Laatst bijgewerkt: 21-10-2021

Klassieke room wordt gemaakt van melk. Het is het vette deel van de melk. Wat vandaag met machines wordt gemaakt, werd in het verleden door wachten gemaakt. Dit betekent dat de room werd gemaakt door de verse melk te laten rusten en alleen het vette deel dat naar boven kwam af te schuimen.

Tegenwoordig wordt hiervoor een centrifuge gebruikt, die door de snelle rotaties de room naar de rand drukt. Of we slagroom, room, slagroom, koffieroom of zoete room noemen, de hoeksteen is altijd het hierboven beschreven vette melkgedeelte.

Tegenwoordig hoeft room echter niet meer per se van melk gemaakt te worden, maar kan ook uit planten verkregen worden. Om je een beter overzicht te geven van de verschillende soorten crème, hebben we de bekendste soorten voor je uitgezocht.

De belangrijkste feiten in het kort

  • Klassieke room wordt uit melk gemaakt met behulp van een centrifuge. Het is het vette deel van melk. Room kun je gebruiken om te koken en te bakken of voor de koffie.
  • Je kunt room in de keuken gebruiken voor romige sauzen of soepen. In baksels wordt het vaak gebruikt als zoete versiering of voor crèmes in cakes.
  • Intussen is er ook veganistische room, die je in veel verschillende soorten kunt kopen. De roomvervanger wordt gemaakt van soja, rijst of haver, bijvoorbeeld.

Beste Sahne: Onze selectie

Om je te helpen de juiste crème te kiezen, hebben we in het volgende gedeelte een lijst van onze favorieten samengesteld. We hebben verschillende soorten room geselecteerd om voor elke smaak een optie te bieden.

Cream: koop- en beoordelingscriteria

Cream is er in verschillende soorten. Er is nu voor elk wat wils. Zelfs mensen met een allergie en veganisten hoeven het niet langer te stellen zonder de voordelen van room.

Om je te helpen de crème van je keuze nog beter te beoordelen, hebben we vier beoordelingscriteria voor je geselecteerd:

In het volgende gedeelte gaan we dieper in op de afzonderlijke criteria, zodat je je beslissing kunt nemen.

Ingrediënten

Vooral bij een veganistisch dieet is het uiterst belangrijk te weten wat er in een product zit. Daarom moet je bij het kopen van je crème naar de inhoud kijken. Hier vind je alle informatie over waar de crème van gemaakt is. Omdat een veganistisch dieet geen dierlijke producten bevat, is conventionele room uit den boze.

Als alternatief kun je kiezen uit soja-, haver-, rijst- of kokosroom. Welke crème je kiest hangt af van het beoogde gebruik en je smaak. Zo wordt kokosroom meestal gebruikt als vervanger van slagroom en de andere soorten om mee te koken.

Meestal kun je echter op de verpakking zien of een crème om op te kloppen is.

Allergie-informatie

Voor mensen met een allergie hangt de keuze van een crème ook af van de ingrediënten. Informatie over lactose, bijvoorbeeld, wordt vaak apart vermeld. Dit betekent dat mensen met lactose-intolerantie ook room zonder lactose kunnen kopen.

Allergie-informatie is ook belangrijk voor gluten-intolerantie. In dit geval is bijvoorbeeld haverroom uit den boze. Als alternatief kun je kokosroom of rijstroom kopen, afhankelijk van het doel waarvoor je de room wilt gebruiken.

Bewaren

Plantaardige room is vaak langer houdbaar dan dierlijke room. Het zijn echter niet alleen de ingrediënten die hier een rol spelen, maar ook de voorbehandeling van het product. Ultraverhitte room, bijvoorbeeld, is langer houdbaar dan verse room.

Verse room moet ook altijd in de koelkast bewaard worden. Anderzijds kan UHT of plantaardige room ongeopend bewaard worden, gewoon op een droge en koele plaats. Welke crème je kiest hangt dus niet alleen af van de ingrediënten, maar ook van hoe lang je hem wilt bewaren.

Netto gewicht

Als je room koopt voor een bepaald gerecht of dessert, is het belangrijk op het netto gewicht te letten. Het nettogewicht is de werkelijke inhoud van een product zonder de verpakking. Vooral als je kookt volgens een recept, kan het vervelend zijn als je door een leesfout niet genoeg room hebt.

Je let er dus best op of op de verpakking totaalgewicht of nettogewicht staat. Bij room bijvoorbeeld is het totaalgewicht vaak in grammen en het gewicht van de inhoud in milliliters.

Gids: Veel gestelde vragen over room uitvoerig beantwoord

In dit deel beantwoorden we de meest gestelde vragen over room. Dit zal je helpen beslissen welke crème in de toekomst geschikt voor je is.

Welke soorten

crème zijn er? Room is er in vele soorten, plantaardig, melk, zoet of zuur. Plantaardige room wordt vaak gemaakt van kokosnoot, haver, rijst of soja en kan net als dierlijke room gebruikt worden om te koken of te bakken. Anders dan room van koemelk heeft plantaardige room minder vet en is ook lager in verzadigd vet.

Naast gewone room zijn er natuurlijk ook andere roomproducten, zoals crème fraîche, crème double en zure room. Al deze vormen van room worden in de hedendaagse keuken gebruikt en kunnen vervangen worden door plantaardige alternatieven.

Waar is room geschikt voor?

Roomproducten spelen een bijzonder belangrijke rol bij koken en bakken. Je kunt bijvoorbeeld verse room of crème fraîche gebruiken voor sauzen en soepen. Omdat crème fraîche een hoog vetgehalte heeft, pluist hij niet uit bij hoge temperaturen.

Zoete room, bijvoorbeeld, is uitstekend geschikt als opgeklopte zoete topping voor cakes en andere desserts. Crème double kan op dezelfde manier gebruikt worden als crème fraîche voor sauzen en soepen.

Het wordt echter ook gebruikt bij het bakken of bij het maken van crème desserts. Zure room, daarentegen, wordt meer gebruikt voor dips en als topping op soepen of pittige gerechten.

Waarom verandert room in boter als je het te lang klopt?

Soms kan het opkloppen van room een echte uitdaging zijn. Sommige dagen krijg je het gewoon niet goed en het wil zelfs niet met een mixer opstijven. Maar als je te lang klopt, kan de room gaan vlokken en vaste stukken vormen.

Bosch Küchenmaschine-2

Crèmetaarten hebben de juiste consistentie nodig, zodat de patronen niet uitlopen. (Image source: Unsplash / Alina Karpenko)

Op dit punt verandert je room, in plaats van in een luchtige topping voor je cake, in boter. Maar maak je geen zorgen, het is niet per se jouw schuld, er zijn verschillende aspecten die ertoe bijdragen dat het gewoon niet lukt.

Het kan bijvoorbeeld het weer zijn of het verkeerde keukengerei. Maar vaak ligt het ook aan de crème zelf. Voor een romig resultaat moet het een zo hoog mogelijk vetgehalte hebben.

Welke room gebruik je om mee te koken?

Het grootste verschil tussen kookroom en gewone room is het vetgehalte. Room die speciaal voor het koken bestemd is, heeft meestal een vetgehalte van minstens 10 procent. Vaak is het zo hoog als 15 tot 20 procent. Gewone room heeft meestal een vetgehalte van 30 procent.

Als het vetgehalte minder dan 30 procent was, zou de room moeilijk of onmogelijk op te kloppen zijn. Kookroom schilfert niet bij hoge temperaturen, vanwege het lage vetgehalte. Daarom is hij goed geschikt voor eenpansgerechten, stoofpotten, soepen of roerbakgerechten.

Welke vaten zijn het beste voor slagroom?

Voor de perfecte slagroom spelen niet alleen de temperatuur en het vetgehalte een grote rol, maar ook het vat waarin hij bereid wordt. Hoge mengkommen zijn het best voor het opkloppen van room. De mengkom is bij voorkeur van metaal of keramiek.

De room komt het best tot zijn recht als de mengkom van tevoren afgekoeld is. Dit is de reden waarom metaal en keramiek zo goed zijn voor slagroom, want ze houden de kou beter vast. Dus als je je mengkom een uur voor het opkloppen in de koelkast zet, moet niets de perfecte crème in de weg staan.

Conclusie

Crème is er in ontelbare soorten. Het is niet alleen lekker voor cakes en desserts, maar is ook ideaal om mee te koken. Om de juiste room voor je gerecht te vinden, kun je kijken naar de ingrediënten en het vetgehalte.

Room met een laag vetgehalte is het beste om mee te koken en room met een hoog vetgehalte is vooral goed om slagroom mee te maken. Maar ook veganisten hoeven het niet zonder deze veelzijdige crème te stellen.

Tegenwoordig kun je room kopen die gemaakt is van haver-, soja-, kokos- of rijstmelk. Ook hier wordt onderscheid gemaakt tussen kookroom en zoete room. Als je op alle criteria let, vind je vast de juiste crème voor je volgende gerecht.

(Omslagfoto: Pixabay / gmetukim)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies