Laatst bijgewerkt: 05-10-2021

Als we tegenwoordig over plastic lezen of praten, heeft dat vaak een bittere nasmaak. We kennen plastic nu alleen nog als een milieuvervuilende stof. Maar dat is lang niet voor elke kunststof verbinding waar. Gelukkig maar! Want wat zouden we doen als we helemaal geen plastic bekertjes meer mochten gebruiken? Jij zoekt nu ook een nieuwe!
Beste Plastic bekers: Onze selectie

Plastic bekers: koop-en beoordelingscriteria

Als je er zo over nadenkt, heb je dus eigenlijk een paar plastic bekers nodig voor in huis, al was het maar om er zeker van te zijn dat je erop kunt terugvallen als de gelegenheid zich voordoet.

Ongeacht de gelegenheid moet je echter aan de volgende criteria denken voor je iets koopt:

Materiaal

Plastic bekers zijn natuurlijk van plastic, d.w.z. kunststof. Omdat er nu veel meer dan 200 verschillende soorten plastic samenstellingen zijn, is niet elke plastic beker van precies hetzelfde materiaal gemaakt. In de meeste gevallen wordt echter polypropyleen (PP) of polyethyleentereftalaat (PET) gebruikt. Een kunststofverbinding waar minder plastic bekers van gemaakt zijn is bijvoorbeeld acryl of acrylglas.

Gebruik

Het merendeel van de plastic bekers is voor drankjes en slechts een veel kleiner deel voor gerechten, vooral desserts. De meeste mensen gebruiken plastic bekers op vakantiereizen of voor privéfeesten, omdat ze daar bijzonder praktisch voor zijn.

Schoonmaken

Voorzichtigheid is geboden met betrekking tot herbruikbare bekers. Hoewel meervoudig gebruik mogelijk is – en er zelfs voor ontworpen is – kan elk merk niet op dezelfde manier gereinigd worden. Sommige zijn vaatwasmachinebestendig, andere mogen alleen met zeep en warm water afgewassen worden. Anders kunnen schadelijke stoffen en microplastics uit het materiaal ontsnappen.

Plastic bekers: veel gestelde vragen en antwoorden

Zo, dat is bijna alles wat er te weten valt over plastic bekers. Maar alleen bijna alles. Hier zijn dus de drie meest gestelde vragen:

Plastic bekers zijn er in alle denkbare maten en kleuren. En hoewel we ze het vaakst voor drankjes gebruiken, zijn ze ook heel geschikt voor voedsel. (Image source: Yulia Khlebnikova / Unsplash)

Worden plastic bekertjes verboden?

De Europese Unie heeft besloten dat wegwerpservies – met inbegrip van plastic bekertjes – en andere gelijkwaardige voorwerpen van plastic (bv. drinkrietjes, bestek) niet langer geproduceerd mogen worden. Deze verordening is sinds 3 juli van dit jaar van kracht en heeft gevolgen voor alle ondernemingen met hoofdkantoor en produktie-installaties in een Lid-Staat van de EU.

Welke plastic bekers kunnen nog gebruikt worden?

Wegwerpbekers die gemaakt zijn van papier als hoofdmateriaal en alleen een sluitlaag van kunststof hebben, mogen nog gebruikt worden. Een voorbeeld hiervan zijn de populaire coffee-to-go bekers. Anders mogen herbruikbare bekers – ook als ze van plastic zijn – gebruikt blijven worden.

Welke soorten plastic bekers zijn er?

Er zijn wegwerpbekers en herbruikbare bekers. De meeste zijn kleurloos – doorzichtig, zogezegd. Er zijn echter ook een groot aantal gekleurde exemplaren. Deze laatste zijn niet alleen, maar vaak, speciaal voor kinderen ontworpen. Plastic bekers met handvatten zijn zeldzamer. Plastic bekertjes met deksels en rietjes zijn gebruikelijker.

(Coverfoto: Luke Hodde / Unsplash)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies