Laatst bijgewerkt: 28-09-2021

Pellets – een heel klein product, niet groter dan een duim. En toch bevatten ze mega hoeveelheden kracht. Kracht samengeperst en verpakt in slechts enkele millimeters.

Om te barbecuen en te roken, om je huis warm te houden of om je dieren aan te sterken – pellets kunnen op de meest uiteenlopende gebieden gebruikt worden.

Als je ook zelf de kracht van pellets wilt benutten, lees dan verder. Dit artikel legt uit wat ze kunnen, waar en hoe je ze kunt krijgen en waar je op moet letten.
Belangrijk om te weten

  • Pellets voor verwarming zijn kleine balletjes gemaakt van de resten van zaaghout. Hoewel ze piepklein zijn, zijn ze bijzonder geschikt voor dit doel.
  • Pellets zijn ook verkrijgbaar voor pluimvee, paarden, schapen, geiten en knaagdieren. Deze kunnen dienen als voedings- en vitaminesupplement en zijn ook geschikt voor hygiënische doeleinden.
  • Pellets zijn verkrijgbaar in BigBags, als zakgoed of gewoon los. Dit maakt het gemakkelijk om hoeveelheid en opslag te organiseren.

Beste pellets: Onze selectie

allereerst willen we je enkele van de pelletsoorten laten zien die ons het beste bevielen. Dit geeft je een overzicht van je aankoopmogelijkheden.

Pellets: koop- en beoordelingscriteria

Er is een enorm ruime keuze aan pellets. Daarom hebben we de belangrijkste criteria samengevat waarmee je rekening moet houden als je pellets koopt. Deze moeten je helpen precies te vinden wat je nodig hebt.

Vervolgens willen we kort uitleggen wat je precies in de afzonderlijke punten moet zoeken. Daarna kun je gemakkelijk de juiste beslissing nemen.

Doel

Voordat je een bepaald product kiest, moet je het doel ervan duidelijk omschrijven. Dit is vooral belangrijk bij pellets omdat ze voor veel verschillende doeleinden kunnen dienen.

Als je pellets voor dieren nodig hebt, let er dan op dat ze aan de behoeften van het specifieke dier voldoen.

Je kunt pellets gebruiken als voedingssupplement, als strooisel voor kooien, maar ook om mee te vissen, bijvoorbeeld.

Afhankelijk van het dier en de reden voor en het gebied waar ze gebruikt worden, dienen pellets een verschillend doel.

Ze kunnen je ook helpen met verwarming. Ze kunnen b.v. gebruikt worden als vervanger van olie. Ze kunnen zelfs gebruikt worden om te barbecuen.

Pellets zijn in staat om een speciale rooksmaak aan je voedsel te geven.

In enigszins zeldzame gevallen worden pellets gebruikt om mee te schieten of als filter. Door hun aard kunnen ze in bepaalde gevallen zelfs gebruikt worden om apparatuur schoon te maken.

We gaan in dit artikel niet op dit aspect in.

Ingrediënten

De standaard houtpellets voor verwarming of voor rookovens worden meestal gemaakt van de resten van het zagen en bestaan meestal geheel uit hout.

Pellets die als veevoer gebruikt worden zijn meestal samengeperst veevoer, zoals hooi en graan. Als ze gebruikt worden voor vitaminesuppletie, bevatten ze ook verschillende vitamines, zoals vitamine C, B of E.

Kwaliteitszegels

We raden aan aandacht te besteden aan de verschillende kwaliteitszegels, vooral voor houtkorrels. Er is een Europese norm waarnaar de pellets gemeten worden.

De drie klassen – A1, A2 en B – beschrijven hoeveel as er in zit. A1 is de beste waarde die gebruikt kan worden. Dit is vooral belangrijk voor kleinschalige exploitatie, zoals in eengezinswoningen.

Het EnPlus certificaat houdt ook rekening met het hele fabricage- en leveringsproces. DinPlus is, om zo te zeggen, de Duitse versie van de Europese norm.

Het is gebaseerd op de EnPLus A1 categorieën en wordt ook aanbevolen als getuigschrift. Zorg ervoor dat je pellets aan deze kwaliteit voldoen.

Grootte

De grootte van de pellets die je voor verwarming gebruikt moet van twee factoren afhangen

  • Hoe groot is je opslagruimte?
  • Hoe groot is je ketel?

De opslag van pellets speelt een belangrijke rol bij de kwaliteit ervan. Daarom moeten ze ook overeenkomen met de hierboven genoemde maten.

Zo kun je de pellets gemakkelijker hanteren en ze op de beste manier gebruiken.

Als je de korrels voor dieren gebruikt, oriënteer je dan op de grootte van het dier. Dit helpt je om de grootte van de korrels te bepalen, bv. klein voor knaagdieren en groot voor paarden.

Zoek ook een maat die het best in de kooi van je dier past.

Pellets: veel gestelde vragen en antwoorden

Over pellets kunnen veel verschillende vragen gesteld worden. We hebben de belangrijkste samengevat en ze voor je beantwoord.

Pellets zijn ook geschikt voor gebruik met dieren. Ze kunnen belangrijke vitaminen en mineralen gemakkelijk opnemen. (Image source: Gio Bartlett / Unsplash)

Wat zijn pellets?

Pellets zijn kleine, ronde of ovale lichamen. Het materiaal waarvan ze gemaakt zijn wordt op deze manier sterk samengeperst en compact gemaakt.

Ze zijn meestal gemaakt van houtsnippers, maar ze zijn ook verkrijgbaar als veevoederadditief. Dan worden ze meestal van graan gemaakt.

Deze hantering van deze materialen blijkt compact en plaatsbesparend te zijn en er is minder energie voor nodig.

Welke korrels zijn er en waarom moeten ze gebruikt worden?

Pellets, in dit geval houtpellets, zijn een praktisch alternatief als het om je verwarming gaat. Ze worden regionaal geproduceerd en op de meest milieuvriendelijke manier getransporteerd.

Hun consumptie is ook goed voor het milieu, want ze zijn Co2-neutraal en gemaakt van afbreekbare materialen.

Je moderne verwarming ermee is uiterst efficiënt en je kunt de geproduceerde energie bijzonder goed gebruiken.

Pellets worden ook aanbevolen voor gebruik in de dierenwereld, bijvoorbeeld in voedsel. Ze zijn gemakkelijk verteerbaar voor je huisdieren en zorgen voor een betere en gemakkelijkere opname van het voedsel.

Door hun compactheid en de hoge druk die erop uitgeoefend wordt, zijn ze stabiel en vallen ze niet uiteen. Zo scheiden de belangrijke voederbestanddelen zich niet en kunnen ze volledig worden opgenomen. Ze zijn ook heel hygiënisch.

Daarom zijn ze ook geschikt als beddengoed. Ze absorberen goed vloeistoffen en geuren en passen zich aan het klimaat aan. Ook bij de productie wordt veel aandacht besteed aan hygiëne.

Daardoor zijn ze bijzonder steriel en kunnen ze gebruikt worden voor gevoelige en allergische dieren.

Welke pellets moet ik kopen?

Het belangrijkste is dat je pellets voor verwarming de hierboven genoemde kwaliteitszegels hebben. Hiermee zit je al aan de veilige kant. Maar er zijn ook andere factoren waar je op kunt letten.

Ze mogen bijvoorbeeld niet te groot zijn en de maximale lengte mag niet meer dan ca. 45 mm bedragen. Ze moeten bijzonder stevig zijn en zo weinig mogelijk as of fijn stof bevatten.

Wat de kleur betreft, kun je ervoor zorgen dat ze zo licht mogelijk zijn.

Hoe lang kan ik pellets bewaren?

Je bent betrekkelijk flexibel als het gaat om het opslaan van houtpellets. Je kunt ze opbergen in speciale kamers, in stalen bunkers of in plastic dozen.

Opgelet: De opslag van je pellets moet droog zijn en beschermd tegen elke vorm van vocht. Als je pellets nat worden, gaan ze ontbinden en zijn ze niet meer bruikbaar voor het stookproces.

Als je je pellets goed bewaart, kun je ze in theorie onbeperkt bewaren. Een eigen opslagruimte voor ze is voordelig en helpt je je pellets niet te breken.

Conclusie

Pellets hebben allerlei functies en vervullen de van hen gevraagde taken heel goed. Ze zijn een optimale warmteleverancier en gemakkelijk te hanteren.

Voor dieren zijn ze bijzonder geschikt als voedingssupplement, bijvoorbeeld om noodzakelijke vitamines op te nemen.

Ze zijn licht verteerbaar en hygiënisch, en scheppen zo de perfecte omstandigheden voor elk dier.

(Omslagfoto: weyo / 123rf)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies