Laatst bijgewerkt: 21-10-2021

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

31Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

76Verzamelde opmerkingen

Of ze nu antiek, modern, rustiek of vintage zijn: vitrinekasten zijn populaire meubelstukken om glazen, flessen, bekers, modellen en beeldjes in op te bergen en uit te stallen.

Als ladekast of dressoir maken ze vaak deel uit van de vaste inrichting van de eetkamer of de woonkamer, maar ze vormen ook een goed wandmeubel in de keuken. Een glazen wand aan een of vaak beide kanten biedt zicht op het interieur van de vitrine, waardoor ze een extra decoratieve factor krijgt.

Niet alleen de stijl en het uiterlijk van de vitrinekast zijn van doorslaggevend belang, maar ook de hoogte, breedte en diepte, afhankelijk van de eisen. Voor onze productvergelijking hebben we een selectie vitrinekasten samengesteld en de verschillende ontwerpen vergeleken.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Bij het kopen van een vitrine is het belangrijk te bedenken welk materiaal, welke textuur, welke eigenschappen en welk ontwerp je verkiest voor je interieur.
  • Afhankelijk van het gebruikte materiaal en de vormgeving zijn er grote verschillen in kwaliteit en praktische bruikbaarheid tussen de verschillende modellen vitrinekasten.
  • De kwaliteit en de kenmerken van een vitrine geven belangrijke informatie over de verschillende prijsklassen. Welk product voor jou de juiste is, hangt af van de eigenschappen die je je vitrine wilt laten hebben.

Beste Showcase: Onze selectie

Gids: Koop- en beoordelingscriteria voor vitrines

Om de perfecte vitrine te vinden voor de inrichting van je huis, hebben we enkele koopcriteria uitgewerkt waarmee je bij je beslissing rekening moet houden. Deze criteria moeten het gemakkelijker maken de afzonderlijke modellen te vergelijken, zodat je je keuze kunt maken volgens je wensen en ideeën. De criteria die je kunt gebruiken om de verschillende vitrines te vergelijken zijn:

Voordelen Glas / plexiglas

Het materiaal waarvan je vitrine gemaakt is, is bijzonder belangrijk. Hier kun je onderscheid maken tussen kwaliteit en praktisch gebruik. Vitrinekasten zijn meestal gemaakt van een combinatie van hout en glas, maar afhankelijk van het ontwerp kunnen ze ook van verschillende metalen gemaakt zijn of een betonlook hebben.

Een verschil in kwaliteit is hier te vinden in het gebruik van glas en plexiglas. Plexiglas is minder breekbaar, maar na langere tijd krijgt het materiaal vaak een matte en doffe waas. Glas, daarentegen, is krasbestendig en veel stabieler dan het plastic in plexiglas. Niettemin moeten glazen kasten voorzichtig behandeld worden, want echt glas kan gemakkelijk breken.

Verschil in kwaliteit Massief hout / spaanplaat

Ook de houtsoort kan uitspraken doen over de kwaliteit van je vitrinekast. Sommige vitrinekasten zijn gemaakt van massief hout of echt hout, wat ze enerzijds stabieler maakt, maar anderzijds ook veel zwaarder in combinatie met glas.

Echt hout wordt beschouwd als bijzonder hoogwaardig hout, omdat het bestaat uit natuurlijk gegroeide stukken hout en geen gebreken mag vertonen. Massief hout en massief hout zijn ook helemaal van echt hout gemaakt, waarbij afzonderlijke stukken hout aan elkaar zijn gelijmd en tot één stuk zijn gemaakt.

Lichtere en opener vormgegeven vitrines, zoals wandvitrines, zijn vaak gevormd uit dunne metalen beugels of voorzien van minder kostbaar spaanplaat.

Spaanplaat is een plaat van op elkaar geperste en gelijmde houtspaanders, meestal bedekt met een gekleurd vernis. Meubels van spaanplaat zijn aanzienlijk goedkoper dan de massief houten versie, maar ze zijn ook minder stabiel. Bovendien kan de lak snel slijten en kleine scheurtjes vertonen of van de spaanplaat afschilferen.

Conditie en onderhoud

Wil je dat je ladekast robuuster is of als chique meubelstuk dient? Afhankelijk van de plaats en het gebruik, moet je erop letten hoeveel zorg je kast nodig heeft. Je moet er rekening mee houden dat natuurlijk hout en gevoelig echt hout vaak met voorzichtigheid behandeld moeten worden en dat zulke oppervlakken regelmatig geolied moeten worden.

Gladde en gelakte oppervlakken daarentegen kunnen eenvoudig schoongeveegd en gemakkelijk onderhouden worden. Bij het werken met vitrines van plexiglas moet je uit de buurt blijven van agressieve schoonmaakmiddelen die alcohol en oplosmiddelen bevatten, want die kunnen het plastic beschadigen. Echt glas is hier veel praktischer en veel superieur aan het krasgevoelige plexiglas.

Uitrusting

Behalve het gebruik van verschillende materialen, kan ook de uitrusting van deuren, laden en vakken variëren. Je moet bedenken of je de voorkeur geeft aan klassieke laden en deuren met scharnieren of aan schuifdeuren en open vakken.

Schuifdeuren hebben het voordeel dat ze ruimte besparen in kleinere kamers. Sommige vitrinekasten bieden ook de mogelijkheid om de deuren en laden te vergrendelen. Achter glazen deuren met een slot kunnen waardevolle voorwerpen veilig opgeborgen worden en toch nog decoratief tentoongesteld worden.

Verlichting

Sommige vitrines zijn ook uitgerust met LED verlichting. Zo kun je niet alleen de meubels achter het glas beter zien, maar kun je ook het gebruik van je vitrinekast verlengen.

De binnenverlichting van de vitrine kan, bijvoorbeeld, gebruikt worden als indirecte verlichting in je woonkamer en een gewone lamp vervangen.

Zulke verlichting kan ook achteraf aangebracht worden in de vorm van draadloze lampen zonder stroomaansluiting. Insteekbare of zelfklevende LED strips kunnen gemakkelijk in de kast gemonteerd worden.

Design

Vitrinekasten worden niet alleen beschouwd als praktische meubelstukken, maar moeten ook dienen als decoratieve voorwerpen in je interieurinrichting. Behalve over het nut van je vitrinekast, moet je ook nadenken over welke ontwerpen goed met elkaar gecombineerd kunnen worden. Wil je dat de kast bewust opvalt of harmonieert met de rest van de inrichting?

Niet elke stijl en vormgeving kan optimaal met elkaar gecombineerd worden. Je moet er zeker voor zorgen dat je gelijksoortige kleurtonen kiest voor een uniforme uitstraling, of specifiek op zoek gaat naar een bijpassend contrast. Vitrines met veel glas en glazen schappen en lichte kleuren zien er veel vriendelijker en opener uit, terwijl donkere houten vitrines ook een donkerder stemming scheppen. Ingebouwde spiegels kunnen de kamer ook groter doen lijken.

Veelgestelde vragen over vitrines in detail beantwoord

In het volgende beantwoorden we de belangrijkste vragen over vitrines. Zo kunnen we ervoor zorgen dat je een goed inzicht in het onderwerp krijgt en goed voorbereid bent op je aankoop.

In welke maten zijn vitrines verkrijgbaar?

Vitrines kunnen als ruime vitrinekasten in de woon- of eetkamer geplaatst worden, maar zijn ook verkrijgbaar als smalle planken en brede of vierkante dressoirs, en als highboards. Je kunt ook wandkasten kopen in een delicate glas-hout of glas-metaal combinatie. Het kleinste model is een vitrine om aan de muur te zetten.

Zulke vitrinekastjes of kleine hangende vitrines zijn geschikt voor het tentoonstellen van beeldjes en verzamelobjecten en zijn meestal gemaakt van glas of acryl.

Om het assortiment beschikbare vitrinekasten geschikt te maken voor elk interieur, zijn er ook hoekvitrines die als vitrinekasten opgesteld kunnen worden of ook als wandvitrines aan de muur bevestigd kunnen worden.

In het volgende hebben we de afzonderlijke modellen ingedeeld en opgesomd in de overeenkomstige afmetingen, om een uitgebreid overzicht te geven van de maten van vitrinekasten.

Art Hoogte Breedte Diepte
Kleine vitrinekasten 20 – 50 cm 10 – 35 cm
Hangende vitrinekasten 45 – 160 cm 50 – 135 cm 10 – 40 cm
Dressoirs, Ladenkasten 80 – 100 cm 90 – 200 cm 35 – 45 cm
Highboards 120 – 160 cm 80 – 180 cm 35 – 40 cm
Smalle vitrinekasten 160 – 209 cm 30 – 60 cm 20 – 45 cm
Hoekvitrinekasten 88 – 209 cm 68 – 100 cm 23 – 70 cm
Vitrinekasten 160 – 209 cm 60 – 150 cm 39 – 45 cm

Omdat de respectieve modellen in verschillende vormen verkrijgbaar zijn, deze tabel geeft alleen een indicatie van de minimum en maximum mogelijke afmetingen. Vitrinekasten, bijvoorbeeld, verschillen van dressoirs of ladekasten door een minimale hoogte van 160 cm.

Waarvoor is een vitrine geschikt?

Er zijn veel mogelijke toepassingen voor een vitrine. Kleine glazen vitrines en wandkasten worden vaak gebruikt om verzamelobjecten uit te stallen. Vitrinekasten die glazen en houten deuren combineren kunnen ook gebruikt worden om alledaagse voorwerpen in op te bergen.

Hiermee kun je bijvoorbeeld je serviesgoed praktisch en decoratief opbergen. Alvorens te kopen moet je bedenken waar je het meubelstuk voor wilt gebruiken. Vergeleken met gewone ladekasten, dressoirs, tv-kasten of rekken combineert een vitrinekast vaak een gesloten bergruimte met een zichtbare bergruimte achter glas.

Puur optisch gezien neemt een grote gesloten kast meer ruimte in dan een vitrinekast. De open vormgeving van een vitrinekast kan een kamer groter doen lijken, afhankelijk van de inrichting, en toch dezelfde bergruimte bieden als de gesloten kast.

Vitrine

Vitrinekasten of wandkasten geven je keuken een moderne en huiselijke sfeer. Je kunt er niet alleen glazen en schalen decoratief in opbergen, maar je kunt er ook andere decoratieve voorwerpen op zetten zonder dat ze je werkoppervlak blokkeren. (Image source: Pixabay/ Pexels)

Bovendien is het voordeel van een glazen wand duidelijk: het glas beschermt uitgestalde beeldjes, modellen, schalen of andere verzamelobjecten en huishoudelijke voorwerpen tegen stof en intens licht. Alles wat achter glas wordt uitgestald is goed en veilig opgeborgen, maar toch decoratief gepresenteerd. Hier is het afscheid nemen van moeizaam afstoffen en voortdurend verplaatsen van kleine beeldjes.

Welke soorten vitrines zijn er?

Behalve het onderscheid dat gemaakt wordt door het materiaal en de structuur van een vitrine, zijn er ontelbare ontwerpen en stijlen van vitrines. Geen van de genoemde modellen is echter altijd op een bepaald ontwerp gebaseerd. Afhankelijk van smaak en voorkeur kunnen vitrines een grote verscheidenheid aan vormen, kleuren en versieringen hebben. Hieronder volgt een lijst van de gebruikelijke stijlen van verschillende vitrines

  • Antieke vitrine: Antieke vitrines zijn meestal gemaakt van massief hout en echt hout en zijn, met hun gedetailleerde versieringen op het hout, gebaseerd op de Barok en Rococo stijl of stammen uit de Art Nouveau stijl.
  • Vitrine in industriële vormgeving: Vitrines in industriële of loft-vormgeving zijn meestal gemaakt van een glas-metaal combinatie. Als er houten onderdelen bij zijn, hebben ze meestal een gedeeltelijk houten uiterlijk.
  • Vitrine inkoloniale stijl:Vitrines in koloniale stijl zijn meestal gemaakt van heel donker hout. Enerzijds worden ze gekenmerkt door filigrane details in de vorm van randen of uitgebreid houtsnijwerk, en anderzijds hebben ze heel eenvoudige, rechte en bijna geometrische vormen.
  • Vitrinekast in landelijke stijl: De rustieke landelijke stijl verwijst naar vitrinekasten die met natuurlijke materialen, zoals echt hout of massief hout, een gezellige en huiselijke sfeer willen scheppen en doen denken aan een meer landelijk interieur.
  • Moderne vitrine: Hoekige randen, eenvoudige lijsten en veel glas zijn de kenmerken van de moderne vitrine. Moderne vitrines overtuigen meestal met hun extravagante en toch eenvoudige uiterlijk.
  • Scandinavische vitrine: De Scandinavische stijl wordt gekenmerkt door lichte en neutrale kleuren, natuurlijke materialen en ergonomische vormen. De nadruk ligt op het praktische gebruik van het meubelstuk. Een bijzonder kenmerk zijn de eenvoudige en hoge houten poten waarop de Scandinavische vitrinekast staat.
  • Vintage vitrinekast: Vintage vitrinekasten zijn zowel gebruikte stukken uit de jaren 1920 tot 1970 die opgeknapt of gerestaureerd zijn, als nieuwe meubelstukken die op passende wijze ontworpen zijn met sporen van gebruik, zoals krassen of verbleekte kleuren.

Conclusie

Dankzij de grote verscheidenheid aan afwerkingen, uitvoeringen en maten kunnen vitrinekasten met bijna elk interieur gecombineerd worden. Als je een vitrinekast koopt, moet je nagaan aan welke aspecten je de meeste waarde hecht.

Belangrijke punten hierbij zijn het materiaal en de bijbehorende onderhoudsvoorschriften, het beslag en speciale kenmerken, zoals verlichting voor het interieur. Maar ook het type en de vormgeving van de vitrine zijn belangrijk. Afhankelijk van welke van deze aankoopcriteria voor jou van het grootste belang zijn en welke afmetingen de vitrine moet hebben, wordt de prijs bepaald.

Zoals we aangetoond hebben, gaat een hogere kwaliteit van materiaal ook gepaard met hogere kosten. De meest voorkomende vitrines zijn echter overwegend gemaakt van een combinatie van houtmateriaal en echt glas. Dit betekent dat je een goede en stabiele vitrine kunt kopen in de gemiddelde prijsklasse. Natuurlijk kan de prijs altijd verhoogd worden.

(Omslagfoto: Le Creuset / Unsplash)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies