Laatst bijgewerkt: 19-10-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Je huis mag niet zonder zitplaatsen zijn. Lederen sofa’s bieden een hoog comfort en zijn van zeer hoge kwaliteit. Vooral echt lederen sofa’s behouden hun kwaliteit een leven lang.

Met onze grote leren bank test 2021 willen we je helpen de beste leren bank voor je persoonlijke behoeften te vinden. We hebben daarom verschillende leren sofa’s vergeleken en de respectieve voor- en nadelen voor je tegen elkaar afgewogen. Op deze manier willen we je beslissing gemakkelijker maken.
Belangrijk om te weten

 • Voor een leren bank kunnen verschillende materialen gebruikt worden. De meest gebruikte materialen zijn buffelleer, runderhuid en kalfsleer. Ze verschillen deels sterk in hun eigenschappen en enigszins in kwaliteit.
 • Er wordt vooral onderscheid gemaakt tussen kunstlederen sofa’s en echt lederen sofa’s. Ook al zijn imitatieleren sofa’s vaak goedkoper in prijs, dit doet niet altijd afbreuk aan hun kwaliteit. Met goed vakmanschap kunnen ze van zeer hoge kwaliteit zijn.
 • Lederen sofa’s zijn bijzonder duurzaam. Om deze lange levensduur te behouden, hebben ze goede en regelmatige verzorging nodig.

Beste Lederen bank: Onze selectie

In onze grote leren bank vergelijkingstest vergeleken we verschillende leren bankstellen. We willen je steunen in je zoektocht naar de beste leren bank. In de volgende paragrafen stellen we onze testwinnaars meer gedetailleerd voor.

Lederen sofa : koop- en beoordelingscriteria

Beslissen om je eigen lederen sofa te kopen is geen gemakkelijke beslissing. In dit deel laten we je kennismaken met de criteria die je kunt gebruiken om je keuze te sturen.

De hier opgesomde criteria zijn geschikt om verschillende leren sofa’s met elkaar te vergelijken:

In de volgende paragrafen bekijken we de afzonderlijke criteria om je een beter overzicht te geven:

Kleur

De kleur is bijzonder essentieel bij de keuze van je leren sofa, want je wilt beslist dat je leren sofa goed bij de kleur van je huis past. In het algemeen is het aan te raden effen kleuren zoals zwart of grijs te kiezen voor leren sofa’s als je huis al kleurrijk is ingericht. Zo kun je voorkomen dat de kleur van je leren bank met andere meubels botst.

Daarentegen kun je ook accenten zetten met fellere kleuren, bijvoorbeeld door een rode, gele of bruine leren bank te kiezen. Dit is vooral aan te bevelen als je liever witte muren hebt en met je meubels een beetje kleur aan je huis wilt toevoegen.

De kleurkeuze moet daarom gebaseerd zijn op hoe goed hij bij je huis past. Je kunt altijd op veilig spelen met een zwarte of witte leren bank. Hier heb je de gelegenheid om naar eigen smaak accenten te leggen met gekleurde kussens. Dit heeft het voordeel dat je, als je van gedachten verandert, alleen de kussens hoeft te vervangen en niet een nieuwe leren bank hoeft te kopen.

Materiaal

Voor een leren bank kunnen verschillende materialen gebruikt worden. De meest voorkomende materialen zijn buffelleder, koeienhuid en kalfsleer. Sommige ervan verschillen sterk in hun eigenschappen.

Buffelleer is uiterst slijtvast en robuust, wat het bijzonder duurzaam maakt. Dit maakt het echter ook bijzonder belangrijk om het materiaal met grote poriën goed en intensief te verzorgen. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat het ook op lange termijn zijn duurzaamheid behoudt.

Koehuid heeft minder grove poriën dan buffelleer, maar is net zo slijtvast. Omdat het veel goedkoper is, wordt het vaak gebruikt bij de productie van leren sofa’s om de kosten te drukken.

Kalfsleder, daarentegen, is heel fijn geporiënteerd, soepel en aangenaam, maar niet zo resistent als buffelleder en runderhuid. Dit materiaal vereist aanzienlijk meer zorg.

Maat

Bij het kiezen van de maat van je leren bank zijn verschillende factoren doorslaggevend. In het algemeen is het belangrijk om rekening te houden met je grootte en hoeveel ruimte je op de bank nodig hebt. Je kunt je ook afvragen of je je bank vooral gebruikt om te zitten of dat je er ook wel eens graag op ligt.

Vooral als je je leren bank als slaapbank wilt gebruiken, moet hij een uittrekfunctie hebben en dus beduidend groter zijn. In principe kun je bij het kiezen van de maat de volgende vuistregel aanhouden: Om comfortabel te zitten, heeft een persoon ongeveer 60 cm ruimte nodig. Voor twee personen moet je 120 cm rekenen en voor drie personen 180 cm.

Als vuistregel geldt dat een persoon 60 cm ruimte nodig heeft.

Je moet ook bedenken dat de totale afmetingen van een eenzits-, tweezits- of driezitsbank altijd betrekking hebben op het zitgedeelte plus de rugleuning. Je moet daarom extra ruimte laten voor de rugleuningen.

De zithoogte, daarentegen, is meestal tussen de 44 en 50 cm. Als je een gezellige sfeer wilt scheppen, kan de bank ook lager. Op deze manier hoef je je benen niet te buigen, maar kun je ze gemakkelijk uitstrekken.

Slaapfunctie

Wie heeft het niet meegemaakt: een feestje organiseren of een gezellig avondje thuis koken met vrienden. Soms wordt het laat en is het duidelijk dat je een extra slaapplaats nodig hebt voor je gasten. Wat is er beter dan een slaapbank?

Een leren bank met uittrekfunctie heeft een heel bijzonder voordeel. Je kunt er ruimte mee besparen in het dagelijks leven als je hem alleen nodig hebt om comfortabel te zitten. Maar als je hem nodig hebt, kun je hem gemakkelijk verlengen om hem groter te maken. Zo wordt de twee- of driezitter al snel een grote slaapbank.

Leren bank: veel gestelde vragen en antwoorden

Er kunnen allerlei vragen rijzen, niet alleen bij het kiezen van een leren bank, maar ook als je er al een bezit. In de volgende gids willen we de belangrijkste vragen over leren sofa’s beantwoorden. We hebben deze vragen voor je uitgekozen om ze kort te beantwoorden. Na het lezen van onze gids ken je alle essentiële achtergrondinformatie over leren sofa’s.

Voor wie is een leren bank geschikt?

Een leren bank is over het algemeen geschikt voor iedereen die zijn huis wil inrichten met een plek om te zitten en te liggen. Als je ruimte in je huis hebt en graag een meubelstuk hebt om samen te zitten en te ontspannen, is een leren bank een goed alternatief voor jou.

Ledersofa-01

Een leren bank kan een oase van welzijn worden binnen je eigen vier muren.
(Image source: Unsplash: Jon Tyson)

Ook als je huisdieren hebt, zoals katten en honden, zijn leren banken beter voor je dan stoffen banken. Dit komt omdat stoffen sofa’s gevoeliger zijn voor krassporen. In dit geval moet je echter alleen een echt lederen bank overwegen, want de kans op krassen is ook bij kunstlederen banken vrij groot.

Echt lederen sofa’s zijn over het algemeen duurder dan kunstlederen sofa’s. Afhankelijk van hoeveel geld je voor je leren bank beschikbaar hebt, is of een kunstlederen of een echt leren bank meer geschikt. Toch kun je, zelfs als je goed vergelijkt, nog steeds een kunstlederen bank van hoge kwaliteit krijgen voor de laagst mogelijke prijs.

Welke soorten leren sofa’s zijn er?

Als je een leren bank zoekt, kun je onderscheid maken tussen echt leren banken en kunstleren banken:

Type Voordelen Nadelen
Echt lederen banken hoge kwaliteit, visueel hoogwaardig, duurzaam en robuust duur in aanschaf, niet geschikt voor veganisten en vegetariërs
Synthetisch lederen banken geschikt voor veganisten en vegetariërs, visueel meestal hoge kwaliteit, hoezen gemakkelijk te vervangen, niet gevoelig voor vlekken, lage prijs coating breekt gemakkelijker, naden scheuren gemakkelijker, minder ademend, hogere milieubelasting
Echtledersofas

Echt lederen sofa’s

Een sofa van echt leder is van bijzonder hoge kwaliteit. Dat merk je zowel visueel als aan de kwaliteit van het leer, want als de bank goed onderhouden wordt is hij bijzonder duurzaam en robuust. Moeilijke vlekken kunnen meestal zonder problemen verwijderd worden. Hij is ook heel comfortabel om op te zitten.

Voordelen
 • hoge kwaliteit
 • visueel hoogwaardig
 • duurzaam en robuust
Nadelen
 • duur in aanschaf
 • niet geschikt voor veganisten en vegetariërs

Door de hoge kwaliteit van echt lederen zitbanken zijn ze echter duurder in aanschaf. Het is daarom bijzonder de moeite waard om voor echt lederen sofa’s te kiezen als ze lange tijd gebruikt zullen worden. Ze zijn niet geschikt voor vegetariërs en veganisten omdat ze met dierenhuiden gemaakt zijn.

Kunstledersofas

Kunstlederen sofa’s

Kunstleer is gemaakt van textielstof. Dit wordt tenslotte bedekt met een plastic toplaag, die op zijn beurt vaak voorzien is van een reliëf om de structuur van leer na te bootsen. Ze zijn daarom geschikt voor veganisten en vegetariërs, want er worden geen dierenhuiden verwerkt.

Banken van kunstleer lijken optisch op echt lederen banken. Dit komt omdat je, vooral bij hoogwaardig vakmanschap, vaak pas bij nadere beschouwing merkt dat het geen echt leer is. Hoezen zijn gemakkelijker te verwisselen en ze zijn minder gevoelig voor vlekken. Een groot voordeel is ook de prijs, want kunstleren zitbanken zijn meestal veel goedkoper in aanschaf.

Voordelen
 • geschikt voor veganisten en vegetariërs
 • optisch meestal van hoge kwaliteit
 • hoezen gemakkelijk te verwisselen
 • niet vlekgevoelig, lage prijs
Nadelen
 • Coating breekt gemakkelijker
 • naden scheuren gemakkelijker
 • minder ademend
 • grotere milieu-impact

Ook op het gebied van kwaliteit moeten kunstlederen banken echter concessies doen ten opzichte van echt lederen sofa’s. De coating kan bijvoorbeeld sneller breken, vooral op goedkopere modellen. Alvorens te kopen moet je vooral letten op de afwerking en het verloop van de naden, want die kunnen sneller scheuren.

Ze zijn ook minder goed ademend en hebben een grotere milieu-impact tijdens de productie en verwerking.

De voor- en nadelen van kunst- en echt lederen sofa’s kunnen echter niet veralgemeend worden. Zelfs een kunstlederen bank van hoge kwaliteit kan van betere kwaliteit zijn dan een echt lederen bank, als hij goed gemaakt is.

Wat zijn de alternatieven voor een lederen bank?

Als je een comfortabele zitplaats zoekt, kun je naast een lederen bank ook een stoffen bank of een fauteuil kopen.

In het volgende hebben we de respectieve kenmerken samengebracht, zodat je een beter overzicht krijgt:

Type kenmerken
Stoffen bank goedkoop in vergelijking met leren banken, verkrijgbaar in vele patronen en kleuren, verschillende stoffen verkrijgbaar
Fauteuil als eenzits, goedkoper, ruimtebesparend, veel verschillende kleuren

Stoffen bank

Het grootste voordeel van een leren bank is dat hij verkrijgbaar is in een groot aantal kleuren en patronen. U kunt het dus kiezen volgens uw persoonlijke voorkeuren en het individueel aanpassen aan uw interieurinrichting. Stoffen hoezen zijn vaak ook gezelliger en comfortabeler.

Stoffen sofa’s zijn ook verkrijgbaar voor een veel lagere prijs, vooral vergeleken met echt lederen sofa’s. Microvezelstoffen zijn bijzonder populair omdat ze gemakkelijk schoon te maken zijn en weerstand bieden. Je kunt onderscheid maken tussen stoffen sofa’s

 1. Microvezel: is heel gemakkelijk te onderhouden, robuust en vlekbestendig. Dit is bijzonder voordelig voor huishoudens met kinderen of dieren. Het beschermt ook tegen de vorming van pluis.
 2. Synthetisch materiaal: grote verscheidenheid aan kleuren en patronen. Deze stoffen moeten beslist op naadbewerking gecontroleerd worden, want de kwaliteit kan sterk variëren.
 3. Katoen: Katoen is een natuurlijke stof en bevat daarom heel weinig schadelijke stoffen. Deze stof is bijzonder geschikt voor mensen met een allergie, vraagt niet veel onderhoud en is gemakkelijk schoon te maken. Maar pluisvorming kan optreden in combinatie met synthetische stoffen.

Fauteuil

Een fauteuil is alleen een alternatief voor een leren bank als je hem als alleenstaande wilt gebruiken. Dit komt omdat het maar als een zitplaats voor één persoon beschouwd wordt. Ze geven je de gelegenheid om achterover te leunen en je armen op armleuningen te laten rusten. Vooral vleugelstoelen kunnen bijzonder gezellig zijn.

Een groot voordeel van fauteuils is dat ze veel goedkoper in aanschaf zijn dan sofa’s. Ze nemen ook minder plaats in, zodat je ook een fauteuil kunt kopen als je minder ruimte in je huis hebt. Ook hier kun je kiezen uit modellen van leer en kunststof en uit verschillende modellen en kleuren.

Hoe en waarmee maak ik een leren bank schoon en onderhoud ik hem?

Een leren bank is veel gevoeliger dan een stoffen bank en heeft daarom veel verzorging nodig. In principe moet je het grondig schoonmaken voordat je het gaat verzorgen. Pas dan kunnen verzorgingsproducten gebruikt worden en door de leren bank geabsorbeerd worden.

Ledersofa-02

Bruine leren sofa’s met een antiek uiterlijk bieden je een heel speciale feel-good sfeer.
(Image source: Unsplash/Dan Gold)

We hebben hier op een rijtje gezet hoe je het beste te werk kunt gaan en welke vlekken je moet behandelen en hoe

 • Houd het vochtig: Veeg je leren bank af met een zachte, licht vochtige doek. Vermijd microvezeldoekjes en gebruik alleen gedestilleerd water. Gewoon water kan kalkvlekken op je leren bank veroorzaken. Door je bank regelmatig af te vegen, zorg je ervoor dat hij voldoende vocht krijgt en niet uitdroogt.
 • Voorkom verkleuring: Kleurintensieve kleding kan verkleuringen op je leren bank veroorzaken. Daarom moet je ze ofwel helemaal vermijden, ofwel je sofa behandelen met een beschermend middel.
 • Vermijd hitte: Zet je sofa ver weg van radiatoren!
 • Bescherm tegen dieren: Bescherm je sofa vooral tegen krassen van honden en katten. We hebben hiervoor meer gedetailleerde tips samengesteld in het volgende.
 • Grof vuil: Verwijder grof vuil met een droge keukendoek. Gebruik voor vloeistoffen keukenpapier met een hoog absorptievermogen.
 • Drank en voedsel: Verwijder drank en voedsel zo snel mogelijk met een zeepoplossing. Daarna moet je je bank behandelen met gedestilleerd water.
 • Bloedvlekken: Gebruik zeker koud water om bloedvlekken te verwijderen, want warm water stolt het eiwit in bloed en bindt het aan de vezels in de stof. Maak bloedvlekken zo snel mogelijk van je bank schoon. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het zal zijn om vlekken te verwijderen.
 • Biervlekken: Om biervlekken te verwijderen, kun je warm gedestilleerd water mengen met een mild afwasmiddel. Dep dit mengsel op de vlekken. Als dit niet helpt, kun je wasbenzine proberen. Je moet echter altijd de reinigingsvoorschriften van de fabrikant volgen!
 • Verzorging: Voor de basisverzorging kun je leerverzorgingssets gebruiken. Deze bevatten schoonmaakmiddelen, ledercrème en andere producten. Welke je kiest hangt af van je voorkeuren.

Wat kan ik doen als mijn leren bank slecht ruikt?

Als je leren bank slecht ruikt naar rook, zweet, nicotine of andere geuren, kun je die gemakkelijk verwijderen. Maak de bank eerst schoon met gedestilleerd water. Daarna kun je het behandelen met leercrème. Volg echter zeker de instructies van de fabrikant alvorens je sofa te behandelen.

Maar soms kan de nieuwe geur van leer vervelend zijn. Als dit het geval is en een paar dagen luchten niet helpt, is het waarschijnlijk te wijten aan onjuiste opslag. Dit is zelden het geval. Als de geur echter niet verwijderd kan worden, raden we je aan eerst een klacht in te dienen. Want zelfs met de tijd gaat zo’n geur zelden weg.

Hoe kan ik mijn leren bank herstellen?

Als je een gat in je leren bank hebt en het meteen repareert, kun je er zeker van zijn dat je hem nog vele jaren kunt gebruiken. Het hangt van de omvang van het gat af hoe je het moet bewerken. Je kunt het leer bij elkaar trekken, een hulpstof gebruiken of het lappen.

Om dit te doen, ga je als volgt te werk

 • Samen optrekken: Verzamel het leer en trek het samen over het gat. De randen kunnen dan gelijmd of genaaid worden.
 • Hulpstof: Leg een hulpstof onder het gat in de bekleding of bovenop de bekleding. Je kunt het opvullen en vastzetten met speciale lijm of vloeibaar leer.
 • Vloeibaar leer: Vloeibaar leer vult het gat helemaal op. Het gat mag echter niet erg groot zijn.

Hoe kan ik de kleur van mijn leren bank opfrissen?

Je leren bank opnieuw verven is altijd een goed idee als de kleur van je bank is vervaagd. Je kunt dit zelf doen of het professioneel laten doen. Bij hoogwaardige leren sofa’s is het bijna altijd de moeite waard om het opnieuw te laten kleuren door een vakman.

Vuistregel: Bij ongeveer 20% van de aanschafwaarde is het zeker de moeite waard om het leer door een vakman opnieuw te laten verven

Het is belangrijk om bij het opnieuw verven te voorkomen dat de poriën dichtgroeien. De ademende werking van de leren bank moet behouden blijven. Gebruik daarom een speciale verfstof en breng die voorzichtig aan om het blijvend op te frissen en het materiaal niet te beschadigen.

Verfachtige kleuren kunnen het leer beschadigen. Speciale kleurstoffen voor leer daarentegen werken als impregneermiddelen en verspreiden zich in de leerstructuur zonder aan de poriën te blijven kleven. Verkeerd verven kan ook op korte termijn het gewenste effect veroorzaken. Maar door de lange levensduur van leren sofa’s heeft schade de neiging zich pas op middellange termijn te openbaren.

De volgende stappen moeten genomen worden om de kleur van een leren bank op te frissen

 1. Diepe reiniging: verwijdert vet en stof uit de dieper gelegen leersubstantie
 2. Leerverf: breng het aan door het te spuiten of in te werken met een sponsje.
 3. Final sealant: het voorkomt vlekken en slijtage.

Je moet ook breuken en scheuren dichten om de kleur van je leren bank met succes op te frissen. Schuurpapier met een korrelgrootte van 800 of meer kan als schuurmiddel gebruikt worden, net als schuurpasta voor leer.

Tip: Gebruik vezelstiften voor leer om kleine plekjes bij te werken!

Zorg ervoor dat je voldoende tijd neemt om de kleur op te frissen, zowel voor als na het verven. Afhankelijk van de soort leer, de dikte van het materiaal en ook de afwerking, kan het dagen duren voor het effectief afgewerkt is.

Hoe bescherm ik mijn leren bank tegen katten en honden?

Als je een kat hebt, is het risico erg groot dat die met zijn klauwen aan je leren bank krabt. Bovendien laten ze vaak nare geurtjes achter op het materiaal, die je dan extra moet behandelen. Dit is ook het geval als je een hond als huisdier hebt. In dit geval is het ook belangrijk te voorkomen dat hondenharen zich op het leer verspreiden.

We hebben een lijst samengesteld van de beste manieren om je leren bank te beschermen tegen ongewenste sporen van je huisdieren

 1. Krassporen: Krassporen veroorzaken scheuren in je sofa. Dit moet je koste wat kost vermijden. Als je kat niet afgericht kan worden, kun je er op z’n minst voor zorgen dat je bij het kopen van een bank alleen echt leer koopt. Dat komt omdat het van veel betere kwaliteit is en dus dikker. Krassen zijn veel sneller te zien op goedkoper imitatieleer. Het is ook gevoeliger voor krassen, die zelfs met een leerverzorgingsproduct niet weggepoetst kunnen worden.
 2. Ongewenste geuren: Als je kat of hond je leren bank met ongewenste geuren heeft gemarkeerd, is dat met een leren bank niet zo tragisch. Deze en andere ongelukjes kunnen gemakkelijk met een vochtige doek afgeveegd worden en ook haren kunnen gemakkelijk verwijderd worden. Om krassen door geurtjes te voorkomen, kun je geurtjes verwijderen met een enzymatisch reinigingsmiddel. Je vindt afweermiddelen, vaak in de vorm van sprays, in dierenwinkels en sommige online winkels.
 3. Deken ter bescherming: Door het gladde oppervlak dringt nattigheid niet in het leer van leren sofa’s door. Toch moet je hond niet direct op het leer gaan liggen. Bescherm je bank met een deken, want honden scheiden via hun talgklieren een olieachtige substantie af. Dit kan ook het leer beschadigen.

Hoe lang gaat een leren bank meestal mee?

Een leren bank gaat meestal een leven lang mee. Toch zijn er verschillen, afhankelijk van de kwaliteit van de afwerking van het materiaal. In dit geval kan vooral een onderscheid gemaakt worden tussen het hoogwaardige gladde leer en het suède leer.

ledersofa-test-04

Met de juiste verzorging gaat een leren bank een leven lang mee.
(Image source: Unsplash/Timothy L Brock)

Glad leer is de naam voor alle soorten leer waarvan de nerfzijden naar buiten toe bewerkt zijn. Het is buitengewoon robuust en hoe dikker de oppervlaktekleuring, hoe resistenter het is. Het leer stoot vloeistoffen beter af.

Ruw leer, daarentegen, is leer met een opgeruwde structuur. Omdat het gepolijst is en openporig, is het zacht en ademend. Het is echter ook heel gevoelig en gevoelig voor vlekken en verbleken. Daardoor is hij over het algemeen minder duurzaam dan een hoogwaardige gladleren bank.

Conclusie

In dit artikel heb je nu alles geleerd wat je moet weten over leren banken. Kortom, leren banken zijn zitmeubelen van hoge kwaliteit. Als ze een slaapfunctie hebben, dienen ze ook als slaapgelegenheid. Omdat ze in verschillende kleuren, maten en materialen gemaakt worden, heb je een ruime keuze bij je keuze.

Lederen sofa’s hebben ook regelmatig verzorging nodig om ze lang te laten meegaan. Als je je leren bank goed verzorgt, kan hij een leven lang meegaan.

Beeldbron: Białasiewicz / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies