Laatst bijgewerkt: 25-09-2021

Onze selectiecriteria

40Onderzochte producten

14Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

70Verzamelde opmerkingen

Een muurrooster is een echte blikvanger voor je huis. Met zijn eenvoudige elegantie biedt hij een creatieve oplossing voor je huishouden. Of het nu is voor meer orde op het bureau in het thuiskantoor of voor het ophangen van keukengerei. Het is niet alleen ruimtebesparend, maar schept ook meer vrije werkruimte.

Het is ook decoratief ideaal als memobord voor de hele familie of voor herinneringen met vrienden. Dankzij de vele elementen is het veel meer dan een prikbord. Het helpt je om structuur in je dingen aan te brengen en biedt je een kader voor creatieve en persoonlijke vormgeving.
Belangrijk om te weten

  • Muurroosters zijn decoratieve roosters van roestvast staal, draad of kunststof. Ze dienen als ordeningssysteem en combineren nut met vormgeving. Ze kunnen op allerlei manieren gebruikt worden, zowel binnen als buiten.
  • Ze kunnen naar wens uitgebreid worden met extra elementen zoals harkjes, clips, mandjes of opbergrails. Zo fungeren ze niet alleen als pin- en fotowand, maar ook als plank of extra bergruimte.
  • Muurroosters kunnen gebruikt worden voor klimrozen. Ze kunnen ook gebruikt worden als basis voor kruidenbedden of balkonplanten.

Beste Muurroosters: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor muurroosters

In de volgende hoofdstukken hebben we de belangrijkste beslissingscriteria voor het kopen van een muurrooster op een rijtje gezet. Dit helpt je om muurroosters te vergelijken uit een groot aanbod.

De belangrijkste kenmerken zijn:

In het volgende laten we zien wat belangrijk is in de criteria en waar je op moet letten. Dit geeft je een overzicht en maakt je keuze gemakkelijker.

Kleur en materiaal

Muurroosters zijn er in roestvast staal, metaaldraad en kunststof. Roestvrij stalen materialen zijn bijzonder geschikt als je je rooster als wandplank wilt gebruiken of voor zware elementen. Draad of plastic materialen zijn ook geschikt om als fotostrip of memoplank te gebruiken.

Zorg ervoor dat het roestvrij is als het buiten gebruikt wordt. Veel leveranciers leveren wandroosters in zwart, wit en roségoud. Minder gebruikelijk, maar nog steeds verkrijgbaar, zijn andere kleuren zoals goud en roze.

Maat

Muurroosters zijn ruimtebesparende elementen. Ondanks hun grootte nemen ze door hun geringe diepte weinig plaats in. De standaardmaat voor muurroosters is 65 bij 45 centimeter. Grotere modellen zijn te koop in 80 bij 40 of 80 bij 20 centimeter.

Als je meer ruimte nodig hebt, kun je wandroosters gemakkelijk combineren. Kleinere modellen van 40 bij 30 centimeter en 20 bij 20 centimeter zijn ook verkrijgbaar. Afhankelijk van de grootte varieert het aantal vierkanten. Deze zijn meestal tussen 90 en 120 per muurrooster. Kleine muurroosters beginnen echter bij slechts 12 vierkantjes.

Montage

De montagemethode hangt af van het gekozen model. Ze kunnen opgehangen of op hun plaats geboord worden. Er zijn muurroosters met en zonder geïntegreerde boorgaten. Bij boorgaten worden ze in de muur geboord met vier tot zes schroeven, afhankelijk van de grootte en het materiaal. Bij bijzonder licht materiaal zijn twee op de bovenhoeken ook voldoende. Er moet echter voldoende ruimte zijn tussen de muur en het rooster om de elementen te kunnen ophangen. De schroeven moeten daarom niet helemaal ingedraaid worden.

Als je geen geschikt gereedschap hebt, kun je muurroosters gebruiken om te harken. Om dit te doen spijker je twee tot vier harken aan de muur. De bovenste staaf van het muurrooster wordt op zijn plaats geharkt. Voor meer stabiliteit kunnen lussen gebruikt worden. Deze worden aan het muurrooster bevestigd en direct op de muur gehamerd. Dit voorkomt dat het rooster wegglijdt. Als je een muurrooster zonder boorgaten koopt, let er dan op dat de vereiste bevestigingsharkjes meegeleverd worden.

Leveringsomvang

Veel leveranciers leveren al een compacte set voor het gebruik van het muurrooster. Behalve de nodige bevestigingsmaterialen bevat deze set ook decoratieve elementen. Dit kan je vaak geld besparen. Als alternatief kun je ook extra harken, clips en andere elementen kopen.

Gids: Veel gestelde vragen over muurroosters in detail beantwoord

In het volgende willen we enkele vragen over muurroosters beantwoorden. Dit zal je helpen de beste beslissing te nemen voor je muurrooster.

Voor wie is een muurrooster geschikt?

Het is geschikt voor iedereen die meer systeem in zijn spullen wil brengen. Of het nu foto’s, notities of huishoudelijke voorwerpen zijn. Hij is veelzijdig en combineert stijl en nut. Door er harken of andere opbergelementen aan te hangen, kan het als alternatieve plank dienen. Het kan ook als decoratief voorwerp gebruikt worden.

wandgitter-test

Een muurrooster voor planten helpt bloemen om groter te groeien (Image source Pixabay /Francine Scera)

Een muurrooster is een blikvanger in elke kamer van het huis. Het bespaart ruimte en is ideaal voor alle huishoudens met weinig bergruimte. Het helpt bureaus opgeruimd te houden en schept ruimte in kasten. Het vormt ook een stevige basis om foto’s aan op te hangen. Het is ook geschikt voor het ophangen van bloempotten en het stabiliseren van klimplanten.

Welke soorten muurroosters zijner?

Je hebt een ruime keuze als het gaat om het gebruik van muurroosters. Maar voordat je koopt, moet je bedenken of hij binnen of buiten gebruikt zal worden.

Type Bijzonderheid
Wandroosters voor binnen Wandroosters voor binnen zijn een ruimtebesparend alternatief voor rekken. Zij kunnen ook voor decoratieve doeleinden worden gebruikt. Ze zijn meestal magnetisch.
Buitenmuurroosters Buitenmuurroosters zijn ideaal voor balkons en tuinen. Hun materiaal is waterbestendig en roest niet.
Muurroosters Vrijstaand Vrijstaande muurroosters kunnen worden gebruikt als ruimteverdelers of kledingrekken. Zij zijn ook geschikt voor inrichtingswinkels.

Wandroosters voor buiten kunnen ook binnenshuis gebruikt worden. Maar als je binnenmuurroosters buiten gebruikt, kan dat leiden tot kleurverlies en roestvlekken.

Hoe kan ik een muurrooster versieren?

Een muurrooster kan op veel verschillende manieren versierd worden. Je kunt foto’s vastmaken met behulp van clips en slotjes. Haken kunnen gemakkelijk in het raster gehangen worden en voorwerpen met gaatjes of lussen kunnen er aan bevestigd worden. Je kunt ook gemakkelijk bloempotten inharken met een harkfunctie.

Er zijn ook allerlei dozen, manden en planken die je gemakkelijk aan je muurrooster kunt bevestigen. Deze zijn niet alleen praktisch, maar geven ook een extra 3D effect. Je kunt ze gebruiken voor tijdschriften, pennen, brieven, boeken, tandenborstelbekers, badspullen en nog veel meer. Voor een bijzondere sfeer kun je een sliert lichtjes door de spijlen rijgen.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies