Laatst bijgewerkt: 20-10-2021

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

34Bestede uren

12Beoordeelde onderzoeken

92Verzamelde opmerkingen

Een opbergbed is een 2-in-1 functie omdat het het bed combineert met de kasten. In het algemeen behoort het opbergbed tot de functionele bedden. Opbergbedden zijn ideaal voor kleine of voor alle soorten kamers die hun ruimte optimaal willen benutten.

Dankzij de extra opbergfunctie die het opbergbed biedt, kun je zelf bepalen welke voorwerpen je naast of onder je bed wilt hebben. Met dit artikel willen we je helpen je ideale opbergbed te vinden met onze opbergbedentest 2021.
Belangrijk om te weten

  • Opbergbedden behoren tot de familie van “functionele bedden” en worden gebruikt in kleine kamers of in ruimtes waar niet genoeg plaats is.
  • Met de 2-in-1 functie maakt het opbergbed gebruik van de ongebruikte ruimte in de kamer en met de extra laden kun je je persoonlijke spullen ideaal opbergen
  • In de meeste gevallen lijkt een opbergbed helemaal niet op een bed, maar meer op een “bank met planken”. Dit ziet er heel aantrekkelijk uit voor gasten en vrienden.

Beste Opbergbed: Onze selectie

Opbergbedden zijn er in verschillende maten en soorten, zodat er voor elke kamer een ideaal opbergbed is. Om je te helpen je perfecte opbergbed te vinden, helpen we je graag in de volgende rubriek.

Opbergbedden: koop- en beoordelingscriteria

Het is altijd heel belangrijk om van tevoren uit te zoeken wat voor soort of maat het opbergbed moet zijn. Om het je gemakkelijker te maken, kun je rekening houden met de volgende criteria.

De volgende criteria helpen je om je opbergbed optimaal te kiezen. Daarna beslis je waar je je prioriteiten wilt leggen.

Maat

De maat van het bed hangt altijd af van de persoon die het bed gebruikt, want als je langer bent dan 195 centimeter, moet je een iets groter of langer bed zoeken. De meeste bedden zijn 200 centimeter lang, en je moet ook op de breedte letten.

De normale breedte is 90 centimeter, maar als jij of de persoon die het bed gebruikt steviger zijn, kies je beter een matras of bed dat minstens 120 of zelfs 140 centimeter breed is.

De afmetingen van een opbergbed bepalen ook de opbergmogelijkheden, want hoe groter het bed, hoe meer lades of volume je kunt gebruiken.

Stabiliteit

De stabiliteit van het opbergbed is van cruciaal belang voor de duurzaamheid van het bed. Hoe hoger de kwaliteit van het materiaal, hoe duurzamer het bed. Natuurlijk kost kwaliteit altijd meer, maar over de jaren heen betaalt deze investering zich altijd terug.

Het is belangrijk dat je materialen kiest zoals hout of metaal. Deze materialen zijn optimaal voor een goede stabiliteit en tegelijk voor een goede duurzaamheid. Bij een opbergbed is niet alleen het bed belangrijk, maar ook de lades.

Omdat het opbergbed ook als bank gebruikt kan worden en er meer dan 2 mensen op moeten kunnen zitten, is stabiliteit essentieel. Je hoeft dus niet bang te zijn dat het bed in elkaar zakt.

Opbergmogelijkheden

Omdat het opbergbed een functioneel bed is, is de tweede taak van het bed de opbergmogelijkheden. Behalve het bed moet je voor jezelf weten en bedenken hoeveel ruimte je werkelijk nodig hebt. In de meeste gevallen zijn er minstens 4 laden.

Als je veel meer ruimte nodig hebt, kies je beter een opbergbed met minstens 6 laden. Dit komt omdat je een opbergbed koopt omdat je ruimtegebrek hebt in je kamer. Niet alleen het aantal lades is belangrijk, maar ook de grootte van de afzonderlijke lades.

Een van de belangrijkste dingen bij opbergmogelijkheden is de hoogte van de lades, want hoe hoger een lade is, hoe meer voorwerpen je kunt opbergen.

Matras

Net als bij elk bed is de matras essentieel om op te slapen, maar als het om de matras van een opbergbed gaat, moet je er eerder twee keer naar kijken. Het nadeel van opbergbedden voor matrassen is dat de matras niet genoeg lucht krijgt.

Als een matras niet genoeg lucht krijgt, begint hij te schimmelen en als dit gezien wordt, kun je je matras weggooien. Daarom moet je er altijd voor zorgen dat je matras de mogelijkheid heeft om te ademen.

Als dit niet het geval is, moet je de matras minstens elke week een paar uur ophogen. Het is het beste om dit meteen na het opstaan te doen, zodat je het ’s avonds weer kunt bijstellen. Zo krijgt je matras voldoende lucht en gaat hij niet schimmelen.

Opbergbedden: Veel gestelde vragen en antwoorden

In deze rubriek vind je de belangrijkste vragen en antwoorden die je jezelf moet stellen voordat je een opbergbed koopt.

Voor wie is een opbergbed geschikt?

Een opbergbed is geschikt voor iedereen die ruimtegebrek in zijn kamer heeft. Want zo combineer je je bed met je kleerkast en heb je hooguit een kleine kleerkast nodig die weinig ruimte inneemt.

Opbergbedden bieden talrijke lades en opbergmogelijkheden (Afbeelding bron: 123rf / in4mal)

Een “functioneel bed” is bijzonder geschikt voor kinderen, omdat ze er hun spullen en speelgoed netjes in kunnen opbergen. Als de kinderen het speelgoed weer nodig hebben, kunnen ze het gemakkelijk pakken.

Welke soorten opbergbedden zijn er?

Er zijn veel soorten opbergbedden, maar het is ook belangrijk dat je het juiste opbergbed kiest voor je kamer en voor jou. De volgende tabel toont je 3 soorten opbergbedden en hun voor- en nadelen.

Type Voordelen Nadelen
Nep boxspring bed Ziet er vaak erg mooi uit en heeft veel functies Erg duur
Opbergbed van massief hout Stabiel onderstel Vaak erg duur dan andere opbergbedden
Opbergbed met rolbox Handige opbergruimte Vaak maar één rolbox voor opbergruimte

Zo kun je voorkomen dat je een verkeerde aankoop doet en je geld uitgeven aan het juiste opbergbed.

Welke alternatieven zijn er voor een opbergbed?

Er zijn niet veel alternatieven voor een opbergbed, maar met een beetje fantasie kun je zelf een functioneel bed bouwen als de mogelijkheden er zijn.

  • Maak een opbergbed met je eigen bed: Je kunt dit alternatief maken met een klassiek bed.
  • Onopvallend opbergbed: Een onopvallend opbergbed lijkt op een klassiek bed, maar je kunt het traliewerk van het bed omhoog trekken. Dit geeft je meer opslagruimte.

Daarna kun je zelf creatief aan de slag gaan als je je oude bed niet wilt weggooien. Uiteindelijk zijn er vrij weinig alternatieve mogelijkheden en een gewoon opbergbed is tegenwoordig niet zo duur meer.

Hoeveel laden moet een opbergbed hebben?

Het aantal lades hangt altijd af van het gebruik van de bergruimte. Het spreekt vanzelf dat hoe meer laden je wilt, hoe hoger de prijs zal zijn. Op een gegeven moment zal zelfs deze opslagruimte beperkt zijn.

stauraumbett-test

Ook optisch kunnen opbergbedden stijlvol in elke slaapkamer geïntegreerd worden. (Image source: Amigos3D/pixabay)

Lades moeten geen vervanging zijn voor een kledingkast of garderobe, maar een hulpmiddel om zo veel mogelijk spullen op te bergen. Achteraf gezien moet je van tevoren bedenken hoeveel opslagruimte je nodig hebt.
Van

welk materiaal moet een opbergbed gemaakt zijn?

Zoals bij elk meubelstuk moet het materiaal niet te goedkoop zijn, anders zou je om het jaar met een nieuw opbergbed kunnen eindigen. In het algemeen is goed hout (geen afgeleide houtproducten) altijd de beste keuze, maar je kunt natuurlijk ook metaal gebruiken.

Het materiaal is van cruciaal belang voor de stabiliteit en duurzaamheid van het opbergbed. Het bed moet immers minstens plaats bieden aan jou en één andere persoon. Hoe beter de kwaliteit, hoe duurzamer het bed. Natuurlijk moet je ook op de prijs letten.

Hier zijn voor- en nadelen voor het materiaal hout:

Voordelen
  • zeer stabiel materiaal
  • ziet er altijd goed uit
  • wordt niet oud
Nadelen
  • hogere kosten
  • moet van tijd tot tijd met oliën onderhouden worden

Conclusie

Het opbergbed is een van de beste opties als je ruimte in de kamer wilt besparen, bijvoorbeeld voor kinderen. Tegenwoordig is er overal een enorme keuze, nog meer online, en ze kosten ook niet veel.

Soms hoef je niet eens een nieuw bed te kopen, want als je bed goed genoeg is, kun je er zelf een opbergbed van maken. Zo bespaar je veel geld en koop je alleen wat je nodig hebt.

Beeldbron: 123rf / 47152858

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies