Laatst bijgewerkt: 09-08-2021

Onze selectiecriteria

35Onderzochte producten

53Bestede uren

39Beoordeelde onderzoeken

167Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote magnesium test 2022. Hier stellen we alle magnesium supplementen die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste magnesium supplement voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je magnesium supplementen wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Magnesium ondersteunt de spierfunctie aanzienlijk. Het ondersteunt ook de energiestofwisseling en houdt de elektrolytenverhouding van het lichaam in evenwicht.
 • Atleten hebben enorm veel baat bij het innemen van magnesium. Het is ook erg populair bij atleten op atletiekbanen en krachtsporters voor meer grip.
 • Magnesiumcitraat is de beste, natuurlijke vorm van magnesium. Het wordt veel beter en sneller opgenomen dan anorganische varianten.

Beste Magnesium: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je magnesium koopt

Wat is magnesium?

Magnesium is, naast vele andere, een heel belangrijk mineraal voor de mens. Dit wordt onder andere duidelijk gemaakt door het feit dat het een bulkelement is.

Mineralen worden verdeeld in bulk- en sporenelementen. Kwantitatieve elementen komen in het lichaam voor in grotere hoeveelheden, meestal enkele grammen, en moeten daarom ook in grotere hoeveelheden gedoseerd worden.

Magnesium is een belangrijk mineraal en wordt in veel voedingsmiddelen gevonden. Als voedingssupplement is het een wit poeder. (Image source: unsplash.com / Leonardo Baldiss)

De stof is betrokken bij veel meer dan 600 processen in het lichaam. Het ondersteunt bijvoorbeeld de functies van spieren en zenuwen.

Verder is magnesium een essentieel mineraal. Dit betekent dat het lichaam het niet zelf kan aanmaken, en daarom met voedsel moet worden aangevoerd.

Wat doet magnesium in het lichaam?

Zoals reeds gezegd, heeft het mineraal een heel breed scala aan toepassingen. Bovenal heeft het een belangrijke functie in energie-afhankelijke enzymen en ook in eiwitten.

Magnesium is nodig opdat de energiestofwisseling goed functioneert, de elektrolytenverhouding van het lichaam in evenwicht is en opdat de spieren honderd procent kunnen functioneren.

Het is ook de natuurlijke tegenhanger van calcium. Ook dit is een bekend mineraal en ook heel belangrijk voor de gezondheid, maar in verhoogde concentratie veroorzaakt het spanning en krampen in de spieren. Magnesium voorkomt dit.

Voor wie is een magnesiumpreparaat geschikt?

Deze vraag is niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Magnesiumsupplementen moeten alleen gebruikt worden door mensen die niet via hun voeding in hun dagelijkse behoefte kunnen voorzien.

Daarom moet men zich afvragen of men te weinig magnesium inneemt. Zo kun je zien of je gebrekssymptomen hebt.

Je moet ook nagaan wat je dagelijkse behoefte is. Dit varieert naargelang leeftijd en lichamelijke activiteit. De Duitse voedingsvereniging (Deutsche Gesellschaft für Ernährung e.V. (DGE) beveelt de volgende eisen aan, afhankelijk van leeftijd en geslacht.

Leeftijdsgroep Dagelijkse behoefte vrouwen Dagelijkse behoefte mannen
1 tot en met minder dan 4 jaar 80mg 80mg
4 tot en met minder dan 7 jaar 120mg 120mg
7 tot en met minder dan 10 jaar 170mg 170mg
10 tot en met minder dan 13 jaar 250mg 230mg
13 tot en met minder dan 15 jaar Jaar 310mg 310mg
15 tot onder 19 jaar 350mg 400mg
19 tot onder 25 jaar 310mg 400mg
25 tot onder 51 jaar 300mg 350mg
51 tot onder 65 jaar 300mg 350mg
65 jaar en ouder 300mg 350mg

Bron: dge.de

In het algemeen kan echter gezegd worden dat de aanbevolen eis van de kant van de DGE vrij laag gehouden wordt. Je zit altijd aan de veilige kant als je iets meer neemt dan de maatschappij voorstelt.

De reden hiervoor is dat magnesium door spiersamentrekking wordt verbruikt en via zweet uit het lichaam wordt uitgescheiden. Omgekeerd betekent dit dat een atleet een hogere eis heeft dan iemand die niet atletisch is.

Er zijn ook veel andere redenen voor een verhoogde magnesiumbehoefte. Daartoe behoren verhoogd alcoholgebruik, stofwisselingsstoornissen zoals diabetes, of hypothyreoïdie.

Behalve het positieve effect van het innemen van magnesium is er nog een andere reden voor atleten, namelijk als houvast voor baan- en veldsporters of gewichtheffers. Hierover elders echter meer.

Hoe herken ik een magnesiumtekort?

Het bekendste symptoom van een tekort zijn kuitkrampen. Veel mensen hebben er ’s nachts last van en worden gewekt door de pijn die ze veroorzaken.

Maar er zijn ook veel andere tekenen van een magnesiumtekort. We hebben er 5 op een rijtje gezet in de volgende lijst

 • Spiertrekkingen / krampen
 • Duizeligheid
 • Spijsverteringsproblemen
 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn

Wat zijn de voordelen van magnesium voor sporters?

Zoals al gezegd zijn er nog meer toepassingsgebieden en positieve functies, vooral voor sporters. Allereerst maken we onderscheid of het magnesium wordt ingenomen of als houvast wordt gebruikt.

Vooral duursporters hebben snel last van krampen in de dijen en kuiten. Magnesium kan dit voorkomen. (Image source: unsplash.com / Dylan Nolte)

Wat doet magnesium bij inname?

Er zijn talrijke voordelen voor het menselijk lichaam bij de inname van magnesium. Natuurlijk hebben mensen die actief aan sport doen veel baat bij een betere stofwisseling en een betere spierfunctie. Vooral omdat de dagelijkse behoefte voor sporters hoger is, valt een tekort hier meer op.

merken krampen in de dijen en kuiten op bij lange, intensieve inspanning. Magnesium kan hier wonderen doen.

Vooral krachtsporters kunnen extreem veel baat hebben bij een betere spiercontractie. Het spiergevoel en de controle over de spieren nemen toe en zorgen voor betere trainingssessies.

Overigens, een goede video over dit onderwerp is de volgende:

Wat doet magnesium als het dient als houvast bij het sporten?

Het mineraal is vooral populair bij atleten in atletiek en krachtsporters. Het fijne stof op de hoge rekstok of halterstang zorgt voor meer grip en de atleet kan de uitrusting/barbell beter vasthouden.

Dit ontlast de onderarmen. Een sterke bovenarmspier en handbuigers zijn in feite cruciaal voor een goede grijpkracht. Maar als deze het opgeven, dan kan de hele oefening niet zo goed uitgevoerd worden.

Voor krachtsporters is de deadlift een heel goed voorbeeld van een verstandig gebruik van magnesium. Terwijl hier zeer hoge lasten van enkele honderden kilo’s verplaatst worden en de oefening vooral bedoeld is om de rug te versterken, worden de onderarmen hier snel zwakker.

Dit komt vaak doordat de barbell in de vuist naar beneden glijdt en alleen door de vingers wordt vastgehouden. Kort daarna is het meestal nodig de oefening te stoppen, omdat het gewicht anders uit de hand zou vallen.

Het fijne stof kan hier nuttig zijn. Het wordt op de staaf of de handpalm aangebracht en zorgt voor minder zweet in de hand en slipweerstand.

We hebben ook een goede video voor je die de voordelen voor sporters uitlegt:

Hoeveel kost magnesium?

De prijs varieert naargelang het toepassingsgebied. Capsules en poeder zijn even geschikt om in te nemen en verschillen niet veel in prijs. Als je het echter nodig hebt als houvast bij het sporten, kun je poeder of vloeibaar krijt gebruiken.

Vloeibaar krijt is een vloeistof die als een crème op de handen wordt aangebracht en in krijt verandert als het in contact komt met de lucht. Dit voorkomt dat het fijne stof door de lucht vliegt dat ontstaat als poeder gebruikt wordt.

We hebben de prijsverschillen op een rijtje gezet in de volgende tabel:

Productsoort Afmetingen Prijsklasse
Capsules 1 jaar 15-20€
Poeder 8 maand 15-20€
Vloeibaar krijt ca. 250 toepassingen 10-15€

Welke alternatieven zijn er voor magnesium?

Dat hangt allereerst af van het toepassingsgebied, d.w.z. of het gebruikt wordt om in te nemen of als houvast bij het sporten.

Te nemen

Er zijn geen echte alternatieven voor het bulk element. Het moet aan het lichaam aangevoerd worden, zodat het optimaal kan functioneren.

Dus als je niet genoeg magnesium binnenkrijgt, moet je een supplement nemen. Dit veronderstelt echter dat je er niet in slaagt genoeg uit voedsel binnen te krijgen.

Als greep voor sport

Als alternatief kun je iets anders gebruiken dat je grijpkracht ondersteunt. Bijvoorbeeld trekhulpen in de vorm van een bandje of een haakje. Zoals de naam al doet vermoeden, dient dit alleen als steun bij trekoefeningen. Maar fitness handschoenen kunnen ook voor een betere grip zorgen.

Als je meer grip nodig hebt, bijvoorbeeld bij het bankdrukken, dan is er geen haalbaar alternatief, maar er is ook niets dat tegen het gebruik van magnesium spreekt.

Besluit: Welke soorten magnesium zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je magnesium wilt kopen, zijn er verschillende vormen waaruit je kunt kiezen, zoals al eerder gezegd. Dit zijn:

 • Magnesiumpoeder
 • Magnesium capsules
 • Magnesium vloeibaar krijt

In de volgende paragrafen tonen we je de voor- en nadelen van elk type.

Wat onderscheidt magnesiumcapsules en wat zijn hun voor- en nadelen?

Capsules zijn niet altijd gemakkelijk te vervoeren. Je hebt geen glas nodig om ze in te nemen, je kunt ze gewoon doorslikken. Ze zijn ook voorgedoseerd, dus je hoeft je niet al te veel zorgen te maken over de dosering.

Voordelen
 • Gemakkelijk mee te nemen
 • Snel in te nemen
 • Voorgedoseerd
Nadelen
 • (problemen met slikken)
 • Kan niet opnieuw gedoseerd worden
 • Alleen geschikt voor inname

Wat onderscheidt magnesiumpoeder en wat zijn de voor- en nadelen?

De poedervorm biedt logischerwijze het voordeel van individuele dosering. Bovendien kan het gemengd worden, bv. in sap, zodat het in het dagelijks leven helemaal geen verandering is om het elke ochtend extra te moeten drinken.

Voordelen
 • Gemakkelijk te doseren
 • In te nemen + vast te pakken
 • Capsules hoeven niet ingeslikt te worden
Nadelen
 • Niet voorgedoseerd
 • Slecht om mee te nemen
 • Duurt langer om in te nemen
 • Veel stofdeeltjes bij inspanning

Wat maakt magnesium vloeibaar krijt bijzonder en wat zijn de voor- en nadelen?

Vloeibaar krijt is de enige vorm die niet geschikt is voor consumptie. Daarom is het niet zinvol het met capsules te vergelijken. De vergelijking heeft hier dus eerder betrekking op het poeder.

Je kunt het krijt in een kleine tube kopen en het als een crème op je handpalmen aanbrengen. Na ongeveer 30 seconden is de vloeistof droog en kun je hem gebruiken.

Voordelen
 • Gemakkelijk aan te brengen
 • Geeft nauwelijks fijnstof
 • Laat minder residu achter
Nadelen
 • Moet drogen
 • Bevat alcoholen
 • Kan de huid uitdrogen

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om magnesium producten te vergelijken en te evalueren

Hieronder laten we je de punten zien waarmee je rekening moet houden als je een keuze moet maken tussen de vele magnesium producten die aangeboden worden.

De criteria die je kunt gebruiken om te beslissen welk magnesium voor jou het beste is, zijn de volgende

 • Magnesiumgehalte (in mg, hoge dosis)
 • Organisch / Anorganisch Magnesium
 • Magnesiumcitraat vs. magnesiumoxide
 • Kwaliteit (biologisch zegel, plaats van vervaardiging)
 • Bevat het magnesiumstearaat?

In de volgende paragrafen leggen we uit wat deze criteria zijn.

Magnesiumgehalte (in mg, hooggedoseerd)

Natuurlijk is de hoeveelheid magnesium in je product heel, heel belangrijk. 1 kg poeder is niet hetzelfde als 1 kg zuiver magnesium.

Deze producten bevatten vaak magnesiumcitraat of magnesiumoxide. Het is belangrijk aandacht te besteden aan het werkelijke magnesiumgehalte, want alleen daaraan kun je zien hoeveel je van het product moet nemen. bijvoorbeeld,

2500mg magnesiumcitraat bevat ongeveer 350mg magnesium.

Organisch / anorganisch magnesium

Een ander belangrijk aspect is de herkomst van magnesium. Er wordt onderscheid gemaakt tussen organisch en anorganisch magnesium.

Zoals de naam al zegt, is organisch magnesium de natuurlijke soort, terwijl anorganisch kunstmatig wordt aangemaakt.

Het essentiële en ook belangrijke verschil ligt hier in de biobeschikbaarheid. Anorganisch magnesium wordt veel minder gemakkelijk opgenomen dan de organische versie. Daarom moet je het mineraal alleen uit een natuurlijke bron halen.

Magnesiumcitraat vs. magnesiumoxide

De meest voorkomende varianten van magnesium zijn citraat en oxide. Terwijl citraat van organische oorsprong is, wordt oxide kunstmatig verkregen.

Het aandeel magnesium is hoger in het oxide. Schijn bedriegt hier echter, want de biologische beschikbaarheid van citraat is ongeveer vier keer zo hoog.

Het magnesium uit magnesiumoxide kan niet volledig geabsorbeerd worden en wordt ook veel langzamer opgenomen.

Kwaliteit (biologisch zegel, plaats van fabricage)

Zoals met vrijwel elk voedingssupplement is het altijd nuttig te letten op de plaats van fabricage en / of de beschikbaarheid van zegels / kwaliteitstests.

Voor veel producten wordt nu reclame gemaakt met certificaten van onafhankelijke laboratoria, wat het heel gemakkelijk maakt een product van hoge kwaliteit te herkennen.

Bovendien staat Duitsland als plaats van fabricage bekend als een uithangbord voor goede kwaliteit. Ook hiermee moet rekening gehouden worden. Producten uit het Oosten, b.v. uit Polen, hebben in het verleden af en toe voor opschudding gezorgd.

Bevat het magnesiumstearaat?

Het is ook heel belangrijk dat het product geen magnesiumstearaat bevat. Dit zout van stearinezuur wordt in de voedingsmiddelenindustrie vaak gebruikt als vloei- en scheidingsmiddel. Daarom belandt het vaak in voedingssupplementen waar het eigenlijk niet thuishoort.

Magnesiumstearaat kan het immuunsysteem verzwakken, de opname van sommige voedingsstoffen verhinderen of belemmeren, en zelfs allergische reacties veroorzaken.

Dit moeten genoeg redenen zijn om vooral voorzichtig te zijn met het consumeren van deze stof.

Wetenswaardigheden over magnesium

Welke voedingsmiddelen bevatten veel magnesium?

Zoals de naam al zegt, mogen voedingssupplementen de voeding alleen maar aanvullen en niet volledig vervangen. Daarom moeten alleen mensen die ondanks een verstandige voeding niet in staat zijn in hun dagelijkse behoefte te voorzien, zulke supplementen nemen.

Om het gemakkelijker te maken het mineraal te vinden, hebben we 11 voedingsmiddelen en hun respectieve magnesiumgehalte in een tabel opgesomd:

Voedingsmiddel Magnesiumgehalte per 100g
Tarwezemelen 550mg
Pompoenpittenne 535mg
Zonnebloempittenne 420mg
Pure chocolade 290mg
Cashewnoten 270mg
pinda’s 163mg
volkorenmeel 155mg
havermout 140mg
volkorenbrood 90mg
bananen 36mg
broccolii 24mg

Misschien heb je iets aan deze tabel, om je voeding magnesiumrijker te maken en je een beter overzicht te geven van de magnesium die je al binnenkrijgt.

Krijt vs. tractiehulpmiddelen: Wat is slimmer?

Om de grijpkracht bij krachttraining te ondersteunen zijn zowel magnesium, gebruikt als krijt, als trekhulpmiddelen goede opties.

Atleten gebruiken magnesium graag als krijt voor de palm van hun handen om de grip te vergroten. (Image source: unsplash.com / Brook Anderson)

Omdat tractiehulpmiddelen bij de meeste wedstrijden toch niet zijn toegestaan, is het voor ambitieuze atleten meer aangewezen om krijt te gebruiken.

Trekhulpen zijn niet geschikt voor atleten in atletiek en atletiek, omdat de stang niet zo gemakkelijk losgelaten kan worden.

Verder ontlasten tractiehulpmiddelen de onderarmspieren, waardoor geen of slechts een verminderde toename van kracht bereikt wordt.

Wat doen krampen met het lichaam?

Een kramp is in feite een ongewenste en vaak zeer pijnlijke samentrekking van de spieren.

De spier trekt heel sterk samen, d.w.z. trekt heel hard samen, en krampt daardoor. Spierkrampen worden heel vaak veroorzaakt door een magnesiumtekort, maar niet altijd en alleen.

In sommige gevallen kunnen er ook zenuw- of spierziekten achter zitten. In de regel, d.w.z. als dit niet het geval is, zijn krampen geen gevaar voor de gezondheid.

Zeer hevige en zich herhalende krampen vormen echter een uitzondering.

Beeldbron: 123rf.com / Przemysław Ceglarek

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies