Laatst bijgewerkt: 25-08-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

24Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

66Verzamelde opmerkingen

Welkom in Sweethome! We leven in een snelle wereld en tijd waarin het heel gemakkelijk is om belangrijke dingen te vergeten. Hoewel we een ontelbaar aantal mogelijkheden hebben om aantekeningen te maken en dingen bij te houden, zoals onze smartphones, hebben we het vandaag over een oude, maar nog steeds geldige en zeer efficiënte optie: het notitieboek.

Behalve voor het maken van aantekeningen en het bijhouden van verslagen zijn notitieboeken ook nuttig voor veel andere dingen. Voor kunstenaars en creatieven is alleen een notitieboekje en een pen de meest effectieve oplossing tegen verveling. Om deze en vele andere redenen is een notitieboekje een essentieel voorwerp dat het waard is om overal mee naar toe te nemen.

Notitieboekjes lijken eenvoudige voorwerpen, maar er zijn meer variaties dan je denkt! Je ideale notebook hangt onder meer af van het soort gebruik dat je ervan wilt maken.
In deze gids laten we je zien hoe je deze factoren kunt herkennen, zodat je de juiste voor je kunt kiezen – je notebook wordt vast en zeker je beste bondgenoot!
Belangrijk om te weten

  • Een notitieboek is een groep vellen papier die samengebonden zijn en aan een omslag bevestigd zijn. Ze zijn erg handig voor schrijven, aantekeningen maken en tekenen. Ze zijn kleiner van formaat dan een notebook, hoewel het doel praktisch hetzelfde is. Daarom worden notitieboeken door velen beschouwd als meer praktische versies van notitieboeken.
  • Er zijn speciaal voor tekenen ontworpen schriften, die bestaan uit dikker papier dat de inkt beter absorbeert en het gebruik van een grotere verscheidenheid aan tekengereedschap mogelijk maakt. Standaard notitieboeken zijn echter bedoeld om aantekeningen te maken en met een biro te schrijven. Hun papier is dunner en minder bestendig.
  • Omdat de doeleinden en de mogelijke gebruikers van de twee soorten notitieboeken verschillend zijn, zijn er verschillende factoren die het overwegen waard zijn, vooral de papiersoort en het gewicht van het papier. Om de duurzaamheid van het notitieboek te bepalen, moet ook gekeken worden naar de bindwijze en de soort omslag.

Beste notitieboek: Onze selectie

Koopgids: Wat je moet weten over notitieboeken

Als je na het lezen van onze aanbevelingen niet kunt wachten om in je notitieboek te gaan tekenen of schrijven, maak je dan geen zorgen. Hieronder bekijken we meer informatie over notitieboeken, hun soorten, waar je ze kunt kopen, hun prijs en de belangrijkste koopfactoren. Lees verder om meer te weten te komen!

Als er één ding de moeite waard is om bij je te dragen, dan is het wel een notitieboek (Photo: StartupStockPhotos / pixabay.com)

Wat is een notitieboek en wat zijn de voordelen ervan?

Een notitieboek is een schrift/boek, meestal klein, dat meerdere vellen papier bevat om op te schrijven, te tekenen en notities te maken. Er zijn meerdere bindwijzen om de vellen samen te binden. Sommige laten toe dat de vellen uitgescheurd worden, terwijl andere ze op hun plaats houden.

Ze zijn een heel gebruikelijke en efficiënte manier om ideeën, to-do’s en taken te ordenen, en ook om notities te maken. Ze zijn ook erg populair bij kunstenaars, die ze vaak gebruiken om onderweg te tekenen en te schetsen, dankzij hun lichte gewicht, gemakkelijke vervoer en papierkwaliteit.

Voordelen
  • Toegankelijk
  • Lichtgewicht
  • Handig voor organiseren, noteren en tekenen
Nadelen
  • Meestal breekbaar
  • Moet vervangen worden als papier op is
  • Gemakkelijk kwijt te raken

Standaard notitieboeken en schetsboeken – waar moet je op letten

Niet alle notitieboeken zijn geschikt voor elk gebruik. De behoeften van een kunstenaar die tekeningen wil maken met specifieke kunstgereedschappen zijn anders dan die van iemand die gewoon zijn oorbellen wil opschrijven. Daarom is het de moeite waard onderscheid te maken tussen de twee belangrijkste soorten notitieboeken.

Standaard notitieboek. Het papier, hoewel vaak van hoge kwaliteit, is dunner en lichter van gewicht (ongeveer g/m2). De bladen zijn meestal gelinieerd of gerasterd, en dienen als referentie om te schrijven, aantekeningen te maken en ordelijk te tellen. In het algemeen zijn ze kwetsbaarder dan schetsboeken.

Sketchbook. Ontworpen voor kunstenaars. Ze zijn duurder. Hun zwaarder papiergewicht (60-80 g/m2) en kwaliteit is efficiënter om een grotere verscheidenheid aan schrijf- en tekengerei te ondersteunen, waaronder aquarelverf, stylografen en markeerstiften. Het papier is meestal helemaal wit, zonder strepen of rasters.

Een notitieboek is handig om te tekenen, dingen bij te houden of te schrijven (Foto: StockSnap / pixabay.com)
Standaard notitieboek Schetsboek
Papiergewicht Laag Hoog
Werkt met Balpen, potlood Balpen, potlood en kunstgereedschap
Ideaal voor Schrijven, aantekeningen maken, ordenen Tekenen, schetsen, ontwerpen
Vellen Wit/gestreept/geruit Wit

Papiergewicht – Wat is het en waarom is het belangrijk?

Grammage is het gewicht van het papier. Het wordt gemeten in gram per vierkante meter (g/m2). Hoe zwaarder het gewicht, hoe sterker het papier. Zwaarder papier heeft ook de neiging inkt beter te absorberen. Schetsboekpapier weegt meestal ongeveer 100 g/m2, terwijl standaard notitieboekpapier tussen 60 en 80 g/m2 weegt.

Hoeveel kost een notitieboek?

Standaard notitieboeken zijn heel betaalbaar. Je kunt ze kopen vanaf ongeveer 80 MXN. De kosten stijgen afhankelijk van verschillende factoren, zoals de soort omslag, de bindwijze en vooral het aantal bladzijden. Maar de opties van hogere kwaliteit overschrijden meestal niet 300 MXN.

De kosten van schetsboeken zijn meestal hoger. Dit komt vooral door het zwaardere gewicht van het papier en het feit dat ze veel grotere afmetingen kunnen bereiken dan een standaard notitieboek. De kosten van een schetsboek kunnen beginnen bij ongeveer MXN 300 en meer dan MXN 1.000 bedragen.

Waar kun je een schetsboek kopen?

Schetsboeken zijn heel gewoon en gemakkelijk verkrijgbaar. Elke conventionele kantoorboekhandel zal een selectie schriften hebben. In kantoorboekhandels heb je echter meer kans standaard notitieboeken te vinden, en de selectie schetsboeken is waarschijnlijk kleiner.

Alle kantoorboekwinkels, zoals Office Max en Office Depot, bieden een ruime keuze van beide soorten notitieboeken. Als je een schetsboek wilt en meer variatie in mogelijkheden zoekt, kun je naar een kunstwinkel als Lumen gaan. Een andere goede optie is om online te kopen. We raden je aan dit via Amazon.com.mx te doen.

Aankoopcriteria

De volgende vier factoren zullen je aankoopbeslissing beïnvloeden. Of je nu een tekenaar, een cartoonist of een conventionele gebruiker bent, let op deze vier punten. Ze helpen je de juiste keuze te maken, een slimme aankoop te doen en het meeste uit je notebook te halen.

Bladtype

Niet alle bladen zijn hetzelfde. Het soort vel verwijst naar het ontwerp/patroon dat op het vel gedrukt is, en elk vel heeft een specifiek doel. Hoewel in werkelijkheid elk soort vel voor elk doel gebruikt kan worden, biedt het hebben van strepen, rasters of gewoon een blanco vel meer gemak voor elke situatie.

Gevoerd/raster. Gebruikelijk in standaard notitieboeken. Ideaal om notities te maken, wiskunde of berekeningen uit te voeren, te schrijven en lijsten te maken. De lijnen zijn bedoeld als leidraad bij het schrijven, zodat de tekst gelijkmatig en uitgelijnd is. De vierkanten hebben dezelfde functie, hoewel ze meestal nuttiger zijn voor het werken met getallen.

Gekrabbeld. Hoewel dit soort bladen meer voorkomt in gewone notitieboeken, bestaan er ook gelijnde notitieboeken. Gelinieerde bladen zijn bedoeld voor musici, want ze zijn gelinieerd om notenbalken te vormen. Ze bieden musici de mogelijkheid om muzikale ideeën op te nemen of notenbalken te schrijven terwijl ze bezig zijn.

White. Hoewel dit het meest voorkomende soort blad in schetsboeken is, zijn er ook veel standaard schetsboeken met een wit blad. Het witte blad biedt een volledig vrij en opgeruimd canvas om ideeën in tekeningen en schetsen vast te leggen. Het is vaak de keuze van kunstenaars.

Grootte

De grootte hangt af van het soort werk dat je met je notitieboek gaat doen. Een klein notitieboekje (ongeveer 10×15 cm) is ideaal voor het maken van eenvoudige aantekeningen en het noteren van to-dos. Als je echter geïnteresseerd bent in tekenen, is het de moeite waard een groter exemplaar te overwegen (vanaf ongeveer 30×20).

Omslag

De omslag is de buitenste laag die de bladzijden van het notitieboek beschermt. Zonder dit zou het notitieboek weinig stevigheid hebben en zouden de bladzijden blootliggen, waardoor ze heel gemakkelijk beschadigd zouden worden. De bekleding is een belangrijke factor voor de duurzaamheid en stevigheid van het notebook.

Rigid. Duurder en iets zwaarder, maar biedt meer bescherming. Het is meestal efficiënter om het schrift goed gesloten te houden, vooral als het een elastiek/bandje heeft. Een goede keuze voor kunstenaars of illustratoren die de bladzijden in de best mogelijke conditie willen houden.

Halfstijf/zacht. Gemaakt van een soortgelijk materiaal als het harde omslag, maar iets lichter en soepeler. Hoewel de bescherming en stevigheid minder is, is het toch een goede optie om de kwaliteit van de pagina’s te bewaren.

Binding

Binding verwijst naar de methode waarmee de pagina’s bij elkaar gehouden worden en aan het omslag van het boekje vastgehouden worden. De manier van binden is essentieel om de duurzaamheid te bepalen. Sommige zijn broos en maken het mogelijk dat de lakens gemakkelijk verwijderd/uitgescheurd kunnen worden, en andere zijn ontworpen om permanent bevestigd te worden.

Thread. De sterkste bindwijze van allemaal, aanbevolen voor kunstenaars en illustratoren. De bladzijden zijn verbonden en worden aan het omslag vastgehouden door naden in de rug. Als je een bladzijde wilt verwijderen, is het de moeite waard ze met de hand bij te knippen, want als je probeert ze uit te scheuren kan dat het stiksel beschadigen en verschillende bladzijden doen uitvallen.

Spiraal. Waarschijnlijk de meest voorkomende. Zoals de naam al zegt, bestaat deze methode uit een stel geperforeerde vellen die op een spiraal gehouden worden, die van plastic of draad gemaakt kan zijn. Het verwijderen van de lakens is zo simpel als ze afscheuren, waardoor de rest van de set niet beschadigd wordt. Ideaal om notities te maken en te schrijven.

Nietjes. Werkt met vellen die in tweeën gevouwen zijn, gestapeld op een omslag van hetzelfde formaat, maar iets dikker, en in het midden geniet. Deze methode is broos en kan snel aan stevigheid inboeten, dus wordt ze alleen aanbevolen voor eenvoudig noteren en het noteren van een paar notities.

Ondanks de opkomst van elektronische notitie-apparaten is het notitieboekje nog steeds actueel en onmisbaar. (Foto: Free-Photos / pixabay.com)

(Uitgelichte foto bron: 6689062/ Pixabay.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies