Laatst bijgewerkt: 29-09-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

14Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

63Verzamelde opmerkingen

De handcirkelzaag is een allround zaag die overal flexibel gebruikt kan worden. Met de handcirkelzaag kan elke doe-het-zelver gemakkelijk verschillende materialen in precieze werkstukken zagen, en daarom geniet dit gereedschap grote populariteit bij hand- en doe-het-zelvers. In principe is de handcirkelzaag ontworpen voor houtbewerking. Met het juiste zaagblad kan de handcirkelzaag echter ook materialen als aluminium en metaal doorzagen. Een van de bekendste fabrikanten van dit gereedschap is de Japanse firma Makita.

In onze Makita cirkelzaag test 2021 willen we dit gereedschap voorstellen en de verschillende versies die de fabrikant aanbiedt. Het maakt niet uit of je een hobby doe-het-zelver of een professional bent en het maakt niet uit of je de kabel vervelend vindt, Makita kan aan je verlangen voldoen. Omdat Makita een breed assortiment cirkelzagen aanbiedt, willen we in het volgende artikel wat achtergrondinformatie en belangrijke koopfactoren toelichten om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken.
Belangrijk om te weten

 • De firma Makita biedt een breed assortiment cirkelzagen, die vooral onderscheiden worden naar de manier van werken – klassieke elektrische en snoerloze cirkelzagen.
 • De cirkelhandzagen van Makita worden in principe gebruikt voor houtbewerking. Met het juiste zaagblad zijn de apparaten ook geschikt voor verschillende materialen, zoals metaal en aluminium.
 • De cirkelzaagmachines van Makita verschillen meestal in hun vermogen, stationair toerental en zaagprestaties. Daarom zijn de verschillende gereedschappen geschikt voor verschillende soorten werk.

Beste Makita Handcirkelzaag: Onze selectie

Gids: Vragen die je moet behandelen voordat je een Makita handcirkelzaag koopt

Wat onderscheidt Makita’s handcirkelzaag van andere fabrikanten?

De in 1915 opgerichte Anchor Winding and Engine Repair Shop in Anjo, Japan legde de basis voor de huidige Makita onderneming. Met meer dan 100 jaar ervaring is de firma een van ’s werelds toonaangevende fabrikanten van elektrisch handgereedschap.

Tegenwoordig heeft Makita een uitgebreid assortiment eersteklas gereedschap voor zowel vakmensen als de industrie. Dit assortiment werd in 1962 al uitgebreid met de handcirkelzaag. Sindsdien heeft de onderneming er steeds naar gestreefd de beste producten op de markt te brengen door voortdurend onderzoek en innovatie.

Makita Handkreissäge-1

De cirkelhandzagen van Makita zijn ontwikkeld voor professioneel gebruik. Dankzij vele jaren ervaring biedt de premium fabrikant tegenwoordig gereedschap dat van hoge kwaliteit is en altijd eersteklas resultaten geeft.
(Image source: pixabey.com / 15299)

Makita is bijzonder actief op het gebied van snoerloos gereedschap en investeert voortdurend in nieuwe technologieën die zijn snoerloze producten verbeteren. Het bedrijf onderscheidt zich met zijn reeks 18 V snoerloze machines. Met meer dan 320 machines in het systeem heeft de firma het meest uitgebreide gamma in zijn soort ter wereld. Bovendien zijn de oplaadtijden van de batterij bijzonder kort, dankzij de intelligente oplaadtechnologie.

Het maakt niet uit of je een snoerloze of een elektrische cirkelzaag van Makita koopt, alle producten hebben een hoge kwaliteitsstandaard die voortdurend door innovaties verbeterd wordt.
Wat is de

prijsklasse van Makita handcirkelzagen?

Als je al op het internet gezocht hebt naar Makita cirkelzagen, heb je misschien gemerkt dat het prijsbereik tussen de verschillende modellen groot is. In principe varieert de prijs van Makita cirkelzagen tussen ongeveer 70 en 600 euro.

Dit is te danken aan het feit dat Makita gereedschap biedt voor zowel doe-het-zelvers als professionals. De prijs van de handcirkelzaag hangt af van het project en het beoogde gebruik. Heb je het gereedschap alleen nodig voor af en toe werk, dan kost een Makita cirkelzaag je tussen de 70 en 150 euro.

In dit geval hoef je geen perfect resultaat, dus kun je compromissen sluiten over vermogen en snijdiepte. Maar als je elke dag met het gereedschap werkt en professionele eisen stelt, moet je een handcirkelzaag kiezen in het hogere prijssegment.

Waar kan ik Makita cirkelzagen kopen?

Makita heeft sinds 1977 een eigen verkoopkantoor in Duitsland en heeft sindsdien zijn assortiment gestaag uitgebreid. Niet alleen machines plus sets, varianten en SystemKIT, maar ook de bijpassende accessoires worden via de vakhandel verkocht.

We raden je aan de officiële website te gebruiken om de dichtstbijzijnde gespecialiseerde dealer te vinden, want daar kun je rekenen op goed advies en een goed functionerende onderdelen- en reparatiedienst. Als je het gewenste product niet kunt vinden, kan het gemakkelijk bij de dealer besteld worden.

bouwmarkten zoals “Hornbach” en “OBI” hebben ook een uitgebreid assortiment Makita gereedschap. Daar kun je ook advies krijgen over het gereedschap dat je wilt en verschillende modellen uitproberen om te zien of ze goed in je hand passen.

Je kunt alle Makita producten ook online kopen. Volgens ons onderzoek bieden de volgende online winkeliers de grootste keuze:

 • idealo.nl
 • amazon.com
 • Kantorenmarkt Böttcher
 • contorion.nl
 • ebay.de

Wat zijn de voordelen van Makita cirkelzagen?

De firma Makita heeft een uitgebreid assortiment cirkelzagen. Hoewel de machines in verschillende maten verkrijgbaar zijn en dus verschillende eigenschappen hebben, is er weinig verschil in de essentiële kenmerken.

Met behulp van voortdurend onderzoek blinkt Makita uit in veiligheid, stabiliteit en gebruiksvriendelijkheid.

Alle gereedschappen worden volgens hoge normen vervaardigd en afgewerkt. Zo garanderen ze de gebruiker veiligheid en stabiliteit, zodat hij de meest veeleisende projecten kan voltooien. Verder worden Makita gereedschappen met veel technische know-how vervaardigd, met speciale aandacht voor veiligheid en gebruiksvriendelijkheid.

De Super Joint System technologie zorgt ervoor dat de motor van de machine onmiddellijk wordt ontkoppeld als de snijschijf vastloopt of knelt. Dit garandeert een vlotte start en maximale bescherming van de machine en de gebruiker. De elektronische motorrem stopt de machine in een oogwenk, zonder aarzeling, zodat bij een ongeluk geen verdere schade ontstaat.

Husqvarna kettingzagen zijn praktisch, krachtig en leveren altijd precieze resultaten. Je kunt de accu cirkelzagen overal snel en handig gebruiken, dankzij de duurzaamheid van de accu.

Welke alternatieven zijn er voor de Makita handcirkelzaag?

Makita cirkelzagen zijn klein, praktisch en leveren altijd precieze resultaten. Maar als je niet zeker weet of de handcirkelzaag wel de juiste zaag voor je is, stellen we je voor aan andere alternatieven die nog op de zaagmarkt verkrijgbaar zijn.

Cirkelzaag

In tegenstelling tot de handcirkelzaag is de cirkelzaag in een speciale plaat gemonteerd, zodat hij niet met de hand geleid hoeft te worden. Omdat de tafelzaag stationair en dus robuust is, heb je meer stabiliteit en veiligheid bij het werken.

De grotere diameter van de tafelzaagbladen maakt het mogelijk flexibeler te zijn bij het zagen en gemakkelijk grotere werkstukken te zagen.

Als je meerdere identieke stukken moet zagen, is het beter de tafelzaag te gebruiken. Het is erg tijdrovend om de geleiderail van de handcirkelzaag verschillende keren bij te stellen, zodat precies dezelfde stukken ontstaan.

Afkortzaag

Afkortzagen behoren tot de familie van cirkelzagen, maar in tegenstelling tot de hand- en tafelzaag worden ze elektrisch bediend. De machine is bijzonder geschikt voor het inkorten van hout, waarbij het afkorten steeds zuiver en precies gebeurt.

Je kunt met de afkortzaag ook verschillende hoeken zagen. Bovendien kun je de hellingshoek instellen door de draaischijf in de stand te zetten die je nodig hebt. Op deze manier wordt een bijzonder hoge precisie bereikt.

Beslagzaag

De formaatzaag en de tafelzaag lijken op het eerste gezicht nogal op elkaar, maar ze verschillen op enkele essentiële punten. Anders dan bij de tafelzaag wordt het materiaal bij de schuiftafelzaag niet uit de vrije hand naar het zaagblad gevoerd.

Deze wordt op de schuiftafel vastgezet en dan automatisch naar het zaagblad geleid. Op deze manier kunnen bijzonder precieze langs- en dwarssnedes verkregen worden. De schuiftafelzaag wordt meestal gebruikt in grotere handwerkplaatsen voor het bewerken van grotere meubelstukken.

De dure aankoopprijs en de grote hoeveelheid ruimte die voor de machine nodig is, kunnen hier als een nadeel worden gezien.

Besluit: Welke soorten Makita cirkelzaagmachines zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe zijn Makita cirkelzaagmachines te onderscheiden naar de manier van werken. Daarom zijn er twee verschillende productcategorieën

 • Elektrische handcirkelzagen
 • Cirkelzagen op batterijen

Elk van deze soorten cirkelzagen heeft verschillende voor- en nadelen. Afhankelijk van het beoogde gebruik is een type Makita cirkelzaag het meest geschikt voor je.

In het volgende deel bespreken we de verschillende typen en verklaren we hun voor- en nadelen. Op deze manier willen we je aankoopbeslissing gemakkelijker maken en je helpen de juiste Makita cirkelzaag voor je te vinden.

Wat zijn de voordelen en nadelen van Makita’s klassieke cirkelzagen?

De klassieke cirkelzagen van Makita zijn compact gebouwd en hebben een elektrische motor. Omdat ze op netstroom werken, zijn dergelijke cirkelzagen continu te gebruiken zonder enig verlies.

Afhankelijk van het model varieert het motorvermogen van klassieke handcirkelzagen tussen 1 050 W en 2 200 W. In de regel zijn deze gereedschappen bedoeld voor houtbewerking. Maar dankzij het hoge motorvermogen kunnen ze met het juiste zaagblad ook andere materialen zagen.

De klassieke cirkelhandzagen zijn over het algemeen aan te bevelen als je hout nogal ruw wilt zagen. Voor fijnere zaagsneden zijn de mini-cirkelzagen meer geschikt.

Alle klassieke Makita cirkelzagen hebben voldoende zaagkracht om je telkens weer precieze resultaten te geven. Behalve dwars- en lengtesnedes kun je met de Makita cirkelzagen ook versteksnedes maken. Alle modellen worden geleverd met een scheurhek. Dit helpt je om verschillende precies passende werkstukken te zagen zonder voortdurend de zaagsnede te moeten markeren.

Nadelen
Voordelen
 • Hogere prestaties
 • Continu gebruik zonder verliezen
 • Goed geschikt voor professionele toepassingen
 • Afhankelijk van netstroom
 • Storende kabel
 • Meestal moeilijker

Wat zijn de voor- en nadelen van Makita’s snoerloze handcirkelzagen?

De snoerloze handcirkelzagen van Makita zijn licht, draagbaar en praktisch dankzij de innovatieve 18 V lithium-ion accu. De meeste modellen worden gevoed door slechts één 18V Li-Ion batterij, terwijl de krachtigere modellen twee van zulke batterijen nodig hebben.

Het oplaadbare accusysteem van Makita maakt het mogelijk om alle 320+ gereedschappen en tuingereedschap met dezelfde 18 V Li-Ion accu te laten werken. Omdat de SystemKit producten zonder batterij en lader worden geleverd, bespaar je geld en bergruimte.

Meerdere batterijen bij de hand hebben kan alleen maar een voordeel zijn. Zo kun je langer doorwerken zonder het gedoe van onderbrekingen voor het opladen van de batterij. Heb je ze niet, dan is het niet erg – een 18 V 5.0 Ah batterij is in minder dan 45 minuten weer klaar voor gebruik.

Voordelen
 • Grote flexibiliteit
 • Mobiel gebruik
 • Handzaam en compact
Nadelen
 • Beperkte levensduur van de batterij
 • Weinig vermogen

De snijcapaciteit van snoerloze modellen is tussen 57 en 66 mm. Net als bij klassieke handcirkelzagen kan de hoek individueel ingesteld worden. Op deze manier kunnen versteksnedes gemaakt worden.

Aankoopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om een Makita cirkelzaag te vergelijken en te evalueren

De fabrikant Makita biedt een ruime keuze aan cirkelzagen met snoer en accu’s, die je werkdag veel gemakkelijker en je projecten aangenamer kunnen maken. Om je te helpen de juiste Makita cirkelzaag te kiezen, geeft het volgende deel de belangrijkste factoren weer waarmee je rekening moet houden voor je tot aanschaf overgaat.

Samengevat zijn dat:

We gaan hieronder in op de afzonderlijke criteria.

Gewicht

Je moet vooral letten op het gewicht, want dat heeft een grote invloed op het hanteren van de cirkelzaag. Een lichter gewicht stelt je in staat langer te werken zonder moe te worden. Lichtere gereedschappen zijn dus gemakkelijker voor de gebruiker.

Een moeilijk gewicht, daarentegen, betekent kortere bewerkingen en verschillende pauzes. Een moeilijke machine kan je werk behoorlijk hinderen en je veel tijd en moeite kosten. Maar het is ook belangrijk te vermelden dat kracht en gewicht meestal samenhangen. Hoe krachtiger de machine, hoe moeilijker het is.

In principe zijn de klassieke Makita handcirkelzagen moeilijker dan de accu-aangedreven exemplaren. Niettemin kan het bereik aanzienlijk groot zijn. Afhankelijk van het model en het vermogen wegen Makita elektrische cirkelzaagmachines tussen de 3,5 en 13 kilo. De modellen met batterijvoeding die op één 18 Li-ion batterij werken wegen meestal ongeveer 3,5 kilo, terwijl die met twee batterijen- ongeveer 5 kilo wegen.

Makita Handkreissäge-2

Makita’s handcirkelzagen zijn in principe geschikt voor houtbewerking, maar met het juiste zaagblad kunnen ze ook materialen zoals metaal en aluminium zagen.
(Afbeelding bron: pixabey.com / annawaldl)

Vermogen

Vermogen is een belangrijk aankoopcriterium omdat het bepaalt hoe snel je met de cirkelzaag kunt werken. Een hoog stationair toerental geeft je een hoog toerental, maar zonder hoog vermogen is het nutteloos. Zonder goed vermogen zal het zaagblad echter stoppen als het een harder materiaal raakt.

Makita cirkelzaagmachines hebben een motorvermogen van tussen de 1 050 W en 2 200 W. Voor lichter werk en het zagen van zachter hout zullen de modellen met een lager vermogen prima voldoen. Voor robuuster hout en materiaal moet je naar krachtiger gereedschap gaan.

Stationair toerental

Behalve het vermogen is het ook belangrijk om vóór de aanschaf te letten op het stationaire toerental. Beide waarden geven aan hoe snel de cirkelzaag kan werken.

Vermogen en stationair toerental bepalen hoe snel en krachtig de cirkelzaag kan werken.

In de regel vermelden fabrikanten de snelheid in omwentelingen per minuut. Makita heeft dezelfde vertegenwoordiging gekozen. Dit betekent dat deze waarde aangeeft hoeveel omwentelingen het cirkelzaagblad binnen een minuut kan maken. Afhankelijk van je eisen biedt Makita modellen met een hoog of laag stationair toerental.

Het is echter altijd belangrijk om het vermogen en het stationair toerental samen te beschouwen, want een hoog toerental met weinig vermogen heeft geen zin.

De snoerloze cirkelzagen van Makita kunnen een stationair toerental bereiken tussen 3 100 min-1 en 6 000 min-1. Het is essentieel te vermelden dat, ondanks de hoge snelheid, de snoerloze handcirkelzagen beduidend krachtiger zijn dan de klassieke modellen.

Snijdiepte 90°

De snijdiepte bepaalt hoe diep je in materialen kunt snijden en dus hoe zuiver je er doorheen kunt snijden. Doorslaggevend is hier weer waarvoor je de machine gaat gebruiken.

Makita cirkelzaagmachines, met een vermogen tot 1.500 W, hebben een maximale zaagdiepte van 50 mm tot 60 mm. Een machine als deze is prima geschikt voor het snijden van planken en latten.

Maar als je meer veeleisende eisen stelt, zoals het zagen van balken en pijlers, dan heb je beslist een grotere snijdiepte nodig. De krachtigere modellen van Makita bieden in dit geval de perfecte oplossing. De volgende tabel laat de verschillende snijmaten beter zien.

Vermogen Zaaggrootte
1 050 W – 1 600 W 1Tussen 54,5 mm en 67 mm
Meer dan 2000 W Tussen 85 mm en 130 mm

Diameter zaagblad

De diameter van het zaagblad is doorslaggevend voor de zaagdiepte die je handzaag kan maken. In de regel geldt: hoe groter de diameter van het zaagblad, hoe dieper het gereedschap in het werkstuk kan zagen.

Voor veeleisender werk raden we een Makita handcirkelzaag aan met een zaagbladdiameter van 270 mm of meer. Voor doe-het-zelvers die niet zulke grote en dikke werkstukken hoeven te zagen, is een zaagbladdiameter van 190 mm ook aan te bevelen.

Hoekverstelling

Om versteksnedes te kunnen maken, bijvoorbeeld om deuren of ramen in elkaar te zetten, heb je een handcirkelzaag nodig met een instelbare zaaghoek.

Alle Makita handcirkelzagen, zowel de klassieke als die op batterijen, hebben een hoekinstelling van 0° tot 45°. Bovendien kunnen de gereedschappen een maximale snijcapaciteit bereiken van ongeveer 64 mm bij een verstek van 45°. Sommige krachtigere modellen hebben een 60° kantelfunctie. In dit geval bereiken ze een snijdiepte van ongeveer 54 mm.

De maximale zaagdiepte van de handcirkelzaag wordt altijd bereikt bij een hellingshoek van 0 graden.

Geleiderail

Een handcirkelzaag met een geleiderail is bijzonder aan te bevelen als je nauwkeurige en/of lange zaagsneden wilt maken. Het verhoogt de veiligheid en garandeert precieze resultaten.

Met de geleiderail kun je het werkstuk vastzetten. Zo is het niet nodig het werkstuk tijdens het zagen met de hand vast te zetten. Alle Makita cirkelzagen kunnen gebruikt worden met een geleiderail van de fabrikant, die niet bij de levering inbegrepen is. Dit kan echter gemakkelijk besteld worden, zowel online als in speciaalzaken.

Wetenswaardigheden over Makita cirkelzaagmachines

Zijn er reserveonderdelen en accessoires verkrijgbaar voor Makita cirkelzaagmachines?

Als je reserveonderdelen of accessoires voor je cirkelzaag nodig hebt, kun je die gemakkelijk vinden bij een van Makita’s gekwalificeerde dealers of direct bestellen in de online winkel van de fabrikant.

Voor je gemak geeft de firma elk jaar een catalogus uit waarin de actuele accessoires voor alle Makita gereedschappen worden gepresenteerd. De catalogus is onderverdeeld in categorieën en biedt de gebruiker de mogelijkheid om gemakkelijk de perfecte toebehoren voor zijn handcirkelzaag te vinden.

Hoe kan ik een zaagblad in de Makita cirkelzaag verwisselen?

Makita zaagbladen zijn duurzaam en robuust, maar helaas kunnen ze niet eeuwig meegaan. Een bot of zelfs defect zaagblad betekent niet alleen onnauwkeurige zaagsneden, het kan ook een groot veiligheidsrisico voor je vormen.

Het is belangrijk om je versleten zaagblad te vervangen. Het proces is echter bij elke machine anders en het is van essentieel belang dat je de gebruiksaanwijzing goed leest om het zaagblad van je Makita cirkelzaag te kunnen wisselen. Als je deze handleiding op dit moment niet hebt, kun je ook een digitale handleiding voor je model op Internet vinden.

In het volgende geven we je een paar tips over waar je vooral op moet letten bij het vervangen van het zaagblad

 • Vastzetten van het zaagblad- Eerst moet je ervoor zorgen dat het zaagblad vastzit. Zo niet, dan kan het zaagblad draaien als je de schroef losdraait. De beste manier om dit te doen is om het zaagblad vast te lijmen met een stuk hout.
 • Linkseschroefdraad – De meeste Makita cirkelzagen hebben een linkse schroefdraad. Als regel geldt dat als het zaagblad naar links loopt, de moer of inbusbout ook naar links open moet gaan.
 • Veiligheidsmaatregelen- Als je een klassieke Makita handcirkelzaag gebruikt, moet je hem altijd loskoppelen van het lichtnet. Als je een batterij-aangedreven cirkelzaag gebruikt, moet je eerst de batterijen verwijderen. Pas dan kun je verder gaan met het vervangen van het zaagblad.

De volgende video laat je in het kort zien hoe je het zaagblad van de Makita DHS680 verwisselt. Je moet echter vooral afgaan op de gebruiksaanwijzing. De video dient om je ongeveer te laten zien hoeveel moeite het kost om het mes te verwisselen.

Welk cirkelzaagblad is geschikt voor wat?

Om er zeker van te zijn dat je altijd professionele zaagbladen van de beste kwaliteit krijgt, heeft Makita het zogenaamde TCT zaagbladenprogramma ontwikkeld. De fabrikant wil een uitgebreide serie eersteklas zaagbladen voor Makita zagen aanbieden.

In de volgende tabel willen we je een paar TCT zaagbladen laten zien.
;

[/tr]

[/tablex]

Type Beschrijving Toepassing ATB (Alternating Top Bevel) Verreweg de meest voorkomende tandvorm Hardhout en zachthout, triplex, spaanplaat

ATAF (Alternating Top Alternating Face);
Fijnere doorsnedes zijn mogelijk met dit blad [email protected] Je vindt meer zaagbladen voor je Makita cirkelzaag in de Makita accessoires catalogus.

Beeldbron: fotovs/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies