Last updated: 22-10-2021

How we pick our products

14Products analyzed

18Hours invested

5Studies researched

71Comments collected

Hallo! Welkom op Sweetesthome.. Hou je van puzzels? Wil je je geest oefenen er een op te lossen terwijl je plezier hebt? Welnu, met een Rubik’s kubus kun je beide activiteiten overal en altijd doen, want deze puzzels testen zowel je verstandelijke vermogens als je handcoördinatie.

Het is moeilijk iemand te ontmoeten die niet weet hoe je met deze interessante kubus moet spelen, of erger nog, die er nog nooit een gezien heeft, dat komt omdat de Rubik’s kubus bekend staat als het meest succesvolle speelgoed in de geschiedenis, daarom zijn er zoveel versies en merken op de markt en in deze koopgids helpen we je om de beste te kopen.

Om je deze koopgids op sweetesthome.nl te brengen analyseren we zowel de meest geprefereerde kenmerken in dit soort producten, als de beste koopgewoonten, en zo informeren we je over welke details je in je producten moet zoeken, hoeveel je ervoor moet betalen en waar je ze gemakkelijker kunt vinden.
Belangrijk om te weten

 • Een Rubik’s kubus is speelgoed of een puzzel waarvan de oorspronkelijke versie bestaat uit een kubus, en elk van de 6 vlakken een andere kleur heeft, voorgesteld door negen stickers die op bewegende stukken zijn aangebracht. De bedoeling van het spel is de stukken te verknoeien en ze dan weer op hun oorspronkelijke plaats terug te brengen.
 • Hoewel de originele Rubik’s kubus nog steeds op de markt gebracht wordt, zijn er een groot aantal merken die variaties op het originele model verkopen, waarbij de klassieke 6-zijdige kubus met 9 stickers per zijde, bekend als “3×3”, het meest op de markt gebracht wordt. Ze kunnen variëren in draaimechanismen, kleuren, aantal zijden en meer.
 • Het belangrijkste bij de aanschaf van dit speeltje is dat je je er prettig bij voelt, dat je een maat kiest die aan je handen past, dat je je prettig voelt bij het draaimechanisme en dat het je visueel bevalt. Het is belangrijk dat je een resistente kubus koopt, want je zult de integriteit ervan op de proef stellen bij elke draai die je maakt.

Beste Rubik’s cube: Onze selectie

Koopgids: Wat je moet weten over de Rubik’s kubus

Om je te helpen iets meer over dit speelgoed te weten te komen, vertellen we je er wat over om je wat algemene cultuur en merkwaardige feiten bij te brengen, je vindt er ook de verschillende variaties die je kunt vinden en in welke speelgoedwinkels en -pagina’s je de beste modellen kunt vinden, en welke prijzen ze kunnen hebben.

De Rubik’s kubus is een goede manier om je geest te oefenen en tegelijk plezier te maken (Foto: meisjedevos / pixabay.com)

Wat is een Rubik’s kubus en wat zijn de voordelen?

De Rubik’s kubus is een puzzel die in 1974 gemaakt werd door Erno Rubik, een Hongaarse beeldhouwer die dit speelgoed oorspronkelijk maakte om zijn leerlingen te leren over driedimensionale figuren. Hij besefte pas dat hij een puzzel had gemaakt toen hij probeerde de stukjes op hun oorspronkelijke plaats terug te leggen.

Erno patenteerde en bracht dit speelgoed als de “magische kubus” op de markt in 1980, en werd een van de iconen van de jaren ’80, waar het zijn hoogtepunt van populariteit bereikte. Ook vandaag nog is de Rubik’s kubus de best verkochte driedimensionale puzzel en toen het patent erop in 2000 verliep, brachten veel merken hun eigen versie op de markt.

In de oorspronkelijke versie, ook wel “3×3 kubus” genoemd, bestaat elk van de 6 zijden uit een andere kleur: blauw, geel, groen, rood, oranje en wit. Op elke zijde zitten 9 stickers op beweegbare stukken, en de bedoeling van de puzzel is de stukken te verplaatsen en ze naar hun respectieve zijde en kleur te verplaatsen.

Advantages
 • Veel variaties en modellen
 • Draagbaar
 • Sommige modellen zijn aanpasbaar
 • Oefent psychomotorische functies
 • Leuk
 • Gemakkelijk te leren
Disadvantages
 • Niet geschikt voor jonge kinderen
 • Kan frustrerend zijn
 • Goedkopere modellen kunnen gemakkelijk beschadigd worden

Kubussen met stickers en effen kleuren – waar moet je op letten?

Je moet aanvaarden dat Rubik’s kubussen erg mooi zijn om te zien en misschien komt dat omdat ze door een beeldhouwer gemaakt werden, in elk geval komen deze kubussen in verschillende esthetische presentaties, onderscheiden door de manier waarop ze de kleuren presenteren, de meest voorkomende zijn die met stickers en die met effen kleuren.

Kubussen met stickers. In deze kubussen is op elk beweegbaar stukje een sticker aangebracht die een kleur, patroon of deel van een tekening voorstelt. Hun voordeel is hun hoge mate van personalisatie omdat je de decals door andere kunt vervangen, hun nadeel is dat ze na verloop van tijd en gebruik hun kleur verliezen of afbladderen.

Effen gekleurde blokjes. Dit zijn kubussen waarvan de stukken in effen gekleurd plastic gepresenteerd worden. Ze hebben het voordeel dat de kleuren bestand zijn tegen krassen, verkleuring en totaal kleurverlies door gebruik, maar ze zijn veel minder aanpasbaar dan decals. Sommigen verkiezen ze omdat ze geen openingen hebben tussen de decals.

Decals Effen kleur
Presentatievorm Decals geplakt op vierkantjes Gekleurde kunststoffen
Duurzaamheid Laag, decals kunnen eraf vallen Hoog, kleuren zijn bestand tegen krassen en bladderen niet af
Aanpassing Gemakkelijk, decals kunnen worden verwisseld Moeilijk, kunststoffen moeten worden geverfd

De moeilijkheidsgraad van een kubus hangt af van het aantal beweegbare stukken dat hij heeft. (Foto: congerdesign /pixabay.com)

Koopcriteria

Zoals je misschien al weet is er veel variatie in Rubik’s kubussen, zoals het aantal zijden, hun draaimechanisme en veel andere dingen. Het maakt niet uit of je je Rubik’s kubus voor je plezier koopt of dat je hem gaat gebruiken om records te breken en je te meten met anderen, we laten je de factoren zien waarmee je rekening moet houden als je een Rubik’s kubus koopt.

Moeilijkheidsgraad

De moeilijkheidsgraad van een kubus hangt af van het aantal beweegbare stukjes in een kubus. Met elk extra beweegbaar stuk neemt zowel het aantal mogelijke combinaties als het aantal zetten dat nodig is om ze op te lossen toe. Het is een van de eerste dingen om rekening mee te houden voor je een Rubik’s kubus gaat kopen.

Eenvoudige moeilijkheidsgraad: De gemakkelijkste moeilijkheidsgraad is de 2×2 door zijn eenvoud en snelheid van oplossen, dus hij is aan te bevelen voor wie eenvoudige uitdagingen zoekt, cadeautjes voor ouders die wat afleiding nodig hebben op kantoor, en voor de jongste leden van de familie. Het zijn meestal kleine kubussen, zodat ze goed draagbaar zijn.

Standaard tot gemiddeld niveau: De meest in de handel verkrijgbare moeilijkheidsgraad is de standaard, ook bekend als de 3×3 Rubik’s kubus. Het is de kubus die je gewoonlijk in speelgoedwinkels ziet, dus je zult geen moeite hebben hem te vinden. Het tussenniveau bestaat uit de 4×4 en 5×5 kubussen en het zijn meestal ook tamelijk gecommercialiseerde modellen.

Moeilijk niveau: De moeilijkste moeilijkheidsgraden bestaan uit modellen die als overdreven beschouwd kunnen worden, gaande van 6×6 tot 11×11. Hoewel er veel grotere en ingewikkelder modellen zijn, die zelfs groter zijn dan 17×17. Deze zijn bedoeld voor toegewijde hobbyisten en kubusverzamelaars.

Draaisnelheid

De draaisnelheid van een Rubik’s kubus heeft zowel betrekking op de snelheid waarmee de kubus ronddraait als op het gevoel dat hij geeft als hij ronddraait. Als je niet van plan bent kubussen op te lossen om records te breken kun je kiezen op basis van het gevoel dat je bevalt, als je kubussen competitief gaat oplossen moet je er iets meer aandacht aan besteden.

Glad: Dit zijn de Rubik’s kubussen die langzamer ronddraaien, ze worden glad genoemd omdat ze heel gemakkelijk ronddraaien en daarbij een aangenaam gevoel geven, dus zijn ze de beste optie voor wie alleen in zijn vrije tijd zijn puzzel wil oplossen, of voor wie er niet in geïnteresseerd is ze competitief te gebruiken.

Fast: Snelle kubussen zijn aan te bevelen voor wie een goede snelheid zoekt om tijd te winnen tijdens wedstrijden en uitdagingen. Deze kubussen draaien met minimale inspanning, maar vereisen precisie en behendige handen, zodat ze misschien niet de beste keuze zijn voor wie nieuw is met Rubik’s kubussen.

Grootte en gewicht

De maten van Rubik’s kubussen zijn meestal gestandaardiseerd, zodat je ongeacht het merk uniforme maten vindt. Toch zijn er firma’s die verschillende modellen uitbrengen waarmee je kubussen comfortabeler kunt maken voor kinderen, in het geval van de kleine, of extravaganter in het geval van de grote.

Het gewicht van een kubus hangt meestal evenzeer samen met de esthetische afwerking als met de afmetingen. Hoewel het gewicht niet iets is dat met het blote oog opvalt, is het toch een factor bij het hanteren, want sommige mensen voelen zich misschien meer op hun gemak met een zware kubus voor een betere grip of een lichte voor een snelle beweging.

(Foto: Pexels / Pixabay.com)

Extra kenmerken

Esthetische afwerking: Zoals hierboven uitgelegd zijn de meest voorkomende afwerkingen decals en effen gekleurde kunststof delen, maar er zijn ook andere afwerkingen die de vlakken van de kubussen bedekken, zoals grijstinten, spiegel- of fotografische afwerkingen. Deze hebben geen invloed op hun snelheid, maar wel op hun esthetiek en duurzaamheid.

Alternatieve vormen: Er zijn alternatieve vormen van Rubik’s kubus die afwijken van de klassieke vorm en heel extravagante figuren aannemen, zoals piramides, rechthoeken en er is zelfs een dodecaëdervormige die bekend staat als “De Megaminx”. Dit zijn heel andere vormen dan de originele Rubik’s kubus en ze voegen een extra moeilijkheidsgraad toe.

Spanning regelbaar: Een spanning regelbare kubus is een kubus waarvan je de spanning kunt veranderen om hem gemakkelijker te manoeuvreren, of om zijn draaimechanismen te onderhouden. Merk op dat een te losse spanning kan leiden tot beschadiging van je kubus, zoals verbogen hoeken of loskomende stukken.

Hoeksnijden: Dit is een techniek waarmee de speler een kant van de kubus kan draaien zonder dat de andere stukken volledig uitgelijnd hoeven te zijn, wat helpt de tijd die nodig is om de kubus op te lossen te verkorten. Deze techniek kan sommige kubussen vernietigen, dus is het goed uit te zoeken of de kubus die je wilt hebben dit aankan.

(Zichtbare afbeelding bron: Alvaro Reyes / unsplash.com)

Reviews