Laatst bijgewerkt: 26-09-2021

Onze selectiecriteria

29Onderzochte producten

28Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

85Verzamelde opmerkingen

Luiertafels bieden een uiterst plaatsbesparend en toch veilig en handig alternatief voor commodes. Luiertafels zijn bijzonder geschikt voor kleine flats of wanneer mobiele verschoonruimtes nodig zijn, omdat ze veel minder plaats innemen dan verhoudingsgewijs massieve commodes.

Aangepast aan uiteenlopende behoeften op het gebied van hantering en uitrusting, kan onderscheid gemaakt worden tussen verschillende modelsoorten aankleedtafels. In onze productvergelijking hebben we verschillende varianten uitgekozen om ze met elkaar te vergelijken en hun respectieve eigenschappen te presenteren.
Belangrijk om te weten

 • Luiertafels zijn er in verschillende uitvoeringen en zijn een bijzonder ruimtebesparende optie om baby’s te verschonen.
 • De belangrijkste koop- en beoordelingscriteria zijn de grootte van het verschoonplankje, de draagkracht, de veiligheid, de hoogte van de verschoontafel en het bijpassende aankleedkussen.
 • Luiertafels zijn er in verschillende prijsklassen. Deze worden ingedeeld in een lage-prijsklasse, een midden-prijsklasse en een hoge-prijsklasse.

Beste Luiertafel: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor verzorgingstafels

Om je te helpen de juiste verzorgingstafel te kiezen, hebben we de belangrijkste koopcriteria op een rijtje gezet. Met behulp van deze criteria kom je meer te weten over de verschillende functies en uitrustingen die verschoontafels kunnen hebben. Je kunt dan gemakkelijk beslissen welke eisen een luiertafel voor jou moet hebben.

In het volgende gedeelte willen we de aankoop- en beoordelingscriteria meer in detail aan je voorstellen en je zo een gedetailleerd overzicht geven van het onderwerp luiertafels.

Grootte van de opbergruimte

Omdat een luiertafel vaak gebruikt wordt als er niet veel ruimte beschikbaar is, moet de kleedruimte niet te groot zijn. Niettemin is het belangrijk dat het oppervlak groot genoeg is zodat baby’s veilig op de luiertafel passen.

Een geschikt compromis is een oppervlakte van tussen de 80 x 50 centimeter en 80 x 60 centimeter. Zo blijft de luiertafel ruimtebesparend, terwijl je baby zich toch comfortabel kan uitspreiden. Als dit formaat oppervlak je te veel plaats inneemt, zijn er ook verschoontafels met kleinere opbergoppervlakken verkrijgbaar.

Draagkracht

Baby’s worden niet alleen meteen na de geboorte veranderd, maar ook als ze veel groter zijn. Een luiertafel moet daarom bestand zijn tegen een bepaald minimumgewicht, zodat zelfs kleine kinderen erop gezet kunnen worden.

Dit minimum gewicht moet 15 kilo zijn.

Dit zorgt ervoor dat je je luiertafel langere tijd zonder problemen kunt gebruiken.

Veiligheid

Om je baby te beschermen tegen het risico van verwondingen, moet je luiertafel verschillende veiligheidsvoorzieningen hebben. Het is vooral belangrijk dat de zijkanten en de kop van je luiertafel verhoogd zijn.

Dit voorkomt dat de baby van de luiertafel valt als hij beweegt. Je moet er ook voor zorgen dat alle hoeken afgerond zijn, zodat je kind er niet tegenaan kan stoten. Dit kan ook voorkomen worden door een gewatteerd aankleedkussen te kiezen.

Als je een luiertafel op wieltjes gebruikt, moeten die vergrendelbaar zijn. Een in het aankleedkussen geïntegreerde gordel, waarmee je je kind kunt vastzetten, kan verdere bescherming bieden.

Hoogte van de

luiertafel
Het verschonen moet niet alleen comfortabel zijn voor je kind, maar ook voor jou. Daarom moet de hoogte van je luiertafel aangepast zijn aan je lengte.

De gemiddelde hoogte van een luiertafel is 90 centimeter. Een hoogte van 95 centimeter wordt echter als veel comfortabeler beschouwd.

Als jij of je partner langer zijn dan 1,85 meter, moet je zelfs voor een luiertafel gaan die ongeveer 100 centimeter hoog is. Voor echtparen waarvan de lengte verschilt, is een in hoogte verstelbare luiertafel een goed idee, zodat beiden de luiertafel comfortabel kunnen gebruiken.

Verschoonmat

Als een verschoontafel met een verschoonmat geleverd wordt, heb je een bijzonder voordeel. Omdat het aankleedkussen een van de belangrijkste onderdelen van een goed uitgeruste luiertafel is, hoef je er geen apart te kopen.

Toch moet je er zeker van zijn dat het aankleedkussen ook aan je eisen voldoet. Het belangrijkste aandachtspunt moet zijn dat het aankleedkussen gewatteerd is en gemakkelijk schoon te maken. Je moet er ook voor zorgen dat de afmetingen van de mat precies overeenkomen met die van de verschoonplek, zodat er geen gevaar voor uitglijden is.

Gids: Veelgestelde vragen over luiertafels in detail beantwoord

In dit deel beantwoorden we alle belangrijke vragen over luiertafels. Daarna zou je zonder problemen een aankoopbeslissing moeten kunnen nemen.

Hoe lang heb ik een luiertafel nodig?

De duur van het gebruik van een luiertafel varieert. De minimumleeftijd waarop een commode een noodzakelijk meubelstuk in een kinderkamer is, is ongeveer tot de leeftijd van 2 jaar. Maar zelfs voorbij die leeftijd zijn veel kinderen nog niet luiervrij. In sommige gevallen worden luiers gebruikt tot na de leeftijd van 3 jaar.

Je hebt een luiertafel nodig voor kinderen van 0 tot 3 jaar. (Image source: pixabay / smpratt90)

Omdat het niet mogelijk is de tijdsduur van tevoren te schatten, is het zinvol van meet af aan een groter model te kiezen. Zo kun je ervoor zorgen dat je baby ook als hij of zij een peuter is nog voldoende plaats op de luiertafel heeft. Je kunt ook een luiertafel kiezen die later vergroot kan worden.

Welke soorten luiertafels zijn er?

Om de juiste luiertafel voor jou en je baby te vinden, is het belangrijk dat je je van tevoren informeert over de beschikbare mogelijkheden. Het volgende overzicht geeft je een idee van de verschillende soorten aankleedtafels waaruit je kunt kiezen

 • Verschoontafel met opklapfunctie
 • Luiertafel met bad
 • Luiertafel met ophangfunctie
 • Luiertafel
 • Verzorgingstafel op wieltjes

Vooral als je een ruimtebesparende luiertafel zoekt, is een model met inklapfunctie een goede keus. Met deze optie kan de luiertafel na het verschonen weer opgeborgen worden. Dit is vooral handig als je maar weinig vloerruimte hebt of niet wilt dat de luiertafel veel plaats inneemt.

Een ander voordeel van een opvouwbare luiertafel is de mobiliteit. Het feit dat hij flexibel opgevouwen kan worden maakt hem tot de ideale reisgezel. Een opvouwbare luiertafel is even geschikt als je hem als vervangende luiertafel wilt gebruiken.

Als een luiertafel een geïntegreerd badje heeft, is dit een bijzonder handige optie voor de persoonlijke hygiëne van je baby.

De luiertafel kan met een handomdraai omgebouwd worden, want het badje bevindt zich onder het luiertafelblad. Zo kun je je kind comfortabel op ooghoogte baden.

Verschoontafels met een badje hebben meestal een extra waterafvoerslang. Dit maakt het gemakkelijk om je luiertafel na gebruik schoon te maken.

Verschoontafels met een hangfunctie bieden een andere plaatsbesparende optie om baby’s te verschonen. Omdat deze verschoontafels aan de muur geschroefd worden, nemen ze geen vloerruimte in beslag.

Je kunt de op deze manier gewonnen ruimte voor andere doeleinden gebruiken. Luiertafels met een hangfunctie zijn bijzonder praktisch als ze na gebruik kunnen worden opgeklapt en er meer ruimte ontstaat.

Verschoonplanken hebben het voordeel dat je onder de verschoonbak meestal verschillende vakjes hebt waarin je alle benodigde gebruiksvoorwerpen kunt opbergen. Dit betekent dat je automatisch alles bij de hand hebt wat je nodig hebt bij het verschonen van luiers. Bovendien bespaar je ruimte omdat een extra opbergplaats niet meer nodig is.

Als je luiertafel wieltjes heeft, kun je hem gemakkelijk door het huis verplaatsen. Het voordeel hiervan is dat je niet hoeft na te denken over een vaste plaats voor de verschoontafel, maar hem steeds naar behoefte kunt opstellen.

Het is belangrijk dat de luiertafel wielen heeft die vastgezet kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat de luiertafel een veilige en stabiele stand heeft. Bovendien loop je niet het risico dat de luiertafel wegrolt als je luiers aan het verschonen bent.

Wat hoort er nog meer bij de basisuitrusting van een luiertafel?

Naast de keuze van het juiste model luiertafel is het ook belangrijk om na te denken over de uitrusting ervan. Behalve luiers, doekjes en verzorgingsprodukten, moet je luiertafel ook voorzien zijn van andere spullen.

Wickeltisch

De perfecte uitrusting voor een luiertafel omvat vooral een aankleedkussen. Het moet precies passen bij de afmetingen van de luiertafel en goed gewatteerd zijn. (Image source: Mylene2401 / pixabay)

Bij de juiste uitrusting horen ook dingen die bedoeld zijn om vooral het verschonen van luiers voor jou gemakkelijker te maken. Andere voorwerpen, daarentegen, zorgen voor het welzijn van je baby. Tot de essentiële voorwerpen behoren de volgende

 • Verzorgingsmat: Deze moet gewatteerd zijn en precies even groot als de luiertafel. Dit zorgt ervoor dat het aankleedkussen niet wegglijdt tijdens het verschonen.
 • Stralingskachel / warmtelamp: Baby’s en peuters zijn vaak nog erg gevoelig. Gebruik dit om ervoor te zorgen dat je kind het aangenaam warm heeft en geen kou vat.
 • Luieremmer: Je kunt afval en gebruikte luiers direct in een luieremmer weggooien.
 • Badkuip of waskom: Als je verschoontafel geen badkuip heeft, moet je op z’n minst een waskom bij de verschoontafel zetten. Zo kun je je kind direct bij de verschoontafel verschonen.
 • Opslagmogelijkheden: Optimale baby- en peuterverzorging vereist veel accessoires. Om een ordelijk overzicht te creëren van alles wat je nodig hebt, moet je zorgen voor een uitgebreid opbergsysteem.

Als je de juiste luiertafel voor jou en je kind gekozen hebt en hij ook de hierboven genoemde producten heeft, heb je al het nodige geregeld voor het verschonen van je baby.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies