Last updated: 19-10-2021

How we pick our products

16Products analyzed

34Hours invested

9Studies researched

63Comments collected

Limoncello is een populaire Italiaanse likeur die van citroenen gemaakt wordt. Het ontstond in het zuiden van Italië aan het begin van de 20e eeuw en heeft sindsdien over de hele wereld naam gemaakt met zijn verfrissende smaak en aromatische geur.

Tegenwoordig is limoncello verkrijgbaar bij veel verschillende producenten en met verschillende bereidingswijzen. Omdat het geen bescherming heeft wat geografische aanduiding betreft, kan het over de hele wereld geproduceerd worden. Daarom hebben we verschillende producenten vergeleken, en je zult ontdekken welke limoncello de juiste is voor jouw smaak.
Belangrijk om te weten

  • Limoncello is verkrijgbaar bij verschillende producenten, in verschillende maten en met verschillende alcoholgehaltes, zodat er voor elke smaak wat wils is
  • De traditionele limoncello komt uit Zuid-Italië en een andere variant, de limoncino, uit Noord-Italië
  • Limoncello wordt ijskoud geserveerd als digestief en kan ook gebruikt worden als basis voor verschillende cocktails of om gerechten te bereiden

Beste Limoncello: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor Limoncello

Om het je gemakkelijker te maken je volgende Limoncello te kiezen, hebben we de doorslaggevende criteria in het volgende gedeelte samengevat, zodat je de Limoncello kunt vinden die bij je past.

We hebben de volgende criteria uitgewerkt:

In het volgende leggen we je uit wat je ten aanzien van de genoemde criteria moet overwegen, zodat je voor jezelf een goede beslissing kunt nemen.

Alcoholgehalte

Omdat de verschillende soorten Limoncello met verschillend alcoholgehalte worden verkocht, kan het moeilijk zijn een keuze te maken. Limoncello wordt gemaakt met een alcoholgehalte van 30 tot 35%.

Hier kan het zinvol zijn om na te denken over hoe je de Limoncello wilt gebruiken. Als je het ijskoud wilt drinken, dan is een versie met een lager alcoholgehalte zinvol. Wil je het echter gebruiken om cocktails te mixen of om mee te koken, dan is een limoncello met een hoger alcoholgehalte heel zinvol.

Land van herkomst

Limoncello wordt nu overal ter wereld gemaakt en verkocht in verschillende soorten, omdat er geen geografische bescherming is ten aanzien van het land van herkomst. Wat wel zeker is, is dat de likeur zijn oorsprong vindt in het zuiden van Italië en dat de lekkerste Limoncello daar wordt gemaakt.

Dit heeft zeker te maken met de smaak en textuur van de citroenen die er groeien. Dus als je waarde hecht aan traditionele recepten en de originele Italiaanse citroensmaak, moet je naar de Italiaanse producenten van de likeur gaan.

Inhoud

De oorspronkelijke limoncello soorten verschillen slechts marginaal van elkaar wat hun ingrediënten betreft. Bijna alle limoncelli bevatten citroenen of citroenschil als basis, alcohol en suiker of suikersiroop.

De meeste fabrikanten gebruiken alleen natuurlijke ingrediënten. Er zijn echter ook fabrikanten die additieven zoals kleurstoffen gebruiken. Je moet de ingrediënten beter bekijken als je bepaalde allergieën hebt of als je waarde hecht aan natuurlijke producten. Maar ook hier vind je veel fabrikanten die zonder additieven werken.

Smaak

Vooral de Zuid-Italiaanse citroenen die in Italië worden geproduceerd, hebben een heel natuurlijke smaak. De limoncelli verschillen echter iets in smaak van elkaar. Deze gaat van een zoete naar een licht zure citroensmaak.

Het alcoholgehalte is ook van invloed op de smaak, want een limoncello bijvoorbeeld smaakt niet hetzelfde als een limoncino op basis van grappa. Als het om smaak gaat, moet je gewoon uitproberen wat het beste bij je past. Wat je wel kunt zeggen, is dat de limoncelli zonder smaakversterkers, bijvoorbeeld, niet helemaal zo zoet zijn als die met.

Productnaam

Limoncello is een alcoholische drank uit de categorie likeuren. Het is er al sinds de Middeleeuwen en er werd zelfs gezegd dat het geneeskrachtige eigenschappen had. De oorsprong van likeuren wordt verondersteld in Italië te liggen.

Likeuren kunnen onderverdeeld worden in kruiden-, bittere-, gekruide- en vruchtenlikeuren. Limoncello behoort duidelijk tot de zoete vruchtenlikeuren en is perfect voor jou als je van een fruitig en verfrissend drankje houdt.

Gids: Veelgestelde vragen over limoncello in detail beantwoord

In het volgende gedeelte geven we uitleg over enkele veelgestelde vragen over limoncello om je belangrijke informatie te geven die je aankoop van limoncello gemakkelijker kan maken.

Wat is Limoncello?

Limoncello is een Italiaanse vruchtenlikeur die van citroenen gemaakt wordt. Limoncello kan puur bereid worden, op ijs of in een cocktail.

Limoncello

Dolce Vita: In Italië wordt Limoncello ijskoud gedronken na de maaltijd (Foto bron: siebeckdotcom/ Pixabay)

Het heeft een alcoholgehalte van ongeveer 30 – 35 % en wordt vooral geschonken als digestief, d.w.z. na de maaltijd om de spijsvertering te bevorderen. De fruitig-frisse smaak maakt het tot een perfect zomerdrankje.

Wat zijn de verschillende soorten limoncello?

Er zijn twee verschillende soorten limoncello. Aan de ene kant de originele Limoncello en aan de andere kant de zogenaamde Limoncino. Limoncello wordt traditioneel gemaakt in het zuiden van Italië met plaatselijke citroenen en hoogvaste alcohol. Limoncino wordt meer in het noorden gemaakt en is ook gebaseerd op Zuid-Italiaanse citroenen. Hier wordt echter een grappa gebruikt voor de alcohol.

Welke Limoncello recepten zijn er?

Een goede limoncello kan gebruikt worden om veel recepten te koken, maar ook om heerlijke cocktails te mixen. Je kunt er bijvoorbeeld je eigen heerlijke recepten mee maken, zoals een tiramisu, of verschillende recepten voor taarten bakken.

Natuurlijk kun je de likeur ook gebruiken als basis voor een panna cotta, een kwarkcrème of een limoncello taart. Verder kunnen er cocktails bereid worden zoals een Limoncello tonic, wodka met Limoncello of Limoncello met mousserende wijn. Maar ook zonder andere drankjes, gewoon op ijs, is Limoncello een heel verfrissend en fruitig digestief.

Hoe drink je Limoncello?

In Italië wordt Limoncello ijskoud gedronken uit een wat groter (5-6 cl) borrelglas. Deze glazen zijn meestal van porselein, wat de unieke Limoncello smaak versterkt. Maar de likeur kan ook uit glas gedronken worden. Het is belangrijk het niet in één keer op te drinken als een shot, maar er langzaam van te genieten.

Limoncello moet ook in de diepvries bewaard worden voor het drinken en wordt het best gedronken als digestief na de maaltijd. Je doet het echter ook niet verkeerd als je de likeur als aperitief in een cocktail drinkt.

Conclusie

Limoncello of Limoncino is precies het juiste drankje voor een heerlijk digestief na het eten of om een ongewone cocktail mee te bereiden op een feestje. De Italiaanse likeur is nu bij veel verschillende producenten verkrijgbaar en is wereldwijd verkrijgbaar.

Door de grondstoffen en ervaring komen slechts enkele Italiaanse producenten in de buurt van de kwaliteit van Limoncello. Behalve als drankje kan Limoncello ook gebruikt worden voor de bereiding van verschillende desserts. Bij de keuze van de te kopen limoncello is persoonlijke smaak de belangrijkste factor.

(Omslagfoto: andreagen/ Pixabay)

Reviews