Last updated: 20-08-2021

How we pick our products

13Products analyzed

14Hours invested

2Studies researched

44Comments collected

Waar je de beste artikelen over een veelheid van producten kunt vinden. Vandaag hebben we het over mechanische potloden en al hun voordelen, zowel voor leerlingen als voor op het werk.

Ontwikkeld als een optie voor traditionele potloden, is het mechanisch potlood een duurzamer voorwerp, je kunt het immers onbeperkt gebruiken, gewoon door het grafiet te vervangen als het opraakt.

Tegenwoordig zijn ze een steeds gewoner voorwerp en de keuze is enorm. Dus stelden we dit artikel speciaal voor je samen om het product en al zijn voordelen beter te begrijpen.
Belangrijk om te weten

  • Sommige potloodmodellen hebben een ingebouwde gum aan een uiteinde.
  • Grafietpotloden zijn er in verschillende diktevariaties, dus je moet de juiste voor je potlood kiezen.
  • Er zijn veel verschillende stijlen, kleuren en ontwerpen potloden, dus alles wat je hoeft te doen is er een te vinden die bij je persoonlijkheid past.

Mechanisch potlood: Onze selectie

Shopgids Mechanisch potlood: Alles wat je moet weten

Potloden zijn een uitstekende optie voor wie verschillende soorten overtrekken zoekt en zich niet steeds zorgen wil maken over potloden, puntenslijpers en punten die breken.

De keuzemogelijkheden zijn echter immens als het om potloden gaat. Bekijk dus zeker onze koopgids met tips, vergelijkingen en meer informatie over het product, zodat je de juiste keuze kunt maken.

Imagem de pessoa usando uma lapiseira para começar um desenho em uma folha em branco em cavalete de madeira
Potloden zijn uitstekend gereedschap voor zowel schrijven als artistieke productie. (Bron: i love simple beyond/ Pexels)

Wat is een mechanisch potlood?

Mechanische potloden zijn een schrijf- of tekengerei dat bestaat uit een zeshoekig of cilindervormig lichaam dat in verschillende soorten materiaal gemaakt kan worden en dat een veermechanisme heeft dat het gebruik en de controle over het grafiet mogelijk maakt.

Het eerste model mechanisch potlood werd in 1822 in Groot-Brittannië gepatenteerd en nam sindsdien veel technologische vooruitgang aan die ze veel praktischer en lichter maakt, zodat ze een prima optie werden om traditionele potloden te vervangen.

Met verschillende diktes kunnen verschillende soorten grafietstiften gebruikt worden, zodat je kunt variëren in het soort schrijven of tekenen dat gedaan wordt. En het beste van alles is dat ze veel langer meegaan dan gewone potloden.

Tegenwoordig is er een grote verscheidenheid aan modellen, stijlen en mogelijkheden om het elke soort gebruiker naar de zin te maken, waardoor ze vaak onmisbaar zijn in de school- en kantooromgeving.

Imagem de lapiseira metálica de ponta fina sobre fundo branco
Met een mechanisch potlood kun je veel fijnere en preciezere sporen trekken. (Bron: slf-2005/ Pixabay)

Wat zijn de voor- en nadelen van een mechanisch potlood?

Mechanische potloden bieden talloze voordelen. Ze zijn sterker en gaan veel langer mee dan gewone potloden. Bij veel modellen kun je meer dan één dikte grafiet gebruiken. Bovendien zijn ze veel veelzijdiger en veel modellen hebben een ingebouwde gum.

Er zijn echter ook enkele nadelen te noemen. Het is nodig apart grafiet te kopen om te verwisselen als het op is. Als het inwendige mechanisme breekt, moet je een ander potlood kopen. Bovendien kosten ze veel meer dan traditionele potloden.

Advantages
  • De potloden zijn resistent en gaan veel langer mee dan een pen
  • In veel modellen kun je meer dan één dikte grafiet gebruiken
  • Compleet zijn veel potloden al met ingebouwde rubbers
Disadvantages
  • Je moet apart grafiet kopen om te verwisselen
  • Als het interne mechanisme breekt, moet je een ander potlood kopen
  • Ze kosten nog steeds veel meer dan traditionele potloden

Wat is een beter product?

Naast potloden zijn er twee hoofdsoorten potloden: traditionele en technische. De traditionele potloden zijn ideaal voor dagelijks gebruik, ze maken het gebruik van verschillende grafietdiktes mogelijk en zijn te vinden voor een betaalbare prijs.

Technische potloden zijn perfect voor meer technisch of artistiek werk, ze zijn lichter en liggen steviger in de hand, en bieden nauwkeurigere sporen. Deze modellen hebben echter de neiging meer te kosten.

Tenslotte zijn potloden nog steeds de meest gebruikelijke optie. Ze kunnen zowel voor schrijven als tekenen gebruikt worden, vergen praktisch geen onderhoud en zijn de goedkoopste modellen op de markt.

Dit alles in ogenschouw nemend, is het de moeite waard na te gaan wat voor jou de beste kosten/baten verhouding is. Bekijk de vergelijkende tabel hieronder.

Traditioneel potlood Technisch potlood Potlood
Aanwijzing voor gebruik Voor dagelijks gebruik Perfect voor technisch en artistiek werk Kan zowel voor schrijven als tekenen gebruikt worden
Voordelen Maakt het mogelijk grafiet van verschillende diktes te gebruiken Ze zijn lichter en steviger, die preciezere streken bieden Ze vergen bijna geen onderhoud
Prijs Ze zijn te vinden voor een betaalbare prijs Deze modellen hebben de neiging duurder te zijn Ze zijn de goedkoopste op de markt
Imagem de lapiseira de plástico com corpo emborrachado sobre caderno aberto
Het is mogelijk uitstekende potloodmogelijkheden te vinden tegen zeer betaalbare prijzen. (Bron: gaustin11/ Pixabay)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Het valt niet te ontkennen dat potloden voordelen bieden boven potloden. Ze gaan langer mee en hebben fijnere punten voor fijner lijntekenen en schrijven.

Er zijn echter enkele aankoopcriteria waarmee je rekening moet houden om zeker te zijn dat je het meest voordelige potlood voor je gebruik koopt.

Neem elk van de onderstaande onderwerpen zorgvuldig door om de specificaties van je potloden beter te begrijpen en het beste model te vinden dat je je eigen potlood kunt noemen, voor werk of spel.

Materiaal van het huis Het materiaal van het huis is een van de bepalende factoren als het gaat om de sterkte en duurzaamheid van je potlood. Ongeacht de vorm, cilindrisch of zeshoekig, is het belangrijk dat je een materiaal kiest dat aan je verwachtingen voldoet.

Tegenwoordig worden voor de body van mechanische potloden verschillende materialen gebruikt. Het meest voorkomend is plastic, maar je vindt ook modellen van metaal, hout en zelfs karton.

Sommige mechanische potloden bieden ook een greep, met rubber of structuur, die je helpt het potlood steviger vast te houden en veel meer zekerheid en nauwkeurigheid geeft bij het overtrekken.

Imagem de lapiseira preta de plástico sobre bloco de notas com laptop aberto ao lado
Zelfs met de komst van computers zullen mechanische potloden niet snel verdwijnen. Als je een goed materiaal kiest, gaat het nog langer mee. (Bron: P.R.R./ Pexels)

Puntdikte

De potloden hebben een punt met een clip, meestal van metaal, waar het grafiet doorheen gaat en die voor gebruik op de gewenste grootte wordt ingesteld. Bij de meeste potloden varieert dit van 0,2 tot 0,7 mm dikte.

Bij sommige modellen kun je zelfs de punt aanpassen, zodat je verschillende grafietdiktes kunt gebruiken. Belangrijk hierbij is waarvoor je het potlood zult gebruiken, want de dikte van het grafiet bepaalt of de lijn gladder en fijner zal zijn of steviger en dikker.

Kijk voor je de aankoop doet naar de productspecificatie om er zeker van te zijn dat je het juiste grafiet ervoor koopt, anders kunnen ze losraken en de punt verstoppen, als ze dikker zijn dan aangegeven, wat uiteindelijk het potlood kan beschadigen.

Imagem de duas lapiseiras coloridas com grafites espalhados sobre fundo branco
Met een goede puntenslijper en een set grafietpotloden kun je afscheid nemen van het gedoe met het voortdurend aanwijzen van potloden. (Bron: Gadini/ Pixabay)

Veelzijdigheid

Het grootste voordeel van mechanische potloden is hun veelzijdigheid. Veel modellen bieden verstelbare punten met zachtere mogelijkheden, ideaal om te schrijven, en hardere instellingen, zodat het grafiet goed vastzit en gebruikt kan worden voor technische of artistieke tekeningen.

In tegenstelling tot potloden heb je geen puntenslijper nodig. Het inwendige mechanisme is heel eenvoudig, gemakkelijk te bedienen en te regelen. Ze zijn resistenter en gaan veel langer mee zonder dat je ze hoeft te vervangen.

Bovendien heeft bijna elk potloodmodel al een ingebouwde gum, zodat het een compleet gereedschap wordt, of het nu voor werk of voor studie is.

Imagem de lapiseira de ponta fina sobre folha quadriculada com fórmulas matemáticas
In het potlood is het grafiet altijd klaar voor gebruik en het biedt een regelmatige dikte zonder dat slijpers nodig zijn. (Bron: 491013/ Pixabay)

Kleuren en stijlen

Tenslotte worden potloden tegenwoordig vervaardigd in een veelheid van modellen, kleuren, prints en stijlen. Er zijn hier geen regels, kies gewoon een model dat het beste bij je past.

Je kunt een meer verfijnd en elegant model hebben voor je werk, modellen met leuke prints voor kinderen en een potlood met meer levendige kleuren voor thuisgebruik.

Gebruik en misbruik de beschikbare mogelijkheden en vind het potlood dat het beste past bij je persoonlijkheid en de gelegenheid, plaats of soort werk waarin het gebruikt zal worden.

(bron: Startup Stock Photos/ Pexels)

Reviews