Last updated: 28-09-2021

How we pick our products

15Products analyzed

29Hours invested

4Studies researched

71Comments collected

Mate is momenteel wereldwijd een echte trenddrank. Dit komt niet alleen door de buitengewone en wrange smaak van de drank, maar ook door zijn stimulerende en verkwikkende werking. Zo bevat een kopje mate ongeveer 160 milligram cafeïne, wat vergelijkbaar is met het cafeïnegehalte in een kopje koffie.

Omdat mate nog niet zo lang op de Duitse markt is, zijn er nog maar een klein aantal leveranciers. Daarom moet je echter goed kijken om de kleine verschillen tussen de producten te zien. Daarom hebben we verschillende producten onder de loep genomen, zodat je zonder problemen de juiste mate drank voor je kunt vinden.
Belangrijk om te weten

  • De verschillende mate produkten verschillen vooral in hun formaat, grootte, ingrediënten en verwerking. Tegenwoordig wordt ook veel belang gehecht aan plasticvrije verpakkingen en biologische kwaliteit.
  • Mate bevat de stof cafeïne, die een stimulerend effect heeft. Mate kan echter niet vergeleken worden met een klassiek stimulerend middel, want het heeft een meer afgemeten, trager en langduriger effect.
  • De partnerstruik is inheems in Zuid-Amerika. Hij groeit in landen als Brazilië, Argentinië en Paraguay, waarvan Brazilië de belangrijkste producent van mate is.

Beste maat: Onze selectie

Vooral voor beginnende stuurlui is het in het begin vaak een beetje verwarrend om een bepaald product te kiezen. Daarom hebben we onze favorieten samengesteld die elke parenliefhebber moet proberen. Deze zijn als volgt:

Koop- en beoordelingscriteria voor Mate

Om je te helpen bij je Mate aankoop, hebben we de belangrijkste koopcriteria op een rij gezet. Deze zijn als volgt:

Hieronder vind je vier belangrijke koopcriteria waarmee je rekening moet houden bij het kopen van stuurmannen.

Grootte/gewicht

Mate is nu verkrijgbaar in verschillende maten en gewichten. Meestal worden verpakkingen van 200-500 g aangeboden, maar er zijn ook enkele fabrikanten die zelfs 1 kg mate aanbieden. De afmetingen en dus het gewicht variëren van fabrikant tot fabrikant. De precieze gegevens staan echter altijd op de verpakking vermeld.

In de regel is mate 12 tot 24 maanden houd baar.

Daarom is het voor dagelijkse mate drinkers de moeite waard een grotere verpakking te gebruiken, omdat het product in het begin niet zo snel bederft. Als je nog nooit mate geprobeerd hebt, kun je het beste eerst een kleiner pakje kopen om kennis te maken met de ongewone smaak. Als de smaak je bevalt, kun je daarna altijd een grotere verpakking kopen.

Formaat

Er zijn in principe twee verschillende formaten van mate thee: Losse bladeren of het mate poeder. Losse bladeren kunnen met steeltjes of takjes worden aangeboden, of gewoon als zuiver blad.

Veel consumenten geven de voorkeur aan het pure blad, hoewel het blad met steeltjes en takjes de traditionele manier is om mate thee te drinken. Het mate poeder kan zowel heel grof als fijn zijn. Het fijne poeder smaakt vaak wat rokerig en daardoor intenser.

Ingrediënten

Mate bladeren bevatten ongeveer 0,35-1,7% cafeïne, 0,1-0,2% theobromine/theofylline en 4-16% tannine. Cafeïne is waarschijnlijk het bekendste ingrediënt dat in matébladeren aanwezig is.

Dit heeft echter een ander effect dan bijvoorbeeld koffie, want het is meer gedoseerd en heeft een effect over een langere periode. Mate thee wordt daarom een stimulerend middel genoemd, omdat het een anti-vermoeidheidseffect heeft. Daarom wordt mate gebruikt als een stimulerend middel voor de geest, vooral in zijn land van herkomst, Zuid-Amerika.

Plantaardige tannines, theobromine en theofylline behoren tot de secundaire plantaardige stoffen en zijn belangrijk voor onze stofwisseling. Ze worden eigenlijk altijd gevonden in de bladeren, schors of wortels van planten.

Verwerking

Er zijn twee verschillende manieren om de mate bladeren te verwerken: tot geroosterde of groene mate thee. De verwerking speelt een belangrijke rol, want die beïnvloedt later vooral de smaak van het product. De geroosterde soort is iets uitgebreider en is de traditionele manier om de thee te verwerken.

In de geroosterde variant worden de bladeren, bloesems, scheuten en takken gebruikt en in een draadtrommel boven een haardvuur gedraaid. Dit stopt de fermentatie door de enzymen in de plant te vernietigen. De bladeren worden dan geplet en kunnen dan verkocht worden.

De groene mate, ook taragin genoemd, wordt geplet en gefermenteerd. Het wordt dan bij ongeveer 60-80 °C gedurende ongeveer een maand bewaard. Na dit proces worden de gedroogde bladeren fijngestampt.

Mate extract wordt altijd gebruikt voor frisdranken als Club Mate of Maya Mate. Dit wordt verkregen bij de destillatie van de thee en de daaropvolgende extractie met behulp van ethers.

Gids: Veelgestelde vragen over mate

In dit deel behandelen we de meest gestelde vragen over mate. Het is heel belangrijk dat je de definitie van mate kent, de effecten, de kosten en de herkomst, voordat je een mate product koopt.

Wat is stuurman?

De term mate betekende oorspronkelijk het drinkvat waaruit mate thee van oudsher gedronken werd. De thee zelf heet eigenlijk yerba, wat kruid betekent. De bladeren die voor de thee gebruikt worden, worden verkregen van de mate struik of van de mate boom.

De matboom behoort tot de hulstfamilie, die inheems is in Zuid-Amerika. Daarom werd mate thee voor het eerst gedronken door de inheemse bevolking van Zuid-Amerika, die Guarani genoemd wordt.

Hoe werkt mate?

De cafeïne die in mate zit heeft een opwekkend en stimulerend effect. Het is echter niet te vergelijken met een klassiek stimulerend middel, want het heeft een langzaam en gestaag effect. Als gevolg daarvan neemt de hartslag langzaam toe, waardoor ook de polsslag versnelt.

De ingrediënten van mate stimuleren het centrale zenuwstelsel, verhogen de hartslag en hebben een diuretisch effect. Vergeleken met andere stoffen is de werkingsduur wat langer, maar de dosering is ook hoger. (Image source: Juan Nguyen / Unsplash)

Deze effecten zorgen ervoor dat je je niet meer zo moe en lusteloos voelt. De antioxidanten, vitaminen en mineralen die in de bladeren aanwezig zijn, voorkomen het ontstaan van hoofdpijn en maagpijn, die typisch kunnen ontstaan bij het gebruik van cafeïne. van

Mate wordt ook gezegd dat het de stofwisseling versnelt en bovendien een opwekkend effect heeft. Mate bevat de xanthine mateïne, die de vetverbranding stimuleert en zo helpt bij het afvallen.

Er wordt ook gezegd dat het de lediging van de maag vertraagt, wat een langer verzadigd gevoel tot gevolg heeft. Tenslotte heeft de thee een diuretisch effect, wat nuttig kan zijn bij bijvoorbeeld blaasontsteking.

Wat kost een stuurman?

De prijs van stuurmannen hangt meestal af van de grootte van het product, het gewicht, de fabrikant en het formaat. De tabel hieronder geeft je een overzicht van de verschillende prijsklassen.

Prijsklasse Beschikbare producten
Laag geprijsd (1 – 5€) Meestal frisdranken op basis van mate. De drankjes hebben een zeer lichte mate smaak
Middelmatig geprijsd (6 – 18€) Gemiddeld aantal producten, goed en aantrekkelijk ontwerp, bladeren meestal met stengels en takken.
Hoog geprijsd (18€ en meer) meestal groot aantal product, biologisch zegel, edel en plastic-vrij ontwerp, luchtgedroogde blaadjes, handgemaakte set met thee.

Waar komt stuurman vandaan?

Mate komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, waar de inheemse bevolking al eeuwenlang profiteert van de gezondheidsvoordelen van de bladeren. Hij wordt verbouwd in Brazilië, Argentinië of Paraguay, waarvan Brazilië met 600.000 ton een van de belangrijkste producenten van mathee is.

De mattenstruik heeft een gemiddelde temperatuur nodig van 20-23 °C en een luchtvochtigheid en hoogte van ongeveer 400-800 meter. Daarom zijn deze landen bij uitstek geschikt voor de teelt van mate.

In landen als Argentinië, Brazilië, Paraguay of Uruguay wordt mate thee door tot 80 procent van de bevolking op elk moment van de dag warm of koud gedronken. Zo is mate thee een van de nationale dranken geworden en stevig verankerd in de Zuid-Amerikaanse cultuur.

Conclusie

De jaarlijkse productie van mate in Zuid-Amerika bedraagt ongeveer 300.000 ton per jaar. De laatste jaren is dit cijfer echter snel gestegen, omdat mate erg populair is geworden, vooral in Europa. Veel gebruikers zweren bij de helende en verkwikkende werking en noemen zowel de struik als de bladeren een superfood.

Vanwege zijn verzadigende werking en vermogen om de vetvertering te stimuleren, wordt mate vaak gebruikt in diëten en bij ziekten als reuma of blaasontsteking. Deze effecten berusten echter alleen op ervaringsberichten of oude tradities en konden dus nog niet door studies bewezen worden.

(Omslagfoto: Ivanova/ 123rf)

Reviews