Laatst bijgewerkt: 21-10-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

23Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

74Verzamelde opmerkingen

Groeten van Reviewbox! Een van de meest problematische en moeilijke dingen om in huis aan te pakken is vochtigheid, want dat kan leiden tot problemen als schimmel en meeldauw of vlekken die moeilijk te verwijderen zijn.

Dit is vooral problematisch op plaatsen zoals de badkamer of het plafond, waar een klein scheurtje zonder kit al problemen kan geven. Gelukkig is er een ruime keuze aan kit die gebruikt kan worden om scheuren, spleten en barsten af te dichten, en zo eventuele vochtproblemen tot een minimum te beperken.

Natuurlijk worden deze producten niet alleen gebruikt om verzadigingsproblemen op te lossen, ze kunnen ook gebruikt worden om gassen te isoleren of temperaturen te regelen.

Om je te helpen de beste afdichtingskit op de markt te kiezen, hebben we bij Reviewbox veel moeite gestoken in deze handige koopgids. We zetten niet alleen de meest concurrerende producten op een rij, we leggen ook uit hoe je ze vindt en waar je op moet letten, en waar je ze kunt kopen en tegen welke prijs.
Het belangrijkste om te weten is

 • Een afdichtingsmiddel is een materiaal, dat, terwijl het in vloeibare toestand is, na het aanbrengen hard wordt. Door deze eenvoudige werking kan het in kleine scheuren, gaten en spleten gebracht worden om ze mechanisch af te dichten. Ze worden gebruikt als isolator in allerlei situaties.
 • Er zijn vele soorten afdichtingsmiddel verkrijgbaar, die zich onderscheiden door hun chemische samenstelling. De meest voorkomende zijn polyurethaan afdichtingskitten, die veel gebruikt worden voor beglazing, siliconen afdichtingskitten, die de voorkeur krijgen om vochtproblemen te verlichten, en de sterkste, acrylaat.
 • Voordat je een afdichtingsmiddel koopt, moet je altijd bedenken waar je het gaat aanbrengen, zodat je weet welk type het beste zal werken, want misschien heb je een product nodig dat UV- of temperatuurbestendig is. Het is ook belangrijk te weten of je er overheen kunt schilderen of welke chemische stof het kan afbreken.

Beste sealer: Onze selectie

In deze lijst hebben we de door kopers meest gezochte afdichtmiddelen samengesteld. We hebben verschillende soorten gekozen, zodat je in al je behoeften kunt voorzien.

Ze worden allemaal ondersteund door beoordelingen, dus je kunt er zeker van zijn dat, welke je ook kiest, je bij aankoop een betrouwbare kit van goede kwaliteit krijgt.

Gids: Wat je moet weten over kit

We begrijpen dat werken met chemicaliën of thuis reparaties uitvoeren vaak intimiderend kan zijn, dus hier helpen we je dit product beter te begrijpen. We leggen uit wat een kit is en wat de soorten zijn, wat de beste toepassingen voor elk zijn, waar je ze kunt kopen en hun gangbare prijzen.

Een breeuwpistool geeft je meer controle bij het aanbrengen van je kit. (Foto: Andriy Popov / 123rf.com)

Wat is een afdichtingsmiddel en wat zijn de voordelen ervan?

Een afdichtingsmiddel, of sealant, is niets anders dan een chemische stof die in barsten en spleten kan dringen om ze te isoleren tegen vocht, gassen en zelfs temperaturen.

Bij het aanbrengen veranderen ze van een vloeibare in een vaste toestand, zodat ze ongeacht de vorm van de toepassingsplaats aangebracht kunnen worden, en daardoor betrouwbaar en veelzijdig zijn Voegkitten worden veel gebruikt in de wereld van de bouw en de renovatie van ruimten om te beschermen tegen vocht, de temperatuur te regelen, en zelfs vloeistoffen en gassen in te sluiten.

Door hun eenvoud zijn ze heel gemakkelijk in het gebruik, en kunnen ze aan allerlei situaties aangepast worden.

Voordelen
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Dicht scheuren en spleten af
 • Kan isoleren tegen vocht, temperatuur en geluid
 • Biedt meer bescherming voor keramiek en ramen
 • Kan gebruikt worden om lekkage van vloeistoffen en gassen in scheuren te voorkomen
Nadelen
 • Geen hechtende eigenschappen
 • Sommige hebben problemen bij het verven
 • Niet alle zijn bestand tegen ultraviolette stralen en bepaalde chemicaliën

Acryl-, siliconen- en polyurethaankit Waar moet je op letten?

De verschillende soorten afdichtmiddelen zijn bedoeld om zich aan te passen aan verschillende materialen en situaties. Elk heeft verschillende esthetische, chemische en mechanische eigenschappen, dus is het onmogelijk te zeggen dat het ene beter is dan het andere.

Omdat het goed is de soorten situaties te kennen waarin elk van beide uitblinkt, leggen we ze hier aan je uit.

Acrylaatkitten: Ze worden gebruikt als vulmiddel voor verbindingsvoegen, zoals in deur- en raamkozijnen. Ze zijn gemakkelijk aan te brengen door hun compatibiliteit met breeuwpistolen, en het is mogelijk er veel van te verven. Ze kunnen ook gebruikt worden om scheuren te vullen. Ze worden niet aanbevolen voor gebruik in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid.

Siliconenkit: Deze soort kit wordt vaak toegepast in badkamers, omdat het gebruikt kan worden om kleine waterlekken te voorkomen, en voor gebruik op materialen zoals metaal, glas en porselein. Het is ook een goed materiaal voor chemische afdichting, en kan zelfs de groei van schimmels tegenhouden.

Polyurethaan afdichtingsmiddelen: Polyurethaan is een van de sterkst hechtende afdichtingsmiddelen, en wordt gebruikt om scheuren te dichten op plaatsen waar matige mechanische spanningen voorkomen, zoals deurkozijnen, nissen en muren. Ze zijn ook zeer resistent en kunnen overschilderd worden.

Hybride afdichtingsmassa: Hybride afdichtingsmassa’s worden meestal in industriële toepassingen gebruikt, omdat ze sterk isolerende eigenschappen hebben. Ze kunnen gebruikt worden in koelruimten, airconditioningsystemen, vrachtwagens met koelsystemen, enz. Ze harden uit, zelfs onder vochtige omstandigheden, en worden gebruikt in alle soorten materialen.

Acryl Siliconen Polyurethaan Hybride
Algemene toepassingen Het vullen van kieren, ramen, deuren Het isoleren van badkamers, keukens Het afdichten van voegen in ramen, muren, kozijnen Industriële toepassingen, koelsystemen, isolatie
Compatibel met Beton, baksteen, metalen, glas, hout, PVC Metalen, glas, kunststoffen, porselein Metalen, glas, hout, beton Beton, steen, hout, metalen, kunststoffen, keramiek, glas
Overwegingen Kan niet onder water blijven staan Elastisch, UV-bestendig, voorkomt schimmel, kan geschilderd worden, goede waterdichting Veerkrachtig, sterke hechting, kan geschilderd worden, UV-bestendig Hardt snel uit, sterk en bestendig

Aankoopcriteria

Je kent misschien de grondbeginselen van deze producten, maar het kan nooit kwaad ze van binnen en van buiten te kennen, zodat je er het beste uit kunt halen wat erin zit.

Hier zullen we uitleggen welke afdichtmiddelen je moet kopen, afhankelijk van de situaties waarin je ze zult gebruiken, zodat geen enkel scheurtje ongevuld blijft

 • Toepassingssite
 • Afwerking
 • Container
 • Waarschuwingen

Toepassingsplaats

Dit is beslist het eerste waar je aan moet denken als je een afdichtingsmiddel koopt. Elk type afdichtingsmiddel is ontworpen om onder bepaalde omstandigheden gebruikt te worden, wat het verschil kan maken tussen een goed afgedichte scheur en een probleem op de lange duur.

Zorg dat je de beperkingen van afdichtmiddelen kent voor je ze koopt.

Badkamers en vochtige plaatsen: Je kunt het beste een siliconen afdichtmiddel gebruiken, want dat is vochtbestendig en voorkomt schimmelgroei. Bedenk dat sommige siliconenkitten geschilderd kunnen worden en andere niet, dus let goed op etiketten die over deze eigenschap informeren, als ze het niet vermelden, neem dan het risico niet.

Scheuren vullen, muren, deur- en raamkozijnen: Hoewel je elke kit kunt gebruiken, is het toch het beste een polyurethaan kit te gebruiken, vanwege de sterke hechting. Deze zijn zeer weerbestendig en kunnen geschilderd worden. Ook hybride afdichtingsmiddelen kunnen worden gebruikt.

Glas: Over het algemeen is het te verkiezen een siliconen afdichtingsmiddel te gebruiken, vooral als het glas onder vochtige omstandigheden komt te staan. Er kan ook een polyurethaan of hybride afdichtingsmiddel gebruikt worden. Heb je thuis een acrylaatkit en ben je van plan die op glas te gebruiken, controleer dan eerst of die verdraagzaam is met glas.

Afwerkingen

Gezien het feit dat kit, zelfs als het in kleine spleten is aangebracht, doorschijnend kan zijn, is het begrijpelijk dat je het uiterlijk ervan enigszins onder controle wilt hebben.

Er zijn eigenlijk maar een paar mogelijkheden om uit te kiezen wat afwerkingen betreft, maar ze zijn meer dan voldoende om de esthetiek te bereiken die je wilt.

Kleur: De meest gebruikte kleuren voor afdichtingskitten zijn wit, zwart, grijs en bruin. In het geval van grijs en zwart hoef je geen voorzorgsmaatregelen te nemen, maar lichtere kleuren kunnen na verloop van tijd vergelen. Het kan nooit kwaad om beoordelingen te lezen van de lichtgekleurde afdichtmiddelen waarin je geïnteresseerd bent.

Overschilderbaar: Sommige chemicaliën in verf kunnen sommige afdichtmiddelen aantasten, dus als je van plan bent je afdichtmiddel te schilderen, let er dan op dat het als overschilderbaar wordt beoordeeld. Opgemerkt moet worden dat het al dan niet overschilderbaar zijn geen definitieve indicator is van de kwaliteit als afdichtingsmiddel.

Container

De vorm van de verpakking van een afdichtingsmiddel beïnvloedt de manier van aanbrengen. De meest voorkomende containers zijn knijpbaar en cilindrisch, en je kunt echt kiezen op basis van je persoonlijke smaak. Bedenk dat dit meestal bepaald wordt door de hoeveelheid kit die in het potje zit.

Caulking gun container: Dit zijn cilindrische potjes met platte bodem en langwerpige punt, verkrijgbaar in 200 gram of grotere maten. Hun ontwerp maakt het mogelijk ze aan een breeuwpistool te bevestigen, dat een hulpmiddel is om het aanbrengen van de kit beter te controleren.

Knijpbaar: Deze vind je in producten die 150 gram of minder kit bevatten. Ze zijn het gemakkelijkst en handigst in gebruik, want je hoeft alleen maar hard te knijpen om het afdichtmiddel aan te brengen. Bedenk dat als je niet de hele inhoud aanbrengt, het moeilijk kan worden om te knijpen als de kit eenmaal hard is geworden.

Voorzorgsmaatregelen

Hoewel de complicaties die hieronder genoemd worden bij kwaliteitskitten meestal niet voorkomen, kan het geen kwaad te weten wat het gevolg kan zijn van verkeerd aangebrachte afdichtingskit. In het algemeen zijn ze van weinig belang als je alleen scheuren en deuken vult, maar ze kunnen de esthetiek van de toepassing beïnvloeden als je dat belangrijk vindt.

Zuurgehalte: Sommige materialen kunnen negatief reageren op het zuurgehalte dat in sommige afdichtmiddelen aanwezig kan zijn, en kunnen last krijgen van problemen als verkleuring en oxidatie. De enige manier om er zeker van te zijn dat de kit die je koopt zuurvrij is, is te zoeken naar een etiket waarop dat staat.

Vergeeling: Na verloop van tijd kunnen sommige afdichtmiddelen een gelige kleur krijgen. Hoewel dit de werking van de kit niet in gevaar brengt, kan het onaangenaam zijn voor wie niet over de kit geschilderd heeft. Als dit een probleem voor je kan zijn, koop dan een kit die dit voorkomt.

Weerbestendigheid: Een kit die geschikt is voor buitengebruik zal bestand zijn tegen zowel koude als warme klimaten. Dit maakt ze bruikbaar in alle soorten omgevingen, vooral die met lage temperaturen waar afdichtingsmateriaal gebruikt moet worden om te voorkomen dat koude lucht binnendringt. Ze zijn ook perfect voor tuinen en zwembaden.

(Uitgelichte foto: Noprati Somchit / 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies