Laatst bijgewerkt: 21-10-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

28Bestede uren

12Beoordeelde onderzoeken

89Verzamelde opmerkingen

Welkom op onze grote rode rijst test 2022. Hier stellen we alle rode rijstsoorten voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste rode rijst voor jou te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids.

Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je rode rijst wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Rode zilvervliesrijst is een volkoren rijstsoort die bijzonder rijk is aan voedingsstoffen. Dat komt omdat het niet ontzwoerd is om de rode kleur en de vitaminen in de schil van de graankorrel te behouden.
 • Rode rijst is een onbewerkte rijst die al zijn waardevolle vitaminen en voedingsstoffen, die in de schil zitten, behoudt.
 • Met zijn aardse, nootachtige smaak is rode rijst een specialiteit onder de rijstsoorten, en zijn kleur maakt hem ook tot een grote blikvanger in veel gerechten.

Beste Rode rijst: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je rode rijst koopt

Wat is rode

rijst? Rode rijst is een soort natuurlijke en volkoren rijst waarvan de korrels roodbruin van kleur zijn. Afhankelijk van de soort is de korrel van binnen en van buiten verkleurd of is hij eigenlijk wit en bevat alleen de buitenste schil de roodachtige kleur, die niet tot de binnenkant doordringt.

Zo ziet rode rijst er in zijn natuurlijke staat uit. (Image source: pixabay.com / jankosmowski)

Een specialiteit is rode Camargue rijst, die zijn rode kleur krijgt van de rode klei waarin hij groeit. Vergeleken met witte rijst wordt rode rijst niet ontdopt, wat betekent dat de buitenste schil behouden blijft.

Hierdoor is het meestal een onbewerkte natuurlijke rijst, die dus niet alleen zijn rode kleur behoudt, maar ook alle belangrijke mineralen en vitaminen die in de bolster zitten. Er is een belangrijk verschil tussen rode bruine rijst, waar dit artikel over gaat, en rode gefermenteerde rijst.

Dit onderscheid leidt vaak tot verwarring bij het zoeken naar rode rijst. Rode gefermenteerde rijst is een speciale Chinese manier om witte rijst te bereiden.

Aan de rijst wordt een schimmel toegevoegd die pas door fermentatie een roodachtige kleur krijgt en een cholesterolverlagend ingrediënt. Deze rode rijst heeft echter niets te maken met het hier gepresenteerde eten.

Wat onderscheidt rode rijst van witte rijst?

In de eerste plaats verschilt rode rijst van witte rijst doordat hij anders verwerkt wordt. Witte rijst wordt “gepolijst”, wat betekent dat de zilveren huid en zaadhuid met een polijsttechniek verwijderd worden. Bij rode rijst worden de schil en de schil intact gelaten, waardoor de rijst voedzamer en smakelijker is.

Om het verschil duidelijk te maken, hebben we hieronder de voor- en nadelen van witte rijst voor je op een rijtje gezet.

Voordelen
 • Korte kooktijd
 • Smaakt goed bij elk gerecht
 • Caloriearm bijgerecht
Nadelen
 • Minder voedingsstoffen door het polijsten
 • Relatief smaakloos
 • Minder eiwitten en meer koolhydraten
 • Snelle stijging van de bloedsuikerspiegel

Alle nadelen van witte rijst gelden niet voor rode rijst. Rode rijst is dus gezonder dan witte rijst. Het is dus de moeite waard om de zeldzamere rode rijst uit te proberen!

Waar komt rode rijst

vandaan? Er zijn in totaal zes verschillende soorten rode rijst uit verschillende landen van herkomst of teeltgebieden. Deze omvatten

 • Filippijnse rode bergrijst: Deze rode rijstsoort groeit in de jungle in het zuiden van de Filippijnen en is van nature zowel van binnen als van buiten rood van kleur.
 • Thaise rode bruine rijst: Deze wordt ook wel “Red Cargo Rice” genoemd en is een langkorrelige rijst waarvan de bolster rood is.
 • Bhutaanse rode rijst: Ook deze rode rijstsoort heeft een rode bolster en een witte korrel. Het wordt gekweekt in het hooggebergte van de Himalaya.
 • Indiase raktashali rijst: Deze rijstsoort is bekend om zijn gebruik bij Ayurvedische geneeswijzen en komt oorspronkelijk uit India.
 • Indiase Matta rijst: Indiase Matta rijst lijkt erg op Raktashali rijst en wordt net als deze in de regio Karnataka in India verbouwd.
 • Camargue rijst: Deze rijstsoort komt oorspronkelijk uit India, maar wordt nu vooral in Frankrijk verbouwd in de Camargue streek. Zoals in de inleiding vermeld, krijgt deze rijstsoort zijn rode kleur van de kleiachtige, rode grond waarin hij groeit. Daarom wordt alleen het kaf van het graan gekleurd.

Rode rijst is een verhoudingsgewijs minder gebruikelijke rijstsoort. Camargue rijst, die in Europa verbouwd wordt, vereist rode klei voor de teelt, wat de teeltmogelijkheden beperkt. Daarom komt rode rijst vaak uit de Filippijnen, India of Bhutan.

Welke gezonde voedingsstoffen bevat rode rijst?

Omdat rode rijst een hele korrel is, is hij over het algemeen gezonder dan witte en gepelde rijst. Rode rijst behoudt zijn zogenaamde “zilveren huid”, wat betekent dat de voedingsstoffen die hij bevat op de best mogelijke manier bewaard blijven en zo voor consumptie bewaard blijven.

Rode rijst bevat daarom meer vitamines en verzadigende vezels, die je spijsvertering stimuleren. Vooral rode rijst is rijk aan vitamine A, B, D, E en F. Het bevat ook belangrijke mineralen, zoals aminozuren, ijzer, kalium, magnesium en zink. Dit maakt rode rijst tot een heel gezond voedingsmiddel.

Kalium, bijvoorbeeld, is goed voor je als je aan hoge bloeddruk lijdt. Magnesium helpt je onder andere bij gebrek aan concentratie, en als je last hebt van ijzertekort, kan rode rijst je ijzergehalte op natuurlijke wijze helpen verhogen.

Voedingswaardetabel voor 100g Camargue rijst

Het eiwit in rijst bevat belangrijke aminozuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken. Ook als je sport en spieren wilt opbouwen, is het verhoogde eiwitgehalte in rode rijst relevant voor je.

Het hogere vetgehalte van rode rijst hoeft je niet ongerust te maken – dit zijn onverzadigde vetzuren die goed zijn voor je lichaam en je cholesterolgehalte reguleren.

Het grootste bestanddeel van rode rijst, koolhydraten, zijn complexe koolhydraten. Deze worden langzaam afgebroken en hebben daarom geen invloed op je insulinespiegel.

Calorische waarde 351 kcal
Vet 2,8g
Koolhydraten 71,8g
Voedingsvezels 3,8g
Eiwit 7,8g

Waar smaakt rode rijst naar?

Rode rijst smaakt naar wilde rijst. Het eigen aroma kan omschreven worden als nootachtig en enigszins aards. Als volkorenrijst smaakt het bovendien van nature sterker dan witte rijst.

Een ander kenmerk van rode rijst is dat hij na het koken stevig is om in te bijten. Tip: Rode rijst smaakt bijzonder goed als je hem bereidt in combinatie met sterk gekruide gerechten, zoals vlees of vis.

Zijn er alternatieven voor rode rijst?

Omdat er wereldwijd meer dan 100.000 verschillende rijstsoorten zijn, zijn er ook talloze alternatieven voor rode rijst. Als je een vergelijkbare smaak zoekt, kun je het beste wilde rijst kiezen.

Door het grote aantal verschillende rijstsoorten zijn er veel alternatieven voor rode rijst te vinden. (Image source: pixabay.com / rubyriojano)

Als je je zorgen maakt over het gezondheidsaspect, kun je beter voor natuurlijke volkorenrijst gaan. Deze bevat meestal evenveel mineralen en vitaminen als rode rijst, omdat hij niet gepeld is en de korrel nog de zilverhuid bevat.

In de volgende tabel hebben we drie alternatieven gekozen die allemaal even rijk zijn aan voedingsstoffen als rode rijst en ook kleurrijke blikvangers zijn.

Alternatief eigenschappen
Zwarte rijst van nature zwart, nootachtig aroma, ongepelde hele korrel, veel mineralen en vitaminen
Paarse rijst paarse hele korrel, nootachtig-zoet aroma, rijk aan voedingsstoffen en vezels, veel antioxidanten
Rode jasmijnrijst van nature rood gekleurd, bloemig-zoet aroma, hele korrel rijst, geen verzadigde vetzuren

Als je liever gewone witte rijst eet, heb je hier ook een ruime keus. Behalve basmati of jasmijnrijst is er ook geparboilde rijst. Door de speciale bewerking bevat deze rijst ook veel vitamines en mineralen.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om rode rijst te vergelijken en te beoordelen

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele verschillende soorten rode rijst. De criteria die je kunt gebruiken om rode rijst te vergelijken zijn o.a.

 • Oorsprong van de rode rijst
 • Biologische kwaliteit
 • Fairtrade certificering

Herkomst

Zoals reeds in de gids vermeld, zijn er verschillende teeltgebieden voor rode rijst. Het wordt vooral in Zuidoost-Azië gekweekt: Het komt uit de Filippijnen, Thailand, Bhutan of India.

Alleen de zogenaamde Camargue rijst wordt in Frankrijk, en dus in Europa, verbouwd. De herkomst van de rode rijst maakt voor de smaak niet veel uit.

Wegens de beperkte beschikbaarheid wordt rode Camargue rijst als een bijzondere delicatesse beschouwd. Het wordt daarom ook in veel gastronomische restaurants gebruikt.

Een voordeel van deze rode rijstsoort is dat ze uit Frankrijk komt en dus geen verdere transportroute achter de rug heeft. Dus als je om milieu en duurzaamheid geeft, kan deze soort interessant voor je zijn.

Biologische kwaliteit

Vooral bij rijst is het over het algemeen erg belangrijk om op biologische kwaliteit te letten. Omdat de rijstteelt, vooral in Azië, sterk geïndustrialiseerd is, is ze erop gericht zo snel mogelijk zo veel mogelijk opbrengst te leveren.

Dit betekent dat veel schadelijke bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt worden om de rijst te verbouwen. Daardoor is de bodem van de kweekgebieden vaak verontreinigd met zware metalen en chemische verontreinigende stoffen.

Bij biologische teelt worden geen synthetische meststoffen en bestrijdingsmiddelen gebruikt. Daarom is biologische rijst veel minder verontreinigd met zware metalen of andere verontreinigende stoffen. De rode Camargue rijst wordt uitsluitend biologisch verbouwd, want dat is wettelijk verplicht in dit teeltgebied.

Dus kiezen voor biologische rode rijst is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je eigen gezondheid. (Image source: 123rf.com / 63907707)

Fairtrade certificering

Vooral bij rijst loont het de moeite naar Fairtrade certificering te zoeken. Dit zegel betekent dat de boeren onder eerlijke handels- en arbeidsvoorwaarden mogen werken.

Ze worden dan eerlijk betaald en de veiligheids- en gezondheidsnormen worden nageleefd. Het omvat ook gelijke beloning voor vrouwen. Dit is vooral van belang voor de Aziatische landen van herkomst van rode rijst, omdat deze normen daar niet vanzelfsprekend zijn.

Door de gezondheidsnormen vermijdt de Fairtrade teelt automatisch ook het gebruik van pesticiden die schadelijk zijn voor de gezondheid. Biologisch en Fairtrade gaan dus vaak hand in hand en het is de moeite waard om bij het kopen hierop te letten.

Foto bron: 123rf.com / 112158163

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies