Last updated: 27-09-2021

Bijna elk huishouden in Duitsland heeft een of meer voorraadkasten, die opslagruimte bieden voor voedsel, medicijnen of andere huishoudelijke produkten. Opbergkasten zijn er in allerlei maten en uitvoeringen, zodat je ze gemakkelijk aan je omgeving kunt aanpassen.

Zowat iedereen heeft een nieuwe opbergkast nodig, of heeft thuis niet eens een opbergkast, maar om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken, hebben we een gids geschreven. In onze gids hebben we verschillende soorten opbergkasten bekeken, die we nu vergelijken. Met lades, afsluitbaar of gewoon open. We leggen uit welke kast voor jou het meest geschikt is in het volgende.
Belangrijk om te weten

  • Een opbergkast is de beste oplossing om rommel in de keuken, badkamer, garage, kelder of kantoor kwijt te raken.
  • Er is niet zomaar een opbergkast, zowat elke kast voldoet, het is alleen belangrijk wat je wilt opbergen om te weten welke opbergkast bij je past.
  • Gebruik vanaf het begin bakken om je planken maximaal te benutten, want dat bespaart je in de toekomst veel tijd met zoeken en opruimen.

Beste provisiekast: Onze selectie

Criteria voor het kopen en beoordelen van opberg

kasten In de volgende alinea gaan we in op de criteria voor opbergkasten en waar je als klant op moet letten om uit te zoeken welke opbergkast het beste bij je past.

We hebben dan de afzonderlijke criteria nog eens voor je uitgelegd.

Afmetingen

Het belangrijkste voordat je een meubelstuk koopt is waarschijnlijk altijd hoe groot de kast of plank is. Hoe groot is de ruimte die voor deze kast is vrijgemaakt? Daarom moet je altijd van tevoren bedenken en precies opmeten of de gewenste kast echt in de daarvoor bestemde hoek zal passen. De meeste hoge kasten zijn meestal 140 cm tot 220 cm hoog, 30 cm tot 60 cm diep en 35 cm tot 120 cm breed. De meeste hoge eenheden variëren vooral in breedte, en daarom moet je ze zorgvuldig opmeten.

Montage

Juist tijdens de montage kun je beslissen hoe je je levensmiddelen en producten wilt bewaren en organiseren. Als je het liever open hebt en de plaats kunt zien waar je spullen opgeborgen worden, is een plank meer de moeite waard voor je. Als je er echter de voorkeur aan geeft het opgeslagen voedsel niet te zien en het alleen te zien als je het nodig hebt, is een klassieke hoge kast meer aan te bevelen. Maar zelfs daarmee zijn er verschillende vragen die je jezelf moet stellen. Heb je liever speciale vakken, of zijn de planken genoeg voor je?

Ontwerp

Uiteindelijk is het de vormgeving die bepaalt of de kast goed past of er als een vreemd voorwerp uitziet. Natuurlijk is het een goed idee om een garderobekast te kiezen die past bij de kleur en het uiterlijk van de kamer als geheel. Maar er is ook een oplossing voor garderobekasten die alleen in wit verkrijgbaar zijn. Met decoratieve oppervlakken kan de kast elke kleur aannemen die je ervoor wilt. Zo past de kast ook heel goed in gekleurde of bonte keukens.

Volume

Alvorens te kopen, is het ook belangrijk dat je weet wat je in de nieuwe voorraadkast wilt opbergen. Een lange en smalle hoge kast is bijvoorbeeld meer geschikt voor een kast in de badkamer, want de meeste huishoudens hebben niet al te veel ruimte in de badkamer.

Als je echter voedsel in je keuken wilt bewaren, is het de moeite waard een kast te kopen die voldoende diepte en breedte heeft om al je voedsel goed op te bergen. Als je zware dingen in je kelder, kantoor of garage wilt opbergen, is een plank voor zwaar werk waarschijnlijk meer de moeite waard, want je kunt er de meeste van je gebruiksvoorwerpen opbergen dankzij het open raamwerk en de grote draagkracht.

Deurtype

Het deurtype van je toekomstige voorraadkast speelt ook een grote rol, een kast met schuifdeuren neemt bijvoorbeeld minder plaats in dan een met een schuifdeur. Zorg er dus voor dat je voor je koopt weet of de kast deuren heeft, hoeveel deuren hij heeft en hoe ze opengaan.

Gids: Veel gestelde vragen over opbergkasten in detail beantwoord

In de volgende paragraaf hebben we veel gestelde vragen over opbergkasten beantwoord.

Voor wie zijn voorraadkasten geschikt?

Vrijwel iedereen die zijn eigen huishouden runt en geen voedsel of andere huishoudelijke voorwerpen wil laten rondslingeren. Afhankelijk van wat je wilt opbergen zijn verschillende soorten opbergkasten geschikt, die ik in het volgende punt verder bespreek.

Welke soorten opbergkasten zijn er?

Eerst en vooral is het belangrijk te vermelden dat bijna elke kast ook als voorraadkast gebruikt kan worden. Het hangt dus van de klant af wat voor opslagruimte hij wil. Als je niet te veel ruimte voor je spullen nodig hebt, zijn onderkasten geschikt om ze op te bergen, heb je meer nodig, dan zijn wandkasten geschikt, en als we het over echte opbergkasten met veel bergruimte hebben, hebben we het over hoge kasten die tot 220 cm hoog kunnen zijn.

Vorratsschrank

Je kunt nog meer orde in je voorraadkast scheppen met extra bakken. (Image source: Muradi/ Unsplash)

Er zijn ook opbergkasten voor medicijnen en andere apothekersartikelen, smalle hoge kasten om producten in de badkamer in op te bergen, hoge kasten met verschillende binnenindelingen voor levensmiddelen en huishoudelijke producten, en zware planken voor dossiers, gereedschap, boormachines of om spullen in de kelder op te bergen.

Hoe richt ik een voorraadkast goed in?

Omdat je je nieuwe voorraadkast waarschijnlijk opgeruimd wilt houden, is het de moeite waard om meteen vanaf het begin een systeem te hebben. In het begin moet je voor jezelf uitmaken welke plank voor welke soort voedsel bestemd is. Je kunt bijvoorbeeld dingen als pasta, rijst en aardappelen op de eerste plank zetten.

Op de tweede plank kun je groenten leggen die niet in de koelkast thuishoren. Als je dan bakjes hebt en ze etiketteert, kun je de orde in je kast naar een nieuw niveau brengen, want na het boodschappen doen hoef je alleen nog maar het voedsel uit de verpakking te halen en het in de daarvoor bestemde en geëtiketteerde bakjes te doen.

Conclusie

Nu kun je beslissen wat je echt nodig hebt, een grote bergruimte voor je boodschappen. Of misschien een plank voor zware gebruiksvoorwerpen. Let vooral op onze aankoopcriteria, want die vestigen weer de aandacht op hoeveel ruimte je ter beschikking hebt en wat de maximale afmetingen van de kast moeten zijn.

Je hebt nu kennis gemaakt met verschillende soorten opbergkasten en weet dat ze niet alleen in uiterlijk verschillen. Ze verschillen ook in volume of in de manier waarop je je voedsel kunt bewaren. Nadat je een kast gekocht hebt, zorg je ervoor dat hij vanaf het begin altijd schoon en opgeruimd is. Dit bespaart je in de toekomst tijd die verspild zou zijn aan opruimen en zoeken. Beeldbron: Martin Lostak/ Unsplash

Reviews