Laatst bijgewerkt: 21-10-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

24Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

43Verzamelde opmerkingen

De meeste mensen kennen rijst al als een basisvoedsel dat je onder andere koolhydraten verschaft. Niet iedereen heeft echter van rijstmeel gehoord. Dit is een fijn meel dat gemaakt wordt door rijstkorrels te malen. Het kan op vele manieren gebruikt worden en is geschikt voor een glutenvrij dieet.

Of het nu gaat om brood, broodjes of koekjes, veel recepten kunnen met rijstmeel uitgevoerd worden. Er zijn verschillende soorten rijstmeel, waarvan sommige verschillende eigenschappen hebben.

We hebben daarom verschillende producten met elkaar vergeleken en je leert waar je op moet letten bij het kopen en hoe je uiteindelijk het juiste product voor je kunt vinden.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Er zijn in principe drie soorten rijstmeel: het witte rijstmeel, het volkoren rijstmeel en het glutineuze rijstmeel. Ze verschillen in de manier waarop ze gemaakt worden en, tot op zekere hoogte, in hun bakeigenschappen.
  • Belangrijke aankoopcriteria zijn de grootte van de verpakking, de soort, de herkomst en de certificering van het rijstmeel.
  • Je kunt rijstmeel ook gemakkelijk zelf maken met behulp van een graanmolen of een staande mixer.

Beste Rijstmeel: Onze selectie

In deze rubriek hebben we onze favorieten voor je samengesteld. Dit moet je helpen een aankoopbeslissing te nemen. Er zal een geschikt rijstmeelproduct zijn voor elke smaak en elke behoefte. Ook dit kan dan heel gemakkelijk besteld worden.

Gids: Koop- en beoordelingscriteria voor rijstmeel

Om het juiste rijstmeel voor je te vinden, moet je verschillende koopcriteria in overweging nemen voor je tot aankoop overgaat. Deze criteria zullen je helpen de verschillende producten te vergelijken en zo een objectieve keuze te maken. Je moet de volgende criteria in overweging nemen voor je rijstmeel koopt:

In het volgende zullen we de criteria kort toelichten, zodat je voorbereid bent op je aankoopbeslissing.

Verpakkingsgrootte

Rijstmeel is verkrijgbaar in verschillende verpakkingsgroottes. De meest populaire producten bevatten 200g, 400g, 500g of 1000g rijstmeel. Daarom moet je, voordat je het koopt, bedenken hoe vaak je het rijstmeel zult gebruiken.

Als je het sporadisch gebruikt is een grote verpakking overbodig, want het meel zal na een bepaalde tijd niet meer van optimale kwaliteit zijn. Bovendien zijn er spaarpakketten bestaande uit verschillende pakketten te koop.

Je kunt bijvoorbeeld 3 pakjes van 500g kopen of 5 pakjes van 400g. Dit kan een voordeel zijn als je vaak rijstebloem nodig hebt of als je samen met iemand anders wilt bestellen.

Type

Rijstmeel wordt in principe onderverdeeld in 3 soorten: wit rijstmeel, volkoren rijstmeel en glutineus rijstmeel. Deze soorten verschillen in de manier waarop ze gemaakt worden en soms ook in hun bakeigenschappen.

Wit rijstmeel wordt verkregen door het malen van gepolijste rijstkorrels, meestal van de bekende langkorrelige rijst. Dit meel heeft niet veel smaak, maar is heel fijn en licht. Het is daarom geschikt voor licht gebak zoals brood, cake of koekjes.

Voor volkorenrijstmeel, dat ook wel bruin rijstmeel genoemd wordt, heb je ongepolijste rijstkorrels nodig. De korrels worden met het kaf gemalen. Het resultaat is dat het afgewerkte meel meer vitaminen en mineralen bevat. Het heeft ook een volle en nootachtige smaak.

Glutineus rijstmeel wordt gemaakt van Japanse glutineuze rijst, ook wel mochi rijst genoemd. Het heeft een hoog zetmeelgehalte en is daarom kleveriger dan ander rijstmeel. Dit betekent dat je bij het bakken minder of helemaal geen bindmiddel nodig hebt.

Oorsprong

Als je naar de oorsprong van een product kijkt, kun je onderscheid maken tussen de oorsprong van de ingrediënten, in dit geval vooral de rijst, en de plaats van produktie.

Als je veel belang hecht aan streekproducten, kies je een product dat zowel de ingrediënten uit Duitsland betrekt als de productie daar afhandelt. Daartegenover staat dat er ook veel producten te kiezen zijn die vooral uit Azië of uit andere Europese landen komen.

Certificering

Het geldt voor alle soorten rijstmeel dat ze glutenvrij zijn. Daarom zijn deze producten veilig voor alle mensen met glutenintolerantie en het bijbehorende symbool staat op veel verpakkingen. Wat de verschillende producten van elkaar kan onderscheiden is het biologische certificaat.

Dit is aanwezig in sommige soorten rijstmeel, maar niet in andere. Als je er zeker van wilt zijn dat biologische teelt betekent dat synthetische bestrijdingsmiddelen zijn vermeden, moet je alleen producten kopen met een biologisch zegel.

Gids: Veelgestelde vragen over rijstmeel in detail beantwoord

In het volgende willen we graag de belangrijkste vragen over rijstmeel beantwoorden. Dit moet je nog diepere inzichten geven en je onbeantwoorde vragen beantwoorden.

Voor wie is rijstmeel geschikt?

In principe is rijstmeel geschikt voor iedereen, zolang je geen allergie voor rijst hebt. Het is echter een goed alternatief, vooral voor mensen met glutenintolerantie. Het is een van de meelsoorten die geen gluten bevatten. Dit betekent dat het gebruikt kan worden om het lichaam te voorzien van koolhydraten, eiwitten en andere voedingsstoffen.

Waar kan rijstmeel voor gebruikt worden?

Rijstmeel kan op vele manieren in de keuken gebruikt worden. Het kan gebruikt worden als alternatief voor zetmeel of als bindmiddel, bijvoorbeeld in sauzen of desserts. Het kan ook gemakkelijk gebruikt worden voor recepten in een Thermomix.

Reismehl

Rijstmeel kan in verschillende recepten gebruikt worden om ze glutenvrij te maken. (Image source: Jonathan Farber/ Unsplash)

Rijstmeel kan ook gebruikt worden om te bakken. Door zijn relatief neutrale smaak kan het zowel voor zoet als voor hartig gebak gebruikt worden. Voor een optimaal bakresultaat moet het echter gemengd worden met andere meelsoorten, bijvoorbeeld amandelmeel.

Kan ik rijstmeel gebruiken in plaats van tarwebloem?

Als je in een recept tarwemeel moet vervangen wegens een glutenintolerantie, is rijstmeel meestal een goede keuze. Je moet het echter niet één op één vervangen als het een gebakje is dat in de oven moet rijzen. Omdat rijstmeel geen gluten bevat, zou dit niet gebeuren als je alleen rijstmeel gebruikt.

Bij ander tamelijk plat gebak, bijvoorbeeld een platbrood of een tarte flambée, hoef je dus geen andere meelsoorten te gebruiken. Omdat deze gebakjes in de oven niet veel hoeven te rijzen, kun je ook alleen rijstebloem gebruiken.

Hoe wordt rijstmeel gemaakt?

Om rijstmeel te maken neem je de gewenste rijstsoort en maal je de korrels tot je een fijn meel krijgt. Het resultaat kan dan in andere vormen in de keuken gebruikt worden.

Als je thuis een graanmolen, een koffiemolen of een staande mixer hebt, kun je het rijstmeel ook zelf maken. Zorg ervoor dat de molen of blender geschikt is om de ingrediënten heel fijn te malen.

Conclusie

Als je last hebt van glutenintolerantie, is rijstmeel een goed alternatief voor gewone meelsoorten, omdat het geen gluten bevat. Maar het kan ook nieuwe kookmogelijkheden bieden voor ieder ander op wie dit niet van toepassing is.

Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden als alternatief voor zetmeel of als bindmiddel in sauzen. Rijstmeel biedt ook veel mogelijkheden bij het bakken. Door zijn tamelijk neutrale smaak kan het zowel in zoet als in hartig gebak gebruikt worden. Door het met andere meelsoorten te combineren, kunnen zoveel recepten aangepast worden om glutenintolerantie mogelijk te maken.

(Omslagfoto: Baiba Opule / 123rf)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies