Laatst bijgewerkt: 28-09-2021

Onze selectiecriteria

10Onderzochte producten

14Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

67Verzamelde opmerkingen

Intussen is het moeilijk je de praktische snoerloze kettingzagen zonder ze voor te stellen. Onafhankelijk van stroomkabels, stil en milieubewust – met een Makita snoerloze kettingzaag ben je optimaal toegerust voor groenonderhoud, houtsnijwerk of het zagen van brandhout.

In onze Makita accu kettingzaag test 2021 willen we je kennis laten maken met dit gereedschap. We geven je belangrijke informatie over de verschillende soorten en de factoren waarmee je rekening moet houden voor je ze koopt. Met behulp van ons test artikel moet je de juiste Makita accu kettingzaag voor je kunnen vinden.

Inhoud
Belangrijk om te weten

 • Geen hinderlijke kabel, laag geluidsniveau, milieuvriendelijk, krachtige batterijen – de lijst van voordelen van een Makita snoerloze kettingzaag is lang en overtuigend.
 • Afhankelijk van het gebruiksgebied is een Makita snoerloze kettingzaag met een bladlengte van 11,5, 25 of 35 cm geschikt.
 • Met een Makita snoerloze kettingzaag staat niets meer in de weg van optimaal groenonderhoud, snoeien of brandhout zagen.

Beste Schuurblok: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voordat je een Makita snoerloze kettingzaag koopt

Voordat je een Makita snoerloze kettingzaag koopt, moet je enige achtergrondkennis opdoen. We hebben deze kennis in de volgende paragrafen samengevat.

Wat onderscheidt Makita snoerloze kettingzagen van andere fabrikanten?

De Japanse firma Makita staat bekend om de fabricage van hoogwaardige snoerloze kettingzagen. Zowel deze als de andere apparaten van de werktuigfabrikant zijn altijd overtuigend wat hun afwerking en hanteerbaarheid betreft. Met zijn klantvriendelijke service en hoge kwaliteitsnormen heeft Makita zich ten doel gesteld mensen te ondersteunen bij hun dagelijkse werk.

De prestaties en kwaliteit van Makita machines zijn afgestemd op de eisen van vakmensen. Naast de aandacht voor de veiligheid van de gebruiker heeft ook de bescherming van het milieu een hoge prioriteit.

Waar kan ik Makita snoerloze kettingzagen kopen?

Je vindt Makita snoerloze kettingzagen in elke goed gesorteerde bouwmarkt. Grote bouwmarkten zoals “Hagebau” of “OBI” hebben altijd Makita snoerloze kettingzagen in hun assortiment.

Andere bouwmarkten die Makita snoerloze kettingzagen voeren zijn

 • Bauhaus
 • Hornbach
 • Toom

Maar je kunt een Makita accu kettingzaag ook handig online bij je thuis laten bezorgen. Je vindt wat je zoekt bij postorderbedrijven als “Amazon” en “Otto”. Het is ook de moeite waard een kijkje te nemen op portalen als “Geizhals” of “idealo”. Daar kun je gemakkelijk prijzen vergelijken en de beste deal krijgen.

Zijn er reserveonderdelen en accessoires verkrijgbaar voor Makita snoerloze kettingzagen?

Als je onderdelen of toebehoren voor je Makita snoerloze kettingzaag nodig hebt, kun je die zowel in de officiële winkel van de fabrikant als in doe-het-zelf winkels vinden. Zo kun je het onderhoud van je snoerloze kettingzaag verzekeren. Met de juiste toebehoren kun je je werk nog veiliger en efficiënter uitvoeren. Als je een snoerloze kettingzaag gebruikt, is het belangrijk dat je voldoende reservebatterijen hebt.

Als je niet zeker weet welk onderdeel geschikt is voor je snoerloze kettingzaag, raden we je aan advies in te winnen bij een doe-het-zelf zaak of gespecialiseerde handelaar. Je moet ook geschikte beschermende accessoires aantrekken, zoals een snijbestendige werkbroek en veiligheidshandschoenen.

Makita Akku Kettensäge-1

Met minstens één reservebatterij is een soepel gebruik van je accu-kettingzaag grotendeels gegarandeerd.
(Image source: unsplash.com / Markus Spiske)

Voor welke prijzen worden Makita snoerloze kettingzagen verkocht?

Accu kettingzagen van Makita behoren tot het middelhoge tot hoge prijssegment. Volgens hun eigen informatie fabriceert Makita producten voor gebruikers met zeer hoge eisen. Je kunt een Makita snoerloze kettingzaag je eigen noemen vanaf een prijs van rond de 200 euro.

Ondanks de hogere aanschafprijs krijg je ook overeenkomstige prestaties als je een Makita product koopt. Daarom loont het om te investeren in een hoogwaardige Makita snoerloze kettingzaag.

Wat zijn de alternatieven voor Makita snoerloze kettingzagen?

Een snoerloze kettingzaag wordt gekenmerkt door zijn verhoudingsgewijs lage gewicht en lage geluidsniveau. Door het gebruik van krachtige oplaadbare batterijen ben je niet afhankelijk van een snoer of brandstof. Dit betekent dat je zelfstandig kunt werken en het milieu kunt beschermen. Makita heeft ook benzine en elektrische kettingzagen in zijn assortiment.

Benzinekettingzaag

Met veel kracht, volume en de tweetaktgeur is de benzinekettingzaag het toppunt van een mannendroom. Net als met een batterij-aangedreven kettingzaag ben je onafhankelijk en niet afhankelijk van een vervelende kabel.

Voordelen
 • Krachtig
 • Onafhankelijk van netsnoer
 • Geschikt voor langer gebruik
Nadelen
 • Luid
 • Milieuschadelijke uitlaatgassen
 • Vrij zwaar

Zoals de naam al doet vermoeden, werkt de benzinekettingzaag op benzine en olie. Een bijzonder voordeel is dat de benzinekettingzaag onafhankelijk is en continu gebruikt kan worden. Dit is vooral nuttig bij bosbouwwerkzaamheden zoals houthakken.

Elektrische kettingzaag

De elektrische kettingzaag is ideaal voor thuisgebruik. Hij wordt aangedreven door elektriciteit en heeft de beste efficiëntie door de directe krachtoverbrenging. Met zijn grote vermogen presteert hij ook beter dan benzine kettingzagen.

Voordelen
 • Hoog vermogen
 • Beste efficiëntie
Nadelen
 • Luid
 • Afhankelijk van stroomkabel

Het enige nadeel is de afhankelijkheid van de stroomkabel en de luidheid. Deze elektrische kettingzaag is bijzonder geschikt voor werk in de hobby-werkplaats.

Besluit: Wat zijn de verschillende bladlengtes van Makita snoerloze kettingzagen en welke is de juiste voor jou?

Als je een Makita snoerloze kettingzaag wilt kopen, moet je eerst weten dat kettingzagen onderscheiden kunnen worden naar bladlengte en het daaruit voortvloeiende toepassingsgebied. Hieronder bekijken we drie verschillende soorten Makita accu kettingzagen met verschillende bladlengtes.

Makita Akku Kettensäge-2

Afhankelijk van het gebruiksgebied speelt de lengte van het geleideblad van je accu kettingzaag een belangrijke rol.
(Image source: unsplash.com / Abby Savage)

Wat is een Makita snoerloze kettingzaag met een zaagbladlengte van 11,5 cm en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Merk op dat dit Makita model alleen door professionele gebruikers met een speciale opleiding mag worden gebruikt.

Met 2,6 kg en een bladlengte van 11,5 cm is deze Makita snoerloze kettingzaag een echt lichtgewicht. Daarom kan hij ook met één hand en gestrekte arm gebruikt worden. Dit is vooral praktisch bij het zagen van smalle boomstammen of takken. Waar grote logge kettingzagen nauwelijks kunnen komen, schittert dit model van Makita.

Voordelen
 • Lichtgewicht, zagen met één hand mogelijk
 • Geschikt voor takken
 • Relatief stil
Nadelen
 • Niet geschikt voor dikke boomstammen

Deze relatief stille accu-kettingzaag maakt indruk door zijn gemakkelijke hanteerbaarheid. Het nadeel is dat de Makita snoerloze kettingzaag met een bladlengte van 11,5 cm ongeschikt is voor het doorzagen van dikke boomstammen.

Wat is een Makita snoerloze kettingzaag met een bladlengte van 25 cm en wat zijn de voor- en nadelen?

Ook dit Makita model mag alleen worden gebruikt door professionele gebruikers met een speciale opleiding.

De Makita snoerloze kettingzaag met een bladlengte van 25 cm is er in twee verschillende uitvoeringen. Aan de ene kant is hij verkrijgbaar met 40 of 60 aandrijfschakels. Met een gewicht van iets meer dan 3 kg is deze accu kettingzaag gemakkelijker met beide handen te bedienen.

Toch is het betrekkelijk handzaam en geschikt voor boomverzorging of snijwerk. Deze Makita snoerloze kettingzaag wordt geleverd met een 1/4″ snijset voor snijwerk.

Nadelen
Voordelen
 • Ideaal voor boomverzorging en snijwerk
 • Krachtversterker
 • Iets zwaarder
 • Luider

Met de ingebouwde krachtversterker “Torque Boost Mode” kan het vermogen met een druk op de knop verhoogd worden. In vergelijking daarmee is de Makita accu kettingzaag met een bladlengte van 25 cm iets zwaarder en luider.

Wat is een Makita accu kettingzaag met een bladlengte van 35 cm en wat zijn de voor- en nadelen?

De Makita accukettingzaag met een bladlengte van 35 cm en een gewicht van iets meer dan 5 kg is geschikt voor krachtig en snel werk. Door zijn gewicht is hij met beide handen te hanteren. Deze accu-kettingzaag van Makita is bijzonder geschikt voor het snoeien van hout en brandhout tot ca. 30 cm.

Voordelen
 • Snel zagen
 • Dikke boomstammen
Nadelen
 • Verhoudingsgewijs zwaar
 • Relatief luid

Of je nu hout zaagt of brandhout maakt – de Makita snoerloze kettingzaag met een bladlengte van 35 cm is een echte allrounder. Het nadeel is het verhoudingsgewijs zware gewicht en het hogere geluidsniveau van de krachtige motor.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om accukettingzagen van Makita te vergelijken en te evalueren

Accukettingzagen van Makita zijn er in verschillende modellen. De afzonderlijke productvarianten kunnen onderscheiden worden volgens de volgende criteria:

In de volgende paragrafen wordt uitgelegd wat bij de afzonderlijke criteria belangrijk is.

Snijlengte

Allereerst is bladlengte niet hetzelfde als snijlengte. Het blad is altijd langer dan de snijlengte. De lengte van het blad is de totale lengte van het blad.

De snijlengte, daarentegen, is de oppervlakte waarmee je het hout zaagt. De resterende centimeters verdwijnen onder het kettingdeksel.

Afhankelijk van de zaaglengte is de snoerloze kettingzaag geschikt voor een bepaald gebruiksgebied.

Een korte zaaglengte van 11,5 cm, zoals bij de Makita DUC122Z snoerloze kettingzaag, is geschikt voor tuinieren. Dat komt omdat de handige snoerloze kettingzaag gemakkelijk overal kan komen waar takken, dunne boomstammen of struiken moeten worden afgezaagd.

Iets langere snijlengtes zijn nodig voor houtsnijwerk, het bekappen van boomstammen of het zagen van brandhout. Makita snoerloze kettingzagen met een bladlengte van 25 tot 35 cm zijn ideaal voor deze klussen.

Levensduur van de batterij

De levensduur van de batterij van een snoerloze kettingzaag speelt een heel belangrijke rol. De accuspanning van de Makita snoerloze kettingzagen is 18V of 36V (de Makita snoerloze kettingzaag met een bladlengte van 35 cm heeft 36V nodig).

Alle drie de hier gepresenteerde Makita snoerloze kettingzaag modellen worden aangedreven door krachtige Li-Ion 4.0Ah accu’s. Deze zijn met een elektronische functie beschermd tegen overbelasting, oververhitting en diepontlading.

De intelligente oplaadtechnologie heeft een geoptimaliseerd koelsysteem, verkort de oplaadtijd (slechts 36 minuten) en garandeert een maximale levensduur van de batterij.

Voor een soepele werking tijdens het zaagwerk moet je twee dingen in het oog houden. Ten eerste is het de moeite waard te investeren in een snellader voor je batterijen.

Daarmee kan een batterij in korte tijd weer opgeladen worden. Bovendien kan een reserve-accu je actieradius vergroten.

Kettingsnelheid

De kettingsnelheid wordt gegeven in meter per seconde. Hoe hoger het aantal meters, hoe hoger de prestatie. Met een kettingsnelheid van 0-20 meter per seconde biedt de Makita DUC353Z snoerloze kettingzaag meer dan voldoende prestaties.

Makita Akku Kettensäge-3

Wat kettingsnelheid betreft, hoe hoger het aantal meters per seconde, hoe beter de prestaties van de accu kettingzaag.
(Image source: unsplash.com / Michael Wilson)

Verhoudingsgewijs lage kettingsnelheden zijn modellen die maar zo’n 3 meter per seconde aan kracht leveren.

Als de kettingsnelheid rond de 10 meter per seconde ligt, zit de kettingzaag in het bovenste derde qua prestaties. De accukettingzagen van Makita worden gekenmerkt door hun hoge prestaties.

Kettingrem

Uitgelezen accukettingzagen van Makita hebben automatische kettingremmen. De accukettingzagen met een zaagbladlengte van 11,5 en 35 cm hebben automatische kettingremmen.

Een kettingrem dient om de ketting af te remmen en stopt ook de motor. Hier moeten de elektronica en de motor samenwerken, want alleen een stilstand van de ketting en de motor kan de veiligheid van de gebruiker garanderen.

De kettingrem voorkomt dat de ketting te ver doorloopt.

Er zijn echter ook Makita accu kettingzagen zonder kettingrem. Dit komt vooral door de snelheid van de ketting.

Is dit minder dan 3 meter per seconde, dan wordt in plaats van een kettingrem een zogenaamde tipguard gebruikt. Dit beschermt de gebruiker tegen het slaan van hout met de punt.

Automatische kettingsmering

De Makita accukettingzagen met een zaagbladlengte van 11,5 en 35 cm hebben beide automatische kettingsmering.

Dit heeft het voordeel dat je alleen de olietank met kettingsmeermiddel hoeft te vullen, maar de kettingen niet handmatig hoeft te smeren.

Dit bespaart vuile handen. Bovendien houdt voortdurend onderhoud de ketting en de rups in optimale conditie. Het afgiftevolume van de kettingolie wordt nauwkeurig geregeld met een ingebouwde regelaar.

Gewicht

Lichtgewicht accukettingzagen van Makita kunnen daarom ook met een uitgestrekte arm met één hand gebruikt worden.

De Makita accukettingzagen die we testten met verschillende staaflengtes wegen tussen de 2,6 en 5,3 kg. Afhankelijk van het gebruiksgebied en de aard van de toepassing is een lager gewicht voordelig.

De Makita snoerloze kettingzaag met een bladlengte van 11,5 cm is het lichtgewicht. Met iets meer dan 3 kg valt de Makita kettingzaag met een bladlengte van 25 nog binnen het hanteerbare bereik.

In het algemeen geldt dat hoe lichter de accu kettingzaag is, hoe gemakkelijker hij te hanteren is. Een kettingzaag met één hand gebruiken is alleen wenselijk voor het bewerken van takken en dunne boomstammen.

Bij het hakken van brandhout of het bekappen, daarentegen, is het gebruik van beide handen essentieel. Daarom vormt een gewicht van net geen 5 kg geen belemmering voor het gebruik van de Makita DUC353Z accu kettingzaag.

Wetenswaardigheden over de Makita accu kettingzaag

Hoe kan ik mijn Makita accu kettingzaag schoonmaken?

Om zo lang mogelijk van je Makita accu kettingzaag te kunnen genieten, moet je hem regelmatig schoonmaken. Het is het beste om je accu kettingzaag na elk gebruik schoon te maken. Anders dan een benzine kettingzaag heeft een accu kettingzaag maar weinig onderdelen. Bovendien vraagt de elektrische motor betrekkelijk weinig onderhoud en is schoonmaken snel en gemakkelijk.

Hier staat hoe je je Makita accu kettingzaag schoonmaakt

 1. Gebruik een borstel of perslucht om stof en spaanders uit de behuizing te verwijderen.
 2. Dan kun je het gebied rond het tandwiel onder het deksel schoonmaken.
 3. De groef van de geleiderail moet regelmatig schoongemaakt worden. Zorg ervoor dat zich aan de randen geen bramen vormen. Je kunt ook de punt van het sterwiel oliën.

Hier is een korte video over hoe je een accu kettingzaag schoonmaakt.

Welke olie moet je gebruiken voor het onderhoud van je Makita accu kettingzaag?

Om lang plezier van je Makita snoerloze kettingzaag te hebben, moet je hem regelmatig onderhouden. Regelmatig oliën van de ketting is bijzonder belangrijk.

Dit zorgt ervoor dat slijtage aan de ketting en andere mechanische onderdelen tot een minimum beperkt blijft. Olie vermindert de wrijving en dus ook de warmte-ontwikkeling.

Er zijn drie verschillende soorten kettingzaagolie

 • minerale oliën
 • plantaardige oliën
 • biologische oliën

De minerale olie is, zoals de naam al zegt, gebaseerd op minerale olie. Het is bijzonder duurzaam en zacht voor de geleider en de ketting. Plantaardige of biogene olie, daarentegen, is niet zo duurzaam en begint na een tijdje te harden. De hechting en vloei-eigenschappen zijn echter veel beter dan met minerale olie.

Biologische olie lijkt nogal op plantaardige olie. Bij de produktie wordt ervoor gezorgd dat het water niet gevaarlijk is. Ondanks het positieve milieuaspect heeft bio-olie het grote nadeel dat het een negatief effect heeft op de levensduur van de ketting en de geleider. Dit komt omdat ze op den duur beschadigd raken en dat kan leiden tot kettingbreuk.

Sommige mensen zweren zelfs bij het gebruik van bakoliën. Hoewel koolzaad- of slaolie ook een zeker smeervermogen hebben, bestaat het gevaar van sterke slijtage van de ketting en het zaagblad.

Welke garantie krijg ik van Makita op mijn snoerloze kettingzaag?

Ondanks zorgvuldige tests en strenge controles door de kwaliteitsafdeling van Makita, kunnen batterij kettingzagen van Makita een defect vertonen. Daarom geeft Makita een garantie van 12 maanden vanaf de aankoopdatum op alle apparaten met een CE-markering voor alle commerciële gebruikers en 24 maanden voor particuliere consumenten.

Voor een vlotte verwerking bij een eventuele garantieclaim moet je het aankoopbewijs goed bewaren.

Deze garantie dekt de kosten van reparatie of kosteloze vervanging van defecte onderdelen. Meestal is schade door oneigenlijk gebruik of door het gebruik van ongeschikte accessoires van de garantie uitgesloten.

Ook dient opgemerkt te worden dat de garantie voor Makita Li-Ion batterijen tot twee jaar verlengd kan worden na registratie op de website van het bedrijf (uiterlijk vier weken na de aankoopdatum).

Beeldbron: lightfieldstudios/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies