaalde nuances die bij elke ruimte horen, en de slaapkamer is geen uitzondering wat verlichting betreft. Het gebruik van lagen sfeerverlichting, taakverlichting en accentverlichting met zorgvuldige plaatsing en dimmers heeft een enorme invloed op de uitstraling en het gevoel van de slaapkamer.
Belangrijk om te weten

  • Slaapkamers zijn persoonlijke leefruimten die rustgevend, romantisch en functioneel zijn, afhankelijk van de behoefte en het tijdstip van de dag. Verlichting speelt aantoonbaar de belangrijkste rol bij het zetten van de toon voor deze vele stemmingen.
  • Een uniek verlichtingselement dat je slaapkamer naar een heel nieuw niveau kan tillen is de dimmer. Met de dimmer kun je gemakkelijk tussen verschillende lichtstemmingen wisselen door het scherm aan te raken of een knop in te drukken. In de technologie van vandaag zijn de mogelijkheden eindeloos.
  • Een veelgemaakte fout die de meesten van ons maken bij het kiezen van verlichting voor onze slaapkamer is dat we voorrang geven aan esthetiek boven ergonomie. Let er altijd op dat de lamp die je koopt de hoeveelheid licht verspreidt die je voor dat doel nodig hebt.

Slaapkamerlamp: Onze selectie

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Een slaapkamerlamp of -lampen dienen, afhankelijk van de grootte van je kamer en andere factoren, twee hoofddoelen: de kamer dimmen tot een meer comfortabele stand en voldoende licht geven om te lezen zonder je ogen te belasten. Er zijn tegenwoordig verschillende soorten slaapkamerverlichting verkrijgbaar.

We bekijken de volgende aspecten die je zullen helpen bij je keuze uit een groot aantal mogelijke slaapkamerlampen. Tot de criteria die je kunt gebruiken om verschillende slaapkamerlampen te vergelijken behoren:

Hier zijn enkele criteria waarmee je rekening moet houden voor je de juiste aankoop doet.

Gloeilampen

Afhankelijk van je gebruikseisen en de sfeer die je met de slaapkamerverlichting in je slaapkamer wilt scheppen, moet je de juiste gloeilamp kiezen. Er zijn verschillende soorten gloeilampen, die elk aan verschillende behoeften voldoen. Ben je bijvoorbeeld iemand die de behoefte voelt om de omgeving van de kamer met verschillende kleuren te veranderen, dan zijn LED’s de beste optie, omdat ze geen folie nodig hebben om de kleur te veranderen. Je zou gewoon LED’s kunnen kopen waarop je verschillende kleuren kunt instellen.

Voor een helderder slaapkamerlamp raden we aan voor CFL’s te gaan, omdat ze heel helder licht geven zonder al te veel energie te verbruiken. Vintage slaapkamerlampen zien er goed uit met oudere gloeilampen en worden alleen gebruikt voor een nostalgische sfeer, maar ze zijn extreem duur in vergelijking met andere soorten gloeilampen omdat ze niet energiezuinig zijn en een zeer korte levensduur hebben.

Weggooien van

gloeilampen
De Duitse Wet op Elektrische en Elektronische Apparatuur bepaalt dat LED modules, TL buizen en ook spaarlampen niet bij het huisvuil mogen, omdat ze gassen, kwik of andere schadelijke stoffen kunnen bevatten. Maar omdat bijna alle onderdelen van de lampen gerecycleerd kunnen worden, biedt de gescheiden inzameling en recycling van deze voorwerpen grote ecologische voordelen.

Dus voordat je een slaapkamerlamp kiest, moet je je informeren over de juiste verwijderingsmogelijkheden. LED’s gaan tot 10 jaar mee, terwijl gloeilampen de kortste levensduur hebben. Aan de andere kant zijn CFL’s gemaakt van kwik, dat uiterst giftig is en zorgvuldig weggegooid moet worden.

Je moet ook bij de plaatselijke autoriteiten informeren naar de verwijdering van gloeilampen en ander elektronisch afval.

Slimme lampen met afstandsbediening of mobiele app

Tegenwoordig zien we ook diverse slimme lampen die via een mobiele app of afstandsbediening kunnen worden bediend. Er zijn veel voordelen van slimme gloeilampen, vooral die met je mobiele toestellen verbonden kunnen worden. Behalve gemak verzamelen deze apps ook belangrijke gegevens die je kunnen helpen je verbruik beter te begrijpen, je te informeren over de beste energiebesparende opties, enz.

Bovendien kon je met de meeste op de markt verkrijgbare opties gemakkelijk de dimmer instellen en de kleuren veranderen.

Lampenkap en lampenkap: Voor bedlampjes

Een belangrijke beslissing die je moet nemen als je een bedlampje koopt, is de lampenkap en de grootte ervan. Laat je niet alleen verleiden door de stijl en het patroon van de lampenkap, maar let ook op de ergonomie en de verhoudingen van de lampenkap ten opzichte van het lamphuis.

De diameter van de lampenkap moet minstens 2 inches kleiner zijn dan de lengte van het lamphuis, en de trommelvormige lampenkap is beslist de veiligste keuze die er is. Hoe smaller de basis van de lampenkap, hoe kleiner het verlichte gebied zal zijn; overweeg deze boog voor je een aankoop doet.

Shopgids Slaapkamerlamp: Alles wat je moet weten

Een slaapkamer is de plaats waar je rust vindt om je geest te ontspannen, even uit te schakelen en een paar gezonde uurtjes slaap te vinden. Daarom is verlichting de belangrijkste factor waarmee je rekening moet houden bij de inrichting van je slaapkamer. In het volgende gedeelte hebben we enkele van de belangrijkste vragen beantwoord die je kunnen bezighouden als je nadenkt over de uitvoering van een verlichtingsplan voor je slaapkamer. We hebben de reikwijdte van het ontwerp verruimd tot de technologie die vandaag beschikbaar is.

Basisprincipes van slaapkamerverlichting: waar moet je op letten?

Lezen bij het bed en kastverlichting zijn twee van de belangrijkste aandachtspunten bij het plannen van slaapkamerverlichting. Voor lezen naast het bed bevelen verlichtingsdeskundigen wandarmaturen aan met verstelbare armen, zodat het licht op het leesmateriaal kan worden gericht. Elk bedlampje moet met een eigen schakelaar bediend worden, hetzij direct op de lamp, hetzij op een wandschakelaar binnen handbereik.

schlafzimmer-lampe-test
Afbeelding Bron: Francesca Tossolini / Unsplash

Voor sfeervol licht kun je zorgen met vloerlampen, architectonische verlichting of een paar wandlampen die een wandspiegel flankeren. Omdat de slaapkamer een ruimte is waar een ontspannen, sympathieke sfeer gewenst is, vermijd je best centrale plafondverlichting zonder dimmers, die vanuit het bed als te hard kan worden ervaren. Bij het plannen van de lichtopbrengst moet je rekening houden met de kleur van de muren van de slaapkamer, want donkere muren reflecteren minder licht. Voor een garderobe worden meestal plafond- of inbouw-armaturen gebruikt.

Een traditioneel verlichtingsplan voor een slaapkamer bestaat misschien alleen uit vloer- en tafellampen, met tafellampen op nachtkastjes en het dressoir. Een nieuw verlichtingsplan zou kunnen bestaan uit ofwel wandlampen aan de kant van het bed, ofwel tafellampen op de nachtkastjes, plus een paar wandlampen bij het dressoir.

Welke soorten armaturen zijn er?

Gloeilampen hebben sinds hun uitvinding in 1985 een enorme ontwikkeling doorgemaakt en aanzienlijke verbeteringen ondergaan op het gebied van efficiëntie, lichtkwaliteit, dichtheid en energiebesparing.

Hier is de lijst van de vijf meest voorkomende soorten gloeilampen, samen met hun respectieve brandtijden.

Type Beschrijving Runtime
Gloeilampen Gloeilampen zijn de typische gloeilampen. In een gloeilamp gloeit een wolfraam gloeidraad wanneer er elektriciteit doorheen stroomt, waardoor de lamp oplicht. De wolfraam gloeidraad is omgeven door een vacuüm of stikstofgas. De gloeilampen zijn er in verschillende maten, bv. GLS, Globe, Candy, Mushroom. 750-2000 uur
LED EenLED lamp bestaat uit verschillende diodes die de gewenste hoeveelheid licht produceren. Als halfgeleiders zijn LED’s zeer energiezuinig en kunnen ze met minder energie helderder licht produceren. Een LED kan gekleurd licht uitstralen zonder kleurfilters te gebruiken. 10000-50000 uur.
Halogeene Halogeenlampenzijn een verbeterde versie van de gloeilamp, waarin de wolfraam gloeidraad in een compact, doorzichtig omhulsel is gevat. De gloeilamp dankt zijn naam aan het vullen van een kleine hoeveelheid halogeen met een inert gas. Het inerte gas verhoogt de helderheid en levensduur van de gloeilamp, wat een hogere lichtopbrengst oplevert. Deze lampen zijn ook kleiner dan gloeilampen. 2000-4000 uur.
Compacte fluorescentielampen (KFL/CFL) CFL’s werden ontwikkeld om gloeilampen in huizen en commerciële gebouwen te vervangen. De CFL werkt op het principe van fluorescentielampen en produceert dezelfde hoeveelheid licht met minder elektriciteit. Hij bestaat uit verschillende buisvormige lussen gevuld met kwik en lijkt op de gloeilampne 10000 uur

Worden lampen na verloop van tijd wat zwakker?

Gloeilampen en lampen worden na verloop van tijd inderdaad donkerder; dit is een effect van de ouderdom en waar het label “branduren” op een gloeilamp het eigenlijk over heeft. Als op het etiket van een gloeilamp staat dat hij 2.000 uur meegaat, betekent dit dat hij na 2.000 uur niet meer zoveel licht geeft als vroeger (in feite ongeveer 70%). Naarmate gloeilampen ouder worden, gaan verschillende onderdelen in verschillend tempo stuk. Filamenten kunnen broos worden en het licht kan met tussenpozen flikkeren of dimmen.

Andere factoren die je licht kunnen doen dimmen of flikkeren zijn overbelasting van het circuit, defecte bedrading, problemen met het lichtnet of defecte voorschakelapparaten.

Hoe kan ik de verschillende soorten lampen controleren?

Je kunt alle soorten gloeilampen gemakkelijk testen met een apparaat dat multimeter heet. Eenvoudige multimeters meten alleen ampère, volt en ohm. Om LED lampjes te testen heb je een multimeter nodig met een diode-instelling. Zoek online of in je plaatselijke ijzerwarenwinkel naar multimeters uit het midden- tot topsegment die deze functie hebben en niet naar goedkope modellen.

Voor gloeilampen geven aflezingen boven nul aan dat je gloeilamp werkt, terwijl aflezingen op nul betekenen dat de gloeilamp doorgebrand is en het tijd is voor een nieuwe.

Voor fluorescentielampen betekent een aflezing tussen 0.5 en 1.2 ohm dat je lamp continuïteit heeft en goed zou moeten werken.

Voor LEDs betekent een waarde van 3 ohm dat je diode perfect werkt, een lege waarde betekent dat de diode doorgebrand is.

Wat zijn de technologieën die in 2020 met verlichting gecombineerd zullen worden?

Gedreven door innovatie evolueert de verlichtingstechnologie in 2020 naar “slim”, “verbonden” en “intelligent”.

We hebben een aantal van de beste trending technologieën voor je op een rijtje gezet om je huis slimmer te maken.

1. Internet of Things

De verbonden verlichtingstechnologie die al je elektronische apparaten met je verlichtingsarmaturen zal verbinden, is het Internet of Things. IoT is een gebied van technologie dat je verlichtingsarmaturen via het internet met je slimme apparaten verbindt. Deze technologie heeft de op afstand bedienbare verlichtingsarmaturen voortgebracht, die met onze slimme gadgets bediend kunnen worden. Met deze technologie zou je bijvoorbeeld je lichten vanuit je auto met je smartphone kunnen aanzetten, nog voor je je huis binnengaat.

2. Draadloze technologie

Draadloze verlichtingstechnologie zal een belangrijke rol gaan spelen in de verlichtingsindustrie, vooral bij retrofit projecten. Naast op radio gebaseerde systemen zijn er ook technologieën zoals powerline communicatie, die stroomleidingen gebruikt om gegevens naar en van je lampen te zenden. Bovendien worden bedrade verlichtingssystemen tegenwoordig vervangen door draadloze verlichtingstechniek, omdat die gemakkelijk te bedienen en gemakkelijk toegankelijk is.

3. Gezonde Verlichtingstechniek

Er is onderzoek gedaan naar het concept – de effecten van kleur op de stemming. Er is onderzoek gedaan naar de invloed van lichtkleur, golfspectrum en lichttemperatuur op het humeur en de productiviteit van een mens. Met dit verschijnsel zullen gezonde verlichting en op gezondheid gerichte verlichtingsarmaturen in het komende jaar populair worden. LED’s worden gebruikt met gezonde verlichtingstechniek om een buitengewone sfeer te scheppen.

4. Voedingstechniek

Tegenwoordig worden LED verlichtingsarmaturen geleverd met drivers die helpen bij het omzetten van de hoofdvoeding in de lichtbron. Nu komen er nieuwe verlichtings-energietechnologieën op met een breed scala aan voordelen. Stuurprogramma’s zijn het eerste deel van het verlichtingssysteem, maar tegenwoordig gebruiken veel bedrijven nieuwe lichtvoedingstechnologieën, zoals LED chips, waardoor de LED stuurprogramma’s het laten afweten. De nieuwste innovatie in verlichtingsvoedingstechnologie is Ethernet, dat stroom levert via datakabels.

5. LiFi technologie

Verlichting zal je huis niet langer verlichten. Lichten zullen vandaag in gegevens veranderen en een nieuwe technologie, LiFi zoals WiFi, zal een opkomende trend van 2020 zijn. Lichten zullen nu zowel voor licht als voor communicatie gebruikt worden. Deze technologie zal je winkels, musea en interieurs omvormen tot high-tech plaatsen waar het nieuwe systeem zal ontstaan.

Samenvatting

Met al die verschillende elementen waaruit goede verlichting voor een slaapkamer bestaat, kan het ontmoedigend lijken om uit te zoeken welke stijl verlichting je wilt, laat staan ze op de meest esthetisch aangename en functionele manier te rangschikken.

Het is waar dat sommige lampen bijzonder goed werken op bepaalde plaatsen of als aanvulling op bepaalde meubelstukken. Taaklampen bieden niet alleen nut, maar ook de mogelijkheid om een vormgevingselement aan je bureau of nachtkastje toe te voegen. Accentverlichting die sporadisch op de muur of naast een stoel geplaatst is, kan het oog zowel naar verschillende punten in je slaapkamer als naar het bed trekken, en mensen die er binnenkomen meenemen op een visuele reis. En natuurlijk bieden kroonluchters een schitterende aanblik, zowel op zichzelf als door het licht dat ze geven.

Beeldbron: Tan Danh / Pexels

Referenties (1)

1.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Economic Times: New technologies in lighting industry for 2020
Ga naar bron
Recensies