Last updated: 27-10-2021

How we pick our products

14Products analyzed

28Hours invested

13Studies researched

215Comments collected

Een aanmaakschoorsteen (ook wel barbecuestarter of houtskoolaansteker genoemd) is een nuttig accessoire voor elk barbecuegebeuren. Of het nu gepland is of de honger spontaan toeslaat, met een aanmaakschoorsteen kun je veel tijd besparen bij de klassieke houtskoolbarbecue. Met de aanmaakschoorsteen is de houtskool al na 15 tot 30 minuten klaar voor gebruik en gloeit gelijkmatig. Er zijn nu veel verschillende varianten en functies die we voor je getest hebben.

De aanmaakschouw is niet alleen een hebbeding waarmee je een goede indruk kunt maken op je gasten, het is ook een veilig alternatief voor de zeer gevaarlijke spiritus. We hopen dat je dit met plezier leest en dat we je verder kunnen helpen.
Belangrijk om te weten

 • Ontstekingskachels zijn bedoeld om houtskool en/of briketten snel op te warmen. Als het snel moet gaan, is zo’n barbecue-gadget erg handig, want je houtskool moet binnen 10 tot 20 minuten klaar zijn voor de barbecue.
 • De meest voorkomende materialen zijn roestvast staal, staal en gegalvaniseerd plaatstaal. In deze volgorde ook meestal afnemend met de kwaliteit. Bovendien verschillen de verschillende modellen in de mogelijkheden die ze bieden. Deze omvatten veiligheidshandgreep, inklapbare handgreep en hitteschild.
 • Voor de gelegenheidsgriller volstaat een goedkoper model van plaatstaal prima, want alle modellen vervullen hun doel. Professionals daarentegen moeten bereid zijn iets meer te investeren, want veelvuldig gebruik eist zijn tol van het materiaal en goedkopere modellen geven sneller de geest. Let op het gewicht. In de regel is een zware haard dikker gemaakt, wat betekent dat het materiaal resistenter is en dus langer meegaat.

Beste Open haard: Onze Selectie

Onze openhaard gids is bedoeld om je te helpen het perfecte product voor jou te vinden. We testten haarden van verschillende materialen, zoals roestvast staal en plaatstaal. We testten ook alle mogelijke functies van de haard. In de loop van het artikel kom je de voordelen en nadelen tegen die je aankoop zullen vergemakkelijken.

Aanmaakblokjes: Koop- en beoordelingscriteria

Er zijn veel aspecten waarmee je rekening moet houden als je een haard koopt.

Om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken, hebben we in dit gedeelte de belangrijkste informatie op een rijtje gezet die je moet weten als je een haard koopt. De belangrijkste informatie is:

In het volgende leggen we in detail uit wat belangrijk is in de verschillende aspecten.

Afmetingen (hoogte, breedte, lengte)

De afmetingen van een haard zijn nogal belangrijk. Het bepaalt de hoeveelheid kolen die je in één keer kunt opwarmen.

Ga na hoeveel houtskool je barbecue gewoonlijk nodig heeft en vergelijk dat in de productinfo met het volume van het betreffende model

Als de haard te klein is, kun je met te weinig sintels eindigen. Als hij te groot is, duurt het veel langer voor de houtskool de juiste temperatuur bereikt heeft.

Waar moet je dus rekening mee houden? De meest gangbare modellen hebben een diameter van 15 tot 20 cm en zijn 27 tot 34 cm hoog. Als de afmetingen van de haard binnen dit bereik liggen, kun je er zeker van zijn dat de juiste afmetingen geen probleem zullen zijn.

Gewicht

Het gewicht van de haard varieert naargelang het materiaal. De meeste modellen op de markt hebben een vuurkolom van roestvast staal, staal of plaatstaal. De handvatten zijn er in materialen als hout of hittebestendig plastic.

Als je een zwaar model hebt, is het meestal dikker en dus beter gemaakt, ongeacht het materiaal

.
Als het om het gewicht van aanmaakhoutjes gaat, variëren we van 800 gram tot 1.5 kilo leeggewicht.

De levensduur van het product neemt natuurlijk toe als materiaal van hoge kwaliteit gebruikt wordt. Maar dat wil niet zeggen dat andere modellen gewoon slecht zijn. Hieronder staat meer gedetailleerde informatie hierover.

Volume

Het volume varieert met de grootte van de haard en moet aangepast worden aan de grootte van de barbecue. Als je een grote barbecue hebt, moet je een vrij grote haard kopen om genoeg houtskool te hebben. Als je barbecue klein is, volstaat een kleiner model.

De standaardafmetingen van haarden laten een gemiddeld volume van 4,5 tot 7 liter toe. Dit volume zou voldoende moeten zijn voor conventionele barbecues. Voor de zekerheid kun je een iets grotere vuurhaard kopen. Als er te veel houtskool in zit voor je barbecue als hij helemaal gevuld is, vul je hem de volgende keer gewoon met minder houtskool.

Ontstekingsschoorsteen materiaal

Veel ontstekingsschoorstenen zijn van dun materiaal gemaakt om het gewicht te verminderen. Het nadeel hiervan is dat dun materiaal het sneller begeeft bij de grote temperatuurverschillen. Dit betekent dat de levensduur van het product verkort wordt.

We raden aan kachels van roestvast staal aan te steken.

Zoals hierboven al kort vermeld, is het meest hoogwaardige materiaal waarvan haarden gemaakt worden roestvast staal. Andere varianten zijn, bijvoorbeeld, staal en plaatstaal.

Wil je aan de veilige kant zijn, kies dan een model van roestvast staal en let erop dat het niet te dun is. Dit moet je echter ook in gedachten houden voor haarden van andere materialen als een lange levensduur van het product belangrijk voor je is.

Producten van staal en plaatstaal hoeven niet minderwaardig te zijn. Als de haarden niet te dun zijn, zijn ze ook helemaal voldoende voor hobby barbecuers. Ze zijn ook iets goedkoper en goed geschikt voor een eerste test. Als je eenmaal overtuigd bent van het principe van een open haard, kun je heroverwegen of je in een ander model wilt investeren.

Handgreep op de haard

De meest gangbare modellen hebben een houten handgreep of een hittebestendige kunststof handgreep om te voorkomen dat de hitte op de handgreep wordt overgedragen. Omdat zowel hout als hittebestendig plastic niet snel heet worden, kun je met geen van beide de fout in gaan.

Extra versies zijn er met opklapbare of veiligheidsgrepen. Dit zijn handvatten die uitgeklapt kunnen worden om het kieperen van de houtskool te vergemakkelijken. Zo’n hulpmiddel is zeer aan te bevelen, want de uitstralende hitte en slechts één handvat kunnen het kantelen anders veel moeilijker maken.

Voor je veiligheid raden we je aan altijd handschoenen te dragen bij het hanteren van de handgreep

Hitteschild

Een hitteschild op het handvat is essentieel. Het is een schild dat tussen het handvat en de schietkolom geplaatst wordt. Het schild dient om de hitte van de handgreep weg te houden, want anders kan de handgreep snel erg heet worden, ondanks dat hij van hittebestendig materiaal gemaakt is.

Maar omdat de haard aan zeer hoge temperaturen wordt blootgesteld, kan de handgreep toch nog erg heet worden. Zelfs als er een hitteschild is. Wees dus voorzichtig en gebruik een handschoen bij het uitkiepen van de kolen.

Kindle Fires: Veel gestelde vragen en antwoorden

In het volgende willen we enkele veel gestelde vragen over haarden beantwoorden. We hebben een paar vragen uitgekozen en ze direct beantwoord. Daarna moet je alles weten wat er over haarden te weten valt.

Wat is een open haard en voor wie is hij geschikt?

Een haardvuur of houtskoolstarter is een vat dat werkt als een schoorsteen. De hitte die op de bodem van de vuurhaard ontstaat, verhit de houtskool binnen in de container zeer snel.

Anzündkamin

Perfect gelijkmatig gloeiende kolen met een aanmaakschoorsteen gemakkelijk in 10 tot 20 minuten! Voor het inschenken koop je een haard met een hitteschild en veiligheidshandgreep. Gebruik ook handschoenen. (Image source: Andrew Kosobokov / unsplash)

In principe wordt dit BBQ-gadget gebruikt om de houtskool sneller op te warmen, zodat je zo snel mogelijk kunt beginnen met grillen.

Welke soorten aanmaakblokjes zijn er en wat zijn de voor- en nadelen?

We hebben een tabel voor je samengesteld volgens materiaal om je een kort overzicht te geven.

Materiaal Levensduur Prijsklasse
Roestvrij staal lang hoge prijsklasse
Staal medium Gemiddelde prijsklasse
Plaatstaal kort Lage prijsklasse

Andere kenmerken zoals een inklapbare handgreep, hitteschild en veiligheidshandgreep zijn standaard geworden op de meeste aanmaakhoutkachels. Als een haard deze kenmerken heeft, is hij meestal iets duurder. We raden echter niet aan zonder ze te doen.

Hier volgt een overzicht van de voordelen van deze kenmerken:

Eigenschap Voordeel Verklaring
Inklapbare handgreep Betere bediening Inklapbare handgreep waardoor de as met twee handen kan worden gekanteld, zorgt voor een betere bediening
Hitteschild Meer veiligheid Het hitteschild beschermt het handvat en dus de hand van de gebruiker tegen hitte en beschermt dus tegen brandwonden
Veiligheidshandvat Meer veiligheid Hittewerend materiaal op het handvat beschermt tegen brandwonden

Hoe gebruik ik een open haard?

 1. Vul de vuurkolom met kolen of briketten
 2. Neem de verlichtingsblokjes of het papier en leg ze in het onderste deel van de haard
 3. Zodra de aanmaakblokjes of het papier branden, kun je de haard op een vuurvaste ondergrond zetten
 4. Wacht tot de houtskool bedekt is met een fijn wit laagje helemaal tot aan de bovenkant
 5. Neem handschoenen aan, trek ze aan en houd de schoorsteen bij het handvat vast
 6. Giet de houtskool voorzichtig in de grillbak
 7. De barbecue kan beginnen

Welke alternatieven zijn er voor een open haard?

Behalve de open haard zijn er ook andere manieren om je houtskool sneller te laten gloeien

 • Elektrische verwarmingsstaaf: Een staaf die je in het stopcontact steekt en in de grillbak legt. Giet er dan de houtskool over. De staaf wordt nu extreem heet en doet de houtskool sneller gloeien.
 • Chemische barbecue aanstekers: In het kort zijn dit kleine witte blokjes die je met een aansteker aansteekt en dan tussen de kolen legt. De blokjes worden snel heet en brengen die warmte even snel over op de houtskool

Op dit punt willen we je nogmaals adviseren geen benzine, alcohol of spiritus te gebruiken, want deze methode brengt gevaren met zich mee zoals vlammen en ontploffingen.

Hoe maak ik een open haard schoon?

Wacht eerst tot de barbecue afgekoeld is, zodat je je niet brandt. Daarna kun je het beste een grillborstel gebruiken om de grove deeltjes te verwijderen. Dan kun je een spons nemen en met water en schoonmaakmiddel over de haard gaan om hem weer te laten glimmen.

Conclusie

De open haard is een must voor elke barbecueliefhebber. Het bespaart veel tijd bij het barbecueën en het houtskool gloeit even gelijkmatig op als het zou moeten. Het is dus niet de vraag of je een haard nodig hebt, maar welke je wilt kopen om er zeker van te zijn dat je voedsel gelijkmatig gaar wordt.

Gelegenheidsgrillers zullen daarom voor een goedkoper model gaan, want plaatstaal heeft een kortere levensduur. Hobby-grillers kunnen kiezen tussen het roestvast stalen product en het stalen product, en professionals kunnen het beste het roestvast stalen product kiezen. We wensen iedereen nu een goede eetlust en een heerlijke barbecue-avond!

Beeldbron: ccaetano / 123rf

Reviews