Laatst bijgewerkt: 29-09-2021

FHoewel onderdekens niet te onderschatten voordelen bieden en niet duur zijn in aanschaf, bewaring en verzorging, gebruiken veel Duitsers ze nog steeds niet.

Dit komt waarschijnlijk ook doordat veel mensen niet beseffen hoe praktisch onderdekens kunnen zijn en dat ze een beslissende bijdrage kunnen leveren aan de hygiëne in de slaapkamer. In het volgende willen we dit product daarom nader toelichten en je tegelijk laten kennismaken met de beste producten.




Belangrijk om te weten

  • Onderdekens zijn matrasbeschermers die tussen de matras en de dekbedovertrek gespannen worden en bedoeld zijn om de matras extra te beschermen tegen vuil en transpiratie. In tegenstelling tot de topper zijn ze maar 2 tot 3 cm dik en dienen ze niet als ondersteunende extra matras.
  • Behalve hygiëne kan een onderbed ook andere doelen dienen, zoals comfort, warmte of bescherming van de rug of allergieën. In de meeste gevallen is het materiaal het beslissende criterium voor differentiatie.
  • Onderdekens zijn er in een grote verscheidenheid van maten en prijzen. Om een onderdeken zo lang mogelijk te kunnen gebruiken, moet hij regelmatig gewassen worden en opgeborgen in geschikte dozen of hoezen.

Best onderbed Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor onderdekens

Omdat een onderdeken verschillende doelen dient, afhankelijk van de persoon, kan het nuttig zijn om hier vooral de belangrijkste koop- en beoordelingscriteria te presenteren. Naar onze mening zijn dat:

Deze afzonderlijke criteria worden hieronder nader toegelicht.

Materiaal

Als het om het materiaal gaat, zijn er grote verschillen en verschillende soorten onderdekens. Een onderdeken kan bijvoorbeeld gemaakt zijn van katoen, scheerwol of schapenwol. De koper moet duidelijk zijn over het specifieke doel van het produkt, b.v. hygiëne, warmte, comfort, bescherming tegen vocht, en dan het geschikte materiaal kiezen.

Verder speelt het materiaal ook een rol ten aanzien van bepaalde allergieën. Omdat het materiaal ook invloed heeft op andere criteria, zoals ondoordringbaarheid voor water, hygiëne en gemak bij het schoonmaken, is het ook een van de belangrijkste criteria.

Maat

Omdat matrassen en bedden verschillende maten en vormen hebben, zijn er ook verschillende maten onderdekens. Eigenlijk is er voor alle matrasmaten gezorgd.

Ze zijn verkrijgbaar in de typische standaardmaten, 90 x 200 cm, 140 x 200 cm, 160 x 200 cm en 180 x 200 cm, maar ook in de kindermaten 60 x 120 cm en 70 x 140 cm. In het algemeen kan gezegd worden dat onderdekens nog nuttiger zijn voor grotere matrassen, omdat ze nog omslachtiger zijn om schoon te maken.

Waterdichtheid

Waterdichtheid is een belangrijk criterium omdat het een belangrijk aspect is van de hygiëne van de matras of het hele bed. Omdat mensen tijdens de slaap veel zweten, voorkomt een onderbed hier dat zweet in de matras doordringt en zorgt zo voor een betere hygiëne van de matras.

Bovendien beschermt het de matras in het algemeen tegen vocht, en maakt het ongelukjes door drinken of bedplassen minder tragisch. De waterdichtheid hangt enerzijds af van het materiaal, en anderzijds van bepaalde extra accessoires, zoals een beschermende folie.

Gemak bij het schoonmaken

In de regel kunnen onderdekens zonder problemen in de wasmachine gewassen worden. Afhankelijk van het materiaal kunnen er verschillen zijn in de instelling. Er zijn onderdekens die alleen op 30 °C gewassen mogen worden en andere die tot 90 °C gewassen kunnen worden.

De meeste onderdekens kunnen ook in de droger gedroogd worden, maar als dat vanwege het materiaal niet aan te bevelen is, kun je ze altijd aan de waslijn drogen. Om te voorkomen dat vocht zich lange tijd in het onderdeken ophoopt, moet het regelmatig en veelvuldig gelucht worden.

Gids: Veel gestelde vragen over onderdekens uitvoerig beantwoord

Om je nog meer gedetailleerde informatie te geven, staan hieronder de antwoorden op veel gestelde vragen. De nadruk ligt op de voordelen, de prijs en de verzorging van een onderbed.

Voor wie is een onderdeken geschikt?

Zoals al bij de aankoopcriteria beschreven is, kan een onderdeken verschillende doeleinden vervullen en bestaat hij in verschillende maten, zodat hij in principe voor iedereen geschikt is.

Zo kan het bijvoorbeeld specifiek de bedhygiëne bij kinderen bevorderen en specifiek het slaapcomfort bij volwassenen verhogen en rekening houden met allergieën. Omdat vrijwel iedereen in Duitsland in bedden en op matrassen slaapt, is een onderdeken bijna een standaard huishoudartikel.

Welke soorten onderdekens zijn er?

Er zijn geen duidelijk afgebakende categorieën voor onderdekens, maar er zijn onderdekens die verschillende dingen bieden en verschillende zwaartepunten hebben.

Men zou een ruw onderscheid kunnen maken tussen onderdekens die meer geschikt zijn voor de zomer en onderdekens die meer geschikt zijn voor de winter.

Er zijn onderdekens die verwarmd kunnen worden of die door hun materiaal en dikte meer warmte geven, en dus goed geschikt zijn voor de winter. Bovendien zijn er onderdekens die bijzonder vochtwerend zijn, wat ze dan weer handig maakt voor de zomer. Bovendien richten sommige fabrikanten zich speciaal op allergie-vriendelijkheid, wat weer een ander type kan zijn.

Hoe vaak moet je een dekbed verschonen?

Onderdekens zijn gemakkelijk schoon te maken in de wasmachine, maar omdat ze voortdurend aan vocht of vuil worden blootgesteld, moet je ze na een bepaalde tijd vervangen, omdat er na verloop van tijd blijvend vuil, zoals schimmel, kan ontstaan.

Unterbett

De meeste onderdekens kunnen goed in de wasmachine gereinigd worden. Het hangt echter vaak af van de juiste temperatuur. (Image source: Rodnae/ Pexels)

Behalve van verzorging hangt de stabiliteit en levensduur van onderdekens ook af van de keuze van het materiaal, de verwerking en de opslag. Wat het bewaren betreft, zijn er speciale dozen of vacuümzakken die zacht werken en de levensduur verlengen.

Het is daarom moeilijk om een algemene uitspraak te doen over hoeveel jaar het precies duurt om een dekbed te vervangen.

Conclusie

Hoe meer je weet over onderdekens, hoe interessanter en nuttiger ze lijken als een extra nuttig accessoire voor je eigen bed. Bovendien kun je al goede kwaliteit krijgen voor een redelijke prijs, wat tot uiting komt in het materiaal, de praktische bruikbaarheid en de vervulling van verschillende doeleinden.

Als je een onderdeken wilt kopen, is het raadzaam verschillende onderdekens te vergelijken en ze te bekijken aan de hand van aankoopcriteria zoals materiaal, waterondoorlatendheid, wasbaarheid, enz. Zo krijg je een overzicht van de meest geschikte onderdekens voor je bed.

Zo krijg je een overzicht en word je tegelijk duidelijker over wat je zelf het beste zou kunnen gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld op zoek zijn naar een waterdichte onderdeken en ontdekken dat er ook verwarmbare waterdichte onderdekens zijn die ook je eigen koude voeten verwarmen.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies