Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Dit ambachtelijke bedrijf werd in 1877 opgericht en is nu een internationaal bekende fabrikant van huishoudelijke inbouwapparatuur. Naast koelkasten, wasmachines en vaatwassers vormen ovens het hart van het bedrijf. Van het originele kolenfornuis tot de huidige innovatieve all-round oven, Neff heeft voortdurend indruk gemaakt met kwaliteit.

In onze grote Neff oven test 2021 gaan we in op vragen vóór het kopen, over de verschillende soorten ovens en criteria die je helpen bij het kopen. We stellen ook onze favorieten voor. Neff heeft het juiste product voor iedereen, van hobbykok tot professionele kok, en wij helpen je de juiste beslissing te nemen.
Belangrijk om te weten

 • Neff biedt inbouwovens, CircoTherm® ovens, compacte ovens, ovens met magnetronfunctie, Slide&Hide® ovens en stoomovens. Sommige ovens combineren verschillende soorten.
 • Een uniek verkoopargument van Neff is de volledig inschuifbare Slide&Hide® ovendeur, die het gemakkelijker maakt om het eten eruit te halen.
 • Als je een Neff oven koopt, moet je letten op de verwarmingsstanden, de ovendeur, de reiniging, de bediening van de oven (display) en de energie-efficiëntieklasse, deze criteria helpen je de ovens met elkaar te vergelijken.

Beste Neff Oven: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria van Neff ovens

Vanwege de vele verschillende modellen kan het kiezen van de juiste Neff oven vaak moeilijk zijn.

De volgende criteria zullen je helpen:

We geven je dan gedetailleerde tips over elk van deze gebieden.

Verwarmingsstanden

Bij de aankoop kun je de verschillende verwarmingsstanden gebruiken om te beslissen welke Neff oven geschikt is voor jou. Om dit te doen moet je eerst bedenken waar je het voor wilt gebruiken.

Kook je regelmatig veel chique gerechten? Kook je meer af en toe? Bak je veel pizza en brood? Heb je een grillfunctie nodig?

Je moet deze vragen voor jezelf beantwoorden. Neff ovens hebben tot wel 15 verwarmingsstanden. In de regel neemt de prijs toe met het aantal functies.

Behalve drie standaard verwarmingsstanden zijn ook twee zachte (eco) verwarmingsstanden mogelijk, evenals drie grill-verwarmingsstanden, twee rijsverwarmingsstanden en vijf andere speciale verwarmingsstanden voor o.a. pizza, brood en ontdooien.

Ovendeur

Bij Neff kun je kiezen tussen een standaard ovendeur, een Slide&Hide® of een Hide® ovendeur. We leggen de verschillen uit.

Art Functie
Standaard ovendeur Je kunt deze deur openen en sluiten. In geopende stand staat hij voor de oven
Slide+Hide® Deze kan in geopende stand helemaal in de ovenbehuizing worden geschoven. Het handvat draait mee, zodat het comfortabel in je hand ligt.
Hide® Dit werkt als de Slide+Hide®, behalve dat het handvat niet wegdraait.

Reiniging

Bij de aankoop van je Neff oven kun je kiezen of en welk reinigingsprogramma je geïntegreerd wilt hebben. Hier hebben we uitgelegd hoe ze werken.

Het voordeel van pyrolytisch reinigen is dat je hardnekkige resten niet meer met de hand hoeft te schrobben en dat ze niet in de oven verbranden.

Houd er rekening mee dat je nog enkele voorbereidingen moet treffen, zoals het verwijderen van het waterreservoir in een stoomoven.

Je hoeft echter geen chemische schoonmaakmiddelen te gebruiken.

EasyClean helpt je bij kleine vervuilingen om tussendoor snel schoon te maken. Dit programma bespaart tijd en energie ten opzichte van pyrolyse, maar kan geen hardnekkige vetresten verwijderen. In ruil daarvoor kan echter ook al het bakgerei (bakplaat, rek, enz.) gereinigd worden.
De

oven bedienen

Bij Neff ovens kun je kiezen uit vijf verschillende displays. Er zijn grafische, tekst, LCD en LED displays. Hier moet je overwegen of je de oven liever op de tast bedient of klassiek met knoppen en knoppen.

Beeldschermnaam Functionaliteit Voordelen
5,7″ TFT kleuren- en grafisch beeldscherm FullTouch Bediening snelle bediening door te tikken of te vegen mogelijk, goede leesbaarheid
4,1″ TFT kleuren- en tekstdisplay ShiftControl easy bediening, haptisch bedieningselement
2,5″ TFT kleuren- en tekstdisplay ShiftControl makkelijke bediening, haptisch bedieningselement
LCD display LCD scherm (witte symbolen) met elektronische of mechanische toestelbediening keuze van bedieningselementen
LED display LED scherm (rode symbolen) met elektronische of mechanische toestelbediening keuze van bedieningselementen

Energie-efficiëntieklasse

Bij het kopen van een Neff oven moet je letten op de energie-efficiëntieklasse. Dit geeft informatie over het energieverbruik en bijgevolg over de elektriciteitskosten.

Dit voorschrift is geldig sinds 2014. Oude apparaten kregen de klassen A+++ tot G.

Het Europese energielabel varieert van A+++ tot D. Zo zal een oven met een A+++ rating in vergelijking met een A de helft minder energie verbruiken (en dus kosten).

Alle Neff FullSteam stoomovens hebben een energie-efficiëntieklasse van A+ en veel Neff inbouwovens halen deze score ook, zonder in te boeten aan functies.

Besluit: Welke soorten Neff ovens zijn er en welke is geschikt voor jou?

Hier laten we je zien welke soorten ovens Neff aanbiedt en wat ze kenmerkt, zodat je een goed overzicht krijgt.

Neff inbouwovens

Een Neff inbouwoven heeft een nisbreedte van 560 mm en is uitgerust met een oven van 71 liter.

Neff Backofen-3

Een inbouwoven moet altijd in een kast geïnstalleerd worden. Een vrijstaande oven, daarentegen, kan overal in de keuken geplaatst worden. (Image source: Mike Gattorna/Pixabay)

Naast de basisuitrusting kan deze oven natuurlijk een paar extra functies hebben, maar verder is het de “klassieker” vergeleken met alle andere ovens en past hij in elke keuken. De inbouwovens zijn zelfvoorzienend en je hebt dus meer vrijheid in de toestelcombinatie.

Neff CircoTherm® ovens

Neff ovens met het gepatenteerde CircoTherm® systeem leiden de hete lucht rond de afzonderlijke niveaus. Zo kun je voedsel op tot wel vier niveaus bereiden zonder dat de smaken zich vermengen.

De speciale EfficientDrive motortechnologie maakt de oven veel stiller in werking.

Kenmerkend voor deze ovens is dat ze bijzonder energiebesparend, stil en schoon zijn. Wanneer de ovendeur geopend wordt, betekent het unieke systeem dat er minder temperatuurverlies te verwachten is dan bij een conventioneel toestel.

Neff compacte ovens

Neff compacte ovens zijn zeer geschikt voor kleine keukens omdat ze slechts 45 cm hoog zijn. Met tot 15 bakstanden zijn er ook hier volop mogelijkheden om te koken.

Het voordeel is dat de oven nog steeds veel functies biedt en bijna elk gerecht kan bereiden. Compacte ovens van Neff hebben tussen 45-47 liter inhoud voor je culinaire ideeën.

Neff ovens met magnetron

Een Neff oven met geïntegreerde magnetron bespaart ruimte en tijd omdat hij twee apparaten in één combineert.

Dit is een bijzonder voordeel voor keukens met beperkte ruimte, want er hoeft geen tweede toestel te worden geplaatst, maar je hoeft niet af te zien van het gemak van de functie. Met tot wel 13 verschillende verwarmingsstanden zijn deze ovens absolute allround talenten. Met de magnetronfunctie is het eten veel sneller klaar dan in een gewone oven.

Neff Slide&Hide® (ovens met intrekbare deur)

Neff ovens hebben een uniek verkoopargument en dat is de Slide&Hide® functie. Hier kan de ovendeur, die anders altijd in de weg zit, eenvoudig in de ovenbehuizing worden geschoven en verdwijnt zo helemaal.

Neff levert een speciaal dempingsmechanisme voor gemakkelijk en bijna geruisloos gebruik, dat het uit de oven halen van voedsel comfortabeler maakt. De deurkruk beweegt altijd in de tegenovergestelde richting van de handbeweging, zodat je niet hoeft te reiken.

Neff stoomovens

Een Neff stoomoven (ook wel FullSteam stoomoven genoemd) is een combinatie van een gewone oven en een stoomkoker.

“Sous-vide” is Frans voor vacuüm koken,

Een grote keuze aan programma’s maakt een optimale bereiding van elk gerecht mogelijk.

Behalve conventioneel stoomkoken is hier ook “sous-vide” zacht stoomkoken mogelijk.

Hoe lang maakt Neff al ovens?

Neff maakt al ovens sinds 1877. In die tijd waren het nog met kolen gestookte ovens. In 1961 werden de eerste inbouwovens geproduceerd.

Wist je dat Neff werd opgericht door de meesterslotenmaker Carl Andreas Neff?

Meesterslotenmaker is een oude term voor het beroep van metaalbewerker. Carl Andreas Neff stichtte de zaak met zijn zes gezellen in wat toen de Zähringer Hof was.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een Neff oven koopt

Ten slotte willen we je, om je te helpen een betere aankoopbeslissing te nemen, nog wat extra informatie geven.

Welke functies bieden Neff ovens?

Neff biedt talloze functies in zijn verschillende ovens. Elk toestel is anders uitgerust. Hier is een kort overzicht van welke functies mogelijk zijn.

 • Standaard functies
  • Hete lucht – gelijktijdig bakken/koken op verschillende niveaus (40°C – 200°C)
  • Boven-/onderwarmte – om te bakken en braden op één niveau (50°C – 250°C)
  • Bodemwarmte – om opnieuw te bakken en te koken in een waterbad (30°C – 250°C)
 • Zachte functies (vroeger eco)
  • Boven-/onderwarmte zacht – Voor het zachtjes garen van voedsel (50°C – 250°C)
  • CircoTherm® gentle – Voor het zachtjes garen van voedsel op één niveau zonder voorverwarmen (40°C – 200°C)
 • Bewijsfuncties
  • Zacht koken – Voor het zachtjes garen van vleesstukken (70°C – 120°C)
  • Rijskast – voor het rijzen van gistdeeg en zuurdesem (2 stadia)
  • Sous-vide – voor koken “onder vacuüm” bij lage temperaturen en met 100% stoom (50°C – 95°C)
 • Grillfuncties
  • Thermo-grill – voor het braden van vis en stukken vlees (50°C – 250°C)
  • Grill met klein oppervlak – geschikt om kleine hoeveelheden te grillen en te gratineren (50°C – 275°C)
  • Grill met groot oppervlak – geschikt voor het grillen van steaks, worstjes of toast en voor gratineren (50°C – 275°C)
 • Speciale functies
  • Ontdooitrap – voor het voorzichtig ontdooien van bevroren voedsel (30°C – 60°C)
  • Gerechten voorverwarmen – Voor het opwarmen van gerechten (30°C – 70°C)
  • Warm houden – Om voedsel warm te houden (60°C – 100°C)
  • Opwarmen – Voor het opwarmen van voedsel of gebakken waren
  • Broodbakstand – ideaal voor het bakken van brood en gebak (180°C – 240°C)
  • Pizzaniveau – Voor het bakken van pizza’s (50°C – 250°C)

Neff Backofen-1

De pizzastage is een combinatie van hete lucht en bodemwarmte voor optimaal pizzabakken.
(Image source: Engin Akyurt /Pixabay)

Wat onderscheidt Neff ovens van andere fabrikanten?

Neff staat voor producten van zeer hoge kwaliteit. Wat Neff ovens echter uniek maakt, is hun Slide&Hide® technologie. Hier kan de ovendeur bij het openen helemaal in de ovenbehuizing zakken. Geen enkele andere fabrikant biedt deze gepatenteerde technologie.

Wat is de prijsklasse van Neff ovens?

De prijs hangt grotendeels af van de mogelijkheden van de oven. Neff ovens kosten tussen €370 en €2700.

Art Prijs
Inbouwovens vanaf 370€
CircoTherm® ovens vanaf 650€
Compacte ovens vanaf 1000€
Ovens met magnetron vanaf 1000€
Slide+Hide® (ovens met oprolbare deur) vanaf 700€
Stoomovens vanaf 1600€

Waar kan ik

een Neff oven kopen?
Behalve op de officiële website van de fabrikant kun je een Neff oven ook kopen in een online winkel naar keuze of “offline” in je plaatselijke keukenwinkel. Hier zijn een paar mogelijkheden:

Online winkels

 • neff-home.com/nl
 • amazon.co.uk
 • otto.nl
 • elektrogeraete-neumann24.de
 • euronics.nl

Offline

 • Winkels in elektrische artikelen (Saturn, Mediamarkt, enz.)
 • Gespecialiseerde keukenwinkel

Hoe werkt zelfreiniging op Neff ovens? (Pyrolyse en EasyClean)

Neff biedt twee reinigingsfuncties voor “zelfreiniging”. Het eerste is pyrolyse en het tweede is EasyClean.

Pyrolyse is in wezen niets anders dan een thermo-chemisch proces waarbij organische stoffen bij zeer hoge temperaturen worden ontleed. In dit geval worden alle “restjes” in de oven tot as ontbonden en kunnen ze daarna eenvoudig weggeveegd worden. Dit betekent dat er geen chemische schoonmaakmiddelen nodig zijn en dat je geen eeuwen hoeft te besteden aan het afschrapen van resten.

Een speciaal ovenprogramma verwarmt de oven hiervoor tot meer dan 500° Celsius.

EasyClean is het extra reinigingsmiddel dat snel tussendoor gebruikt kan worden. Hier wordt de oven schoongemaakt met water, afwasmiddel en het “EasyClean” reinigingsprogramma. Daarna hoeft het alleen nog maar uitgeveegd te worden.

Welke alternatieven zijn er voor Neff ovens?

Er zijn veel alternatieven, waaronder magnetrons met een kookfunctie en/of grillfunctie, microgolfovens, steenovens of mini-elektrische ovens.

Het hangt af van je behoeften en waar je de oven voor wilt gebruiken. Als je alleen af en toe een snelle ovenschotel wilt maken, is een magnetron met ovenfunctie misschien voldoende. Heb je een grote vrije ruimte in je tuin en ben je een enthousiaste pizzabakker? Een steenoven voor buiten is misschien iets voor jou.

Neff Backofen-2

De “bakkamer” van een steenoven is gemaakt van vuurvaste baksteen, beton, steen, klei of pleister.
(Image source: paparazza/Pixabay)

Neff ovens zijn van hoge kwaliteit en gaan meestal lang mee, dus het kan de moeite waard zijn om een tweedehands oven te zoeken als nieuwe producten je te duur zijn.

Mijn Neff ovenlamp is defect. Hoe kan ik het vervangen?

Als je zelf je defecte Neff ovenlamp wilt vervangen, kun je dat zelf doen met deze zes eenvoudige stappen.

 1. Schakel de zekering uit: Zo loop je geen risico op een elektrische schok.
 2. Maak de glazen voet los: Je kunt het meestal met je blote hand verwijderen. Anders kun je een rubberen handschoen aantrekken voor meer grip.
 3. Schroef de gloeilamp los: Draai uit tegen de klok in.
 4. Plaats een nieuwe gloeilamp: Draai in met de klok mee.
 5. Bevestig het glazen deksel: Draai hem gewoon weer in.
 6. Schakel de zekering in en controleer of de nieuwe lamp werkt.

Zijn er reserveonderdelen en accessoires verkrijgbaar voor Neff ovens?

Er is een speciale zoekfunctie voor onderdelen op de Neff website. Je kunt het modelnummer (ook E-nummer) gebruiken om het juiste onderdeel te vinden. Je vindt de juiste vervangingsonderdelen voor je toestel tot wel tien jaar.

Als je al weet welk onderdeel je nodig hebt. Je kunt het bijbehorende onderdeel ook zoeken op andere online platforms, zoals Amazon. Let op de compatibiliteit.

Wat is de garantie op Neff ovens?

Neff biedt zijn klanten de wettelijke fabrieksgarantie van 24 maanden bij aankoop van een nieuw toestel.

Bovendien kan bij het sluiten van het contract een garantieverlenging voor nog eens 36 maanden gekocht worden voor €99.

Beeldbron: starush/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies