Laatst bijgewerkt: 09-08-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

24Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

96Verzamelde opmerkingen

Omega-3 vetzuren behoren tot de groep van onverzadigde verbindingen en zijn essentiële stoffen voor de menselijke voeding, maar kunnen niet door het lichaam zelf aangemaakt worden. Omega 3 is van vitaal belang voor de functies van het menselijk lichaam, want het dient als bouwsteen voor lichaamscellen en is belangrijk voor de hormoonvorming en het immuunsysteem.

Omega 3 vetzuren kun je via bepaalde voedingsmiddelen binnenkrijgen. Als dit echter niet voldoende is, moet je om de vorming van vetzuren in het lichaam te bevorderen omega-3 supplementen nemen. Daarom hebben we verschillende omega 3 producten met elkaar vergeleken. Je vindt er ook op welke criteria je moet letten bij het kopen en hoe je uiteindelijk het juiste product voor je kunt kiezen.




Belangrijk om te weten

  • Omega-3 vetzuren kunnen via bepaalde voedingsmiddelen worden opgenomen, maar dat is meestal niet genoeg, en daarom wordt de extra inname van omega-3 supplementen aanbevolen.
  • Omega-3 vetzuren bevorderen de gezondheid van het hart, hebben een ontstekingsremmend effect en reguleren het lipidengehalte in het bloed.
  • De verhouding tussen omega-3 vetzuren en omega-6 vetzuren moet altijd in evenwicht zijn om een tekort aan omega-3 te voorkomen. De ideale verhouding is 3:1 (omega 6 tegen omega 3).

Beste Omega 3: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor Omega 3

Om het je gemakkelijker te maken je Omega 3 supplement te kiezen, hebben we de belangrijkste koop- en beoordelingscriteria op een rij gezet, zodat je het beste product voor je kunt vinden. Deze criteria zijn als volgt:

We zullen nu meer in detail uitleggen wat je in de aankoopcriteria moet zoeken, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Ingrediënten

Omega-3 supplementen bestaan meestal uit de vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), omdat deze niet zelf of niet in voldoende hoeveelheden door het lichaam kunnen worden opgenomen. Er zijn ook preparaten die extra vitamines bevatten, zoals vitamine A, D of E. Ook magnesium of zink kan er in verwerkt zijn. Magnesium of zink kan er ook in. Sommige capsules bestaan uit directe visolie, terwijl andere veganistisch of vegetarisch zijn.

Er kunnen ook verschillende oliën zoals zonnebloemolie, rozemarijnolie of aroma’s in verwerkt worden. De keuze van het juiste product hangt af van persoonlijke voorkeur en de behoefte. Voor sommigen zijn extra vitamines een voordeel, omdat het niet nodig is extra supplementen te nemen. Anderen willen omega-3 innemen zonder toevoegingen.

Leveringsvorm

Omega-3 supplementen zijn verkrijgbaar in capsule- of olievorm. Het voordeel van omega-3 capsules is dat ze onderweg ingenomen kunnen worden, vooraf afgemeten zijn om de dagelijkse behoefte te dekken en weinig calorieën bevatten omdat ze geen zoetstoffen bevatten.

De toedieningsvorm olie bevat meestal zuivere plantaardige en visolie in hoge doses, is zonder toevoegingen zoals gelatine en is dus geschikt voor veganisten, en de olie biedt ook een ruime keuze aan toepassingen in de keuken.

Dosering

Wat de dosering betreft, is het belangrijk de dagelijks vereiste 1.3g omega-3 per dag in te nemen. Hoeveel gram een preparaat bevat kun je aflezen uit de bijsluiter of de productbeschrijving.

De dagelijkse behoefte kan verschillen voor kinderen of vrouwen die zwanger zijn; ook hier staat de informatie in de beschrijving. Bij een dagelijkse calorie-inname van ongeveer 2400 kcal zou dit overeenkomen met 1,25 g omega-3 vetzuren.

Veel therapeuten bevelen echter veel hogere doseringen aan voor de begeleidende behandeling van hart- en vaatziekten of ontstekingsziekten. Omega-3 vetzuren in de vorm van voedingssupplementen in capsules bieden de mogelijkheid om daadwerkelijk aan deze verhoogde behoefte te voldoen.

Consumptie

De consumptie hangt meestal af van de doseringsvorm. Capsules moeten meestal met vloeistof ingenomen worden, terwijl oliën geen extra vloeistof nodig hebben. Oliën zijn daarom gemakkelijker in te nemen dan capsules. Bovendien moeten voedingssupplementen soms met bepaalde maaltijden ingenomen worden, anders kan geen ideale verwerking gegarandeerd worden.

Ook de frequentie van inname verschilt meestal van de doseringsvorm. Capsules moeten meestal vaker per dag ingenomen worden, want één capsule bevat niet de vereiste dagelijkse hoeveelheid. Dit is anders met oliën. Deze kunnen ook slechts eenmaal per dag ingenomen worden, want een theelepel of eetlepel bevat de vereiste gramhoeveelheid.

Gids: Veelgestelde vragen over omega 3 uitvoerig beantwoord

In dit deel beantwoorden we de meest gestelde vragen over omega 3, zodat je goed geïnformeerd bent als je een omega 3 supplement wilt kopen.

Welke omega-3 vetzuren zijn er en hoe werken ze?

De drie belangrijkste omega-3 vetzuren zijn: Alfa-linolzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Deze kunnen uit verschillende bronnen verkregen worden. ALA uit lijnzaadolie, en perilla-olie. EPA en DHA worden vooral gevonden in vette koudwatervis.

Bovendien verschillen de drie vetzuren in hun werking. Alfa-linolzuur verhoogt bepaalde bloedvetten, terwijl eicosapentaeenzuur en docosahexaeenzuur deze vetten verlagen. EPA en DHA verlagen ook de bloeddruk, terwijl aan ALA dit effect niet kan worden toegekend.

Wie zou omega-3 supplementen moeten nemen?

Omega-3 wordt meestal ingenomen door het eten van vis. De meeste mensen eten echter niet evenwichtig genoeg, zodat supplementen nodig zijn.

Hoewel omega-3 vetzuren voorkomen in vette koudwatervis zoals zalm, makreel, haring, tonijn en sardines, maar ook in lijnzaad- of koolzaadolie, avocado’s, walnoten, amandelen of chiazaden, is de inname uit deze voedingsmiddelen meestal niet voldoende. Vooral voor vegetariërs en veganisten, die geen vis eten, is de inname van omega-3 vetzuren moeilijker. Zelfs voor mensen die actief aan sport doen, is de inname uit deze voedingsmiddelen alleen niet voldoende.

Omega-3 wordt meestal ingenomen door vis te eten. De meeste mensen eten echter niet evenwichtig genoeg, en daarom zijn voedingssupplementen nodig. [Bildquelle: Saskia van Manen/ unsplash]

Daarom wordt aanbevolen dat deze groepen mensen, en ook degenen die niet regelmatig omega-3 vetzuren via de voeding binnenkrijgen, omega-3 supplementen innemen om een normale bloeddruk, hersenfunctie, gezichtsvermogen en hartfunctie te behouden.

Speciale omega-3 supplementen voor zwangere vrouwen moeten ook tijdens de zwangerschap ingenomen worden om de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen van de foetus te ondersteunen.

Hoe ontstaat een tekort aan omega-3?

Een tekort aan omega-3 wordt vaak veroorzaakt door een onevenwichtige verhouding tussen omega-3 en omega-6 vetzuren. De twee vetzuren lijken op elkaar in hun chemische structuur, maar hebben tegengestelde effecten. Omega-3 vetzuren verminderen ontstekingsprocessen in het lichaam, terwijl omega-3 vetzuren de vorming van omega-6 vetzuren bevorderen.

Als de twee vetzuren niet met elkaar in evenwicht zijn, dan kunnen bepaalde ontstekingen ontstaan, die op hun beurt tot bepaalde ziekten in het lichaam kunnen leiden. Daarom is een verhouding lager dan 3:1 (omega-6 tegen omega-3) neutraal voor ontstekingen.

Een tekort aan omega-3 in de wereld van vandaag wordt veroorzaakt doordat we meer omega-6 vetzuren in onze voeding opnemen dan omega-3 vetzuren. Dit is vooral te wijten aan de consumptie van industrieel verwerkt voedsel, fabriekslandbouw en het toegenomen gebruik van goedkope plantaardige olie. Daarom is de gemiddelde verhouding tussen omega-6 en omega-3 15:1, d.w.z. 5 keer meer omega-6 dan de aanbevolen hoeveelheid.

Hoeveel kost een omega-3 supplement?

De prijs van een omega-3 supplement hangt af van de doseringsvorm, de hoeveelheid, het dieet (vegetarisch of veganistisch) en aanvullende vitaminen. Dit is de reden waarom voedingssupplementen in allerlei prijsklassen te vinden zijn. Als je echter waarde hecht aan supplementen van hoge kwaliteit, kun je beter kiezen voor de dure alternatieven.

De volgende tabel moet je een meer gedetailleerd overzicht geven van de prijzen:

Prijsklasse Beschikbare producten
Laaggeprijsd 11,00 – 20,00€) Bereidingen met de doseringsvorm capsules en echte visolie
Middelgeprijsd 20,00 – 30,00 €) veganistische en vegetarische preparaten in de vorm van capsules en olie
Hooggeprijsd vanaf 30 €) hoge kwaliteit preparaten met extra vitamines

Hoe en hoe vaak moet je omega 3 preparaten innemen?

De frequentie waarmee omega-3 supplementen ingenomen moeten worden hangt meestal af van de vorm van het supplement. Er zijn preparaten die tot 3 maal daags ingenomen moeten worden, meestal in de vorm van capsules.

En sommige die door de week maar een keer per dag ingenomen hoeven te worden, meestal in de vorm van olie. Capsules worden meestal vaker per dag ingenomen, anders wordt de vereiste hoeveelheid omega-3 niet bereikt. Oliën, van de andere kant, kunnen ook eenmaal daags ingenomen worden, omdat ze meestal een grotere hoeveelheid per theelepel of eetlepel bevatten.

Meestal moeten supplementen ingenomen worden bij een vloeibare inname of ook bij bepaalde maaltijden. Hoe en hoe vaak een omega-3 supplement ingenomen moet worden vind je meestal in de bijsluiter of de productbeschrijving. Het is belangrijk niet meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in te nemen, want een overschot aan omega-3 moet vermeden worden.

Wat gebeurt er als er een omega-3 overschot is?

Tot nu toe hebben we het er alleen over gehad hoe belangrijk omega-3 voor het lichaam is en dat voedingssupplementen onmisbaar zijn voor de noodzakelijke dagelijkse behoefte. Supplementen moeten echter bewust en regelmatig ingenomen worden, maar niet te vaak, want een omega-3 overschot kan tot negatieve effecten leiden.

Een hogere inname kan het immuunsysteem verzwakken en tot bloedingen leiden. Hartpatiënten zouden zelfs een verhoogd risico lopen op plotselinge hartdood. Het kan ook leiden tot bloedstollingsstoornissen, misselijkheid, braken en een verhoogd cholesterolgehalte.

Er is tot nu toe echter nog niet genoeg onderzoek gedaan, waardoor bij overmaat mogelijk andere onbekende bijwerkingen naar voren kunnen komen.

Conclusie

De inname van omega-3 is nodig voor het behoud en de instandhouding van een gezond lichaam. Dienovereenkomstig verminderen omega-3 vetzuren het risico op hart- en vaatziekten, verminderen ontstekingen in het hele lichaam, ondersteunen de hersenfunctie, de oogfunctie en verlagen het cholesterol- en triglyceridengehalte.

Hoewel omega-3 vetzuren uit voedsel verkregen kunnen worden, zijn ze meestal niet voldoende om in de dagelijkse behoefte te voorzien.

Daarom is het een goed idee om, als je een tekort aan omega-3 hebt, voedingssupplementen te nemen om de door artsen aanbevolen hoeveelheid omega-3 binnen te krijgen. Deze zijn overal en in verschillende prijsklassen verkrijgbaar. Opgemerkt moet worden dat de dagelijkse behoefte niet overschreden mag worden om mogelijke negatieve effecten te voorkomen.

(Coverfoto: Michele Blackwell /unsplash)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies