Laatst bijgewerkt: 20-10-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

26Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

82Verzamelde opmerkingen

Hallo en welkom terug bij ReviewBox! Vandaag laten we je zien hoe je het perfecte bedlaken kunt kopen. Dat klopt, je kunt niet zomaar elk laken gebruiken om een goede nachtrust te krijgen. Er zit een hele wereld achter en we vertellen je er in het volgende artikel uitgebreid over. Niet te missen!

Tegenwoordig is het steeds gemakkelijker om platen van verschillende materialen, texturen, kleuren en dessins te vinden. Dat maakt de taak om de beste te kiezen meer dan ingewikkeld, want het gaat om onze rust. De kwaliteit van het beddengoed is erg belangrijk om een rustgevende rust te bereiken en het moet ook passen bij de inrichting in het algemeen.

Mis deze koopgids niet, waarin we je enkele aanbevelingen laten zien van de best verkochte beddengoed sets, de belangrijkste kenmerken die het beste beddengoed op de markt moet hebben, hun prijzen, waar je ze kunt vinden en nog veel meer! Na het lezen van deze gids zul je in staat zijn het perfecte cadeau te maken of de beste lakens te krijgen.
Belangrijk om te weten

 • Bedlakens zijn een product van stoffen van verschillende soorten en kwaliteiten, dat gebruikt wordt als onderdeel van het beddengoed. Ze helpen om een rustgevende en gezonde slaap te bereiken door direct contact met de matras te vermijden, overmatig vocht of hitte te voorkomen en in sommige gevallen de huid te verfraaien.
 • Bedlakens kunnen worden ingedeeld in twee soorten fabricage; natuurlijk en synthetisch. Beide zijn goed en er komen voortdurend nieuwe stoffen, vezelmengsels en dessins op de markt, wat het zoeken naar de beste een beetje ingewikkeld kan maken. Wanhoop niet, we vertellen je er hieronder alles over.
 • Bedlakens zijn er in een grote verscheidenheid aan dessins, stoffen, kleuren, maten en materialen, voor ieders smaak en behoefte. Je vindt deze producten gemakkelijk in je favoriete warenhuizen’ of profiteer van de beste aanbiedingen op het internet.

Beste Plaat: Onze selectie

Koopgids: Wat je moet weten over lakens

Er doen veel geruchten de ronde over kwaliteitslakens, velen zeggen dat de draadtelling de sleutel is en dat hoe meer hoe beter. De waarheid is dat er veel kenmerken zijn die de aankoop van een laken beïnvloeden en waarmee rekening gehouden moet worden. Hieronder vertellen we je er alles over, we hopen dat je het nuttig vindt.

Lakens helpen je om heerlijk uit te rusten en je energie te vernieuwen (Foto: Anna Bizoń/ en.123rf.com)

Wat is een laken en wat zijn de voordelen ervan?

Lakens zijn een stuk stof dat deel uitmaakt van het beddengoed; ze zijn onmisbaar omdat ze direct contact met de matras vermijden en minstens 8 uur per dag met ons lichaam in contact staan. Ze helpen ons een aangenamere rust te bereiken door de warmte in het lichaam te houden, vocht te verdrijven, ons koel te houden, onder andere.

Om de lakens hun belangrijkste functie te laten vervullen, moet je een set hebben. Dit bestaat uit een bovenlaken of schuiflaken dat op de matras gaat, een ander hoeslaken dat eroverheen gaat en optioneel kan een kussensloop toegevoegd worden. Bovendien heeft het laken de secundaire functie van kamerversiering.

Voordelen
 • Duurzaamheid
 • Betaalbaar product
 • Hypoallergene (plantaardige) materialen
 • Temperatuurregulerend
Nadelen
 • Sommige modellen krimpen bij het wassen
 • Betere kwaliteit is duurder

Natuurlijk of synthetisch stoffen laken – waar moet je op letten?

Zoals we al zeiden zijn er bedlakens in een grote verscheidenheid van stoffen, materialen en dessins en bij deze gelegenheid willen we een speciaal onderscheid maken tussen lakens van natuurlijke versus synthetische materialen. Dit betekent niet dat de ene beter is dan de andere, beide zijn verschillend en je kunt kiezen wat het beste bij je behoeften past.

Natuurlijke stoffen. Natuurlijke weefsels worden gemaakt van de vezelstrengen van een plant, waarvan katoen de meest voorkomende is. Deze stoffen staan erom bekend dat ze hypo-allergeen zijn, huidcellen helpen verjongen, ademend zijn, enz. Het enige nadeel is dat ze speciaal onderhoud nodig hebben en meestal duurder zijn, maar ze gaan jaren mee.

Synthetische stoffen. Elke dag worden de vorderingen van deze vezels bestudeerd en komen er modellen met verschillende hoeveelheden van een bepaald materiaal, ademende weefsels op de markt en wordt er ook veel vooruitgang geboekt in de verbetering van de anti-allergische technologie. Ze zijn meestal goedkoper, maar hun kwaliteit lijkt sterk op die van natuurlijke vezels en ze zijn zeer duurzaam.

Natuurlijke Stoffen Synthetische Stoffen
Oorsprong Plantaardig Synthetisch
Materialen Katoen, Zijde, Linnen, Bamboe, Wol Gemakkelijk toegankelijk, stoot vlekken af kreukt niet, Zacht, Duurzaam
Prijs Kostbaar Voordelig

Vezelstrengen

Er moet rekening gehouden worden met de grootte van de vezelstreng, vooral bij materialen van plantaardige oorsprong. Synthetica worden steeds beter en kunnen ook in deze beschrijving opgenomen worden. Bij deze gelegenheid willen we de aandacht vestigen op het verschil in grootte van de garens, dat rechtstreeks invloed heeft op de kwaliteit van de stof, de zachtheid en het uiterlijk ervan.

Korte vezel. Bladen met korte vezels zijn van mindere kwaliteit maar erg economisch en worden daarom nog steeds gemaakt; ze hebben de neiging gemakkelijk te krimpen en te kreuken. De bekendste korte vezel is Amerikaans zaadgroen katoen.

Middelgrote vezel. Kenmerkend is dat het lucht tussen de draden doorlaat en dat het vervormbaar is om verschillende soorten weefsels te verkrijgen. De kwaliteit is goed, maar niet zo duurzaam als andere. De bekendste zijn microvezel en Indisch katoen

Long fibre. Hoe langer het garen, hoe beter het geweven kan worden. Dit levert een glanzend, zacht en duurzaam vel op. Klassieke materialen die dit garen bevatten zijn pima katoen, Amerikaans katoen, zijde en bamboe.

Extra lange vezel. Extra lange stapelvezels zijn een luxe die slechts op enkele plaatsen in de wereld bestaat. Egyptisch katoen is het beste voorbeeld dat we kunnen noemen. Het heeft een zachte, glanzende afwerking en ziet er heel elegant uit. De duurzaamheid en kwaliteit ervan is hoger. De betere kwaliteit Microvezel lijkt er sterk op en kan zelfs verward worden.

Aankoopcriteria

Zoals je ziet zijn er veel kenmerken die een vel van betere of slechtere kwaliteit maken. We raden je aan rekening te houden met het klimaat, je budget en dan kun je nagaan welk materiaal je mooi vindt of dat je wat problemen oplevert. Als je deze factoren eenmaal duidelijk hebt, kun je de volgende aspecten in overweging nemen.

We willen je niet beïnvloeden om een bepaald product te kiezen, integendeel; we willen je de nodige hulpmiddelen geven, zodat je de producten diepgaand kunt leren kennen, ze kunt vergelijken en je eigen criteria kunt vormen. Daarom hebben we deze lijst gemaakt met de belangrijkste factoren over bedlakens. We hopen dat je hem nuttig vindt!

 • Materialen
 • Soort stof
 • Dichtheid
 • Maat
 • Afwerking

Materialen

Er zijn oneindig veel materialen voor de vervaardiging van beddenlakens, zo veel dat we ze niet allemaal zouden kunnen beschrijven. Toch hebben we deze informatieve tabel gemaakt met de belangrijkste kenmerken van de grondstoffen waaruit beddelakens gewoonlijk gemaakt worden. Merk op dat al deze stoffen van goede kwaliteit zijn en dat de keuze wordt beïnvloed door je persoonlijke mening.

Bijvoorbeeld, zijde is een van de duurste en gezondste materialen, maar sommige mensen houden er niet van. Synthetische vezels daarentegen gaan steeds meer op natuurlijke vezels lijken, maar hebben als extra voordeel dat ze duurzaam zijn, langer schoon blijven en sommige zelfs hypoallergene eigenschappen hebben. De volgende informatie mag je niet missen:

Materiaal Gebruik Wat onderscheidt het Grondstof
Katoen Zomer, Winter Beste kwaliteit, Zachtheid, Duurzaamheid Katoen plantaardige vezel
Microvezel Zomer, Winter Voordelige prijs Polyester, nylon met katoen
Flanel Winter Houdt warmte vast, Kwaliteit wordt gemeten in gewicht Wol, Katoenmix met andere kunststoffen
Zijde Zomer Zachtheid, Duurzaamheid, Vereist speciale verzorging Zijde

Weefsoort

De weefsoort van het laken is in wezen de manier waarop de draden gerangschikt zijn. Een laken met veel draden kan van zeer goede kwaliteit zijn, maar afhankelijk van de weefwijze van de draden kun je de zachtheid controleren, de duurzaamheid, of de lucht door de draden stroomt, enz. De meest populaire stoffen zijn:

Percale. Het is de meest voorkomende en goedkoopste soort stof, maar niet om die reden van mindere kwaliteit. De draden zijn in elkaar verweven, de een verticaal, de ander horizontaal. Het wordt gekenmerkt door zijn zachtheid en duurzaamheid.

Satin. Kenmerkend voor deze stof is dat hij het zachtst aanvoelt. Het verschil is dat een groep van vier draden verweven is met een andere in tegengestelde richting, en zo verder. De vezels hebben meer ruimte en krijgen zo hun speciale textuur, maar zijn aanzienlijk duurzamer.

Satin. Werkt op vrijwel dezelfde manier als satijn. Het verschil is dat twee verschillende soorten vezels met elkaar verweven zijn. Het meest gebruikelijke is katoen met nylon of polyester.
Punto. Deze stof lijkt erg op die van kleding. Het werkt als een katoenen T-shirt, is vrij comfortabel en zacht, maar heeft de neiging minder duurzaam te zijn en niet goed te houden

Dichtheid

De zogenaamde dichtheid heeft betrekking op het aantal draden waaruit een lap stof bestaat. Deze zijn altijd verticaal en horizontaal gerangschikt, dus een laken met 120 draadtelling zal 60 horizontale en 60 verticale draden hebben. Vaak wordt gedacht dat dit de belangrijkste factor is en de waarheid is dat het heel belangrijk is. Let goed op.

Draadtelling Kwaliteit Belangrijkste kenmerken
140-200 Zuinig/laag Lichtgewicht, Neiging tot krimpen, Kreukt gemakkelijk
200-400 Standaard/goed Zachtheid, Kreukt niet gemakkelijk, Elegant en glanzend uiterlijk, Duurzaamheid, Flexibiliteit
over 400 Duur/goed Glanzend uiterlijk, Duurzaamheid, Pluist niet, Kan licht of stijf zijn

Maat

Vaak denkt men dat het laken de maat van de matras moet hebben om perfect te passen. Dit kan een spanning in de stof veroorzaken die er helemaal niet mooi uitziet en ook laten ze los terwijl je ze gebruikt; Het belangrijkste hier is de maat van het bed, dan kun je er een paar centimeters extra bij doen om het perfect passend te maken, vooral voor het bovenlaken.

Afwerking

Lakens en stoffen in het algemeen ondergaan chemische of natuurlijke processen om ze verschillende afwerkingen te geven. Of het nu gaat om kleuren, texturen of, bijvoorbeeld, om kreukvorming te voorkomen.

De meest voorkomende is de afwerking om kreuken te voorkomen, hiervoor wordt een chemische stof gebruikt die allergieën kan veroorzaken of zich verzet tegen een stijl van niet-duurzame productie.

Anderzijds zijn de lakens met prints of patronen door verfprocessen gegaan die met natuurlijke materialen of chemische stoffen kunnen zijn, evenzo kan het nodig zijn het laken een paar keer te wassen tot het zijn stijfheid verliest en de inkt goed in de vezels is gezet om zachtheid te krijgen.

Lakens zijn ideaal om je matras te beschermen tegen vlekken of spatten (Featured image photo: Pexels / pixabay.com)

(Featured image photo: ErikaWittlieb / pixabay.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies