Laatst bijgewerkt: 21-10-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

19Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

66Verzamelde opmerkingen

Scanners zijn handige apparaten om beelden en documenten te digitaliseren. Het leven wordt steeds digitaler: brieven worden vervangen door e-mails, onderzoek gebeurt op het Internet in plaats van in bibliotheken en gegevens worden niet langer in stoffige archieven bewaard maar op harde schijven.

Daarom is het vaak nodig om analoge documenten te digitaliseren, zowel privé als beroepsmatig. Maar niet elke scanner is even geschikt voor elke taak. Sommige scanners zijn meer geschikt voor foto’s en boeken, andere voor documenten.

Met onze grote scanner test 2021 willen we je helpen de beste scanner voor jou te vinden. We hebben verschillende scanners vergeleken en laten je zien welke scanner het meest geschikt is voor welke taak.

Of het nu een flatbedscanner, een invoerscanner, een mobiele scanner of een multifunctioneel toestel is, elk scannertype heeft zijn sterke en zwakke punten. We hebben deze op een rijtje gezet om je te helpen het juiste apparaat voor je te vinden
De belangrijkste dingen in het kort

 • Scanners zijn toestellen om documenten en beelden te digitaliseren. De meest voorkomende soorten scanners voor privé gebruik zijn flatbed scanners, feed-in scanners, scanners in multifunctionele toestellen en draagbare scanners.
 • Vlakbed scanners zijn geschikt voor het scannen van afbeeldingen, documenten en inhoud uit boeken. Pull-in scanners daarentegen zijn vooral handig als je hele stapels documenten wilt digitaliseren.
 • Als je je toestel niet alleen voor scannen wilt gebruiken, maar ook voor kopiëren, afdrukken en faxen, is een multifunctionele scanner aan te bevelen. Als je vaak onderweg belangrijke documenten moet digitaliseren, moet je een draagbare scanner aanschaffen

Scanner: Onze selectie

Gids: Koop- en evaluatiecriteria

voor scanners Dit zijn de criteria waar je op moet letten als je een scanner koopt:

In de volgende paragrafen kom je te weten wat de verschillende criteria zijn.

Gewicht, afmetingen en formaat

De afmetingen en het gewicht van je scanner bepalen welke formaten hij aankan en welke andere functies hij biedt.

De afmetingen van je scanner bepalen natuurlijk het gewicht. Hoe groot je scanner moet zijn hangt natuurlijk af van de grootte van het materiaal dat je wilt scannen. Een scanner die alleen “Din A4” materiaal kan scannen is natuurlijk niet geschikt voor materiaal in Din A3 of nog grotere formaten.

Als je een multifunctionele scanner zoekt, moet je er ook rekening mee houden dat apparaten die veel functies combineren pas boven een bepaald formaat en gewicht verkrijgbaar zijn. Als je een draagbare scanner wilt, zijn gewicht, afmetingen en formaat natuurlijk ook bijzonder belangrijke factoren.

Er zijn draagbare toestellen voor formaten tot DIN A4 die met een enkele invoer werken. Dit geeft je het gemak om meerdere scans tegelijk te maken. Dit voordeel is echter ook merkbaar in het gewicht van het toestel.

Draagbare scanners zijn niet zo handig, maar ze zijn lichter en je kunt ze met de hand over het te scannen document slepen.

Beoogd gebruik (geschiktheid voor foto’s en/of documenten)

Bij de keuze van je scanner is het natuurlijk ook belangrijk welke materialen je er vooral mee wilt scannen. Wil je zowel foto’s als documenten digitaliseren, dan is een flatbedscanner de beste keuze, maar een multifunctioneel toestel is ook geschikt. Je kunt de scans dan per fax versturen of ze afdrukken.

Als je je scanner vooral nodig hebt om documenten te scannen, raden we een documentscanner aan. Deze apparaten hebben vaak het voordeel dat je hele stapels documenten automatisch kunt digitaliseren. Met een flatbedscanner moet je elke te scannen pagina er handmatig inleggen en uitnemen.

Optische resolutie/dpi

De resolutie van digitale beelden wordt uitgedrukt in dpi (dots per inch) en PPI (pixels per inch). Hoe hoger deze waarde, hoe beter de kwaliteit van het beeld. Je moet letten op de maximale dpi waarde voor de verschillende scanners.

De vereiste resolutie hangt af van het te scannen materiaal. Een resolutie van 300 dpi is geschikt voor documenten. Deze waarde is ook voldoende als je een foto wilt scannen die je daarna niet wilt vergroten.

Maar als je een foto wilt scannen en daarna vergroten of zelfs bewerken, moet je er zeker van zijn dat je scanner materiaal kan digitaliseren met 500 tot 600 dpi.

Opwarmtijd

Veel scanners hebben een bepaalde tijd nodig om op te warmen voor gebruik. Dit kan vaak hinderlijk zijn als je snel moet werken. Bovendien bespaart een scanner met een korte opwarmtijd niet alleen tijd, maar ook energie.

Scansnelheid

Bij de keuze van je scanner moet je ook letten op de scansnelheid. Bij flatbedscanners en veel multifunctionele apparaten moet je elke te scannen pagina handmatig laden. Daarentegen kun je met invoerscanners meestal hele stapels documenten automatisch scannen.

Maar zelfs bij deze scanners heeft elk model zijn eigen werktempo. Er zijn bijvoorbeeld scanners die 10 bladzijden van je documentenstapel per minuut digitaliseren en scanners die meer dan honderd bladzijden in deze tijd aankunnen.

Interfaces/draadloze gegevensoverdracht

De meeste scanners hebben een USB poort. Sommige bieden zelfs de mogelijkheid van een LAN of WLAN verbinding

Natuurlijk wil je je scanner ook op je computer aansluiten, zodat je je scans van achteren kunt bekijken of bewerken. Bijna elke scanner heeft een USB poort voor dit doel.

Als je scanner de mogelijkheid biedt om verbinding te maken met je Wi-Fi-netwerk, kun je de scans zelfs zonder kabels naar elk apparaat sturen dat met het Wi-Fi-netwerk verbonden is. Bovendien kun je met sommige scanners je scans direct naar een cloud uploaden via een Wi-Fi verbinding.

Operatie

Het noemen van dit punt klinkt op het eerste gezicht overbodig: Druk eenvoudig op een knop op het apparaat en de scan begint. Maar het is niet helemaal zo eenvoudig.

Veel scanners hebben instelmogelijkheden direct op het apparaat. Dat zijn niet alleen knoppen, er zijn ook toestellen die bediening via een aanraakscherm mogelijk maken. Maar ook de bediening en instelmogelijkheden met behulp van computersoftware moeten overwogen worden.

Sommige scanners kunnen ook via een smartphone app bediend worden.

Besluit: Welke soorten scanners zijn er en welke is geschikt voor mij?

Als je een scanner wilt aanschaffen, zijn er vier soorten producten waaruit je kunt kiezen.

Scannertype Beschrijving Voordelen Nadelen
Flatbed scanners Deze apparaten hebben een klep met een glazen paneel eronder. Dik materiaal zoals boeken kan ook in dit type scanner gestoken worden. Vanwege hun vaak hoge resolutie zijn flatbedscanners de beste keus voor het digitaliseren van beelden. Met flatbedscanners kan slechts één pagina tegelijk gedigitaliseerd worden. Dit kan het scannen van veel documenten of beelden erg tijdrovend maken.
Document feed scanners Document feed scanners lijken qua ontwerp en uiterlijk op faxapparaten. Dit type scanner kan hele stapels documenten automatisch digitaliseren. Vanwege de invoer is het niet mogelijk dik of doorlopend materiaal met deze scanner te scannen. Hoewel sommige single-feed scanners ook beelden kunnen verwerken, is de optische resolutie vaak niet voldoende voor bruikbare scans.
Multifunctionele scanners Multifunctionele scanners worden ook wel multifunctionele printers genoemd. Dit komt omdat er behalve de scanner nog meer functies in deze toestellen verborgen zitten. Afhankelijk van het model hebben multifunctionele scanners ook een kopieerapparaat, een printer en/of een faxapparaat. Het voordeel van dit type scanner is natuurlijk zijn veelzijdigheid Door de vele functies zijn zulke apparaten vaak groot en zwaar. Bovendien doet de scankwaliteit vaak onder voor die van zuivere scanners.
Mobiele scanners Dit zijn ofwel kleine lichtgewicht feed-in scanners. Sommige modellen worden ook met de hand over het te scannen materiaal getrokken. Mobiele scanners zijn klein en licht. Voor scannen onderweg zijn deze toestellen ideaal Door hun afmetingen zijn deze scanners niet bijzonder efficiënt. Zelfs de scanners met mobiele invoer slagen er zelden in meer dan één vel per scan te scannen.

Je kunt meer te weten komen over de afzonderlijke scannertypes in de volgende hoofdstukken.

Flatbedscanner

Flatbed scanners

Flatbed scanners hebben een klep waaronder een glasplaat verborgen is. Dit type scanner doet niet alleen qua uiterlijk denken aan een fotokopieerapparaat, maar werkt ook op een soortgelijke manier. Om te scannen wordt de klep van het apparaat geopend en wordt het te scannen materiaal op de glasplaat gelegd.

Dan wordt de klep gesloten en het scannen gestart. Afhankelijk van hun formaat kunnen flatbedscanners formaten tot DIN A0 scannen. Voor normaal thuis- of kantoorgebruik is echter een model tot DIN A4 aan te bevelen. De meeste modellen tot dit formaat nemen niet al te veel plaats in op een bureau.

Een flatbedscanner is ook een goed apparaat voor het digitaliseren van zowel afbeeldingen als documenten. De klep en het gemak waarmee je het te scannen materiaal kunt plaatsen maken het gemakkelijk om pagina’s uit boeken te scannen, bijvoorbeeld.

Vlakbed scanners hebben echter ook een doorslaggevend nadeel. Het te scannen materiaal moet afzonderlijk met de hand worden ingebracht en uitgenomen. Dus als je een hele stapel documenten met zo’n apparaat wilt digitaliseren, kan dat nogal een vervelende klus zijn.

Voordelen
 • Veel formaten scanbaar
 • Geschikt voor het digitaliseren van veel verschillend materiaal
Nadelen
 • Het scannen van veel afzonderlijke pagina”s is tijdrovend
Invoerscanners

Invoerscanners

Dit type scanner kan vergeleken worden met een faxmachine wat betreft de manier waarop hij is opgebouwd. Zoals de naam al zegt, heeft een invoerscanner een invoer waarin het te scannen materiaal wordt geschoven.

Dit betekent dat invoerscanners alleen enkele pagina’s kunnen scannen en dus ongeschikt zijn om dik of doorlopend materiaal te scannen. Wat aanvankelijk als een nadeel klinkt, heeft echter ook zijn positieve kanten. Invoerscanners kunnen hele stapels documenten automatisch scannen.

In dit opzicht zijn ze beslist superieur aan flatbed scanners. Document feed scanners zijn bijzonder geschikt voor het digitaliseren van documenten. Er zijn echter ook toestellen in deze productcategorie die zowel foto’s als documenten kunnen scannen.

Voordelen
 • Invoer maakt het scannen van hele stapels documenten mogelijk
Nadelen
 • Meestal ongeschikt voor het scannen van afbeeldingen
 • Boeken en ander dik/plak materiaal niet scanbaar
Multifunctionele

Multifunctionele

scanner De multifunctionele scanner of multifunctionele printer is een echte alleskunner. Afhankelijk van het model zijn deze toestellen niet alleen geschikt voor scannen, maar ook voor kopiëren, afdrukken en faxen. Zoveel functies in één apparaat vragen echter ook veel ruimte.

Daardoor zijn multifunctionele scanners vaak erg groot en erg zwaar. Bovendien brengt deze veelzijdigheid nog een nadeel met zich mee. Omdat multifunctionele scanners niet ontworpen zijn om alleen te scannen, is het vaak zo dat de ingebouwde onderdelen van mindere kwaliteit zijn dan die van toestellen die alleen kunnen scannen.

Voordelen
 • Veel functies in één apparaat
Nadelen
 • Vaak lagere scankwaliteit dan zuivere scanners
 • Groot en zwaar
Draagbare

Draagbare

scanners Veel draagbare scanners zijn heel compacte en lichte feeder scanners. Er zijn echter ook modellen zonder voederbak. Deze worden met de hand over het te scannen materiaal getrokken.

Door zijn kleine afmetingen en lichte gewicht is dit type scanner bijzonder geschikt voor wie vaak onderweg is en niet altijd een werkstation met een scanner tot zijn beschikking heeft. Door hun compacte vormgeving zijn draagbare scanners natuurlijk niet geschikt voor alle formaten.

De meeste van deze toestellen zijn ontworpen voor formaten tot A4. Bedenk echter dat de onderdelen van draagbare scanners vaak niet zo goed zijn als die van stationaire apparaten. Anderzijds bieden deze toestellen vaak nuttige extra’s, zoals scannen zonder kabels of handige extra apps voor scannen via de smartphone.

Voordelen
 • Compact en licht
 • Plaatsonafhankelijk scannen
Nadelen
 • Inefficiënt
 • Vaak inferieur aan stationaire apparaten

Veelgestelde vragen over scanners in detail beantwoord

Zelfs als je de juiste scanner voor je gevonden hebt, kun je er nog mee uit de voeten. We hebben de belangrijkste vragen over scanners uitgezocht en ze voor je beantwoord.

Wat is een scanner?

Een scanner is een apparaat om beelden en documenten te digitaliseren. Dat doet het door het oppervlak van het te digitaliseren materiaal af te tasten met een lichtstraal. De lichte en donkere delen van het materiaal weerkaatsen verschillende hoeveelheden licht.

Dit licht wordt via een lens op een halfgeleider gericht. De intensiteit van het licht dat op de halfgeleider valt bepaalt hoeveel stroom de halfgeleider doorlaat. Afhankelijk hiervan worden binaire codes gemaakt waaruit dan het beeld gevormd wordt.

Scanner-1

Met scanners is het mogelijk analoge documenten en beelden te digitaliseren.
(Image source: Crea Park / Pixabay)

Wie vond de scanner uit?

Het eerste van deze apparaten werd in 1963 uitgevonden door Rudolf Hell uit de Oberpfalz. Hell noemde zijn uitvinding de Chromograaf.

Hoe stel ik een scanner?

 1. Verbind je door: Om je scanner in te stellen moet je hem eerst met je computer verbinden via de USB poort of een van de draadloze poorten, als die beschikbaar zijn. Je moet het apparaat ook van stroom voorzien.
 2. Installeer stuurprogramma’s: Veel scanners installeren de benodigde stuurprogramma’s automatisch als ze de eerste keer gestart worden en zijn zonder verdere actie klaar voor gebruik. Je scanner kan echter ook geleverd worden met een gegevensdrager met software voor het instellen van het apparaat.
 3. Bezoek de website van de fabrikant: Als je scanner niet met een setup diskette geleverd wordt en niet vanzelf gebruiksklaar is, ga dan naar de website van de fabrikant. Hier kun je vaak alles downloaden wat je nodig hebt om je scanner in te stellen.
 4. Zoek een smartphone app: Er zijn nu scanners die via een smartphone app ingesteld kunnen worden. Als dit mogelijk is met je scanner, vind je zeker een opmerking op de verpakking of in de gebruiksaanwijzing van je apparaat.

Scanner-2

Voordat de scanner voor het eerst gebruikt kan worden, moet hij ingesteld en aangesloten worden.
(Image source: Michael Scwarzenberger / Pixabay)

Hoe worden scanners goed gebruikt?

Met een flatbedscanner open je gewoon de klep en leg je het document op het glazen oppervlak met de te scannen kant naar beneden. Zorg ervoor dat het document recht tegen de randen van de scanner ligt. Dan hoef je alleen nog maar de klep te sluiten en te beginnen met scannen.

Wanneer je scant, let er dan op dat je het apparaat juist gebruikt. Zo ben je er zeker van dat je scans van goede kwaliteit zijn en dat je lang van je scanner kunt genieten.

Met een invoerscanner leg je het te scannen materiaal gewoon in de invoerhouder. Zorg ervoor dat ze recht in de houder zitten en niet uit het lood staan. Zorg er ook voor dat de voorkant van het materiaal dat je wilt scannen naar je toe gericht is. Als alles past, kun je beginnen met scannen.

Als je mobiele scanner qua opzet lijkt op een feed-in scanner, dan gebruik je hem op dezelfde manier als een stationair apparaat van dit type. Dat is anders met een model dat met de hand over het te scannen materiaal getrokken wordt.

Hier moet je er zeker van zijn dat het te scannen materiaal op een glad oppervlak ligt en dat er geen oneffenheden onder zitten. Als je materiaal op een vlakke ondergrond ligt, kun je de scanner aanzetten en hem recht op het te scannen materiaal zetten.

Sleep dan langzaam de scanner over het materiaal tot je de bodem bereikt. Zorg ervoor dat je de scanner zo recht mogelijk houdt en niet wiebelt.

Waar worden scans bewaard?

De meeste scanners slaan de scans op in de mappen “Documents” of “Pictures”. Sommige scan-software maakt echter ook een nieuwe map aan. Als je je scans niet kunt vinden, kijk dan of er op je PC een map is met de naam “Scanned Documents”. Als dit niet het geval is, zoek dan op je PC naar de naam van het apparaat of de fabrikant van je apparaat. Vaak vind je een map waarin je scans bewaard worden.

Wat moet ik doen als mijn scans te licht of te donker zijn?

Als je scans te licht of te donker zijn, controleer dan de instellingen van je scanner. De helderheid en/of het contrast kunnen te hoog of te laag ingesteld zijn. Is dit niet het geval en ben je nog steeds niet tevreden over je scans, dan heb je nog altijd de mogelijkheid om je scans in de nabewerking bij te stellen.

Wat moet ik doen als mijn scanner niet meer werkt?

Als je scanner niet meer werkt, moet je eerst controleren of hij aan staat en zowel op je computer als op het lichtnet aangesloten is. Kijk ook of de kabels voor de aansluitingen nog intact zijn.

Als je scanner niet werkt, kan dat een aantal oorzaken hebben. Controleer de kabels, de stuurprogramma’s en het anti-virussysteem.

Als je nog steeds niet kunt scannen, controleer dan of de stuurprogramma’s van de scanner bij de tijd zijn. Ga hiervoor eerst naar het Configuratiescherm en dan naar Apparaatbeheer. Als de stuurprogramma’s verouderd zijn, werk ze dan bij.

Het is ook mogelijk dat de scanner of de scansoftware geblokkeerd wordt door het anti-virussysteem of de firewall van je computer. Als je je scanner op een Windows PC gebruikt, kun je ook deze truc proberen: In het Windows fotoalbum vind je onder “Bestand” het menu-onderdeel “Importeren uit camera of scanner”.

Als je toestel hier getoond wordt, kun je proberen het scanproces zo te starten.

Hoe maak je scanners goed schoon?

Stof op de glasplaat van een flatbedscanner verwijder je het best met een zachte droge doek. Gebruik bij voorkeur een microvezeldoek, want een te ruwe doek beschadigt de glasplaat van de scanner. Als er vet of vuil op de glasplaat zit, moet je ook wat glasreiniger gebruiken.

Document feed scanners zijn niet zo gemakkelijk schoon te maken omdat ze vaak uit elkaar gehaald moeten worden om schoongemaakt te worden. Omdat de constructie van elk model anders is, kun je voor aanwijzingen het beste de gebruiksaanwijzing of de website van de fabrikant raadplegen.

Welke alternatieven zijn er voor scanners?

Een scanner is nog steeds de beste keuze voor het digitaliseren van beelden, documenten en ander materiaal. Maar als je iets moet digitaliseren en geen scanner bij de hand hebt, kun je ook een scanner app voor je smartphone gebruiken.

Scanner apps bieden zelden de waaier aan functies van een echte scanner en de scankwaliteit kan zo’n apparaat nauwelijks bijhouden. Toch doen deze apps hun werk en zijn ze vaak gratis verkrijgbaar.

Beeldbron: Adamowicz/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies