Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

17Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

66Verzamelde opmerkingen

Rookmelders worden geïnstalleerd in flats, huizen en openbare voorzieningen voor de veiligheid bij brand. Ze kunnen in bepaalde situaties levens redden. Branden verspreiden zich soms zo snel dat op een gegeven moment niet meer gereageerd kan worden. Rookmelders zenden een waarschuwingssignaal uit zodra in hun omgeving rook of verbrandingsgassen worden waargenomen. Zo kan er in een vroeg stadium actie ondernomen worden en kun je voorkomen dat je in een gevaarlijke situatie terecht komt.

Met onze rookmeldertest 2022 willen we je een overzicht geven van de verschillende rookmelders en hoe ze werken. De voor- en nadelen van elk type rookmelder moeten het je gemakkelijker maken een beslissing te nemen.
Belangrijk om te weten

 • Een rookmelder heeft een vaste batterij van 10 jaar en hoeft dus pas na 10 jaar vervangen te worden. Dit wordt mogelijk gemaakt door een lithium batterij. Als de batterij voortijdig uitvalt, moet de hele rookmelder vervangen worden, omdat de batterij niet afzonderlijk vervangen kan worden.
 • In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen vier verschillende soorten rookmelders. Elk type heeft zijn voor- en nadelen en verschilt in prijsklasse.
 • Rookmelders zijn verplicht in huis. Ze moeten in de slaapkamer en in de kamer van elk kind geïnstalleerd worden. De doorgang tussen de kamers moet ook voorzien zijn van een rookmelder.

Beste Rookmelder: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor rookmelders

Bij de aanschaf van een rookmelder of rookmelder apparatuur zijn er een paar punten waar je op moet letten.

De belangrijkste criteria staan hieronder opgesomd, zodat je de verschillende rookmelders met elkaar kunt vergelijken:

In het volgende deel leggen we de betekenis van de afzonderlijke aankoopcriteria meer in detail uit.

Alarmvolume in dB

Het volume van een alarm is erg belangrijk. Vooral als het brand zou kunnen zijn. Let daarom bij het kopen van een rookmelder op het volume.

Opmerking: Rookmelders met minder dan 85 decibel zijn te zacht. Dit garandeert niet voldoende veiligheid.

Een rookalarm moet binnen een straal van drie meter minstens 85 dB produceren. De term dB staat voor decibel en geeft het geluidsdrukniveau (luidheid) aan. De meeste rookmelders bereiken tussen 88 en 100 dB.

Rookmelders met meer decibels zijn ook luid bij een testalarm / proefalarm. Dit kan vervelend zijn tijdens de testfase, maar is belangrijk voor ernstige gevallen.

Als je bij een brand niet in dezelfde kamer bent, kun je toch reageren. Het volume van het alarm geeft je een signaal dat er iets mis is.

Levensduur van de batterij

De meeste rookmelders zijn uitgerust met een vaste batterij voor 10 jaar. De lithium batterij die hiervoor gebruikt wordt geeft de rookmelder een levensduur van 10 jaar zonder dat hij vervangen hoeft te worden.

Over het algemeen worden rookmelders uiterlijk na 10 jaar vervangen. Deze duur wordt bepaald aan de hand van de levensduur van de batterij.

Als de batterij voortijdig ontladen is, moet de hele rookmelder vervangen worden. Als de rookmelder zich in koudere ruimten bevindt, zoals een kelder of zolder, kan de batterij sneller leeg raken.

Kwaliteitsmerk Q

Het Q-label staat bekend als een kwaliteitsmerk onder rookmelders. Het merk dient als leidraad, die hoge kwaliteit garandeert. Het wordt aangegeven op geteste rookmelders.

Het Q-label is gemarkeerd met een Q, die aan de binnenkant gevuld is met een vlam.

Rookmelders met het Q label voldoen aan een bijzonder hoog veiligheidsniveau. Deze veiligheid wordt getest aan de hand van verschillende tests. Bovenal worden tests uitgevoerd om te zien hoe de rookmelders na een paar jaar functioneren.

Bovendien hebben rookmelders met dit Q-label een ingebouwde batterij voor 10 jaar en de gebruiksduur voor deze periode van 10 jaar is gegarandeerd.

Montagemethode

Rookmelders worden aan het plafond gemonteerd. De montagemethode staat in de gebruiksaanwijzing en moet in acht genomen worden. Als je echter geen gaten in het plafond wilt boren, kun je kiezen voor magnetische bevestiging.

Dit omvat twee magnetische onderdelen. De ene is aan het plafond bevestigd en de andere aan de rookmelder. Dit maakt het gemakkelijk de rookmelder aan het plafond te monteren.

Om je een beter idee te geven van hoe je de rookmelder met magnetische houders monteert, hebben we een video gemaakt met instructies voor het monteren van de rookmelder.

Let bij de montage op het oppervlak van het plafond. Niet elk oppervlak heeft dezelfde kleefkracht. Bovendien moet je goed nadenken over de plaats voor de rookmelder, want de magnetische houders zijn heel moeilijk te verwijderen.

Eenvoudige gebruiksaanwijzing

De gebruiksaanwijzing is heel belangrijk voor een rookmelder. Het moet de installatie, activering en andere belangrijke procedures stap voor stap uitleggen.

Hoe eenvoudiger de afzonderlijke stappen zijn, hoe veiliger de installatie en de latere hantering. Een belangrijke opmerking hier: Let op de taal van de gebruiksaanwijzing. Er zijn veel producten die alleen voor het Duitse taalgebied beschreven worden.

Informatie over wat je moet doen bij een vals alarm vind je in de gebruiksaanwijzing. Als er een vals alarm optreedt, kan de testknop ingedrukt worden. Als dit een paar seconden ingedrukt wordt, gaan de rookmelder en het geluid uit.

Besluit: Welke soorten rookmelders zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een rookmelder wilt aanschaffen, zijn er vier soorten producten waar je uit kunt kiezen:

Type Voordelen Nadelen
Optische rookmelder Detecteert ook koude rook, testknop ter controle Niet geschikt voor badkamers en keukens, sneller vals alarm
Rookmelder (co-detector) Ideaal voor kelders en garages, constante meting van de kamerlucht, weinig vals alarm Gevoelige sensoren, bij sensorstoring moet de hele rookmelder vervangen worden
Radio rookmelder Rookmelder die via radio in een netwerk verbonden is, kan op meerdere verdiepingen gebruikt worden verschillende modellen kunnen niet in een netwerk opgenomen worden, duurder
Smart-Home rookmelder Netwerk van rookmelders, bediening via app, melding van rookalarm uitgebreide installatie, duur

Als je meer wilt weten over de afzonderlijke soorten rookmelders, kun je in de volgende hoofdstukken meer over elk van die soorten lezen.

Optischer Rauchmelder

Optische rookmelder

Dit type rookmelder is de meest gebruikte rookmelder. Zoals uit de naam kan worden afgeleid, werkt het met optische sensoren.

De ingebouwde lichtbron en een fotosensor zijn verantwoordelijk voor het afgaan van het alarm. Bij rookverspreiding komen rookdeeltjes in de rookmelder. Hierdoor worden lichtstralen door de lichtbron verstrooid. Deze lichtstralen bereiken de fotosensor, die dan het alarm in werking zet.

De optische rookmelder heeft extra knoppen. Eén ervan is een testknop. Dit wordt gebruikt om de functie te controleren.

De optische rookmelder heeft ook een mute-toets. Dit kan bediend worden om het alarm uit te schakelen. Deze toets kan bediend worden bij een vals alarm.

Voordelen
 • Testknop om te controleren
 • Detecteert ook snel koude rook
Nadelen
 • Sneller vals alarm mogelijk
 • Niet geschikt voor badkamers en keukens
Rauchgasmelder

Rookgasdetector (co-detector)

De rookgasdetector of ook wel koolmonoxidedetector genoemd werkt door verbrandingsgassen in de kamer op te sporen. Verbrandingsgassen komen vrij als er brand uitbreekt.

Als het koolmonoxide- en kooldioxideniveau in de kamer stijgt, gaat het alarm af. De waarde moet echter een bepaalde grens overschrijden. De triggering wordt geregeld door een sensor.

De sensor in de rookmelder heeft een beperkte werkingsduur. Na drie tot tien jaar wordt de hele rookmelder vervangen.

Deze rookmelder wordt vooral gebruikt in ruimten waar veel stof is. Zo kan een vals alarm vermeden worden omdat de triggerende factor beperkt blijft tot verbrandingsgassen.

 • Voordelen
  • Weinig valse alarmen
  • Constante meting van de kamerlucht
  • Ideaal ook voor kelders en garages
  Nadelen

  Gevoelige sensoren

 • Vervanging van de hele rookmelder noodzakelijk
Funkrauchmelder

Radiografische

rookmelder
De radiografische rookmelder werkt in principe als een gewone rookmelder. Maar de extra radiofunctie maakt hem uniek.

Als je radio rookmelders in je huis of flat met meerdere verdiepingen installeert, heb je een hoge mate van veiligheid en hoor je ook het alarm als er rook in een andere kamer of op een andere verdieping aanwezig is.

De verschillende radio rookmelders in je huis zijn met elkaar verbonden. Als er brand is in de kelder, wordt een radio naar de andere rookmelders gestuurd. Hierdoor gaat het alarm bij alle rookmelders af.

Let erop dat je radio rookmelders van hetzelfde model koopt. Verschillende modellen kunnen niet met elkaar verbonden worden.

Voordelen
 • Rookmelders die via radio verbonden zijn
 • kunnen op verschillende verdiepingen gebruikt worden
Nadelen
 • Verschillende modellen kunnen niet in een netwerk verbonden worden
Smart-Home Rauchmelder

Smart-home rookmelders

Met smart-home rookmelders zijn ook alle rookmelders in huis in een netwerk met elkaar verbonden. De netwerkverbinding verloopt via kabel of WLAN. Het geheel wordt bestuurd door het Smart Home Systeem. Een verbinding met Fritzbox is ook mogelijk.

Als er brand is, wordt er een melding naar je mobiele telefoon gestuurd. De rookmelders worden via een app aangestuurd en bewaakt.

Met dit type product kan de precieze rookontwikkeling bepaald worden. Met andere woorden, het laat precies zien in welke kamer de rook is. De rookmelder heeft ook andere extra’s. Verschillende soorten programma’s kunnen gebruikt worden om de ramen te laten openen bij een alarm.

Voordelen
 • Netwerken van afzonderlijke rookmelders
 • bediening via app
 • melding bij rookalarm
Nadelen
 • Dure productsoort
 • uitgebreide installatie

Gids: Veelgestelde vragen over rookmelders in detail beantwoord

In de gids willen we antwoord geven op de meest relevante vragen over de s We hebben de vragen gedefinieerd en elk ervan in een kort stukje beantwoord. De gids is bedoeld om alle onbeantwoorde vragen over het onderwerp rookmelders te beantwoorden.

Wat kost een rookmelder?

De kosten van een rookmelder kunnen variëren. De prijs hangt af van het type en model van de rookmelder.

In de volgende tabel hebben we bij benadering de kosten berekend voor de vier soorten rookmelders die hierboven genoemd zijn.

Producttype Prijsklasse
Optische rookmelder ca. 20-50€
Rookmelder (co-detector) ca. 30-100€
Radio rookmelder ca. 40-100€
Smart-Home rookmelder ca. 40-100€
Speciale rookmelder voor slechthorenden ca. 175€

De iets duurdere rookmelders zijn die met de Smart-Home functie. Sommige hiervan hebben extra’s die niet bij de andere verkrijgbaar zijn. De speciale rookmelders voor doven kosten ook meer. De reden hiervoor zijn aanvullende producten zoals het schudkussen.

Waar kan ik een rookmelder kopen?

Rookmelders zijn in veel winkels verkrijgbaar. Elektriciteitszaken en bouwmarkten bieden een ruime keuze aan rookmelders.

Ze zijn ook verkrijgbaar in de volgende online winkels:

 • ebay.com
 • amazon.com
 • digitalo.com
 • endlich-sicher.de

De prijzen variëren naargelang het type rookmelder. De precieze beschrijving van elke rookmelder vind je op de bladzijden.

In welke kamers moet een rookmelder geïnstalleerd worden?

De volgende kamers zijn voorgeschreven voor een rookmelder

 • Slaapkamer
 • Alle kinderkamers
 • Doorgang tussen de kamers (gang)
 • Woongedeelte is optioneel

In de slaapruimte van zowel volwassenen als kinderen moet minstens één rookmelder geïnstalleerd zijn. De gang moet ook voorzien zijn van een rookmelder. Deze kamer is van belang als ontsnappingsroute.

Het is ook aan te bevelen een rookmelder in de woonruimte te installeren. Huurders die vaak in de woonkamer slapen zijn zo beter beschermd in geval van rookuitbraak. Rookmelders moeten 50 cm van de muur geïnstalleerd worden.

Als je in een flat of huis met meerdere verdiepingen woont, moet je op elke verdieping rookmelders installeren. Dit biedt meer veiligheid in een noodsituatie.

Betaalt de huurder of de verhuurder de rookmelder?

De huisbaas van de flat of het huis is verantwoordelijk voor het installeren van de rookmelders.

Rauchmelder-1

Rookmelders zijn verantwoordelijk voor de veiligheid. Rookmelders moeten daarom in elke flat geïnstalleerd worden.
(Image source: PublicDomainPictures / pixabay)

De huurder is verantwoordelijk voor andere verplichtingen betreffende rookmelders. Deze omvatten zowel het controleren van de werking van de rookmelder als het onderhoud.

Als de huisbaas deze kosten op zich neemt, kan hij ze bij de servicekostenrekening optellen. Als de batterij vervangen wordt, draagt de huurder ook de kosten.

Huurders kunnen echter niet worden aangeslagen voor de kosten van het huren van rookmelders. Dit is de verantwoordelijkheid van de huisbaas.

Wat betekent het knipperen van de rookmelder?

Het rode knipperen op de rookmelder heeft niet op elke rookmelder dezelfde functie. De manier waarop het werkt verschilt van model tot model.

Een reden voor het rode knipperen kan zijn dat de batterij van de rookmelder bijna leeg is. In dit geval moet snel actie ondernomen worden, zodat de veiligheid gehandhaafd blijft. De rookmelder moet in zijn geheel vervangen worden.

Bovendien geeft het rood knipperen van sommige modellen aan dat de rookmelder bedrijfsklaar is. Het rode lampje knippert eenmaal per minuut kort.

Om precies te weten wat het knipperen voor jouw model betekent, is het raadzaam bij de installatie de gebruiksaanwijzing van de betreffende rookmelder zorgvuldig te lezen.

Wanneer is de batterij van de rookmelder leeg?

Rookmelders zijn uitgerust met een lithium batterij. De batterij heeft een levensduur van 10 jaar. De rookmelder werkt dus 10 jaar.

De rookmelder wordt vervangen als de batterij leeg is. Voordat de functionele levensduur bijna ten einde is, zenden de rookmelders een bepaald signaal uit.

Een maand voor de batterij het begeeft, piept de rookmelder om de 30 seconden. Bovendien kan het rode LED lampje eenmaal per minuut knipperen.

Het knipperlicht heeft een andere betekenis, afhankelijk van het model. Het is daarom belangrijk de aanwijzingen in de gebruiksaanwijzing op te volgen en ze bij het begin van de installatie goed uit het hoofd te leren.

Kan ik sigaretten of shisha roken met een rookmelder?

In principe kan gezegd worden dat je sigaretten en shisha kunt roken ondanks dat je een rookmelder in je huis hebt. Natuurlijk hangt het ervan af hoe het alarm van de rookmelder in de flat afgaat.

Roken direct onder een rookmelder kan het alarm activeren. Als verscheidene mensen samen in dezelfde kamer roken, ontstaan er grote rookwolken. Deze rookwolken kunnen ook het alarm in werking stellen.

Het geval is vergelijkbaar met shisha. Als shisha in een kleine ruimte wordt gerookt, kan het alarm afgaan omdat bij het roken ook grote rookwolken worden geproduceerd.

Het is aan te bevelen tussendoor te ventileren of het raam de hele tijd open te laten.

Moet de rookmelder na een alarm vervangen worden?

Nee, je hoeft de rookmelder niet te vervangen na een alarm. Rookmelders worden vervangen als de levensduur van de batterij van het apparaat bijna ten einde is.

In bepaalde situaties kan vervanging echter in een vroeger stadium nodig zijn. Als de rookmelder waarschuwingssignalen vertoont, moet in elk geval een testcontrole worden uitgevoerd.

Rauchmelder-2

Rookmelders moeten regelmatig getest worden om zeker te zijn dat ze goed werken.
(Image source: Chris Karidis / unsplash)

In sommige gevallen zit er te veel stof in de rookmelder. Deze ophoping van stof leidt dan tot valse alarmen. Ofwel kan de stoflaag verwijderd worden, ofwel moet de rookmelder vervangen worden.

Zijn er rookmelders voor dove mensen?

Omdat de rookmelder een luid alarm laat afgaan als er rook wordt gedetecteerd, is het voor slechthorenden moeilijk erop te reageren.

Voor dove mensen zijn speciale rookmelders ontwikkeld die een ander waarschuwingssignaal afgeven dan een luid alarm. Een slechthorenden systeem is in een netwerk verbonden met de verschillende rookmelders. Het netwerken gebeurt via radio.

Bij alarm worden felle lichtflitsen door de rookmelder uitgezonden. Een ander waarschuwingssignaal wordt gegeven door trillingen met behulp van een schudkussen. Het trilkussen wordt onder het kussen geplaatst.

Dankzij de radiografische functie worden beide soorten waarschuwingssignalen door alle rookmelders uitgezonden. Dit zorgt ook voor veiligheid tijdens de slaap. De kosten voor deze speciale rookmelder worden door de ziektekostenverzekering gedekt.

Afhankelijk van de rookmelder zijn er ook verschillende extra onderdelen. In de volgende video wordt een rookmelder met waarschuwingssignaal voorgesteld.

Zijn er alternatieven voor rookmelders?

Er zijn veel verschillende soorten rookmelders. Daarom is het moeilijk alternatieven te definiëren. Er is echter een alternatief voor de rookmelder:

De warmtedetector wordt vooral in de keuken en de badkamer aangebracht. Bovendien kan het ook gunstig zijn in stoffiger omgevingen zoals kelders en zolders. Zowel in de keuken als in de badkamer kan zich snel stoom vormen. Deze stoom activeert vaak het vals alarm in een rookmelder.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten warmtedetectoren:

Type Beschrijving
Verschildetector De verschildetector slaat alarm als de temperatuur in de kamer verschilt van het gebruikelijke temperatuurniveau in de kamer. Het verschil waarvan het alarm moet afgaan kan individueel ingesteld worden.
Vaste-waardedetector De vaste-waardedetector slaat alarm vanaf een bepaalde temperatuurwaarde. Voor warmtedetectoren is deze waarde ca. 60 graden.

In principe wordt de vaste-waardedetector vaker gebruikt dan de differentiaaldetector.

Beeldbron: serezniy / 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?