Laatst bijgewerkt: 09-08-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

16Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

62Verzamelde opmerkingen

Met een projector is het eenvoudig je huiskamer op te waarderen tot een thuisbioscoop. Er zijn verschillende soorten beamers die geschikt zijn voor een kleine flat, maar ook voor een lichte huiskamer. Er zijn echter een paar dingen waarmee je rekening moet houden bij de keuze van een beamer, want ze zijn er nu in alle prijscategorieën en toepassingsgebieden.

Met onze beamertest 2022 leggen we je alles uit wat je moet weten om een verstandige keuze te maken, van de technologie tot de opstelling, en geven je een paar aanbevelingen om van je volgende bioscoopavond een compleet succes te maken.
Belangrijk om te weten

 • Je hebt genoeg ruimte nodig voor een beamer. Je kunt het projectieoppervlak en de benodigde projectieafstand tussen het oppervlak en de projector in een paar eenvoudige stappen berekenen voor je koopt.
 • Je kunt de juiste projector vinden door na te gaan waar je hem wilt plaatsen en welke inhoud je wilt laten zien. Er zijn verschillende technologieën, elk met zijn eigen voor- en nadelen.
 • Een projector is niet zomaar een eenmalige investering. Het is belangrijk om rekening te houden met de levensduur van de gloeilampen en de kosten van vervanging, zodat je niet voor een dure verrassing komt te staan als de lampen uitgaan.

Beste Projector: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor projectoren

Je hebt dit waarschijnlijk ook gemerkt: Projectoren zijn er in een dozijn.

Bij de aanschaf van een projector zijn er veel dingen om rekening mee te houden, en daarom worden hier de belangrijkste criteria op een rijtje gezet:

Toepassingsgebied

Beamers kunnen geschikt zijn voor verschillende toepassingsgebieden. Het is daarom belangrijk dat je weet wat je met je projector wilt kunnen doen. Dit is de enige manier om de beamer te krijgen die je echt nodig hebt!

Het is niet alleen de plaats, zoals een verduisterde thuisbioscoop of een lichte woonkamer, die belangrijk is. Ook de getoonde inhoud, zoals TV-programma’s, actiefilms (in 3D) of spelletjes, kan van belang zijn bij de aankoopbeslissing.

Weergavetechnologie

Als je iets weet over de weergavetechnologie van een beamer, kun je zowel de keuze als de verwarring bij voorbaat aanzienlijk beperken.

Hier volgt een korte lijst van de voor- en nadelen van elke technologie.

LCD – Liquid Crystal Display

Een LC beeldscherm werkt met behulp van een membraan waarin vloeibare kristallen verwerkt zijn. Deze zijn beweegbaar en laten, afhankelijk van de spanning, licht door of houden het tegen.

In een beamer wordt het licht door een prisma gesplitst in groen, blauw en rood en door de beeldschermen geleid. Dit maakt het mogelijk zeer natuurgetrouwe kleuren en scherpe beelden te reproduceren.

Voordelen
 • Zeer goede prijs-prestatie verhouding
 • Compacte oplossingen mogelijk, ideaal voor presentaties
 • Meestal helderder dan DLP projectoren
 • Kleurechtheid en scherpte
Nadelen
 • Duur in onderhoud want kortere levensduur
 • Slechte beeldkwaliteit met lage resolutie
 • Werkingsgeluid door ventilatorgeluid
 • Lager contrast

LED – Light Emitting Diode

We kennen LED’s uit een groot aantal toepassingen omdat ze heel flexibel gebruikt kunnen worden door hun efficiëntie, geringe afvalwarmte en lange levensduur. In het geval van beamers kunnen er mobiele oplossingen mee gebouwd worden om op elk moment een presentatie of een film klaar te hebben voor tussendoor.

Voordelen
 • Zeer lange levensduur
 • Nauwelijks afvalwarmte en weinig werkingsgeluid
 • Dit maakt een compacte bouw mogelijk
 • Werking op batterijen
 • Lage onderhoudskosten
Nadelen
 • Hogere aanschafkosten
 • Lagere lichtsterkte
 • Dit maakt een kleiner projectieoppervlak mogelijk
 • Regenboogeffect niet uitgesloten

DLP – Digital Light Processing

Met DLP projectortechnologie werpen piepkleine bewegende spiegeltjes het beeld van de sensor op de muur. Hoe sneller de spiegels bewegen, hoe helderder het beeld. Als de spiegels stoppen, wordt er geen licht doorgelaten, wat een dieper zwart en hoger contrast mogelijk maakt. Voor de kleuren wordt een draaiend kleurenwiel gebruikt.

Voordelen
 • Beter contrast en scherpte dan LCD
 • Gaat langer mee dan LCD chips
 • Geen inbranden van het beeld
 • Snelle beeldwisselingen, dus geschikt voor films en spelletjes
Nadelen
 • Niet zo kleurnauwkeurig als LCD
 • Hogere werkingsruis
 • Mogelijk regenboogeffect bij snelle beelden(bij ongeveer 3% van de mensen)

LCos – Liquid Crystal on Silicon

Deze technologie heeft verschillende namen naargelang de fabrikant, zoals. B.v. SXRD bij Sony, D-ILA bij JVC en Reflective 3LCD bij Epson.

Voordelen
 • Hoge resolutie
 • Goede kleuren en contrastwaarden
 • Geen regenboog of fly screen effect
 • Stille werking
Nadelen
 • Hoge prijs
 • Niet erg helder
 • Hoog gewicht

Helderheid en contrast

Bij projectoren wordt de lichtsterkte aangegeven in de eenheid die ANSI lumen of kortweg lumen wordt genoemd. Deze eenheid geeft aan hoe helder een projector kan schijnen en toont dus ook de kamer waarvoor hij geschikt is.

Hoe helderder de kamer en hoe groter de afstand van de projector tot het scherm, hoe hoger de lumenwaarde moet zijn.

De lumenwaarde of lichtsterkte is een belangrijk aankoopcriterium. Helaas overbieden veel fabrikanten, vooral in het goedkopere segment, zichzelf met hoge lumenwaarden die niet altijd recht doen aan de werkelijkheid.

Het contrast wordt altijd gegeven in een verhouding van bv. 10.000:1 en beschrijft het verschil in helderheid tussen de donkerste en de helderste pixel. Het beeld lijkt scherper en krachtiger met een hogere waarde en afhankelijk van de gebruikte technologie.

Net als bij helderheid moet je erop letten of een contrastverhouding realistisch klinkt en of de ingebouwde technologie daar überhaupt toe in staat is voor de gewenste prijs.

Resolutie

Je zult ongetwijfeld wel wat informatie over resolutie tegengekomen zijn. De klassiekers heten HD Ready, Full HD, UHD en 4K.

Dit heeft betrekking op de pixels in het horizontale en verticale vlak. De eigen resolutie is een belangrijk aankoopcriterium voor een projector.

Aanduiding Resolutie in pixels (breedte x hoogte)
HD Ready 1280x720p
Full HD 1920x1080p
UHD 3840x2160p
4K 4096x2160p

UHD en 4K verschillen enigszins van elkaar, zoals televisies eigenlijk een UHD resolutie hebben, maar dit wordt vaak ten onrechte als 4K op de markt gebracht, omdat dit een term uit de bioscooptechnologie is.

Hoe hoger de pixeldichtheid, hoe scherper het beeld. Maar omdat sommige mensen sjoemelen met de specificaties, is de eigen resolutie (d.w.z. het werkelijke aantal pixels van de projector) doorslaggevend.

Een beeld in Full HD (1920x1080p) ziet er niet zo scherp uit als de projector alleen een native resolutie in HD Ready (1280x720p) heeft, omdat er een paar pixels ontbreken.

Setup / Projectiegrootte / Afstand

Projectoren kunnen zowel op de vloer als aan het plafond gemonteerd worden. Maar tenzij je een korte-afstandsprojector gekozen hebt, moet de ruimte groot genoeg zijn.

Als het projectieoppervlak ongeveer 2 meter breed is, moet de projectieafstand tussen de projector en het projectieoppervlak ongeveer 4 meter zijn.

Deze afstand hangt ook af van het ingebouwde zoomobjectief en van een lensverschuivingsfunctie en kan dus variëren; meer hierover in de gids!

Levensduur en vervangingslampen

Wat je nooit moet onderschatten is de levensduur van de projectorlampen. Het is een feit dat vervanglampen erg duur kunnen zijn.

Gemiddeld heeft de lamp van een gewone projector een levensduur van ongeveer 2.000 – 3.500 uur. Dit kan nog verder worden uitgebreid met de energiebesparende standen van de projectoren. Een enkele lamp kan tussen de 50 – 300 euro kosten, en daarom moet je bij je aankoopbeslissing ook rekening houden met de onderhoudskosten.

LED lampen gaan door hun efficiëntie ongeveer 20.000 uur mee, maar de projectoren zijn veel duurder in aanschaf en minder helder.

Aansluitingen

Met een moderne projector zijn de soorten aansluitingen betrekkelijk eenvoudig. Voor aansluiting op een laptop of tablet worden meestal HDMI, DisplayPort of DVI uitgangen gebruikt. Merk op dat alleen HDMI of DisplayPort gelijktijdig beeld en geluid kunnen overbrengen.

Voor oudere toestellen is er meestal ook een analoge VGA uitgang, maar deze is gevoelig voor storing bij lange kabelverbindingen.

Bijzonder praktisch zijn de mogelijkheden van een WLAN verbinding en USB poorten om media direct van een eindtoestel of opslagmedium af te spelen. Als er geen WLAN in de projector is ingebouwd, is een extra adapter nodig.

Werkvolume

Hier geldt een eenvoudige regel: hoe helderder de straler, hoe luider de ventilator die de lamp moet koelen. De ruis kan echter verminderd worden door een energiebesparende stand in te schakelen.

Om van een stille film te genieten zijn beamers met een maximaal volume van 30 decibel aan te bevelen.

Ter vergelijking: een fluistering produceert ca. 20 – 30 decibel.

Extra functies

Een flexibel te gebruiken projector heeft een paar zeer nuttige extra functies die het opstellen en instellen sterk kunnen vereenvoudigen.

 • Lensverschuiving: Als de projector niet recht op het scherm gericht kan worden, is de “lensverschuiving” functie handig om het beeld horizontaal of verticaal te verschuiven.
 • Keystone correctie: Als het beeld schuin wordt weergegeven, helpt de keystone correctie om het beeld in evenwicht te brengen en weer vierkant te laten lijken.
 • Zoom: En als de afstand tot het scherm niet geschikt is, kan een zoom helpen. Beamers hebben vaak een vaste optiek, dus is het de moeite waard te zoeken naar een projector met een zoomfunctie. Dit vind je in de technische gegevens en heeft een aanduiding als 1.2 – 1.6:1.

Besluit: Welke soorten projectoren zijn er en welke is geschikt voor jou?

Afhankelijk van het doel en de plaats zijn er verschillende soorten projectoren die aan je behoeften kunnen voldoen.

Om wat licht op het onderwerp te werpen, leggen we uit welke soorten er zijn en waar ze het best gebruikt kunnen worden. Van kleine zalen tot grootbeeld bioscopen, alles is mogelijk, afhankelijk van je budget!

Beamer type Toepassingsgebied
Mini beamer Dankzij de oplaadbare batterij ideaal voor onderweg, om even een presentatie of een bioscoopfilm op de muur te gooien
Korte afstand beamer Geschikt voor kleine kamers met te weinig afstand tot het projectieoppervlak of gaming
Full HD beamer De standaard voor elke thuisbioscoopervaring, om om het even welke inhoud op een muur of scherm weer te geven
3D-Beamer Met de juiste shutterbril is dit een van de beste manieren om thuis eindelijk spannende 3D-inhoud te ervaren
4K-Beamer Vanwege de hoge instapprijs zit hij eigenlijk al in de professionele range, want de beeldkwaliteit kan er nauwelijks veel beter mee worden

De volgende lijst geeft je een ruw overzicht van de projectoren en hun belangrijkste kenmerken, zodat je de perfecte aankoopbeslissing kunt nemen.

Mini-Projector

Mini Projector

De mini beamer is meestal zo groot dat hij in een broekzak past en dus overal mee naar toe genomen kan worden. Met een oplaadbare batterij kun je flexibel werken of films kijken.

Voordelen
 • Hoge mobiliteit en vaak op batterijen
 • Lange levensduur dankzij LED-lampen
 • Stil in gebruik
Nadelen
 • Lage resolutie
 • Niet erg helder, meestal minder dan 500 lumen
 • Lage beeldkwaliteit
Korte-afstandsprojector

Korte-afstandsprojector

Dit type projector wordt ook wel een korte-afstandsprojector genoemd en kan scherpe beelden produceren op zeer korte afstanden.

Voordelen
 • Projector kan ook in kleine kamers gebruikt worden
 • in sommige gevallen kunnen gewone projectoren ook achteraf gemonteerd worden
Nadelen
 • Vereist een vlak projectie-oppervlak, want houtsnipperbehang kan schaduwen werpen
 • de projectieverhouding (of vereiste afstand tot de muur) kan sterk variëren
Full HD-Beamer

Full HD projector

Wil je je eigen thuisbioscoop hebben? Dan is dit type projector ideaal, want met een resolutie van 1920×1080 pixels kunnen TV, DVD en Blu-ray films haarscherp worden weergegeven.

Als je wat geld wilt besparen en alleen van DVD of TV inhoud wilt genieten, is een projector met native HD Ready resolutie voldoende.

Maar wees voorzichtig: zorg ervoor dat de resolutie native 1080p is. Goedkopere fabrikanten adverteren vaak beamers met “Ondersteunt Full HD”, wat alleen betekent dat deze inhoud kan worden afgespeeld. Het betekent echter niet dat je dan ook Full HD op het scherm krijgt!

Voordelen
 • Er zijn veel modellen verkrijgbaar
 • zeer flexibel in het weergeven van inhoud zoals TV, DVD, Blu-ray of streaming
Nadelen
 • Duur als alleen TV en DVD inhoud wordt gereproduceerd, want daarvoor is HD Ready resolutie (720p) voldoende
3D-Beamer

3D projectoren

Zo snel als de technologie gevorderd is, zijn 3D projectoren nu betaalbaar geworden. Voor 3D-films is niet alleen de zogenaamde “shutterbril” nodig (die bij een toestel kan worden geleverd), maar ook een 3D-beeldscherm.

Vanwege de glazen zijn een hoge lichtintensiteit en een hoge contrastverhouding, en het gebruik van een beeldscherm beslist aan te bevelen.

Voordelen
 • Veel modellen beschikbaar
 • Kan ook 2D inhoud afspelen
Nadelen
 • 3D functie kost meestal iets meer dan 2D_only projectoren
 • Accessoires zoals brillen en een bijbehorende speler zijn nodig
4K-Projector

4K projector

Wil je het beste van het beste, dan kijk je naar je inhoud in native 4K. Dit type is nog steeds erg duur in aanschaf, maar maakt verreweg de beste beeldkwaliteit mogelijk, zolang er een geschikt afspeelapparaat voorhanden is.

Een sprankje hoop wordt geboden door beamers met zogenaamde pixel shift technologie. Hier heeft de projector een lagere eigen resolutie, maar kan met deze technologie een 4K beeld op de muur werpen en is dus aanzienlijk goedkoper!

Voordelen
 • Haarscherpe beelden
 • De zitafstand kan heel klein zijn
Nadelen
 • Zeer duur in aanschaf
 • Nog niet veel 4K inhoud en software ondersteuning beschikbaar
 • Pixel-Shift technologie biedt vergelijkbare resultaten voor thuisgebruikers, voor een lagere prijs

Gids: Veelgestelde vragen over beamers in detail beantwoord

Wat kost een beamer?

Laaggeprijsde beamers zijn te krijgen voor iets minder dan 500 euro, met native 4K beamers vanaf ongeveer 5000 euro. Beamers met een lagere native resolutie dan 4K kunnen dankzij de pixel shift technologie toch mooie beelden op de muur toveren.

Beamer-1

Beamers zijn verkrijgbaar in veel verschillende prijscategorieën en toveren elke huiskamer om tot een heel persoonlijke bioscoopervaring.
(Image source: 123rf.com/ dmitrimaruta)

Om de juiste beamer voor de juiste prijs te kiezen, helpt het daarom veel de bovenstaande informatie te gebruiken om je een mening te vormen over wat je werkelijk nodig hebt en wat niet.

Hoe helder moet mijn projector zijn?

Voor een verduisterde kamer worden vaak waarden rond de 1500 – 2000 lumen aanbevolen. Als de projector in een goed verlichte huiskamer staat (of hangt), moet hij 3000 lumen hebben om een goed beeld te geven.

Afhankelijk van de gebruikte technologie kunnen deze waarden iets verschillen, want LCD projectoren kunnen feller schijnen dan die met LED lampen.

Wat moet het minimum contrast zijn?

Met een contrastwaarde van 10.000:1 is het helderste punt tienduizend keer helderder dan het donkerste punt. Hoe hoger het contrast, hoe scherper en rijker het beeld.

Beamer-2

Als voor de thuisbioscoop een verduisterde kamer beschikbaar is, is meestal een contrastwaarde van 10.000:1 aan te bevelen, maar minstens 5.000:1.
(Beeldbron: 123rf.com/ Jackson)

Maar als je projector in een kamer met daglicht staat, speelt de contrastwaarde een ondergeschikte rol. Rijke zwartniveaus betekenen dat de beamer het donkere gebied zo min mogelijk verlicht.

Als de kamer een beetje verlicht is, valt het niet zo op als het donkere zwart wat helderder door de projector wordt weergegeven.

Welke resolutie wordt aanbevolen?

De meeste projectoren hebben Full HD resolutie, wat ze ideaal maakt voor het bekijken van TV, DVD, Blu-ray en streaming inhoud.

Voor standaard-definitie TV-inhoud en DVD’s is de HD Ready resolutie voldoende, zodat je wat geld kunt besparen op de aanschaf van je projector.

Een hogere resolutie zoals native 4K is meestal niet aan te bevelen omdat de waargenomen kwaliteit nauwelijks verschilt van die van projectoren met pixelverschuivingstechnologie en projectoren nog steeds erg duur zijn.

Hoe ver moet een projector van het projectieoppervlak af staan?

Veel fabrikanten geven in de gebruiksaanwijzing al de optimale projectieafstand aan. Zo niet, dan vind je op het Internet enkele handige calculators waarin de waarden van de kamer kunnen worden ingevoerd en de afmetingen van de projectieafstand en het benodigde projectieoppervlak kunnen worden bepaald.

Veel beamers zijn uitgerust met vaste optiek. Als je in de technische specificaties een zoomwaarde vindt, zoals 1.25 – 1.68:1, dan is een overeenkomstige lens geïnstalleerd.

Dit betekent dat voor elke 1,25 – 1,68 meter projectieafstand een projectieoppervlak van 1 meter breedte wordt verkregen, afhankelijk van hoe hoog de zoomfactor is ingesteld.

Een voorbeeld

Laten we aannemen dat we een scherm hebben dat 2 meter breed is. Gebruiken we nu een beamer met een zoomwaarde van 1.25 – 1.68:1, dan berekenen we 2 x 1.25 = 2.5 en 2 x 1.68 = 3.36.

Dit betekent dat de minimale afstand ca. 2.5 meter en de maximale afstand ca. 3.36 meter is om een beeldbreedte van 2 meter te verkrijgen.

De optimale zitafstand tot het scherm is ook belangrijk en varieert naargelang de resolutie. Hoe hoger de resolutie van het beeld, hoe korter de zitafstand kan zijn, omdat de pixels boven een bepaalde afstand niet meer waarneembaar zijn.

Hoe lang gaat de lamp van een projector mee?

Dit hangt af van de technologie die in een projector gebruikt wordt. Bij LCD en DLP lampen kun je uitgaan van een gebruiksduur van ongeveer 3.000 bedrijfsuren. Met LED lampen kan dit zelfs oplopen tot 20.000 bedrijfsuren, vanwege hun efficiëntie en geringe warmteontwikkeling.

De levensduur van een lamp kan ook verlengd worden door energiebesparende standen in te schakelen (bv. Eco stand). Dit is belangrijk, want een nieuwe lamp kan, afhankelijk van het model, tussen 80 en 300 euro kosten.

Perslucht mag niet gebruikt worden voor het schoonmaken, want het stof kan de optiek beschadigen.

De onderhouds- en gebruikskosten moeten dus beslist in de prijs van de beamer inbegrepen zijn!

Bij LCD en DLP lampen is het normaal dat de helderheid afneemt nog voor ze vervangen zijn. Daarom kunnen ze al vervangen worden als de helderheid afneemt en niet meer voldoende is.

Belangrijk: Na het uitschakelen mag de projector niet onmiddellijk van de voeding worden losgekoppeld, want de ventilatoren zullen weer aanslaan en de lamp afkoelen. Je moet er ook voor zorgen dat je projector schoon blijft en dat stof of andere voorwerpen de ventilatiesleuven nooit blokkeren, anders kan zich hitte ophopen.

Meer nuttige tips vind je ook in deze video over hoe je je projector lang probleemloos kunt laten werken.

Welke verbindingen moet een beamer hebben?

Afhankelijk van de uitrusting biedt een beamer een groot aantal mogelijke aansluitingen, daarom worden hier de belangrijkste opgesomd.

Verbindingstype Gebruik
HDMI De meest gebruikte standaard voor beeld- en geluidsoverdracht met hoge resolutie. Met de nieuwe HDMI 1.4 is zelfs 3D inhoud in full HD mogelijk
DisplayPort Vergelijkbaar met de HDMI standaard, maar kan zonder licentie geïnstalleerd worden. Heeft een inklikfunctie om per ongeluk loskoppelen te voorkomen.
USB Type C Wordt ook Thunderbolt 3 genoemd en wordt al als standaard aansluiting op veel moderne apparaten gebruikt. Hiermee zijn stroom-, gegevens- en beeldoverdracht tegelijk mogelijk en nog sneller dan met USB 3.0.
USB Type A Meestal gebruikt met beamers voor externe harde schijven om beelden in JPEG formaat af te spelen of, afhankelijk van het apparaat, MS Office bestanden.
Wireless Lan Een apparaat kan via WLAN draadloos met de projector verbonden worden en zo bijvoorbeeld beelden, presentaties of video’s afspelen. Als de projector de MHL functie (Mobile High Definition Link) via een Miracast adapter ondersteunt, kan ook HD inhoud worden afgespeeld.
VGA De VGA aansluiting is een analoge verbinding die je nog op oudere toestellen zoals TV’s, PC’s of laptops aantreft. Hij kan niet tegelijk geluid en video uitzenden.

Waar kan ik mijn beamer monteren?

Projectoren kunnen normaal opgesteld worden of aan het plafond bevestigd worden. Het is belangrijk op te merken welke plafondbeugels compatibel zijn.

Plafondbevestiging biedt veel voordelen

 • De beamer hoeft maar één keer afgesteld te worden en zal waarschijnlijk niet nog eens afgesteld worden. Hij kan dan eenvoudig met een afstandsbediening bediend worden.
 • Het bespaart veel ruimte omdat de beamer niet langer een vaste plaats op de vloer nodig heeft en er geen wirwar van kabels meer is.
 • Het lawaai van de ventilatoren is verder weg van de kijkers, wat het genieten van een film veel aangenamer maakt.

Er zijn de volgende manieren om een beamer te monteren

 • Universele bevestigingen: Deze kunnen op zowat alle beamers gebruikt worden. Wat belangrijk is, is het maximum gewicht dat de projector mag hebben.
 • In hoogte verstelbare steunen: Als je kamer maar vrij hoge plafonds heeft, kun je een verstelbare steun overwegen om de optimale hoogte te bereiken.
 • Elektrische steunen: Wil je dat de kamer er zo schoon mogelijk uitziet, dan is een intrekbare bevestiging het beste alternatief, hoewel veruit het duurst. Hiervoor is meestal een vakman nodig om de beugel in het plafond te installeren.

Als je meer informatie zoekt over het opstellen van een projector, hebben we je naar deze video gelinkt, die gewijd is aan de complete procedure van het opstellen van een projector.

Wat zijn de alternatieven?

Als je een beamer wilt kopen en een echte bioscoopervaring wilt creëren, heb je voldoende ruimte nodig voor het scherm en de nodige projectieafstand. Is dit niet beschikbaar, dan is er altijd nog het alternatief van een korte-afstandsprojector, die voor een optimale weergave een scherm nodig heeft.

Staat de huiseigenaar de plaatsing van een scherm niet toe, of zijn de installatie- en onderhoudskosten gewoon te hoog, dan moet je echt een TV in een geschikt formaat overwegen. TV’s zijn meestal goedkoper in aanschaf, vergen weinig onderhoud en zijn minder gevoelig voor omgevingslicht.

[/kb_faq]

Beeldbron: Meprajum/ 123rf.com

Recensies