Laatst bijgewerkt: 22-10-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

23Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

73Verzamelde opmerkingen

Nogmaals welkom bij ReviewBox. In andere Latijns-Amerikaanse landen bekend als plumones, zijn markeerstiften een belangrijk hulpmiddel als het erom gaat je fantasie de vrije loop te laten. Of je nu architect, ontwerper, kunstenaar of gewoon een student met veel creativiteit bent, deze zijn je bondgenoten om leven te geven aan al die tekeningen, ontwerpen en wezens die in je hoofd leven.

Voor de meesten van ons is het nooit bij ze opgekomen dat er binnen de wereld van de markeerstiften verschillende soorten en eigenschappen bestaan, deze helpen je je creaties te detailleren en af te werken, plus met deze eigenschappen krijg je betere resultaten.
Belangrijk om te weten

  • Markeerstiften zijn op balpennen gelijkende hulpmiddelen, met inkt in verschillende kleuren en met veel helderheid, die in de loop der jaren geëvolueerd zijn, zodat je een oneindig aantal merken, kleuren en soorten punten op de markt kunt vinden.
  • De inkten kunnen op waterbasis of op solventbasis zijn, de laatste geven professionelere effecten in je werk en daarmee bereik je dat de lijnen beter vervaagd worden, waardoor je werk een professionele afwerking krijgt, en daarom genieten deze de voorkeur van kunstenaars.
  • De keuze van de soort punt is essentieel om problemen te vermijden bij het aanbrengen van de inkt op het oppervlak of om het gewenste effect te bereiken; je vindt dunne, dikke of zelfs penseelpunten op de markt die effecten bereiken die lijken op die van aquarelverf.

Beste markers: Onze selectie

Koopgids: Wat je moet weten over markers

Je klaarmaken om een marker te kopen lijkt de eenvoudigste taak, maar als je de voordelen, eigenschappen en wat je ermee kunt bereiken niet kent, doe je geen slimme aankoop en ben je misschien niet helemaal tevreden.

Markers zijn een hulpmiddel waarmee je je artistieke vaardigheden kunt uitbuiten, of quality time kunt doorbrengen met het maken van kunst met je geliefden. (Foto: Olena Yakobchuk / 123rf.com)

Wat zijn viltstiften en welke voordelen bieden ze?

Plumones, markeerstiften of viltstiften zoals de meeste Spaanstalige landen ze kennen, zijn een element om mee te schrijven, te tekenen of gewoon te kleuren. Ze hebben inkt die tegenwoordig op verschillende materialen gebaseerd kan zijn, zoals water of oplosmiddelen.

Het is een product met veel veelzijdigheid en gericht op vele markten, van kinderen tot studenten en eindigend met professionals zoals ontwerpers of architecten. De veelzijdigheid waarmee ze gebruikt kunnen worden maakt ze tot een onmisbaar gereedschap voor iedereen met een innerlijke kunstenaar.

Voordelen
  • Afhankelijk van hun soort kunnen sommige uitgewist worden
  • Er zijn vele versies en prijzen
  • Verschillende afwerkingen, afhankelijk van de soort inkt of de punt
  • Veel verkooppunten
Nadelen
  • Sommige zijn permanent, zodat ze niet uitgewist kunnen worden nadat ze aangebracht zijn
  • Sommige zijn zeer giftig
  • Sommige kunnen een zeer onaangenaam aroma hebben

Permanente en niet-permanente markeerstiften?

Markeerstiften zijn producten met verschillende variabelen die je, voor een juiste keuze, moet kennen. Zo kun je de beste markeerstift kiezen naar gelang je behoeften en het resultaat dat je wilt bereiken. Onder de keuzemogelijkheden vinden we twee belangrijke verschillen: permanente en niet-permanente markeerstiften.

Permanente markers Niet-permanente markers
Ze gebruiken oplosmiddelen Ze zijn over het algemeen voor schoolgebruik
Sommige zijn navulbaar Ze zijn niet giftig
Hun prijzen zijn aanmerkelijk hoger Ze kunnen over het algemeen worden gewassen en gereinigd van bepaalde oppervlakken
Ze kunnen zeer giftig zijn Er kan water op worden aangebracht om aquarelachtige effecten te krijgen
Hun geur kan voor sommigen onaangenaam zijn Ze zijn gemakkelijk te vinden in winkels
Je kunt ze vinden met verschillende soorten punten Ze zijn niet duur
Ze bereiken professionele afwerkingen Verkrijgbaar in verschillende punten

Aankoopcriteria

Let goed op deze aspecten voor je je markeerstiften koopt, zodat ze voldoen aan de verwachtingen die je ervan hebt. Bedenk dat je, om een tevreden klant te zijn, moeite moet doen om je aankoop te doen terwijl je alle variabelen op de markt kent.

Soorten penpunten

Je vindt verschillende soorten penpunten en elke soort kan je een andere afwerking geven, in de volgende paragrafen geven we details over elk van deze en wat de gebruiksmogelijkheden zijn.

Dikke punten: deze zijn ideaal om grote vlakken kleur te geven, want ze vergemakkelijken het werk; ze zijn ideaal voor kleine kinderen die geen precisie in hun streken hebben of te hard op hun longen drukken; ze zijn er in kegelvorm of afgeschuind en van 8 en 15 mm.

Fijne punten: ze zijn fantastisch om te omlijnen, details toe te voegen, om notitieboekjes, dagboeken of journaals te dragen. Ze zijn gericht op creatieve mensen en zijn perfect voor het schilderen van kleine ruimten. Ze zijn aan te bevelen voor mensen ouder dan 11 jaar; de maten zijn 0,1 mm, 0,2 mm, 0,4 mm, 0,7 mm, 1 mm, 1,5 mm en 2,5 mm.

Behalve de dikte zijn er ook schuine en penseelsoorten; de eerste zijn aan te bevelen om streken te maken die voortdurend van dik naar dun overgaan, de tweede geven aquareleffecten en geven afhankelijk van de druk en de helling van het penseel dikkere of dunnere streken.

De inkten kunnen op waterbasis of op solventbasis zijn, het laatste geeft meer professionele effecten in je werk en laat de lijnen beter in elkaar overlopen, zodat je werk een professionele afwerking krijgt.
(Foto: Prasit Rodphan/ 123rf.com)

Samenstelling van de inkt

solvent basis, voordeel van deze inkten is dat ze in sommige merken opnieuw geladen kunnen worden, als nadeel kunnen we zeggen dat ze meestal slecht ruiken en bovendien giftig zijn; maar ze zijn ideaal voor professionele afwerkingen, ideaal voor illustraties, want hiermee kun je kleurverlopen maken en twee kleuren overlappen.

Ten opzichte van inkt op waterbasis is het overlappen van kleuren altijd moeilijk en blijven er sporen in het werk achter. Het voordeel is dat deze inkten, omdat ze op waterbasis zijn, met penselen bewerkt kunnen worden, wat effecten geeft die lijken op aquarelverf. We raden het gebruik van dik papier van meer dan 130 gram aan om beschadiging van het papier te voorkomen.

Aantal markers

Volgens deskundigen raden we je aan een set markers te kopen met minimaal 12 elementen, want zo heb je een groter bereik om verschillende effecten en combinaties te maken die je werk zullen opfleuren.

De hoeveelheid markeerstiften die in pakjes zitten varieert, maar in sommige winkels of bij sommige verkopers vind je losse presentaties, een idee dat volgens ons heel geschikt is voor als je een vervanger nodig hebt; bedenk dat je uit één of uit de pakjes kunt kopen die elk merk aanbiedt.

Kleurenscala en tinten

Als je illustrator bent, koop dan een merk dat een breed gamma kleuren biedt, want zo ziet je werk er beter uit en kun je er meer mengsels mee maken. Momenteel zijn er op de markt veel kleuren, variërend van pastels, levendige kleuren, fluorescerende en metallic.

Basic of duur

Hier moet je letten op het doel dat je de pen gaat geven, als het voor kinderen of beginners is raden we de aanschaf van een low-end pen aan, terwijl als je architect of ontwerper bent we je aanraden te investeren in je presentatie als een professional.

De gemakkelijke manier om ze te onderscheiden is door de kwaliteit van hun inkt en punten, bedenk dat inkt gemaakt van oplosmiddelen over het algemeen beschouwd wordt als pennen van hoge kwaliteit, hoewel de duurzaamheid van de inkt vaak minder is, omdat ze de neiging hebben sneller te verdampen dan pennen op waterbasis.

Evenzo heeft een pen uit het topsegment op waterbasis een langere houdbaarheid van de inkt dan een pen uit het lage segment, die heel snel droogt en waarvan de manier van schilderen niet gelijkmatig is omdat de inkt met tussenpozen vloeit.

(Uitgelichte foto: Shchipakina/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies